Mielipiteet

Lukijalta

Oulunsalon alue on taantunut siitäkin, mihin se ylsi itsenäisenä ollessaan

Oulunsalon entinen kunnantalo on kirjoittajan mukaan edelleen tuuliajolla. KUVA: Leinonen Jukka
Mielipiteet 11.1.2018 7:00
Markku Seppänen

Oulunsalon keskustassa lentokentäntie laskeutuu alas. Tielinjauksen valinta tehtiin aikanaan kolmesta vaihtoehdosta. Yksi oli keskuksen yläpuolella kaareutuva silta, toinen maan tasalla kulkeva nelikaistainen tie ja kolmas tasamaan alapuolelle laskeutuva sukellus.

Oulunsalolaiset valitsivat sukelluksen. Silloin ei vielä osattu ajatella, millainen alamäki voi alkaa monikuntaliitoksesta. Hyvin symbolista on ollut seurata eräitä yksityiskohtia.

Kuntakeskuksen kohdalle rakennettiin neljä kiertoliittymää. Kolmeen ensimmäiseen saatiin ilmeisesti seudun ensimmäiset taideteokset yhteistyössä yliopiston arkkitehtiosaston kanssa.

Kenttää lähestyttäessä Kylänpuolen tiehaarassa liehuivat lipputangoissa hyvää mieltä tuottaen kahdeksan valkoista ja yksi oranssi tuulipussi. Ympäristötaideteos oli Outi Niskasen Tuulipussilegioona vuodelta 2006.

Muutaman tuulipussin repeytyessä myrskytuulissa, niitä ei korjattu, vaan ne poistettiin lipputankoineen. Käykö Pitkämäen ympäristötaideteos Pookille samoin? Pahalta näyttää, kun se hoitamattomana rapistuu ja lahoaa.

Nämä pienet esimerkit ovat suurempien asioiden rinnalla aiheuttaneet kysymyksen: kuka huolehtii Oulunsalosta, joka ennen oli yksi Suomen nopeimmin kehittyneistä kunnista? Oulunsalo kehittyi vauhdilla naapureidensa Kempeleen ja Limingan rinnalla. Kempele ja Liminka menevät edelleen voimakkaasti eteenpäin, mutta Oulunsalon alue on taantunut siitäkin, mihin se ylsi itsenäisenä ollessaan.

Paikallinen kulttuurihistoria liittyy luontoon, rakennettuun ympäristöön, siellä oleviin toimintoihin ja ihmisten yhteisöllisyyteen. Nyt näyttää olevan esillä Varjakan alueen huomiotta jättäminen, lukion lakkauttaminen ja kirjastotilojen siirtäminen paikoiltaan.

"Miksi Oulussa ei osata arvostaa sen sisällä olevaa kulttuurihistoriaa?"

Varjakassa sijaitseva koulukeskus on 1900-luvun alusta saakka ollut salonpääläisten kohtaamispaikka ja osa heidän identiteettiään. Oulunsalotalo ja Kapteenin kirjasto ovat koulutus- ja kulttuurikeskuksia, jotka yhdessä muodostavat paikallisen olohuoneen, joissa lapset, nuoret, aikuiset ja eläkeläiset kohtaavat.

Erinomaista tulosta tehneen Oulunsalon lukion lakkautuspuheet aloitettiin melkein heti kuntaliitoksen jälkeen. Se on jo vaikuttanut oppilaiden lukioon hakeutumiseen. Ei voi olla laadukasta, kustannustehokasta ja ympäristöystävällistä koulutuspolitiikkaa nykyteknologian aikana pakata satoja oppilaita busseihin ja lisätä heidän päivittäistä kouluaikaa 2-3 tunnilla?

Huolellisesti suunniteltujen kirjastotilojen siirtäminen pois Kapteenista olisi kaikkia masentava ratkaisu ja voi olla lopullinen kuolinisku myös kauppakeskukselle.

Maailmallakin mainetta saanut Oulunsalon kunnantalo on ns. Oulun koulun arkkitehtuurin ensimmäinen toteutus pihapiireineen. Talo on vieläkin tuuliajolla. Oikein hoidettuna se voisi tarinoineen olla yksi Oulun matkailuvalteista.

