Mielipiteet

Lukijalta

Päätös Tervahiihdon perumisesta tehtiin yk­si­mie­li­ses­ti – olosuhteiden johdosta eri reit­ti­vaih­toeh­dois­ta oli luovuttava yksi kerrallaan

Mielipiteet 28.2.2020 6:00
Anne Talvensaari-Mattila, Ville Kukkonen, Arja Lotvonen, Jari Aitta

Viime viikolla hiihtokansa sai todeta, että runsaiden vesisateiden seurauksena paras liikkumistapa useimmilla latureiteillä oli potkukelkkailu, maastopyöräily nastarenkain tai kävely nastajalkineilla.

Kalevassa 26.2. julkaistut lukijoiden kuvat Pilpasuolta ja Iinatista kertovat karulla tavalla talvisista olosuhteista. Samaisen lehden artikkelissa todettiin, kuinka nuorten MM-kilpailuihin valmistautuva Oulun Hiihtoseuraa edustava Niilo Moilanen kykenee ”harjoittelemaan kotiseudullaan jotenkuten”.

Veikko Anttonen totesi osuvasti kirjoituksessaan (Kaleva 25.2./Lukijalta), että hänen mielipiteensä Tervahiihdon perumisen syistä perustuivat olettamuksiin.

Oulun Hiihtoseuran entisen puheenjohtajan ja seuran nykyisen rivijäsenen mielipidekirjoituksen motiivit jäivät epäselviksi, varsinkin, kun tosiasiat olisivat selvinneet yhdellä puhelinsoitolla.

Kirjoituksessa syyllistettiin täysin perusteettomasti Utajärven Urheilijat ja Laitasaaren Veto. Kovasanaisen arvostelun kohteeksi otettiin myös Oulun kaupunki ja Oulun Hiihtoseuran johtokunta.

Olosuhteista johtuen Tervahiihtoon suunniteltiin Utajärvi–Muhos–Oulu-reitin lisäksi neljä vaihtoehtoista hiihtoreittiä huoltojärjestelyineen. Useiden vaihtoehtojen vuoksi oli yhtä aikaa varattuna kaksi suurta monitoimitaloa kilpailukeskukseksi ja kaksi koulua huollon järjestämiseksi.

Vallitsevien olosuhteiden ja turvallisuusnäkökohtien johdosta Tervahiihdon eri reittivaihtoehdoista oli luovuttava yksi kerrallaan. Utajärven Urheilijat ja Laitasaaren Veto eivät luopuneet Tervahiihdon järjestelytehtävistä missään vaiheessa. Molempien seurojen kanssa oli sovittu, että ne osallistuvat järjestelyihin myös lyhennetyssä janahiihdossa.

"Viime viikolla hiihtokansa sai todeta, että runsaiden vesisateiden seurauksena paras liikkumistapa useimmilla latureiteillä oli potkukelkkailu, maastopyöräily nastarenkain tai kävely nastajalkineilla."

Päätös Tervahiihdon perumisesta tehtiin ratamestarin ja hänen ryhmänsä viimeisten reitintarkastusten jälkeen, jotka kohdistuivat välille Korkalanvaara–Sankivaara ja Kiekonmaja–Kivikkokangas 12.2.–14.2.

Matkajärven ja Joutensuon suoalueet olivat täysin veden vallassa. Kiekonmaja–Kivikkokangas-välillä oli peräti kaksi kilometriä täysin lumetonta aluetta.

Lopullinen päätös perumisesta tehtiin Oulun Hiihtoseuran johtokunnassa yksimielisesti. Kuvia Tervareitistön olosuhteista on nähtävissä tapahtuman nettisivuilla.

