Mielipiteet

Lukijalta

Oulussa on meneillään ihmiskoe: kuinka vähällä vaivalla, vastuulla ja rahalla ihmiset voidaan jättää heitteille

Mielipiteet 24.11.2019 7:00
Toivottoman väsynyt isä

Aamulla ehdin hädin tuskin töihin, kun pahasti päihdeongelmainen poikani alkoi pommittaa minua mesengerissä viesteillä.

Tänä vuonna on häneltä viety tai hän on hävittänyt ainakin neljä tai viisi puhelinta. Siksi hän laittoi viestejä tietokoneeltaan meiltä kotoa.

Pyysi anteeksi, ei jaksa, viestitti itsetuhoisesti, väliin kerjäsi ja väliin vaati tuomaan viinaa ja antamaan rahaa.

Koitin rauhoitella häntä ja lykätä asioiden hoitamista illalla. Ehdotin yhteispäivystystä ja ehdotin psykiatrian päivystystä tai päihdepäivystystä, jolloin poika suoraan uhkasi itsemurhalla.

Illalla poika soitti kaverin puhelimesta messenger-puhelun ja vaati hakemaan keskustasta kotiin. Noudin poikani ja ajelimme kotiin.

Ja poika alkoi taas puhumaan uudesta rakkaudestaan amfetamiinista, joka saa jaksamaan ja karkottaa pahan olon ja joka on hänen elämänsä ainoa sisältö.

Kotona vaimo oli vastassa itkuisena: poika oli kitkuissaan puukottanut keittiöveitsellä vaimon parhaat työvaatteet silityslaudan päällä keittiöveitsellä ja poika vain vähätteli, että kyseessä on vain vaatteet. 112 ja poliisi ja lanssi paikalle.

"Miten sekaisin ja miten uhkaava ihmisen pitää olla, että saadaan hoitoon edes hetkeksi?"

Kolmen tunnin päästä soittaa päivystävä lääkäri, joka toteaa, ettei poika ole akuutisti harhainen tai väkivaltainen ja kun päihteidenkäyttäjä kieltäytyy hoidosta, niin ei voi mitään, voi voi.

Parinkymmenen minuutin väännön jälkeen sain lääkärin ”sysäämään vastuun eteenpäin seuraavalle lääkärille” ja kirjoittamaan tarkkailulähetteen.

Miten sekaisin ja miten uhkaava ihmisen pitää olla, että saadaan hoitoon edes hetkeksi? Taitaa olla pojalle jo kolmas kerta kahden vuoden sisään, kun saimme väännettyä sen M1:n, kaksi edellistä kertaa monimyrkytyksen jälkeen.

Kun ei voi erottaa päihteiden vaikutusta psykoottisuudesta? On hän nähnyt pikku-ukoja ja kuolleita ja herätellyt meitä yöllä, kun pihalla on velkojat ja vainoojat tuijottaneet hänen mukaansa ikkunasta.

Kerran kaatui suihkussa vissiin Lyrican aiheuttamaan epilepsiakohtaukseen ja oli käydä sen jälkeen meidän päälle. Ja oli aivan vakuuttunut, että jotkut tai joku kävi hänen päälleen suihkuhuoneessa. Talossa, joka on viimeisen puolitoista vuotta ollut yötä päivää lukossa!

Olemme ihan hajalla vaimon kanssa koko tästä ruletista. Oulussa on meneillään ihmiskoe: kuinka vähällä vaivalla, vastuulla ja rahalla ihmiset voidaan jättää heitteille. Muutama vuosi sitten kaupunginvaltuutettu peräänkuulutti kaupungin toimia ihmisroskan siivoamiseksi, itse haluan nämä ihmiskokeet lopetetavaksi.

Toivottoman väsynyt isä

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (100)

