Mielipiteet

Lukijalta

Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen

Mielipiteet 22.5.2019 6:00
Kyösti Oikarinen

Toimittaja Markku Rättilä (Kaleva 20.5.) vaati poliitikkojen päätöksiltä isoa kuvaa siltarumpujen sijaan. Hän oli myös tehnyt erikoisen johtopäätöksen, valtuustoryhmien puheenjohtajien vastausten perusteella, että Oulussa on konsensus kuopattu.

Mielestäni Oulussa osataan sopia edelleen yhteistuumin isoista asioista. Ongelma on silti päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen ja pienemmissä hankkeissa löytyy mielipide-eroja. Isoja asioita tulee katsoa yksityiskohtien kautta ja toisin päin; isot päätökset pitää peilata yksilötasolle. Ja näin Oulussa toimitaan, eikä se ole kyläpolitikointia.

Oulu on yli 200 000 ihmisen kaupunki ja kuntaliitoksen myötä myös kymmenien kylien kaupunki. Kyläpolitikointi on kielteinen sana, mutta ei pidä väheksyä kuntalaisten huolta siitä, miten kaupunki edistää hyvinvointia ja vahvistaa kylien elinvoimaa. Nämä ovat kaikkien kuntien perustehtäviä.

Lyhyen ajan sisällä olemme yksimielisesti tai ainakin isolla enemmistöllä tehneet päätökset Kivisydämestä, kulttuuripääkaupunkihakemuksesta, kaupunkipyöristä, asuntomessuista, Linnanmaan kampuksesta ja monista kaavoitusasioista kuten torin ja aseman seudusta.

Olemme myös yhdessä linjanneet kaupungin ja seudun isot poliittiset tavoitteet kuten liikenneinfra ja vieneet nämä vaatimuksemme hallitusneuvotteluihin. Eikä erimielisyyksiä ole ollut siitäkään, miten tytäryhtiöitä, kuten Oulun Energiaa, Kiertokaarta ja Sivakkaa kehitetään.

"Kouluverkkokeskustelun leiskunta on varmaan tärkein syy, miksi oululainen päätöksenteko näyttää poukkoilevalta ja repivältä."

Poliittiset painotukset toki näkyvät. Verojen ja asiakasmaksujen muuttaminen jakaa mielipiteitä. Talouden tasapainottaminen henkilöstöä vähentämällä tai velanotolla on myös poliittisesti värittynyt keskustelu. Valtuustossa on äänestetty yksityisen yrityksen prosenttiosuuksista palvelujen tuottamisessa.

Johtamisjärjestelmätoimikunta istuu parhaillaan ja tekee esityksensä muun muassa pormestarimalliin siirtymisestä, sen aikataulusta ja lautakuntajaon tarkistamisen tarpeista. Tässä mielipiteet vaihtelevat jopa ryhmien sisällä.

Esitys johtamisen mallista tehtäneen vielä tämän vuoden aikana. Valmisteilla olevasta muutosohjelmasta tulee vaalikauden puolivälin valtuustosopimuksen tapainen asiakirja.

Iso kunnallinen keskustelu, myös meillä, koskee palveluverkkoa. Hyvinvointikeskusten sijoittuminen ja niissä annettavien palvelujen laajuus ovat jatkuvan kehittämisen kohde, mutta ei enää herätä niin paljon intohimoja kuin kouluverkko.

Nyt kuopatussa sote-uudistuksessa jakolinja meni jossain määrin sen hetkisen maan hallituksen ja opposition välissä. Uudistuksen tarpeesta olimme kuitenkin yksimielisiä ja yksituumaisesti olemme selvittämässä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatiota.

Syy tarkastella kouluverkkoa on vain osittain taloudellinen. Tausta on myös, että ikäluokat muuttuvat ja nykyiset omat koulurakennukset vaativat isoja korjauksia. Samalla on vapautumassa hyviä tiloja muun muassa ammattikorkeakoululta. Peruskoululaisten määrä vähenee, mutta lukiolaisten määrä kasvaa.

Kouluverkkokeskustelun leiskunta on varmaan tärkein syy, miksi oululainen päätöksenteko näyttää poukkoilevalta ja repivältä. Tähän Markku Rättilä varmaan myös viittaa artikkelissaan.

Politiikassa voi tehdä päätöksiä konsensushengessä, mutta joskus keskustelu pitää keskeyttää ja on tehtävä päätös. Äänestäminen on edelleen hyvä tapa päättää. Poliitikot ovat siitä erityinen ihmisryhmä, että hävitynkin äänestyksen jälkeen mennään eteenpäin ja tuetaan päätöstä, vaikka oma kanta olisi ollut toinen. Aina tulee eteen uusia asioita.

