Mielipiteet

Lukijalta

Patistelu ak­tii­vi­suu­teen on vastuuntunnon kasvattamista

Mielipiteet 5.1.2018 9:00
Jari Pirinen

Työttömyysturvan aktiivimalli saa rajun vastaanoton osalta työttömiä ja heidän asiaansa näennäisesti ajavilta poliitikoilta. Tuorein esimerkki on vasemmiston kansanedustaja Hanna Sarkkisen vuodatus (Kaleva 3.1./Lukijalta).

Sarkkisen mielestä hallitus kyykyttää työttömiä patistelemalla heitä silpputöihin tai muihin aktiivitoimiin työttömyyspäivärahan pienenemisen uhalla.

Hän kertoo aktiivimallin luovan valtavasti uutta byrokratiaa, kun te-toimistojen pitää sen vuoksi tehdä tarkistuksia kolmen kuukauden välein työttömän kohdalta. Tämä tuntuu maksavan niin paljon, että säästöjä työllisyyskuluihin ei synny.

Työmarkkinatuen suojaosan korotus, toimeentulotuen suojaosuus, työvoimapoliittisen koulutuksen lisääminen, omaehtoisen koulutuksen helpottaminen, palkkatukirahojen lisäys ja jotkut muut toimet eivät ilmeisesti maksa mitään.

Merkillistä, että tämä kyykyttäjä-hallitus ei ole huomioinut tällaisia asioita, vaan syyllistää ja kyykyttää myös niitä työn orjuudesta välttyneitä, jotka ovat harkitusti sopeuttaneet taloutensa tukijärjestelmien pysyvyyteen.

Kun yhteiskuntaamme on luotu vasemmistopuolueiden ja vähän muidenkin avustamana vökälöitymiseen kannustava vastikkeettomien tukien järjestelmä ilmaisine palveluineen, niin sen hyvää tarkoittava ajatus on muuttumassa syöväksi, joka tuhoaa lopulta potilaan eli hyvinvointiyhteiskunnan.

Yritykset, teollisuus ja niiden palveluksessa olevat sekä muut yhteiskunnan palveluiden rahoittajat kyllästyvät lopulta ylimääräisiin syöjiin ruokapöydissään, eivätkä hyväksy toimettomina olevien vaatimusta elintason vastikkeettomasta ylläpidosta.

"Tuet on tarkoitettu vain tilapäiseksi ratkaisuksi."

Jokaisen työkykyisen ja työikäisen tulee voida elättää itsensä jonkinlaisella työllä. Vaikka niillä paskahommilla, joita nyt ei kannata ottaa vastaan ja joita on kaavailtu maahantulijoiden töiksi.

Tuet on tarkoitettu vain tilapäiseksi ratkaisuksi. Aktiivitoimet työvireyden ylläpitämiseksi tai yrittäjäksi tai elinkeinonharjoittajaksi patistelu on vastuuntunnon kasvattamista omasta toimeentulosta olkoon työ sitten aate tai punainen vaate.

Meillä on pitkästä aikaa moneen vaalikauteen hallitus, joka uskaltaa tehdäkin jotakin, eikä vain siirrä asioita ääntenkalastelulla seuraaville hallituksille.

