Mielipiteet

Lukijalta

Päi­vä­na­vauk­ses­ta ei ole uskonnon an­nis­ke­lu­pai­kak­si

Mielipiteet 17.4.2018 9:00
Jouko Saksio

”Lapsella ja nuorella on oikeus uskontoon” -otsikolla (blogit.kaleva.fi) 11.4. kirjoittanut Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen on tuohtunut koulujen päivänavausten mahdollisesta muuttumisesta yleiseettisiksi Oulun kaupungissa.

Pesonen antaa ymmärtää, että uskonto ja kulttuuriperimä hävitetään juuri päivänavausten uskonnottomuuden myötä. Kirkkoherra ei luota historian eikä katsomusaineidenoppisisältöihin, eikä siten aineopetukseenkaan. Ja seuraukset olisivat tietysti arvaamattomat, Pesonen esittää.

Kirkkoherra väittää, että jos laki suojaa uskontoa, se kannustaa uskonnon julkiseen ja näkyvään harjoittamiseen, ja että oman uskonnon harjoittaminen myös koulussa on myönteistä. Väärin! Laki ei ole toimintaohje, vaan viime sijainen turva konflikteissa.

Tuskin kukaan kouluikäisen vanhempi tai huoltaja jättää lastaan pois koulusta päivänavausten tai niiden puuttumisen takia. Mutta jos oppilaitos ei ole julkinen yksityinen tila, se kavalasti ajautuu kaikenmaailman katsomusten ja markkinoiden temppuradaksi.

Koska kansakoululaitoksen suomenkielinen luku- ja kirjoitustaito juurtui Raamatun- ja sen johdannaistekstien päähän pänttäämisessä, nyt 150 vuoden kuluttua voi näyttää siltäkin, että kirkko pitää jalkaansa peruskoulun oven välissä uskonnollisen päivänavauksen tekosyyllä.

Peruskoulua ympäröivä yhteiskunta on enimmäkseen maallinen, uskonnoton. Miksi koulujen päivänavaukset olisivat uskonnon anniskelupaikkoja? Kirjaopetus valistaa, oppilas valistuu, sydän sivistyy, hyvät tavat puskevat oraalle. Moraalinen olento etsii paikkansa maailmaan. Näin se menee.

"Peruskoulua ympäröivä yhteiskunta on enimmäkseen maallinen, uskonnoton."

Oulun seurakunnat tavoittelevat Oulun kaupungin kanssa sopimusta koulujen päivänavausten toteutuksessa. Lapsia ja nuoria tavoitellaan. Lapsissa on kirkonkin heiveröinen tulevaisuus, mutta ei Oulun kaupunginkaan velvollisuus ole toimia kristittynä oikeushenkilönä, vaan noudattaa lakia ja punnita lain henkeä.

Järjestäytynyt luterilainen kirkko Suomessa on ollut kiistaton luku- ja kirjoitustaidon ylläpitäjä, avannut lukuisille silmille aamun ja soittanut koulunkelloa. Ajaton kiitollisuus ei kuitenkaan palvele ketään eikä uskottavaa ole.

Jouko Saksio

jäsen, Oulunseudun Vapaa-ajattelijat ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

"Peruskoulua ympäröivä yhteiskunta on enimmäkseen maallinen, "
Yllä olevan takia kristinuskon sanomaa tulee kertoa lapsille.
"Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman." Apt.4:12
Ja tuo nimi on Jeesus Kristus, Jumalan Poika.
Miksi kirjoitan näin. Koska tiedän ja tunnen Vapahtajani, joka nosti minut turmiollisen elämän tieltä Kristus kalliolle elämään uutta elämää Hänen yhteydessään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
13
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
12
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
11
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun
6
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
6
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

120 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image