Kyösti Oikarinen

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Oulun valtuusto on paisunut liian suureksi. Helsingissä 85 valtuutettua asukasluku 613000 ja Oulun valtuustossa 67 valtuutettua ja asukkaita 199000. Kalliiksi tulee tällä pääluvulla. Säästöjä ei syntynyt yhdistymisessä koska sen älkeen tuli puheenjohtajien palkkiot ja osa meni kuukausipalkkaiseksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungissa on asiansa osaavat valmistelijat, jotka tekevät virkavastuulla esityksiä päättäjille. Tällä hetkellä poliitikot eivät pysty hyväksymään virkamiesten tekemiä esityksiä. Edelleen kuntaliitos on tullut kantaOululle todella kalliiksi. Tämän hintalapun on aiheuttaneet kyläpoliitikot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotelinja ei mennyt Sipilän hallituksen ja opposition välissä, vaan miten se aiottiin toteuttaa. Kysymys oli vallankaappauksesta ja toiminnan myymisestä ulkomaille. Ahtaajalle tiedoksi, että lautakunnat ovat vaalien tuloksen perusteella rakentuneet. Osassa lautakunnissa vaaditaan jäsenen olevan valtuutettu tai varavaltuutettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin veronmaksajan näkökulmasta, meitä johtaa muutamat virkamiehet, joiden päätökset hyväksyy hallitus ja valtuusto automaattisesti. Näin siksi, koska eihän muuten kaikki ideat ja miljoonaprojektit voi mennä aina läpi. Lisäksi ne hyväksytään ohi vuosibudjetin, jolloin velkaantuminen vain lisääntyy. Koska veronmaksajat eivät pysty vaikuttamaan mitenkään virkamiehiin ja kaupungin johtoon, ei voi puhua mistään konsesuksesta! Lautakunnat taas ovat poliittisia palkintovirkoja, joissa ei ole asiantuntemusta päätösten tekoihin, siksi ne päättyy usein erimielisyyksiin. Kyöstin maailmankuva on hyvin suppea !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätöksenteossa suurin ongelma Oulussa on järjestelmän korruptoituneisuus. Kyläpolitikoinnista merkittävin piirre siinä on kuppikunnat, kabinettipäätökset ja hyvä-veli-järjestelmä. Lisäksi poliittinen vaikuttaminen on huomattavasti suurempaa kuin mitä ulospäin näkyy. Hallintokoneisto yskii usein pelkästään jo byrokratian raskauden ja valtavan väliporrasjärjestelmän vuoksi. On palkintoviran saaneita pikkupomoja, jotka toimivat täysin omien mielihalujensa mukaan ilman minkäänlaista kontrollointia. Heitä suojelee joku "kummisetä tai -täti", joka yleensä on poliitikko. Kaupungin johto sulkee silmänsä heidän väärinkäytöksiltään, ja homma saa jatkua. Kansalaisia "kuullaan muttei kuunnella" eli tehdään kaiken maailman osallistavia työpajoja tai kyselyjä, ja päätökset tehdään sen jälkeen kuitenkin sen mukaan, mitä pikkupiireissä on sovittu. Ei ollenkaan niin ruusuista onnelaa kuin mitä kirjoittaja haluaa esittää. Merkittäviä säästöjä saataisiin, kun tehtäisiin mittavan hallintokoneiston puhdistus täikammalla ja perkattaisiin tämä toimintaa lamauttava, demokratiaa haittaava ja kallis loisporukka pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laajala aloitti kaupungin YT-neuvottelut 1,5 vuotta sitten, sen jälkeen ei ole kuullut mitään! Ilmeisesti virkamiehet kertoivat talousasiantuntija Laajallalla miten Oulussa toimitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä YT:t koskevat aina käytännössä vain suorittavan portaan määräaikaisia työntekijöitä. Pienipalkkaisina heidän irtisanomisellaan ei kaupungin talouteen ole mitään vaikutusta, mutta toimintaan sitä suurempi. He kun ovat ne, jotka tekevät ne käytännön hommat! Isopalkkaiset ja muutenkin isoja kustannuksia (matkat!) aiheuttavat pikkupomot sen kun vain jatkavat omaa lokoisaa olemistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
10:51
Kolme oululaismiestä kuuli syytteet teloitustyyliin tehdystä murhasta – Soramontulla surmatun ruumis löydettiin vasta kuukausien kuluttua
10:32
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
10:09
Rovaniemeläiselle mönkijäkaksikolle kultaa maailman suurimmassa Off Road -kilpailussa
10:01
Suomussalmella poltetaan maanantaina metsää kymmenen hehtaarin alueella – poltosta nouseva savu voi näkyä kauas
21
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
10
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
9
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle
7
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
6
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2–3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image