Mielipiteet

Lukijalta

Papeilla ei ole oikeutta vihkiä homopareja – avio­liit­to­lain mukaan tällaiset vihkimiset ovat mitättömiä

Mielipiteet 15.11.2017 8:00
Pekka Lahdenperä

Kaleva julkaisi (12.11.) jutun ”Enemmistö piispoista ei vihkisi homopareja”. Juttu sisälsi pari väitettä, joita on syytä kommentoida.

Ensiksikin siinä väitettiin, että kun pappi vihkii sateenkaariparin, avioliitto on laillinen, eikä kirkolla ole mitään sanavaltaa sen pätevyyteen. Tulkinta on virheellinen.

Avioliittolaki tuntee kaksi vihkimistapaa, kirkollinen vihkiminen ja siviilivihkiminen.

Muutettaessa avioliittolaki sukupuolineutraaliksi todettiin nimenomaisesti, ettei muutos koske kirkkojen ja muiden uskonnollisten yhteisöjen perustuslailla suojattua oikeutta päättää itse vihkimiskäytännöistään. Avioliittolain 16 §:n mukaan kirkollisen vihkimisen ehdot ja muodot määrää se uskonnollinen yhdyskunta, jossa vihkiminen toimitetaan.

Koska ev.lut.kirkko on, kuten Kalevan jutussakin on mainittu, viimeksi syksyllä 2015 kirkolliskokouksen päätöksellä todennut, että kirkollinen avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto, ei samaa sukupuolta olevilla pareilla ole oikeutta saada kirkollista avioliittoon vihkimystä. Tästä seuraa, ettei myöskään papilla ole oikeutta toimittaa samaa sukupuolta olevan parin vihkimistä.

"Kirkolla olisi oikeus saattaa näiden vihkimisten pätevyys yleisen tuomioistuimen ratkaistavaksi."

Pappi saa avioliittolain 17 §:ään perustuvan vihkimisoikeuden vain ja ainoastaan kirkon pappina. Hänellä ei ole yleistä vihkimisoikeutta eikä oikeutta suorittaa esimerkiksi siviilivihkimistä.

Avioliittolain 19 §:n mukaan vihkiminen on mitätön (vailla oikeusvaikutusta), jos vihkimisen on toimittanut joku, jolla ei ollut vihkimisoikeutta. On selvää, että viime päivinä tapahtuneissa kirkollisissa vihkimisissä papeilla ei ole ollut oikeutta vihkimiseen ja näin ollen avioliittolain mukaan tällaiset vihkimiset ovat mitättömiä vihkimisoikeuden puuttumisen vuoksi.

Kalevan jutussa viitattiin professori Urpo Kankaan Lännen Medialle antamaan haastatteluun, jossa Kangas väitti, että kirkko yrittää toiminnallaan korottaa itsensä perustuslain yläpuolelle.

Kangas poimii perutuslaista agendaansa sopivia kohtia, mutta ei jostain syystä halua tai ole ymmärtävinään perustuslain 11 §:ssä turvattua uskonnonvapauteen perustuvaa kirkon sisäistä autonomiaa ja perustuslain 76 §:ssä säädettyä lainsäädäntöautonomiaa, jotka muun muassa realisoituvat avioliittolain 16 §:ssä siten, että kirkko itse päättää omista vihkimiskäytännöistään. Mainittakoon vielä selvyyden vuoksi, että avioliittoon vihkiminen on kirkon näkökulmasta katsottuna uskonnonharjoittamista. Tämän kannan on ilmaissut myös eduskunnan perustuslakivaliokunta.

Homoparien kirkolliset vihkimiset loukkaavat kirkon yhteisöllistä uskonnonvapautta. Kirkolla olisi oikeus saattaa näiden vihkimisten pätevyys yleisen tuomioistuimen ratkaistavaksi. Se on toinen kysymys, olisiko se järkevää, mutta on myös yleisten oikeusperiaatteiden vastaista antaa oikeussuojaa vihkimisille, jotka toimitetaan niin vihkijän kuin vihittävienkin tieten vastoin kirkon avioliittokäsitystä ja järjestystä.

Pekka Lahdenperä

varatuomari

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Mielenkiintoista, oikeusvaikutuksen puuttumisestahan olisi seurauksia mm. vanhempainvapaitten pitämisen oikeuteen ja tukiin.

Voiko näistä väärin perustein myönnetyistä tuista tehty kantelu tuottaa päätöksen peruuttamisen vai edellyttäisikö se myös sitä, että kirkko on riitauttanut vihkimisen pätevyyden yleisessä tuomioistuimessa?

