Mielipiteet

Lukijalta

OYSin sai­raa­lain­ves­toin­ti elintärkeä koko pohjoiselle, toivottua in­ves­toin­ti­lu­paa odotetaan pikaisesti

Mielipiteet 22.11.2018 5:00
Mari-Leena Talvitie

Erikoissairaanhoidon rakennusinvestoinnit ja niitä koskevat poikkeusluvat ovat olleet syksyn ajan valtiontason käsittelyssä, eli sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön harkinnassa.

Siinä on arvioitu erikoissairaanhoidon suuria ja merkittäviä investointeja, joita on suunnitteilla ja meneillään useassa sairaanhoitopiirissä.

Mihin arviointi pohjaa ja perustuu? Sosiaali- ja terveydenhuollon muutoksen sekä maakuntauudistuksen myötä rahoituksen ohjaus tulee siirtymään kuntakentältä ja sairaanhoitopiireiltä valtion tasolla. Siksi me pohjoisen vaikuttajat olemme vakuuttaneet ministeriöiden johtoa ja valmistelijoita siitä, että pohjoinen tarvitsee suunnitellut sairaalainvestoinnit sekä Rovaniemelle että Ouluun.

Esitetty Oulun yliopistollisen sairaalan eli OYSin Tulevaisuuden sairaalainvestointi on elintärkeä ja tarpeellinen koko pohjoiselle. Sen avulla rakennetaan terveet ja toimivat erikoissairaanhoidon hoitotilat, jotka mahdollistavat sujuvamman hoidon sekä potilaan että henkilökunnan näkökulmasta.

Uusinvestointi turvaa erikoissairaanhoidon palvelujen saatavuutta kaikille niitä tarvitseville täällä Pohjois-Suomessa.

Nykyinen OYSin sairaala on suunniteltu 60-luvulla ja rakennettu 1968–1974. Tiloiltaan se ei vastaa nykyisiin hoidon vaatimuksiin eikä luo puitteita sujuvoittaa ja järkevöittää toimintaa.

Lisäksi sairaalassa on jouduttu ratkomaan monia kosteusvaurioita ja akuutteja sisäilmaongelmia.

"Nykyinen OYSin sairaala on suunniteltu 60-luvulla ja rakennettu 1968–1974. Tiloiltaan se ei vastaa nykyisiin hoidon vaatimuksiin eikä luo puitteita sujuvoittaa ja järkevöittää toimintaa."

Sairaalarakennuksen ikä edellyttää huomattavia peruskorjauksia, joihin uppoaisi jopa 600 miljoonaa euroa. Toisaalta, 70-luvun rakennustapaa ja -virheitä ei peruskorjauksessa muuteta kovinkaan edullisesti.

Laaja vesikatto ja huono lämmineristys tarkoittavat, että OYS lämmittää sairaalan ympärillä olevaa ulkoilmaa noin 1,3 miljoonalla eurolla joka vuosi. Suunnitelluissa, uusissa tiloissa energiasäästö on noin 40 prosenttia vuositasolla.

Tällä suunnitellulla uusinvestoinnilla, joka on ollut ministeriöiden arvioinnissa, saavutetaan 300 miljoonan euron kokonaissäästö. Siinä tilat saataisiin käyttöön kuusi vuotta nopeammin verrattuna aiemmin suunniteltuun toteutukseen, vaikka toki aikaa kuluu rakentamiseen. Kiitos erityisesti Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johdolle, johtaja Ilkka Luomalle tiedoista, jotta olemme pystyneet vaikuttamaan hyvän ja kokonaistaloudellisen ratkaisun puolesta.

Uusinvestointi luo huomattavasti paremmat puitteet toimiville tiloille, potilaslähtöiseen joustavaan palveluun ja hoitoketjuihin sekä ammattitaitoisen hoitotyön toteutumiselle. Toivottua investointilupaa odotetaan pikaisesti, sillä pohjoinen tarvitsee ja ansaitsee uuden OYSin, tulevaisuuden sairaalan.

Mari-Leena Talvitie

kansanedustaja (kok.)