Allekirjoitan tämän isän kirjoituksessaan esiin tuoman epätoivon! Nythän ei ole kyseessä pelkästään Oulun ongelma, johon kylläkin yksi päättäjistämme kysymyksessään tarjosi (vahingossa 😏!) ratkaisuksi samaa kuin muullekin "roskalle" , mutta emme kai me muut oululaiset suosittele päihdeongelmaisille " hoidoksi" jätteenkäsittelylaitosta?!
Vikahan on lainsäädännössämme: jos ei ole akuutisti psykoottinen, ei laki anna mahdollisuutta pitää vastentahtoisessa hoidossa. Siis: nykylakimme antaa mahdollisuuden päihdeongelmaisen heitteille jättöön ja läheisten piinaamiseen, mutta ei rajoittamiseen ja sekoiluun puuttumiseen, silloin kun ihminen toimii tolkuttomasti ja ympäristöään terrorisoiden. Meillä on näiltä osin ihan hullut lait 😱!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minnesota hoitoon. Ainoa oikea hoitomuoto. Ei se tilanne parane sillä, että lähdetään osastolle vetämään vähän lääkkeitä. Sieltä kun pääsee lääkkeet vielä veressään ulos niin ensimmäisenä hakemaan lisää päihteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vain kumma että on niin pienipudjetti käyttää nuin vakavaan asiaan kuin ihmishengen pelastamiseen, kyllä on rahaa työntää ns, ulkomailta tuleville holhottaville, paljon enempi päivässä kuin muutama kymppi per nenä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista ja totta! Oulussa ei ole selvitymisasemaa mikä olisi todella tarpeen. Oulu käyttää päihdepalveluihin 49€/asukas ja suuremmat kaupungit kuten Tre 79€/asukas. Tsemppiä taisteluun väsyneille vanhemille. Apua tulisi saada heti kun tilanne on akuutti, jopa katkaisuun ja vieroitukseen Oulussa on jonot!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis Oulussakin on vikaa, mutta mielestäni suurin vika on tässä nykylaissa, joka sallii heitteille jätön mutta ei kunnollista pakkohoitoa, silloin kun ihminen terrorisoi koko sukuaan, naapureitaan ja muuta lähiympäristöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lievimmillään "vain" kaljaa päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodestakin toiseen. valitettavasti näitä tapauksia löytyy lähiöistä, alle 25 eikä peruskoulun jälkeen oikein mitään eikä mikään kiinnostakaan. siinä sitten (vuokra)kerrostalossa elellään kuin viimestä päivää, yötä päivää ja varsinkin yötä, epämääräsiä huumehiippareitakin kuvioissa usein mukana.
=//