Nimim. veroeurojen käyttökohteista huolestunut kansalainen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos mennään ihan faktapohjalta lain ja paragraaphien mukaisesti, ei kellään Suomen evankelisluterilaisen kirkon jäsenellä ole kirkkoyhteisön lupaa vihkiä samaa sukupuolta olevia. Pappikin on pappi vain seurakuntansa kutsumana ja oikeutuksella. Se että virassa oleva pappi nyt vihkii em parin ei tarkoita että sillä olisi kirkon saati Jumalan siunaus. Kaiken kaikkiaan tilannetta voisi verrata vaikka marketin kassööriin, joka myy tiskin alta omia tuotteitaan kun ei niitä kaupan hyllylle asti ole kelpuutettu. Onko oikein?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On todella selkeä ja erittäin hyvä uutinen .Kiitos paljon .Vihdoinkin kirkko palaa ,aitoon käytäntöön vihkimisissä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta kirkko voi (ja muutkin uskonnolliset yhteisöt voivat) pitää vihkioikeutensa edelleenkin.

Kirkossa hyvä kompromissi olisi ehdotettu Norjan malli. Yksittäisellä papilla ei ole velvollisuutta vihkiä samaa sukupuolta olevaa paria, jos omatunto ei salli. Seurakunnan pitäisi kuitenkin huolehtia siitä, että vihkiminen voidaan hoitaa, esimerkiksi tuottamalla papin jostain toisaalta kylään, jos omasta takaa ei yhdenvertaisuutta hyväksyvää pappia löydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikille parasta olisi muokata lait siten että Maistraatti toimittaa avioliiton vihkimisen ja uskonnolliset yhteisöt voivat tehdä omat riittinsä (eli siunauksen) sen jälkeen. Näin ei olisi tällaisia laki-, omantunnon-, tai muutakaan ongelmia kenelläkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varatuomariuskaan ei näytä olevaan tae loogiselle päättelylle. Papilla on vihkimisoikeus, ja se perustuu Suomen (maalliseen) lainsäädäntöön. Suomen lainsäädännössä, kirkkolaissa tai missään siitä johdettavissa olevista säännöksissä ei ole määräystä, joka rajoittaisi papin vihkimisoikeutta toisin kuin maallinen avioliittolainsäädäntö, lukuun ottamatta huomioita vihittävien olemisesta kirkon jäseniä ja rippikoulun käyneitä. Sukupuolista ei mainita mitään. Sopivan vihkikaavan olemattomuus ei ole sääntö, vaan puute. Kirkolliskokouksen mahdolliset "toteamukset" eivät vaikuta siihen, ovatko avioliitot päteviä vai eivät. Sillä voi kyllä olla vaikutusta siihen, voiko kirkko rangaista työnantajana pappia jollain tavoin samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä. Kirkolla (kirkolliskokouksella) toki lisi kirkon autonomiaan perustuva oikeus rajata säännöksissään kirkollinen avioliittoon vihkiminen vain miehen ja naisen väliseksi - mutta se ei ole tehnyt koskaan eikä missään sellaista päätöstä. Vain lainsäädännössä ja kirkkojärjestyksessä olevilla pykälillä on merkitystä sen suhteen, voiko avioliittoa olla pitämättä pätevänä. Nyt tasa-arvoisen avioliittolain jo tultua voimaan, voi uuden rajauksen tekeminen kaatua perustuslain pykäliin ja henkeen, sillä perustuslaissa tuodaan esiin pyrkimys yhdenvertaisuuden edistämiseen ja yhdenvertaisuuden esteiden purkamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdenvertaisuudelle ei ollut aiemmassakaan laissa esteitä

Kaikilla oli jo oikeus mennä naimisiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkkojärjestyksellä on lain asema. Kirkkojärjestyksessä on maininta, että kaavat tulee suorittaa kirkkokäsikirjan mukaisesti. Ja niin kauan kuin kirkkokäsikirja on olemassa ja se mainitaan ainoana kaavojen lähteenä kirkkojärjestyksessä, samaa sukupuolta olevien vihkiminen on kirkkojärjestyksen vastainen. Kirkkokäsikirjan muuttamiseen tarvitaan kirkolliskokousta, eikä se ole vielä hyväksynyt vihkikaavaa samaa sukupuolta olevien vihkimiseen, joten se ei ole kirkkojärjestyksen mukaan laillista.

Eli vetosit oikein kirkkolakiin tai siitä johdettavissa oleviin määräyksiin ( kuten kirkkojärjestykseen), mutta kun sanoit "sopivan vihkikaavan olemattomuus", niin menit metsään. Kirkkojärjestys kun määrittää yksikäsitteisesti kirkkokäsikirjan kaavat ainoiksi sallituiksi, jolloin sopivan kaavan olemattomuus on kirkkojärjestyksen mukaan myös este vihkimiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

30
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
26
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
25
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
23
Talviaika ja kesäaika saavat lähes yhtä suuren kannatuksen – ministeriö julkaisi tasaisen kellojensiirtokyselyn tulokset
20
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
9
Taistelu irtisanomislakia vastaan jatkuu – JHL:n lakko näkyy muun muassa siivouksessa, ruokapalveluissa ja kiinteistöhuollossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image