Jari Pirinen

(sin.), Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Onko Pirilä vieläkin väärässä puolueessa kun kuulostaa niin kokoomuksen politiikalta. Kirjoittaja on työ hyvin esiin leipääntyneen yrittäjän näkökulman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys hallitukselle: Osaatteko alkeellisintakaan matematiikkaa? Laskekaapa seuraavat
1: Kuinka monta työnhakijaa on ja kuinka monta avointa työpaikkaa.
2: Onko 18 tuntia valittu vain sen takia, että k.o. henkilöt voidaan laskea "työllistetyiksi"? Eikös tämä ole puhdasta tempputyöllistämistä?
3: Kuinka moni yritys tarjoaa noita 18h töitä? Montako työpaikkaa tiedätte tarjotun?
Tämän jälkeen laskekaa kuinka monta *aitoa* työpaikkaa aktivointimalli luo. Sitten kertokaa minulle onko tässä työttömien kyykytyksessä mitään järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ollut jo vuosia nykyisessä työssäni. Silti vastustan tuota uutta kyykytysehdotusta, jopa niin paljon, että olen valmis lakkoon tuon nöyryytyksen kumoamiseksi.
Hyväksyn tuosta sellaisen mallin, että jokainen työtön, joka kieltäytyy työvoimapoliittisesta toimenpiteestä pätevästä syystä, saa jonkinlaisen leikkauksen. Jos kunta ei pysty tarjoamaan töitä tai koulutusta, kuten Oulu, mitään leikkausta eikä sanktiota ole perusteltua antaa. Jos kunta ei pysty järjestämään kansalaisille työtä tai koulutusta muuhun ammattiin, valtion pitää kohdistaa sanktio kuntaan, esim. sakkoa 10000 euroa/työtön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä Inarissa on noin 500 työtöntä ja kaikki vapaat työpaikat joko sesonkimatkailutyötä (kielivaatimukset) tai julkisen sektori paikkoja (lääkäri, muu hoitotyö tai kunnan virkamiehet) . Edes kolmas sektori ei voi työllistää muutamaa paikkaa enempää. Kunta muutamia lumimiehiä. Pitääkö Ely-keskusten järjestää sadoille kuntalaisille jatkuvaa työnhakukurssitusta. Vai onko seuraava askel valitukset hallinto-oikeuteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinähän se tuli sinisten uuvattien arvomaailma lyhyesti, elikkäs potki maassa makaavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Meillä on pitkästä aikaa moneen vaalikauteen hallitus, joka uskaltaa tehdäkin jotakin, eikä vain siirrä asioita ääntenkalastelulla seuraaville hallituksille."

Meillä nimenomaan ei ole sellaista hallitusta. Hallitus ei ole uskaltanut puuttua työttömyyden juurisyihin, toimimattomiin työmarkkinoihin, vaan käy näennäispuuhasteluun syyttämällä työttömiä työttömyydestään.

"Jokaisen työkykyisen ja työikäisen tulee voida elättää itsensä jonkinlaisella työllä. Vaikka niillä paskahommilla, joita nyt ei kannata ottaa vastaan ja joita on kaavailtu maahantulijoiden töiksi."

Mitä tarkoittaa "paskahommat".
Rehellisen työn nimittäminen "paskahommiksi" osoittaa aikamoista työn, teettäjien ja tekijöiden halveksuntaa.
Ketään kunniallista ihmistä taas ei tule velvoittaa ottamaan vastaan rangaistuksenomaista tehtävää, jossa ei ole mieltä tai merkitystä. Tahdonvastaisesti työttömiä ei pidä leimata kunniattomiksi.

"Jokaisen työkykyisen ja työikäisen tulee voida elättää itsensä jonkinlaisella työllä"