Anne Talvensaari-Mattila

pj., Oulun Hiihtoseura ry

Ville Kukkonen

Tervahiihdon kilpailunjohtaja

Arja Lotvonen

pj., Laitasaaren Veto ry

Jari Aitta

Utajärven Urheilijat ry:n29edustaja Tervahiihdossa

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Tervaa ei poltettu Olussa vaan Oulujoen ja haaroittuvien jokien varsilla, joten Tervahiihdon olisi voinut siirtää tervahautojen viereen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätös mikä päätös, minkä olosuhteille voi?!
Parin viikon päästä mm. Kemin seudulla järjestetään vastaava tapahtuma, eikä ole lumesta pulaa. Kyllä tänä talvena voi lumen perässä vähän matkustaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi EI PALAUTETA takaisin täysimääräisenä ennakkoon maksettuja osallistumismaksuja,vaan palautetaan vain PUOLET.
Vika ei ole maksajassa,vaan järjästäjässä. KYSYN VAAN?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se vika ollut lumen puute. Ei varmasti olisi tullut yhtäkään kehua hiihdon järjestelyistä, kun ei pysty hiihtämään ja välineet on pilalla.

Eikös se maksun palautusehto 50% ole osallistumissäännöissä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei syy ole lumen puute. Sankivaarasta Jäälin kautta Ritaharjuun olisi voinut hyvinkin hiihtää. Sillä välillä ei mene kenenkään välineet pilalla
Paremmat olosuhteet nyt on kuin viime vuonna, kun hangessa kahlattiin.
Eikös tuo 50% lause lisätty osallistujainfoon vasta 6.2?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Veikko Anttosen ja Lauri Palosaaren katkera myyräntyö Oulun Hiihtoseuran nykyistä johtoa vastaan (Kaleva 25.2. ja 27.2.) päättyy tähän taisteluun.

Kuka tahansa voi yrittää kerätä niitä pyyteettömiä talkoolaisia ja muitakin tuhansia ilmaisia työtunteja puurtavia kilpailun järjestäjiä ja johtohenkilöitä, jotka saavat palkaksi kyseisten herrojen kirjoitusten tapaiset perättömät haukut.

Harmi, että hyökkäyksen kohteeksi joutuneet eivät voi kirjoittaa samoille foorumeille (netti mukaan lukien) niitä syitä, jonka vuoksi kaksikko hyökkää.

Tämäkin herrojen hyökkäys olisi ollut parempi tehdä Oulun Hiihtoseuran sisällä - vaikkapa vuosikokouksessa, jossa ko rivijäsenet olisivat voineet pyrkiä takaisin valtaan - ymmärtämättömät siis lienevät heidän mielestään äänestäneet väärin vaihtaessaan kyvykkäät kyvyttömiin. Kyllä pitäisi ko herrojen tietää, mitä ei omiin muroihin kannata tehdä.

Itse olen tunkkini heittänyt jo aikoja sitten (luuseri, nimimerkin takana).

Toivon voimia ja intoa edelleen kaikille pyyteettömille talkoolaisille ja erityisesti kaikille vapaaehtoisille vastuuhenkilöille kaikissa seuroissa , jotka ensi vuonnakin jakavat yhteistä hyvää Pohjois-Suomen hiihtokansalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä fakta on, että Tervahiihto olisi voitu järjestää todella helposti olemassaolevalla latuverkostolla. Sankivaara - Kiekonlenkki ovat täysin hiihdettävissä. Kivikkokangas-Ritaharju sekä Jäälinlenkki ovat erinomaisessa kunnossa. Se, että Kiekko-Kivikkokangas olisi vaatinut hieman töitä johtuu pääsääntöisesti siitä ettei kukaan vaivautunut kunnostamaan sitä koko talvena. Nytkin sen olisi saanut kuntoon, kävin sen välin itse eilen hiihtämässä.
Minun ja monen muunkin ennakkoilmoittautuneen mielipide on ettei tämän vuoden Tervahiihtoa peruttu olosuhteiden vuoksi. Syyt ovat jossain ihan muualla. Tämä on hyvä muistaa kun vuosien päästä tietokilpailuissa kysytään, että monestiko Tervahiihto on peruttu olosuhteiden vuoksi.
Yhtään talkootyötä väheksymättä, tässä käännettiin tylysti selkä sille porukalle johon koko tapahtuma perustuu, eli niille 400 ennakkoon ilmoittautuneelle. Moni heistä miettii varmasti, että uskaltaako Tervahiihtoon enää ilmoittautua ennakkoon.

