Mielipiteet

Lukijalta

Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen

Mielipiteet 22.5.2019 6:00
Kyösti Oikarinen

Toimittaja Markku Rättilä (Kaleva 20.5.) vaati poliitikkojen päätöksiltä isoa kuvaa siltarumpujen sijaan. Hän oli myös tehnyt erikoisen johtopäätöksen, valtuustoryhmien puheenjohtajien vastausten perusteella, että Oulussa on konsensus kuopattu.

Mielestäni Oulussa osataan sopia edelleen yhteistuumin isoista asioista. Ongelma on silti päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen ja pienemmissä hankkeissa löytyy mielipide-eroja. Isoja asioita tulee katsoa yksityiskohtien kautta ja toisin päin; isot päätökset pitää peilata yksilötasolle. Ja näin Oulussa toimitaan, eikä se ole kyläpolitikointia.

Oulu on yli 200 000 ihmisen kaupunki ja kuntaliitoksen myötä myös kymmenien kylien kaupunki. Kyläpolitikointi on kielteinen sana, mutta ei pidä väheksyä kuntalaisten huolta siitä, miten kaupunki edistää hyvinvointia ja vahvistaa kylien elinvoimaa. Nämä ovat kaikkien kuntien perustehtäviä.

Lyhyen ajan sisällä olemme yksimielisesti tai ainakin isolla enemmistöllä tehneet päätökset Kivisydämestä, kulttuuripääkaupunkihakemuksesta, kaupunkipyöristä, asuntomessuista, Linnanmaan kampuksesta ja monista kaavoitusasioista kuten torin ja aseman seudusta.

Olemme myös yhdessä linjanneet kaupungin ja seudun isot poliittiset tavoitteet kuten liikenneinfra ja vieneet nämä vaatimuksemme hallitusneuvotteluihin. Eikä erimielisyyksiä ole ollut siitäkään, miten tytäryhtiöitä, kuten Oulun Energiaa, Kiertokaarta ja Sivakkaa kehitetään.

"Kouluverkkokeskustelun leiskunta on varmaan tärkein syy, miksi oululainen päätöksenteko näyttää poukkoilevalta ja repivältä."

Poliittiset painotukset toki näkyvät. Verojen ja asiakasmaksujen muuttaminen jakaa mielipiteitä. Talouden tasapainottaminen henkilöstöä vähentämällä tai velanotolla on myös poliittisesti värittynyt keskustelu. Valtuustossa on äänestetty yksityisen yrityksen prosenttiosuuksista palvelujen tuottamisessa.

Johtamisjärjestelmätoimikunta istuu parhaillaan ja tekee esityksensä muun muassa pormestarimalliin siirtymisestä, sen aikataulusta ja lautakuntajaon tarkistamisen tarpeista. Tässä mielipiteet vaihtelevat jopa ryhmien sisällä.

Esitys johtamisen mallista tehtäneen vielä tämän vuoden aikana. Valmisteilla olevasta muutosohjelmasta tulee vaalikauden puolivälin valtuustosopimuksen tapainen asiakirja.

Iso kunnallinen keskustelu, myös meillä, koskee palveluverkkoa. Hyvinvointikeskusten sijoittuminen ja niissä annettavien palvelujen laajuus ovat jatkuvan kehittämisen kohde, mutta ei enää herätä niin paljon intohimoja kuin kouluverkko.

Nyt kuopatussa sote-uudistuksessa jakolinja meni jossain määrin sen hetkisen maan hallituksen ja opposition välissä. Uudistuksen tarpeesta olimme kuitenkin yksimielisiä ja yksituumaisesti olemme selvittämässä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatiota.

Syy tarkastella kouluverkkoa on vain osittain taloudellinen. Tausta on myös, että ikäluokat muuttuvat ja nykyiset omat koulurakennukset vaativat isoja korjauksia. Samalla on vapautumassa hyviä tiloja muun muassa ammattikorkeakoululta. Peruskoululaisten määrä vähenee, mutta lukiolaisten määrä kasvaa.

Kouluverkkokeskustelun leiskunta on varmaan tärkein syy, miksi oululainen päätöksenteko näyttää poukkoilevalta ja repivältä. Tähän Markku Rättilä varmaan myös viittaa artikkelissaan.

Politiikassa voi tehdä päätöksiä konsensushengessä, mutta joskus keskustelu pitää keskeyttää ja on tehtävä päätös. Äänestäminen on edelleen hyvä tapa päättää. Poliitikot ovat siitä erityinen ihmisryhmä, että hävitynkin äänestyksen jälkeen mennään eteenpäin ja tuetaan päätöstä, vaikka oma kanta olisi ollut toinen. Aina tulee eteen uusia asioita.