Oulun kaupunki on meille monille läheinen opiskelu- ja kotikaupunki. On aiheellisesti kysytty, miksi Oulussa ei osata arvostaa sen sisällä olevaa kulttuurihistoriaa? Ei ole olemassa sellaisia taloudellisia järkisyitä, joilla voidaan romuttaa paikallista perintöä ja yhteisöllisyyttä. Asioita seuratessani olen kaivannut muun muassa edesmenneen varjakkalaisen Atte Kalajoen äänenpainoja.

No, hyvääkin löytyy. Kun vaimon kanssa ajelemme Oulun keskustasta tai Zeppeliinistä Kempeleen tiemöykkyjen yli tänne aivan lentokentän tuntumaan, vaimo huokaa: .Onpa mukava tulla kotiin, täällä on niin ihanan rauhallista.!

Markku Seppänen
opetusneuvos
Oulunsalo

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!
Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (87)

Kaleva 12.1.2018 Taas ollaan Oulunsalosta lopettamassa lukijota, vaikka ei ole kuin muutama vuosi aikaa, jolloin samaa yritettiin tällöin tehtiin päätös lukion säilyttämisestä.
Näyttää siltä, että Kokoomus ajaa taas samaa asiaa kaupungin valtuustin puheenjohtajan Hännisen vetämänä ja sivistys- ja kulttuurijohtaja on samalla linjalla.
Perusteluina taas Oulun ammattikorkeakoulun vapautuvat tilat. Kysynkin, miksi tehdään näin hölmöjä päätöksiä, siirretään Ammattikorkeakoulu Linnamaalle ja sitten haikaillaan tyhjien kiinteistöjen kanssa. Ei ole kauheasti järkeä, eikö ensin pidä tietää mitä tyhjiksi jäävillä kiinteistöillä tehdään, vai ajatteleeko kaupunki nyt olevan paremmat perusteet siirtää Oulunsalon lukio Kaukovainiollle? Mielestäni perusteet eivät ole hyvät ja Oulunsalolaisena vastustan tätä. Mitäs yhdentymissopimuksessa sovittiin, eikö palvelut mm. Oulunsalossa tullutkin säilyttää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista on että Ouluun liittyneet kunnat ovat muuttuneet päättäjien keskuudessa "reuna-alueiksi", varmasti muilla argumenteilla liitoksia muutama vuosi sitten tehtiin - mm Oulunsalon valtuustossa, jossa mielestäni tämä surkeä päätös liittymisestä tehtiin YHDEN äänen enemmistöllä! Paljon kertoo tyhjä kunnavirasto, tyhjät liiketilat, huonot joukkoliikenneyhteydet ja sote/sivistyspalveluiden tila. Koulupuolikaan ei kovin hyvältä näytä, muksut hortoilee ihan muualla kuin lähikouluissa.
Viisasta olisi Oulun päättäjien siirtää kaikki oma toiminta vuokratiloista pikimmiten pois, omiin tiloihin joita taitaa olla kaikissa liitoskunnissa riittämiin. Kyllähän kuntatyönantajalla on oikeus osoittaa työntekemispaikka riippumatta siitä onko se sopiva etäisyyden, julkisen yhteyden tai muun osalta työntekijälle. Hassua kerryttää moista kulupottia koko ajan verorahoilla.
OAMK:n muuttaminen sen sijaan ei ole Oulusta kiinni, se taitaa liittyä valtakunnalliseen korkeakoulujen kehittämistyöhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän Oulu pakotettiin Helsingin toimesta kuntaliitos neuvotteluihin ympäristö kuntien kanssa, sieltä tuli oikea tunnettu asiantuntija, joka näitä ajoi Suomessa hyvällä menestyksellä, oikea gury. Helsingin tulee nyt selvittää millainen tämä liitos Oululle on ollut ja ympäristökunnille? Oulu ei ole pyytänyt yhtään kuntaa liittymään , ihan omasta halusta ne tänne ovat tulleet!! Liitoskuntien asukkaat valittaa, nyt kun on myöhäistä, kun pitäisi alkaa kehittämään aluetta yhteistyössä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luojan kiitos oltiin Kempeleessä sisukkaita, ettei tähän kurimukseen jouduttu vaikka aika ajoin sitä aina esille vedettiin.