Veikosta voidaan olla montaa mieltä, eikä hänestä kaikki pidä, mutta hän ei kuitenkaan antanut periksi vaan teki mahdottomasta mahdollisen vuonna 2014. Hän ei ollut se joka katkaisi Tervahiihdon uljaan perinteen peräkkäisten hiihtojen järjestämisessä. Siitä hänelle kunnia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tämä nyt ei kuitenkaan ollut oikea aika, paikka, tapa eikä asia oman kilven kiillottamiseen tai itsensä jalustalle nostamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perusteltu, oikea päätös.
Imelin viisauden laji on jälkiviisaus ja etenkin viisastelu ja tyhjän jauhaminen.
Tänä vuonna näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No perusteluista voidaan olla kyllä monta mieltä. Mitä tulee jälkiviisauteen niin ei hiihdon perumisesta kukaan etukäteen tiennyt. Eli keskustelu asiasta on nyt paikallaan ja oikeutettua. Keskustelu ei ole mitenkään tyhjän jauhamista, joka voitaisiin kuitata sanomalla, että tänä vuonna näin. Onhan kysymys merkittävästä tapahtumasta. Keskustelussa asiaa tuodaan esille eri näkökulmista ja voidaan oppia tulevaisuutta varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä olet nähnyt tai kuullut keskustelua? Itse olen nähnyt vain Anttosen ja Palosaaren perättömät kirjoitukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustelua käydään monilla tahoilla ja tavoin, mm. mielipidekirjoituksissa. Kannattaa esim. lukea tämä palsta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eri vaihtoehdoista luovuttiin. Niitä ei ollut monta! Olisi pitänyt etsiä aivan uusi vaihtoehto. Vähälumisia talvia on ollut ennenkin ja hiihto on onnistuneesti järjestetty. Tietääkseni esim. Ylikiimingin suunnalla on lunta aivan riittävän paljon. Onko sittenkin kysymys siitä, ettei ollut enään innostusta tai halua järjestää hiihtoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako vaihtoehtoa mielestäsi pitäisi olla? Kymmenen vai 20? Millähän resursseilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi hyvä riittää. Kannattaa lukea tämän palstan kirjoitukset, sielläkin niitä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka olen pettynyt hiihdon peruuntumiseen, luotan järjestäjien arviokykyyn. Anttosen puheet ovat olleet monesti ennenkin täyttä p..kaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perumispäätös oli täysin perusteltu. Toki aina on helppoa olla jälkiviisas...niinkuin huomasimme.
Kun luin Anttosen kirjoitusta Tervahiihdosta pari päivää sitten niin jossakin välissä veri kuohahti. En tiedä, minkä pataljoonan hevosmiehiltä Anttonen oli kuullut, että Laitasaaren Veto ja Utajärven Urheilijat olisivat luopuneet Tervahiihdon järjestelyistä. Itse mukana olleena tiedän, ettei näin ollut. Kannattaa seuraavalla kerralla tarkistaa faktat ennen kuin syyttää ketään julkisesti ja vieläpä perusteettomasti. Ei ole oikein kaataa kuraa seurojen niskaan. Nähtäväksi jää, onko Anttosella selkärankaa esittää anteeksipyyntö, joka olisi kyllä paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvi mennä niin kauas,kiiminki-ylikiiminki akselilla hyvä lumitilanne läpi talven, ja oltais kuitenki edelleen oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

8.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pasha on perinteinen pääsiäisherkku, mutta tunnetko sen kaverin kulitsan
8.4.
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
8.4.
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
8.4.
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
8.4.
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
8.4.
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
8.4.
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image