Mielipiteet

Lukijalta

Ouluun sopisi Luupin raitti osaksi kult­tuu­ri­pää­kau­pun­kia

Mielipiteet 4.3.2018 7:00
Ritva Tienari

Oulun keskusta näyttää uusissa suunnitelmissa rajatun kapealle vyöhykkeelle torin rannasta Ouluhalliin. Hotellit, kauppakeskukset, asemanseutu, Raksilan marketit, jäähalli, uimahalli, Ouluhalli ynnä muut uudet suunnitelmat – mikä liikennesumppu ja pysäköintiongelmat!

Meillä on jo Luuppi. Tehdäänpä Luupin raitti (tai mikä sen nimi sitten olisikaan). Luupin raitille päästäisiin torilta, vaikkapa Toripolliisilta, teatterin ja kirjaston ja lyseon ohi.

Varsinaisesti Luupin raitti alkaisi alikulkutunnelilta Hupisaarille. Luupin raitti Hupisaarilla olisi hyvin viitoitettu, valaistu tyylikkäästi ja reitin varrella huomioitu ja nimetty erikoiset puut, sopivasti veistoksia ja jopa kalaisia puroja ihmeteltäväksi.

Toteutuessaan Luupin raitin ensimmäisenä kohteena on Ainolassa Pohjois-Pohjanmaan museo, josta raitti jatkuu Kiikkusaaren lasten puiston ja kasvihuonekahvilan kautta Taidemuseoon.

Taidemuseosta voi siirtyä joko Kasarmintien ylittävää lasikäytävää pitkin tai katutasossa kadun toiselle puolelle ”Åströmiin”, jossa taidemuseon tilat jatkuvat.

Åströmiin on keskitetty myös useita muita eri aiheisia museoita. Myös eläinmuseo. Tietomaa saa kaipaamansa lisätilat ”Åströmistä”.

Tietomaasta viistosti kadun yli päästään Luupin raitin viimeiseen kohteeseen, Vankilamuseoon ja sen ympärille levittäytyvään Oulun taitokylään.

Näissä kaikissa Luupin kohteissa jo rakennukset kertovat tarinaa Oulun historiasta.

Luupin raitin viimeiseen kohteeseen vankila-alueelle on Rotuaarilta selvästi lyhyempi matka kuin Ouluhalliin – siis kävelymatka. Luupin raitin kohteet eivät ruuhkauta autoliikennettä ja parkkipaikkaongelmat ratkeavat suunnittelulla.

Edellä mainittujen museoiden ja Tietomaan lisäksi tilat mahdollistavat myös paljon muuta toimintaa. Kulttuurikaupunki tarvitsee tiloja luovalle toiminnalle ja niitä löytyy ”Åströmistä”.

Kuvataiteilijoille työskentelytiloja, myös kiinnostavia erikoistiloja, jotka ovat tarjolla kokeellisen taiteen luomiseen nykytekniikkoja monipuolisesti käyttäen (eipä löydy vastaavaa muualta!).

Vuolteen ja Oulu-opiston tilat taito- ja taideaineiden harrastamiseen nykyisellään ovat hajallaan ja aivan riittämättömät ja varustukseltaan puutteelliset – jos tiloja on ollenkaan. Puutyön, verhoilun, ompelun, kudonnan, piirustuksen, maalauksen, lasityön, keramiikan, valokuvauksen, filmien editoimisen ym. ym. tarkoituksenmukaisia tiloja ei ole.

Kyseiset uudet tilat toimisivat tuotantotiloina monenlaisille käsityöläistuotteille ja olisivat ponnahduslautana uudelle yritystoiminnalle. Tiloja riittää myös monenlaisen muun taide- ja kulttuurialan harrastus- ja harjoituskäyttöön.

Entä sitten vankilamuseota ympäröivän muurin ulkopuolella, mutta koko vankila-aluetta ympäröivän aidan sisällä oleva Oulun taitokylä?

Alueella on useita erillisiä pienehköjä puurakennuksia, jotka ovat kuin tehdyt käsityöläistuotteiden esittelypaikoiksi ja myymälöiksi. Mukaan sopii vaikkapa nukketeatterirakennus lapsille.

Luupin raitti päättyy tähän puistomaiseen pihapiiriin kahviloineen. Vankila-alueen takana jatkuu nykyisinkin puisto, jossa on lasten leikkikenttä ja pieni pelikenttä/luistinrata.

Ritva Tienari

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

92
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
71
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
48
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia
42
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
27
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
23
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image