Mielipiteet

Lukijalta

OYSin sai­raa­lain­ves­toin­ti elintärkeä koko pohjoiselle, toivottua in­ves­toin­ti­lu­paa odotetaan pikaisesti

Mielipiteet 22.11.2018 5:00
Mari-Leena Talvitie

Erikoissairaanhoidon rakennusinvestoinnit ja niitä koskevat poikkeusluvat ovat olleet syksyn ajan valtiontason käsittelyssä, eli sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön harkinnassa.

Siinä on arvioitu erikoissairaanhoidon suuria ja merkittäviä investointeja, joita on suunnitteilla ja meneillään useassa sairaanhoitopiirissä.

Mihin arviointi pohjaa ja perustuu? Sosiaali- ja terveydenhuollon muutoksen sekä maakuntauudistuksen myötä rahoituksen ohjaus tulee siirtymään kuntakentältä ja sairaanhoitopiireiltä valtion tasolla. Siksi me pohjoisen vaikuttajat olemme vakuuttaneet ministeriöiden johtoa ja valmistelijoita siitä, että pohjoinen tarvitsee suunnitellut sairaalainvestoinnit sekä Rovaniemelle että Ouluun.

Esitetty Oulun yliopistollisen sairaalan eli OYSin Tulevaisuuden sairaalainvestointi on elintärkeä ja tarpeellinen koko pohjoiselle. Sen avulla rakennetaan terveet ja toimivat erikoissairaanhoidon hoitotilat, jotka mahdollistavat sujuvamman hoidon sekä potilaan että henkilökunnan näkökulmasta.

Uusinvestointi turvaa erikoissairaanhoidon palvelujen saatavuutta kaikille niitä tarvitseville täällä Pohjois-Suomessa.

Nykyinen OYSin sairaala on suunniteltu 60-luvulla ja rakennettu 1968–1974. Tiloiltaan se ei vastaa nykyisiin hoidon vaatimuksiin eikä luo puitteita sujuvoittaa ja järkevöittää toimintaa.

Lisäksi sairaalassa on jouduttu ratkomaan monia kosteusvaurioita ja akuutteja sisäilmaongelmia.

"Nykyinen OYSin sairaala on suunniteltu 60-luvulla ja rakennettu 1968–1974. Tiloiltaan se ei vastaa nykyisiin hoidon vaatimuksiin eikä luo puitteita sujuvoittaa ja järkevöittää toimintaa."

Sairaalarakennuksen ikä edellyttää huomattavia peruskorjauksia, joihin uppoaisi jopa 600 miljoonaa euroa. Toisaalta, 70-luvun rakennustapaa ja -virheitä ei peruskorjauksessa muuteta kovinkaan edullisesti.

Laaja vesikatto ja huono lämmineristys tarkoittavat, että OYS lämmittää sairaalan ympärillä olevaa ulkoilmaa noin 1,3 miljoonalla eurolla joka vuosi. Suunnitelluissa, uusissa tiloissa energiasäästö on noin 40 prosenttia vuositasolla.

Tällä suunnitellulla uusinvestoinnilla, joka on ollut ministeriöiden arvioinnissa, saavutetaan 300 miljoonan euron kokonaissäästö. Siinä tilat saataisiin käyttöön kuusi vuotta nopeammin verrattuna aiemmin suunniteltuun toteutukseen, vaikka toki aikaa kuluu rakentamiseen. Kiitos erityisesti Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johdolle, johtaja Ilkka Luomalle tiedoista, jotta olemme pystyneet vaikuttamaan hyvän ja kokonaistaloudellisen ratkaisun puolesta.

Uusinvestointi luo huomattavasti paremmat puitteet toimiville tiloille, potilaslähtöiseen joustavaan palveluun ja hoitoketjuihin sekä ammattitaitoisen hoitotyön toteutumiselle. Toivottua investointilupaa odotetaan pikaisesti, sillä pohjoinen tarvitsee ja ansaitsee uuden OYSin, tulevaisuuden sairaalan.

Mari-Leena Talvitie

kansanedustaja (kok.)