Kokoomuksen varapuheenjohtaja

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Minä en tarvitse sairaalaa Ouluun enkä tule tarvitsemaan. Verorahojani kuitenkin ohjataan tähän turhaan ja hyödyttömään hankkeeseen, josta rahat menevät kokoomuslaisille rakentajille. Säästösyistä päästään sitten vähentämään henkilökuntaa perikokoomuslaiseen tyyliin "sujuvoittamalla ja järkevöittämällä toimintaa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi eiii. Oulun kokonais julkiset terveyspalvelut ovat mätää. Eivät rakennukset tätä asiaa korjaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpäs hyvä peräytymissyy Valviralle ilman kasvojen menetystä! Eipä kannatakaan enää tietysti synnyttäjiä kyörätä vauvan eikä äidin turvallisuutta uhmaten tienvarsisynnytyksiin Ouluun asti! Turvallisinta taata ja jatkaa kaikkien paikallisten kannattamat ja hyväksymät lähisynnytykset omalla alueellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivystys tiloja laajennettiin ja tehtiin paremmat puitteet, mutta tällä ei korjattu valitettavasti varsinaista ongelmaa eli riittävää henkilökuntaa ei lisätty, että pitkistä jonotusajoista päästäisiin.
On suorastaan kornia, että päihde- ja sekakäyttäjille tehtiin oma loossi, joka nyt kuitenkin jäänyt tyhjälle käytölle, koska henkilökuntaa ei ole.
Ei ihan kiva istua päivystyksessä pienen sairaan lapsen kanssa odottamassa lääkärille pääsyä, kun lapsi pelkää kun päivystyksen tiloihin tuodaan äänekkäitä, vainoharhoja näkeviä ja verisiä hoidettavia, jopa veren aiheuttamia sotkuja lattijalta ja ovista ei ehditä siivota.
Lisäksi soten alussa puhuttiin ja luvattiin, kuinka palvelut tuodaan lähelle ihmistä, mutta tällä hetkellä tuntuu käyvän aivan päin vastoin ja se lisäämässä vielä enemmän kustannuksia kansalaisten kukkaroon eli ei hyvä suuntaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmettä! Ja sinne ollaan pakkovoimalla tyyräämässä Oulaskankaan huippupalvelujakin kuin käärmettä pyssyyn! Onko terveen järjen käytöltäkin jo viety lain suoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei missään nimessä saa laajentaa/ keskittää yhtään enempää! Tarkoittaisi vain pienten sairaaloiden alasajoa kuten oulaskangas osoittaa. Oululla suuruuden hulluus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osittain oikein mutta ongelma on se että 70 luvun pyrokratia pitäisi samalla poistaa ja uudistaa talon politiikkaa. Uudet seinät eivät korjaa sisäistä sairautta ja ongelmaa. Korkein johto pitäisi joko uusia tai kouluttaa. Pienet pomot pitäisi poistaa ja isojen pomojen jalkautua kentälle. En halaja en halua koskaan kyseiseen taloon takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin samaa mieltä! Perusarki on oysissa varsinaisten esimiesten pikkuapureiden käsissä ja jälki on sen mukaista.
Oikeat esimiehet on järjestään vieraantunut täysin siitä normaalista arjesta, että ihan hävettää niiden puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:09
Suomen Pankilta madonluvut: Koronavirustoimet voivat lohkaista Suomen taloudesta jopa 13 prosenttia, työttömyys jopa 11 prosenttiin
13:43
Katumaasturin moottoritilassa syttyi palo kesken ajon Nelostiellä Haukiputaalla – rekankuljettaja pysähtyi auttamaan
13:01
Oulun Limingantullissa sijaitsevan puuelementtitehtaan katossa oleva nosturi syttyi tuleen - palokunta sammutti nopeasti yli 15 metrin korkeudessa olleen palon
12:42
Kotihälytyksiä luvassa, korona voi kiristää tilannetta entisestään, pääsiäinen poliisille haastava ajankohta – "Toimettomuus ja liika alkoholi ovat huono yhdistelmä"
12:39
Suden yöllinen vaellus Oulun Metsokankaalla tallentui lukijan videolle – "Todennäköisesti nuori yksilö", sanoo tutkimusprofessori
12:33
Suomen Yrittäjien kysely: lähes puolet yrityksistä tarvitsee valtion tukea selvitäkseen koronakriisistä, joka kymmenes pelkää konkurssia
12:08
Suomessa voi tulla pulaa kahvista ja hedelmistä, jos ruokamarkkinat häiriintyvät pahoin – PTT: Ongelmat iskisivät jo valmiiksi nälänhädästä kärsiviin maihin Tilaajille
63
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
31
Hallitus tiukentaa rajaliikennettä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä, rajoitukset koskevat myös laivojen henkilöliikennettä – Katso tallenne tästä
27
Länsimaissa takki kääntyy ja kasvot peittyvät – miksi saksalainen suojaa kasvonsa, mutta suomalainen ei?
25
Tiistaiaamun tiedot: Tartuntoja todettu Suomessa nyt 2 308, varmistettu määrä nousi 132:lla – Oulussa nyt 70 tapausta, sairaanhoitopiirissä 85
19
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
15
Alkoholin kokonaiskulutus laski roimasti viime vuonna, suurin selittävä tekijä matkustajatuonnin väheneminen – suunta ollut laskeva jo yli kymmenen vuotta
14
Koronapotilaiden määrä OYSissa kasvaa: Tiistaiaamuna hoidossa oli yhteensä 11 henkilöä, seitsemän tehohoidossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

275 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

sulla on varmaan joku järkevä perustelu tuommoselle verolle siitähän kärsii köyhät tuunarit ensimmäisenä esim minä nosta... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image