Miksi hallitus ei sitten anna siihen mahdollisuuksia, vaan pakottaa työhaluiset elämään nöyryyttävillä tuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muista kuitenkin että hallituskauden aikana on köyhien määrä lisääntynyt 550000 tuhannesta 650000 tuhanteen ja
köyhissä perheissä elää 120000 tuhatta lasta. Tällä hallituskaudella eriarvoistuminen lisääntyy kovaa vauhtia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen tarkoitus ei ole luoda työpaikkoja vaan saada kansalaiset toistensa kurkkuun? Tarkoitus on lisätä karensseja ja kyykyttää kyykytettyjä. Lyödäänkö vetoa, että tämän hallituksen jäljiltä Suomen häpeällisen korkeat itsemurhaluvut kääntyvät nousuun! Kun kyykytetään tarpeeksi, usean selkäranka katkeaa, kun tuntee että on ajettu nurkkaan. Sitähän tämä uusi aktiivinen kyykyttäminen tarkoittaa. Halutaan, että karenssien määrä nousee ja ahdinko ja ahdistus lisääntyy. Työllisyyttä tällä ahdistelulla ei paranneta se on varma. Ps. Olen aina ollut töissä, mutta ymmärrän että kalliissa ja kylmässä Suomessa työttömät ovat todella ahtaalla ja hallitus vain pahentaa jo heikossa asemassa olevien tilannetta ja samaan aikaan jakaa miljardeja laittomasti maahan tulleille ja haaveilee vielä saavansa suuremman määrään ulkomaalaisia laittomia maahan. Ainakin ulostulot ja toimenpiteet viittaavat siihen, kun maan houkuttelevuutta laittomille tulijoille vain lisätään. Tämä on röyhkein hallitus ikinä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on siis se entinen Perussuomalaiset, jota moni äänesti, "pienen ihmisen asialla", vaalien jälkeen on pienestä ihmisestä tullut yhteiskunnan syöpä. Pienet ihmiset muistavat tämän seuraavissa vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eli missä ne työpaikat on? missä työnantajien vastuu kun ei ole töitä, missä hallituksen vastuu kun ei ole töitä, eihän vastuu voi olla työttömällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aktiivimallin tarkoitus taitaa olla tiputtaa ihmisiä pois tilastoista. Todennäköisesti siirtyvät johonkin "rinnakkaisyhteiskuntaan" ja äänestävät populistipuolueita.Jonkinlaista lopullista ratkaisua tässä haetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ko.hallitus olisi vaaliohjelmassaan esittänyt kongreettisesti tämän ohjelman johon kuuluvat mm. leikkaukset opiskelioihin,
asumistukiin ja muihin pienituloisiin kohdistuviin leikkauksiin niin ko.porvarihallitusta olisi tuskin yntynytkään. Tämän hallituksen ohjelma oli pelkkää valetta leikkaukset piti tehdä julkishallintoon, byrokratiaan ja yritystukiin ensisiaisesti mutta porvari hallitus
on keskittynyt lähinnä palkansaajan rankaisemiseen samalla kun on avattu kaikki ovet yksityistamiselle ja valtion omaisuuden
myymiselle sille joka eniten maksaa mm. Carunan jälkeen on menossa Elenia ulkolaisille sijoittajille eikä ole helppoa arvata kuinka
siitohintojen käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sarkkisen mielestä hallitus kyykyttää työttömiä patistelemalla heitä silpputöihin tai muihin aktiivitoimiin työttömyyspäivärahan pienenemisen uhalla."

Onko tämä silpputyö nyt sitten ratkaisu tosiasiallisten työtehtävien puuttumiselle ?

Käyty aktiivikeskustelu on poliittisesti jo värittynyttä, mutta mistä löytyisi se taho joka
oikeasti näkisi syyn nykyiselle silpputyön tarjonnalle todellisten vaihtoehtojen sijasta ?

On vaikea uskoa asiallisen toimeentulon tarjoavan työssäkäynnin olevan silpputyöstä toiseen
vaeltavan välttelyn kohde.

Epäilemättä on niinkin että toimeentuloa tarjoavia tehtäviä on tosiasiassa vähemmän
kuin ennen, eikä suurkaupungeissa yksinkertaisesti tule toimeen erityisen heikosti palkatuilla aloilla.
Syynä työtehtävien vähäisyyteen ovat muut kuin henkilöistä itsestään johtuvat syyt, poikkeukset ovat kuitenkin se pieni vähemmistö.

Toinen puoli on yritysmaailman luonne, tuotetaan nykyisin erilaisia palveluita tai palvelutuotteita, ne ovat joko palveluita muille yrityksille tai omia tuotteita. Omien tuotteiden kehitys edellyttää useinkin korkeaa koulutusta, se on aikaa vievää ja usein kehitys on myös kallista.
Tähän ei ole aina mahdollisuuksia.
Niinpä vaihtoehto onkin vähemmän vaativat toimialat.
Se ei taas tarvitse niin korkeasti koulutettuja henkilöitä.

Suomessa koulutustasoa on pyritty nostamaan, mutta on unohtunut sitten se mikä on se taho joka hyödyntää tätä potentiaalia.
Tarvetta on kuitenkin kasvavalle maahanmuutollekin, miten tämä nivoutuu oman maan kansalaisten tilaan ?
Vaikuttaa ristiriitaiselta.

