Mielipiteet

Lukijalta

Päättäjät Tuiran kimpussa – käsite täyden palvelun kirjastosta romutetaan

Mielipiteet 23.2.2018 9:00
Ulla Haverinen

Olen lukenut Tuiran kirjaston ja asukastuvan tilanteesta ikäviä uutisia. Oulun kaupunki on tekemässä säästöhingussaan suunnitelmia kaupunginosan palveluiden heikentämiseksi. Vieläpä nopealla aikataululla kaupungin palveluverkkototeutuksella.

Ensiksikin kirjasto siirrettäisiin vanhalle Merikosken koululle ja toiseksi asukastupa lakkautetaan tykkänään. Se siirretään koululle olohuoneeksi, jolla tarkoitetaan ”alueellisen palvelukeskittymän keskeistä julkista tilaa, joka on asukkaitten käytössä parhaimmassa tapauksessa virka-ajoista riippumatta”. Toisin sanoen ei henkilökuntaa, ei ruokajakelua, ompelijaa, tietokonetta tai ostosmatkoja.

Tuiran kirjaston siirtyminen koulun, oletettavasti epäkäytännöllisiin tiloihin, tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että bussilla ei pääse lähelle. Askarruttaa myös näin hieman huonojalkaisena, että ovatko tilat esteettömät.

Kouluille sijoitetuista kirjastoista (kymmenen 23:sta) on kuultu ikävähköjä viestejä näiden muodostuessa vain koulujen oppilaitten hengailupaikoiksi.

Tuiran kirjaston asiakasprofiili on vanhus- ja lapsipainotteinen. Päivittäin aukioloaikana paikalla pyörähtää noin 140 kävijää. Molemmat kirjastovirkailijat ynnä harjoittelijat ovat päteviä, avuliaita ja tuiki tarpeellisia. Tietokoneet, lehtilukutila ja satunurkkaus ovat ahkerassa käytössä.

"Erään tuttavani vanhahko äiti lopetti kirjastossa käynnit, koska lähikoululla omatoimikirjaston 'kylmäasemalla' käyminen iltaisin aiheutti turvattomuutta. Päivisin koulun ulkopuolella tupakoivat ja meluavat teinit suorastaan pelottivat."

Jos kirjastoa heivataan enemmän omatoimiseksi, henkilökuntaa luultavasti vähennetään ja aukioloaikoja supistetaan. Käsite täyden palvelun kirjastosta romutetaan. Nämä säästötoimet ovat tuhoisia erityisesti viime kesänä vaivalla kunnostetun Tuirantorin alueelle palveluitten huvetessa.

Erään tuttavani vanhahko äiti lopetti kirjastossa käynnit, koska lähikoululla omatoimikirjaston ”kylmäasemalla” käyminen iltaisin aiheutti turvattomuutta. Päivisin koulun ulkopuolella tupakoivat ja meluavat teinit suorastaan pelottivat.

Onneksi vanhan rouvan tytär pystyy kuljettamaan häntä tarvittaessa rauhalliseen ja toimivaan pääkirjastoon. Tällaista mahdollisuutta tosin tuskin monella vanhuksella on.

Kuinkahan moni päättäjistämme on käynyt lähikirjastossaan ja asukastuvallaan? Onko heillä minkäänlaista käsitystä paikkojen tarpeellisuudesta meille veronmaksajille? Onko Tuiratoimikunta ollut näissä asioissa aktiivinen? Joitakin epämääräisiä kansalaisten kuulemisia on järjestetty, mutten ole osannut hakeutua niihin, koska lehti-ilmoitusten kolmiosainen sanahirvitys palvelu verkko selvityksestä ei minulle auennut. Eikä se tunnu aukeavan vielä nytkään.

Ulla Haverinen

tuiralainen, Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Ahdasmielistä kommenttia. Julkisissa tiloissa on kaikilla oikeus olla. Kukaan ei ole kertonut mitä olohuone tarkoittaa. On väärin kuvitella että esim. Koulujen tilat, jotka ovat jo nyt täynnä niin sinne vielä nuorisotilaa,asukastupaa tai olohuonetta. Tämä pitää ymmärtää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muulla väliä kun oman puoleen kannattajilla. Tuirassa asuu vasemmistoliittolaisia entien äänten perusteella. Eli leikkkaukset menevät niihin kohteisiin jotka ovat väärää mieltä asiosta. Tietenkin sillä tehdään myös rahaa, joten kerrassan mahtavaa politikointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis mitä tarkoitat "Ahdasmielistä kommenttia."??? En nyt kyllä yhtään ymmärrä.

Oma kommenttisi vaikuttaisi siltä, että koet Haverisen kirjoituksen ahdasmieliseksi. Sanot, että "Julkisissa tiloissa on kaikilla oikeus olla." Sitten kuitenkin itse kritisoit ideaa täysien koulujen tiloista, "jotka ovat jo nyt täynnä niin sinne vielä nuorisotilaa, asukastupaa tai olohuonetta."

Jos asukastupa siirrettäisiin koululle "olohuoneeseen", jossa käytännössä lähinnä nuoriso viettää aikaa, arvaapa moniko Tuiran kirjaston ja asukastuvan nykyisistä vanhus-, pikkulapsi- tai maahanmuuttaja-asiakkaista haluaisi sinne nuorison keskelle yrittää mennä rauhassa lukemaan tai pullakahville (jota ei siellä edes saa toisin kuin kirjaston viereisessä kahvilassa tai asukastuvalla).

Suoraan palveluverkkoselvityksestä lainaukset:
Kirjasto: "Kirjaston henkilökunta käy 2-5 kertaa viikossa järjestämässä aineistoa (automaattien tyhjennys, hyllytys yms.). Asiakkaat voivat käyttää kirjaston tiloja ja palveluja kirjautumalla kirjastokortilla ja PIN-koodilla kirjastotilaan. Yksikössä ei ole tietopalvelua, eikä
maksuliikennettä...Kirjastopisteissä on etäyhteys, toimintaohjeet ja palautekanava." EI lapsille kirjastontätiä, ei vanhuksille luettavan suosittelijaa, ei pikkukoululaisille rauhallista, turvallista paikkaa käydä koulun jälkeen.

Asukastupa: "Asukastupatoiminnalle järjestetään omia tiloja vain tarvittaessa. Lähtökohtaisesti tarjotaan mahdollisuutta toimia kaupungin muissa tiloissa yhteis-/monikäyttöisesti." Siis juuri alkuperäinen lähi-/pienyhteisöllinen toiminta ja tapaamismahdollisuudet jäisivät pois.
Tällaista minä en ymmärrä.

Sitä paitsi käsittääkseni Tuiran kirjasto ja asukastupa sijaitsevat nyt kaupungin omistamissa liikehuoneistoissa (eivät siis vuokralla), joten toimintojen siirtäminen muualle ei aiheuta edes todellista säästöä, vain laskennallisen siirron kulttuuripuolelta tilakeskuksen kulutaulukkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

92
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
71
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
48
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia
42
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
27
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
23
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image