Kokoomuksen varapuheenjohtaja

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Minä en tarvitse sairaalaa Ouluun enkä tule tarvitsemaan. Verorahojani kuitenkin ohjataan tähän turhaan ja hyödyttömään hankkeeseen, josta rahat menevät kokoomuslaisille rakentajille. Säästösyistä päästään sitten vähentämään henkilökuntaa perikokoomuslaiseen tyyliin "sujuvoittamalla ja järkevöittämällä toimintaa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi eiii. Oulun kokonais julkiset terveyspalvelut ovat mätää. Eivät rakennukset tätä asiaa korjaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpäs hyvä peräytymissyy Valviralle ilman kasvojen menetystä! Eipä kannatakaan enää tietysti synnyttäjiä kyörätä vauvan eikä äidin turvallisuutta uhmaten tienvarsisynnytyksiin Ouluun asti! Turvallisinta taata ja jatkaa kaikkien paikallisten kannattamat ja hyväksymät lähisynnytykset omalla alueellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivystys tiloja laajennettiin ja tehtiin paremmat puitteet, mutta tällä ei korjattu valitettavasti varsinaista ongelmaa eli riittävää henkilökuntaa ei lisätty, että pitkistä jonotusajoista päästäisiin.
On suorastaan kornia, että päihde- ja sekakäyttäjille tehtiin oma loossi, joka nyt kuitenkin jäänyt tyhjälle käytölle, koska henkilökuntaa ei ole.
Ei ihan kiva istua päivystyksessä pienen sairaan lapsen kanssa odottamassa lääkärille pääsyä, kun lapsi pelkää kun päivystyksen tiloihin tuodaan äänekkäitä, vainoharhoja näkeviä ja verisiä hoidettavia, jopa veren aiheuttamia sotkuja lattijalta ja ovista ei ehditä siivota.
Lisäksi soten alussa puhuttiin ja luvattiin, kuinka palvelut tuodaan lähelle ihmistä, mutta tällä hetkellä tuntuu käyvän aivan päin vastoin ja se lisäämässä vielä enemmän kustannuksia kansalaisten kukkaroon eli ei hyvä suuntaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmettä! Ja sinne ollaan pakkovoimalla tyyräämässä Oulaskankaan huippupalvelujakin kuin käärmettä pyssyyn! Onko terveen järjen käytöltäkin jo viety lain suoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei missään nimessä saa laajentaa/ keskittää yhtään enempää! Tarkoittaisi vain pienten sairaaloiden alasajoa kuten oulaskangas osoittaa. Oululla suuruuden hulluus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osittain oikein mutta ongelma on se että 70 luvun pyrokratia pitäisi samalla poistaa ja uudistaa talon politiikkaa. Uudet seinät eivät korjaa sisäistä sairautta ja ongelmaa. Korkein johto pitäisi joko uusia tai kouluttaa. Pienet pomot pitäisi poistaa ja isojen pomojen jalkautua kentälle. En halaja en halua koskaan kyseiseen taloon takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin samaa mieltä! Perusarki on oysissa varsinaisten esimiesten pikkuapureiden käsissä ja jälki on sen mukaista.
Oikeat esimiehet on järjestään vieraantunut täysin siitä normaalista arjesta, että ihan hävettää niiden puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:49
Menestynyt Kaikki synnit -rikossarja saa jatkoa – kuvaukset alkavat tammikuussa Oulussa
10:44
Vanhoillinen oikeustieteen professori voitti Tunisian presidentinvaalit
10:42
Miehelle luettiin murhasyyte isänsä surmaamisesta Raahessa – syytetty kiistää, myöntää pahoinpitelyn
10:35
MV-jutun oikeudenkäynti hovissa alkoi – Käräjäoikeudessa jutusta tuomitut Ilja Janitskin ja Johan Bäckman eivät saapuneet käsittelyyn
10:08
Analyysi: Puolan vaalitulos oli odotettu, mutta Suomen puheenjohtajuuskauden kärkitavoitteen kannalta kiusallinen
9:42
Laki ja oikeus -puolue voitti vaalit selvästi Puolassa
9:28
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
43
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
19
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
17
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
13
Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pakoteuhkaukset tai asevientikiellot eivät taivuta Erdogania
10
Limingan susille annettiin karkotusmääräys – alueella liikkuu arviolta kolmen suden lauma, jonka ihmisarkuus halutaan palauttaa
9
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
8
Hailuodon lautan kantavuus on muuttunut, Merisilta-lautta huollossa useita viikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

106 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Leipäjonossa kuultua

Kommentoija argumentoi perinteisellä liturgialla, joka toki hänelle suotakoon. Faktaa kuitenkin on, että erittäin harva ... Lue lisää...
Peruspekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image