Kyösti Oikarinen

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Oulun valtuusto on paisunut liian suureksi. Helsingissä 85 valtuutettua asukasluku 613000 ja Oulun valtuustossa 67 valtuutettua ja asukkaita 199000. Kalliiksi tulee tällä pääluvulla. Säästöjä ei syntynyt yhdistymisessä koska sen älkeen tuli puheenjohtajien palkkiot ja osa meni kuukausipalkkaiseksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungissa on asiansa osaavat valmistelijat, jotka tekevät virkavastuulla esityksiä päättäjille. Tällä hetkellä poliitikot eivät pysty hyväksymään virkamiesten tekemiä esityksiä. Edelleen kuntaliitos on tullut kantaOululle todella kalliiksi. Tämän hintalapun on aiheuttaneet kyläpoliitikot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotelinja ei mennyt Sipilän hallituksen ja opposition välissä, vaan miten se aiottiin toteuttaa. Kysymys oli vallankaappauksesta ja toiminnan myymisestä ulkomaille. Ahtaajalle tiedoksi, että lautakunnat ovat vaalien tuloksen perusteella rakentuneet. Osassa lautakunnissa vaaditaan jäsenen olevan valtuutettu tai varavaltuutettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin veronmaksajan näkökulmasta, meitä johtaa muutamat virkamiehet, joiden päätökset hyväksyy hallitus ja valtuusto automaattisesti. Näin siksi, koska eihän muuten kaikki ideat ja miljoonaprojektit voi mennä aina läpi. Lisäksi ne hyväksytään ohi vuosibudjetin, jolloin velkaantuminen vain lisääntyy. Koska veronmaksajat eivät pysty vaikuttamaan mitenkään virkamiehiin ja kaupungin johtoon, ei voi puhua mistään konsesuksesta! Lautakunnat taas ovat poliittisia palkintovirkoja, joissa ei ole asiantuntemusta päätösten tekoihin, siksi ne päättyy usein erimielisyyksiin. Kyöstin maailmankuva on hyvin suppea !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätöksenteossa suurin ongelma Oulussa on järjestelmän korruptoituneisuus. Kyläpolitikoinnista merkittävin piirre siinä on kuppikunnat, kabinettipäätökset ja hyvä-veli-järjestelmä. Lisäksi poliittinen vaikuttaminen on huomattavasti suurempaa kuin mitä ulospäin näkyy. Hallintokoneisto yskii usein pelkästään jo byrokratian raskauden ja valtavan väliporrasjärjestelmän vuoksi. On palkintoviran saaneita pikkupomoja, jotka toimivat täysin omien mielihalujensa mukaan ilman minkäänlaista kontrollointia. Heitä suojelee joku "kummisetä tai -täti", joka yleensä on poliitikko. Kaupungin johto sulkee silmänsä heidän väärinkäytöksiltään, ja homma saa jatkua. Kansalaisia "kuullaan muttei kuunnella" eli tehdään kaiken maailman osallistavia työpajoja tai kyselyjä, ja päätökset tehdään sen jälkeen kuitenkin sen mukaan, mitä pikkupiireissä on sovittu. Ei ollenkaan niin ruusuista onnelaa kuin mitä kirjoittaja haluaa esittää. Merkittäviä säästöjä saataisiin, kun tehtäisiin mittavan hallintokoneiston puhdistus täikammalla ja perkattaisiin tämä toimintaa lamauttava, demokratiaa haittaava ja kallis loisporukka pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laajala aloitti kaupungin YT-neuvottelut 1,5 vuotta sitten, sen jälkeen ei ole kuullut mitään! Ilmeisesti virkamiehet kertoivat talousasiantuntija Laajallalla miten Oulussa toimitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä YT:t koskevat aina käytännössä vain suorittavan portaan määräaikaisia työntekijöitä. Pienipalkkaisina heidän irtisanomisellaan ei kaupungin talouteen ole mitään vaikutusta, mutta toimintaan sitä suurempi. He kun ovat ne, jotka tekevät ne käytännön hommat! Isopalkkaiset ja muutenkin isoja kustannuksia (matkat!) aiheuttavat pikkupomot sen kun vain jatkavat omaa lokoisaa olemistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:15
Kaleva oikaisee
13:22
Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä
13:22
RKP:n viesti budjettiriiheen: Koulutusrahoista ei saa tinkiä – Henrikssonin mukaan raharatkaisu on tehtävä heti syyskuussa
13:19
"Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiikkivideoiden voivan Suomessa hyvin
13:14
Jo vähäinenkin liikunnan lisäys vähentää vanhusten kuolemantapauksia – intensiivinen liikunta vielä hyödyllisempää
13:09
Iissä alkaa kaksipäiväinen IlmastoAreena, jossa aiheesta puhutaan kansantajuisesti faktoilla – puhujina esimerkiksi professori Esko Valtaoja ja tubettaja Roni Back
12:57
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
84
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
72
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
51
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
30
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
23
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
19
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image