Mielipiteet

Lukijalta

Palomiesten arvostelu perusteetonta – työajasta on luon­nol­li­ses­ti maksettava oikea palkka työ­ai­ka­li­si­neen

Mielipiteet 4.1.2020 6:00
Pasi Jaakkola, Pasi Mänty, Tuomas Mikkola

Vastine Kalevassa 31.12.2019 julkaistuun artikkeliin koskien Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitoksen varallaolojärjestelmää.

Jutussa pelastusjohtaja arvosteli palomiehiä siitä, että nämä ovat esittäneet varallaoloa koskevia palkkavaatimuksia. Palomiesliitto ja Oulun Palomiesyhdistys pitävät päätoimisiin palomiehiin kohdistuvaa arvostelua perusteettomana.

Pelastuslaitoksella tehtiin vuoden 2015 loppupuolelle saakka varallaoloa viiden minuutin valmiusajalla. Tämä tarkoitti sitä, että hälytyksen sattuessa varallaolijan oli oltava paloasemalla hälytyslähdössä viidessä minuutissa. Jokainen ymmärtää, että näin lyhyt valmiusaika teki palomiehen varallaolosta täysin työsidonnaista. Kaikki sellainen tekeminen, mistä ei päästy välittömästi irtautumaan, oli mahdotonta. Varallaolo saattoi kestää viikon ja toistua 4–5 viikon välein.

Korkein oikeus päätti vuonna 2015, että palomiehen varallaolo on työaikaa. Keskeisin syy KKO:n ratkaisussa oli se, että lyhyt viiden minuutin valmiusaika teki varallaolosta niin työsidonnaista, että varallaolossa kyse oli täydestä työajasta. Tässä yhteydessä on tärkeää huomata myös se, että EU:n Suomeakin sitova työaikadirektiivi ei tunne varallaolon käsitettä: on vain työaikaa tai lepoaikaa. Varallaolo viiden minuutin valmiusajalla ei Palomiesliiton käsityksen mukaan voi olla lepoaikaa.

"Korkein oikeus päätti vuonna 2015, että palomiehen varallaolo on työaikaa."

Kunnallisen viranhaltijalain mukaan työnantajan on huolehdittava siitä, että viranhaltijalle annetaan virkasuhteesta johtuvat etuudet ja oikeudet sellaisina kuin ne hänelle kuuluvat. Viranhaltijan oikeus palkkaansa on sellainen lainkohdassa tarkoitettu etuus, jonka oikeellisuudesta työnantajan on huolehdittava. KKO:n linjauksen jälkeen on ilmeistä tai ainakin mahdollista, että palomiesten varallaolo on kaikissa tai ainakin useimmissa tapauksissa työaikaa. Työajasta on luonnollisesti maksettava oikea palkka työaikalisineen.

Osa Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitoksella varallaoloa tekevistä Palomiesliiton jäsenistä on riitauttanut omat varallaolosaatavansa. He katsovat, että myös heidän tekemänsä varallaolo tulee katsoa täydeksi työajaksi vastaavasti kuin KKO:n päätöksessä. Heidän osaltaan asian ratkaisee työtuomioistuin.

Kaikilla, myös palomiesviranhaltijalla, on oikeus saattaa asiansa viranomaisten ratkaistavaksi, jos he katsovat etujensa tulleen loukatuksi. Tämä on länsimaisen oikeusvaltioperiaatteen kulmakivi. Varallaolovaatimusten esittäneiden julkinen arvosteleminen sillä perusteella, että he ovat saattaneet palkkaetuuksiaan koskevan oikeuskysymyksen riippumattoman tuomioistuinkäsittelyn ratkaistavaksi, on perusteetonta.

Palomiesliiton tiedossa ei ole, että yksikään sen jäsen olisi esittänyt varallaoloa koskevia palkkavaatimuksia siltä ajalta, jolloin varallaolon valmiusaika muuttui viidestä minuutista 15 minuutiksi. Tämä muutos tapahtui siis jo vuonna 2015. Lehtijutussa viitatut kuluvan vuoden (2019) aikana tehdyt palkkavaatimukset eivät siis ole Palomiesliiton jäseninä olevien päätoimisten palomiesviranhaltijoiden tekemiä. Sopimuspalokuntalaisten mahdollisesti tekemien vaatimusten kanssa Palomiesliitolla ja sen jäsenillä ei ole mitään tekemistä.

 

Pasi Jaakkola

edunvalvontajohtaja

Suomen Palomiesliitto SPAL

Pasi Mänty

puheenjohtaja

Oulun Palomiesyhdistys

Tuomas Mikkola

palomies, työsuojeluvaltuutettu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Palomiesten palkkauksen rakenne vaihtelee pelastuslaitoksittain. Tyypillisesti tehtäväkohtaisen palkanosan (esimerkiksi 1880 euroa) lisäksi palomiehelle maksetaan työajoista johtuvia lisiä sekä tehtävistä, osaamisesta ja henkilökohtaisesta arvioinnista johtuvia lisiä. Niiden osuus on noin 40 prosenttia kokonaispalkasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika huonot siis. Olen ollut puolen tunnin varallaolossa ja sekin sitoo aika paljon. Käytännössä kaupassakaan ei voinut käydä, kun matka työpaikalle, työpuvun vaihto pukutiloissa, liikkuminen suuressa sairaalassa ja leikkaussalityöhön valmistautuminen vievät aikansa. Eikä sitä rentoudu, kun puhelin voi soida koska vain. Ja useimmiten se soi... Hälytysrahaa ei maksettu, mutta seuraava vuoro oli taas aamulla, vaikka yöllä olisikin jo käynyt tekemässä töitä.

Työnantajallehan se on halpaa, mutta sitoo työntekijää valtavasti. Ja usein muutaman tunnin unilla vauhdikkaaseen, vaativaan ja tarkkaan työhön aamuseitsemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli pelastusjohtajalta erikoinen ulostulo.
Juurikin näitä vapaaehtoisia työntekijöitä pitäisi kuunnella herkällä korvalla. Antavat korvaamattoman tuen pelastuslaitoksille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole ihan uusi asia, että 5 minuutin varallaoloaika katsotaan välittömästi työhön sitovaksi. Aiheesta on monia päätöksiä. Pelastusalan muutamat muutkin työaikakikkailut saattavat tulla tiensä päähän. Eikä sekään voi tulla uutena asiana...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image