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on pikaisesti saatava parannusta päihde- ja mtpalveluihin.
Monesti he käyvät fyysisten vaivojen takia päivystyksissä, siellä pitäisi olla osaamista ja aikaa tarttua kokonaisvaltaisesti ihmisen hoitoon.
Mahdollisuus jäädä muutamaksi päiväksi tarkkailuun ja siellä ammatillisesti motivoida siirtymään suoraan katkaisuun ja sitä kautta kuntoutukseen. Moniammatillista yhteistyötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päihderiippuvuus on sairaus ja siihen liittyy usein mielenterveyden ongelmat.
Hoitoa saa jos sopii palvelujärjestelmän muottiin: olet kykenevä selittämään ongelmasi siten, että hoitavan tahon tarjoama palvelu on ongelmaan sopiva.
Usein ihmisillä on vaikeita toisiinsa kietoutuneita terveys- ja sosiaaliongelmia ja niiden lisäksi kyvyttömyyttä sosiaaliseen kanssakäymiseen ja huono verbaalinen kyky. Seurauksena on kohtaamattomuus ja vaille ammatillista palvelua jääminen.
Ainoa apu näissä vaikeimmissa tilanteissa on perheen apu, jos esim vanhemmat jaksavat huolehtia ihmisestä, joka ei itse sairautensa takia siihen pysty.
Suuri ongelma on se, että nämä ihmiset, usein vanhemmat, jätetään yksin. Nämä huolehtijat jätetään vaille ammattilaisten apua. Siis kaikkein vaikeimmat ongelmat jätetään amatöörien hoidettavaksi ja tarjotaan korkeintaan vertaistukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole yhteiskunnan asia eikä vastuulla huolehtia yksittäisten ihmisten ongelmista, kyllä se kuuluu ko.henkilölle itselleen.Jos itse on tahallaan ajautunut huume tai viinakoukkuun on siitä myös itse selvittävä koska tulokset on ollut aina aika huonot yhteiskunnan parantaa näiden ihmisten asioita.Kyllä sen "lampun" on sytyttävä omassa päässä tai sitten se ei syty ikinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ihminen on siinä tilassa, ettei kykene huolehtimaan itsestää on perustuslain mukainen oikeus saada huolenpitoa. Voit olla dementoitunut vanhus tai riippuvuussairas nuori, silloin tarvitset hoitoa.
On palvelujärjestelmän huonoutta, ettei sellaista hoitoa ole, mikä koettaisiin sopivaksi ja johon olisi matala kynnys hakeutua.
Nyt sanotaan, meillä on tätä, jos ei kelpaa, ole hoidotta.
Kaikkiin muihinkin ns itse aiheutettuihin sairauksiin saa hoitoa, syömällä hankittuihin, urheilemalla hankittuihin jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tuttua. Poika täysi-ikäinen ja hoitoon ei saa/pääse. Päihdeongelma alkoi jo alaikäisenä jolloin sijoitettiin kodin ulkopuolelle mutta ei hoidettu mielenterveysoglemaa jonka vuoksi käyttää aineita "itsehoitoa tasoittamaan oloa". Poika on käyttäytynyt väkivaltaisesti pääasiassa äitiä ja tyttöystäviä kohtaan, hajottanut asuntoa ja itseään mm hyppäämällä ikkunasta läpi. Sijoituspaikassa vain odotettiin että poika täyttää 18 jolloin ei tarvitse enää hoitaa. Nyt, 4-5 vuotta omillaan asumisen jäljet näkyy joka pojassa ja etenkin äidissä. Ongelma ei lähtenyt kotoa, on yritetty hoitaa mm oyssin lasten psykiatrisella josta ei lääkärin takia saatu diagnoosia (lääkäri ja äiti ei tulleet toimeen keskenään) joten mielenterveysongelmat vain paheni (maanisdepressiivinen lukee papereissa, ilman lääkärin allekirjoitusta, jolloin se ei ole virallinen diagnoosi).
Tsemppiä teille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tsemppiä perheellenne! Koittakaa kerran, pari saada poika käymään NA.ssa tai AA.ssa. Vertaistuki on todella ollut ainoa asia, jonka avulla olen itse pysynyt kuivilla. Varsinkin alussa, kun elämässä ei ollut huumeiden jäljiltä elämässä kuin tyhjiö. Toivottavasti poikanne löytää avun ja te perheenjäsenet pystytte tukemaan ja pitämään huolta toisistanne! Oulun kaupunki saisi palkata kokemusasiantuntijoita töihin päihdepuolelle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karua, mutta totta. Ja näin tapahtuu myös Oulun ulkopuolella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiskokeet menossa myös vammaisten- ja vanhusten asumispalvelussa: Miten halvalla joku voi pitää nämä säilössä? Kaikki Ihmisryhmät jotka ei osaa itse puolustautua ovat päättäjille säästökohteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peräänkuuluttaisin sairaanhoitoon ja mielenterveystyöhön satsausten lisäksi harrastus- ja ajanviettomahdollisuuksia nuorille. Tyyliin jokainen 10-15-vuotias nuori saisi valita jonkun itseä kiinnostavan harrastuksen, jota olisi mahdollista harrastaa jos ei muuten niin yhteiskunnan tukemana. Mielekäs (ja järkevä) tekeminen ja itsensä hyödylliseksi tunteminen jo varhaisessa vaiheessa auttaisi itsetunnon kehittymisessä, eikä mielihyvää tarvitsisi lähteä hakemaan aineista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimiva hoitoympäristö ja verkostot, kaikki taipuu rahan alla ja hyysääminen pisteeltä toiseen väsyttää ihmiset kokonaan, miksi näin jatkuu vuodesta toiseen, äänestäkää oikein.Toiminta jäjestöt vaan kasvaa ja rahalla saa hoitoa.Ihmisyys unohtuu herkästi.Paljon tullut nähtyä kylillä ja kodeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen tietääkseni oli lain mukaan mahdollista määrätä tuontyyppinen henkilö pakkolaitokseen, vertailun vuoksi esim. kuuluisan kirjailijan Kalle Päätalon isä, joka joutui "Pelsolle suota kuokkimaan". Tavallaan julmaa, mutta rajat ovat myös rakkautta. En usko että Pelso ts. pakkolaitos parantaisi, mutta on ainakin sellaisessa paikassa jossa katsotaan perään, on irti aineista, ja omaiset saavat elämälleen rauhan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tuttua.. niin tuttua muuallakin.. koko lähiperhe ihan hajalla ja toista ei saada hoitoon ja tutkimuksiin, kun ei ole tarpeeksi sekaisin, että saataisiin pakkohoitolähete.. Mitä kamalaa pitää tapahtua ennenkuin otetaan todesta? Onko silloin jo myöhäistä? Sanotaanko silloin, että olisi pitänyt reagoida aikaisemmin? Kukaan ei enää jaksa kohta yrittää ja asiat vain pahenevat.. Monen ihmisen elämä on sekaisin ja lapset kärsii. Niin surullista. Avohoito ja reseptien kirjoittaminen ei vain aina riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (100)

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image