Vaikka globaaleille kysynnän ja tarjonnan vaihteluille ei suuria voida vaikuttaa, omien talouden toimintaedellytysten havainnointiin olisi aihetta.

Ovatko viimeisen 20v aikana tehdyt toimet olleet eduksi vai haitaksi ? Miten valtion velkaantuminen on kehittynyt, vientialojen laajentaminen, sisäinen ostovoiman säilyttäminen, muut rakenteiden pitkäaikainen tasapuolinen kehitys, aluepoliittiset toimet ?
Entä nykyiset tavoitteet ?

"Meillä on pitkästä aikaa moneen vaalikauteen hallitus, joka uskaltaa tehdäkin jotakin, eikä vain siirrä asioita ääntenkalastelulla seuraaville hallituksille."

Ei kai uskalluksesta ole kyse, kyse on mitä pitäisi tehdä ja mitä tehdään !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan se sipputyö joillekkin sopia, mutta perheelliselle se on mahdoton yhtälö. Lasten hoito on jotenkin järjestettävä ei
sitä muutaman päivän varoituksella voi kaupan kassalle iltavuoroon mennä. Suomessa julkinen liikenne toimii vain suurissa
kaupungeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaisille on tuottanut vaikeuksia mihin sijoittaa tämä uusi persuista loikanneiden ryhmä poliittisella kartalla. Enää ei tarvitse mietiskellä, kovin oikeistolaisia he olivat ollessaan aktiivimallin synnyttämisessä mukana ja hyvin oikeistolaisia puolustellessaan aktiivimallia. Hallituspuolueita ei kiinnosta pätkääkään nämä aktivointia lähes estävät tekijät. Työpaikkoja on vain murto-osalle työttömistä ja nekin toisella puolella Suomea, jossa jo nyt vallitsee armoton asuntopula. Työttömiltä puuttuu suurimmalta osalta ammatillinen koulutus, yli 50-vuotiaita on paljon ja yllättävän monet työnhakijoista ovat eri tavoin vajaakuntoisia. Myöskään koulutusta tai muitakaan aktiviteetteja ei ole lähelläkään kaikilla paikkakunnilla tarjolla.
Näin aktiivimalli tulee mahdollistamaan suurimmalle osalle työttömistä työttömyysturvan leikkauksen, mikä olikin hallituksen päätavoitteena koko aktiivimallin luomiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jokaisen työkykyisen ja työikäisen tulee voida elättää itsensä jonkinlaisella työllä" elä muuta porvaripoloinen vikise mutta kun se palkka on niin pieni että sillä ei elätä itteeään ja perhettään!

Työntejiköiden pitäisi olla porvarihallituksen mielestä tyytyväinen kun on työpaikka,palkalla ei väliä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se hirveää kun "elämäntapatyöttömät"joutuu tekemään jotain leipänsä eteen. Mutta onhan siinä vaaransa että työttömyys katkeaa ja joutuu töihin joka tekee monen elämään rytmin muutoksen.Tuille pitää laittaa takaraja että luuserit ei elätytä itseään yhteiskunnan tuilla vuosikymmeniä koskien kaikkia eikä vaan valkolaisia.Suomessa on eräs "populaatio" joilta ei vaadita mitään vaan tuet tulee kuin manulle illallinen ja näistä asioista puhuminen leimataan vihapuheeksi ja rasismiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kamalempaa näyttää olevan se, että työnantaja joutuisi maksamaan työstä palkkaa sellaista palkkaa, että työntekijän ei tarvitsisi yhteiskunnan tukea elämiseensä. Ei se, että työttömät laitetaan tekemään ilmaiseksi töitä, pienennä millään tavalla yhteiskunnan maksamia tukia työttömälle tai tuo yhtään helpotusta "veronmaksajille". Ainoa kuka tuossa hyötyy on se työnantaja, joka jatkossa saa tarvitsemansa työvoiman entistä halvemmalla. Joten suosittelenkin niille työtä tekeville, jotka vielä työstään saavat asianmukaista palkkaa varautumaan tulevaisuuteen, jossa se palkka on haettava ihan jostain muualta kuin työnantajalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image