Mielipiteet

Lukijalta

Päihteitä käyttävä nuori ei ole päihdenuori, vaan nuori, joka tarvitsee yksilöllistä tukea

Mielipiteet 12.1.2020 6:00
Eeva-Leena Hoppania, Kati Västilä

Nuorille on turvattava riittävät päihdepalvelut, jotta nuorten laitossijoitusten kasvu saadaan taittumaan. On aktiivisesti haettava ratkaisuja siihen millä muilla tavoin voimme auttaa niitä nuoria, jotka enenevissä määrin päätyvät lastensuojelulaitoksiin päihteidenkäytön vuoksi. Nykyisellään lastensuojelulaitoksissa heitä harvoin pystytään tarkoituksenmukaisesti auttamaan. Muutokset ovat välttämättömiä.

Lastensuojelulaki velvoittaa huostaanottamaan lapsen tämän oman käytöksen takia tilanteissa, joissa lapsi vaarantaa terveyttään tai kehitystään esimerkiksi käyttämällä päihteitä ja kun lastensuojelun avohuollon tukitoimet ovat osoittautuneet riittämättömiksi tai mahdottomiksi toteuttaa. Sijoituksen on myös arvioitava olevan nuoren edun mukaista.

Osa lastensuojeluyksiköistä keskittyy vastaamaan päihteiden käytöllä oireilevien nuorten tarpeisiin, osa taas ei ota asiakkaaksi vakavasti päihdeongelmaisia nuoria. Näin syntyy tilanne, jossa päihdeyksiköissä käytännössä kaikki sijoitetut nuoret elävät vakavan päihdeongelman kanssa.

Tällaisessa ympäristössä riski sille, että nuoren päihteidenkäyttö jatkuu tai pahenee on todellinen. Tarvitaan rohkeutta myöntää, ettei nykyisen kaltainen käytäntö mahdollista riittävän hyvää kuntoutumisympäristöä. Tarvitaan muita keinoja ja paikkoja hoitaa nuoria.

Päihdeongelman hoitamiseen ei ole yhtä toimivaa ratkaisua, sillä kyse on ihmisen elämään yksilöllisesti kietoutuvasta toiminnasta. Siksi nuoren ja tämän perheen aito kohtaaminen ja tilanteen arviointi on ensiarvoisen tärkeää. Lisäksi tarvitaan riittävä palveluvalikko sosiaalityön käyttöön. Vaihtoehtoisia auttamisen tapoja pitää löytyä.

"Alaikäisen päihdeongelmaa tulisi ratkoa ja hoitaa avohuollon keinoin aina, kun se suinkin on mahdollista."

Ennen kuin päihdeongelma kehittyy vakavaksi, tarvitaan paikkoja, joista nuori tai vanhemmat voivat hakea apua ilman pelkoa nuoren sijoittamisesta. On annettava vahva lupaus siitä, että tilannetta pyritään oikaisemaan ja nuorta auttamaan kaikin mahdollisin keinoin.

Sijoitukseenkin päädyttäessä nuorella tulee olla aito mahdollisuus kuntoutua laitossijoituksen aikana.

Pienet yksiköt, päihdetyön asiantuntemus ja riittävä henkilöstöresurssi sekä erilaiset yksilö-, ryhmä- ja perhetyön muodot tulee olla yksilöllisesti ja joustavasti käytössä. Vanhempien kanssa työskentelyyn tulee panostaa aina, kun se on mahdollista. Laitosjakson jälkeen tulisi tarvittaessa järjestää vahva kotiin suuntaava kuntoutuksen jatko.

Nuorten ja perheiden avun hakemisen esteenä on toisinaan pelko rangaistuksesta sekä epäluottamus siihen, että omaan tilanteeseen saisi yksilöllistä ja asiantuntevaa apua ilman leimaantumista. Päihteitä käyttävä nuori ei ole päihdenuori, vaan nuori, joka tarvitsee yksilöllistä tukea. Alaikäisen päihdeongelmaa tulisi ratkoa ja hoitaa avohuollon keinoin aina, kun se suinkin on mahdollista.

Eeva-Leena Hoppania

sosiaalityöntekijä VTM

Kati Västilä

sosiaalityöntekijä YTM

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Ei, vaan asioita voidaan tehdä toisin. Ja asennetta korjata. Silloin ei tarvita niin paljon väkeä lastensuojeluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Welmuska, tiedätkö paljonko lapsen sijoitus maksaa? Ja heidän lastensuojelun jälkihuolto. Hoitamatta jätetty nuoren päihdeongelma tuo kustannuksia myöhemmin myös esim. erikoissairaanhoidon korkeina kuluina sekä esim. oikeustoimien kuluna. Puhumattakaan saamatta jäävistä verotuloista, työttömyydenhoidon kuluista, sairaseläkekuluista jne jne. Usein ongelma myös siirtyy sukupolvelta toiselle. Ja kulut kasvaa.

Että oisko kuitenkin, jos hoidettais ajoissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia ei muutune miksikään vaikka se kirjoitettaisiin kultaisin kirjaimin. Miksei asioista saisi puhua niiden oikeilla nimillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyaikana halutaan mieluummin uskoa kauniisiin puheisiin kuin tunnustaa tosiasiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image