Pitäisi varmaan julistaa se uuden kuntalain voimaantulopäivä liputuspäiväksi meillä, nyt ei kukaan voi pakottaa meitä liittymään mihinkään eikä ketään meihin! Nyt vielä Kempeleestä kaupunki, ja vieläpä P-Pohjanmaan kolmanneksi suurimmaksi, niin a vot, itsenäinen kunta -ajatus säilyy, pysyy ja on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mene Iilläkään oikein häävisti,vaikka säilyi itsenäisenä kuntana.Maksut ovat viimeisessä tapissa ja palvelut katoavat.Varmaan moni Iin päättäjä mietiskelee,että olisiko parempi ollut tehdä kuntaliitos Oulun kanssa kuin Kuivaniemen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkein kaikki palvelut on lähtenyt Haukiputtaaltakin, putkat sentään saatiin, oikein kontti mallia ja ilmastoinnilla vielä. Nyt ei tarvitse Ouluun asti lähtä yösijaa hakemaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko paljon ilmeisesti sisäänpäin lämpiävää toimintaa joka saralla siellä oulunsalon suunnilla, jotta eihän sellainen kunnolla voi toimiakaan muiden kanssa. Kuntaliitos mahdoton liitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ois vaan ehkä kannattanut viedä maaliin se iät kaiket veulattu liittyminen Kempeleeseen. Ois varmaan asiat siellä eri mallilla nyt. Harminpaikka!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunsalon sisäpiirihenkisyys eli L-positiivisuus näkyy vahvasti ja on ollut läsnä niin kauan kun olen täällä asunut. Oulunsalolla ei ole toimintaedellytyksiä toimia kehittyvänä alueena, elleivät asukkaat osaa ottaa uusia ideoita avoimemmin vastaan. Kuoleva alue tämä on! Tulkaa katsomaan vaikka Oulunsalon keskustaa=Kapteenia. Surullinen näky!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän mahtavat olla ne uudet ideat, joita "sisäpiirihenkisyys" sinun mielestäsi estää ottamasta vastaan? Olisi mielenkiintoista kuulla ehdotuksiasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on kuin entinen neuvostoliitto joka syö naapurinsa.ja jättää sitten heitteille kun ei enää hyödy siitä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisenä sai kokea Oulujok,i joka liitettiin kokonaan kaupunkiin 1964. Kehtys loppui kymmeniksi vuosiksi varsinkin verrattuna muihin Oulun naapurikuntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä vikaa nukkumalähiössä on. Kysyntä ja tarjonta ei vain nykyisellään kohtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä valittamaan. Oulunsalo on hyvä nukkamalähiö.
Kunnantalosta matkailuvaltti. Just joo, ei viitsi edes nauraa tämmöiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On harmillista se kuinka edelleen on aivan väärää tietoa ihmisillä Oulunsalon kunnan talouden tilasta liitosvaiheessa ja sen jälkeen.Todellisuutta on se mitä kirjoitetaan Oulunsalon kunnan viimeisessä tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa joka on päivätty 31.5.2013. Siinä todetaan sanasta sanaan seuraavasti: Oulunsalon kunnan taloudellinen tilanne taseen kumulatiivisen ylijäämän (7,2M€) myötä ylittää yhdistymissopimuksen kriteerit.
Liitoskeskusteluiden ollessa kiivaimmillaan esitettiin lukuja että Oulunsalon talous -sukeltaa lähes kymmeneen miljoonaan euroon miinukselle vuoteen 2012 mennessä. Todellisuus oli kuitenkin lähes päinvastainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotta näihin lukuihin päästiin syntyikö Oulunsalossa korjausvelkaa jonka sitten hiljaisesti kuittasivat Oululaiset veronmaksajat liitoksen jälkeen ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä tarkastuskertomuksesta: Tämä positiivinen tulos on monen eri tekijän summa eikä tulosta ole keinotekoisesti paranneltu. Viimeinen tilikausi 2012 oli plussalla 1260020€ kun ennuste oli -531000€.
Korjausvelkaa kyllä kaikilla liittyvillä kunnilla sekä kantakaupungilla,ei Oulunsalo poikennut muista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Römperille tiedoksi. Oulunsalossa asuvat ovat myöskin Oululaisia veronmaksajia. Ovat siis maksaneet omiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (87)

Uutisvirta

76
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
58
Puheenaihe: Siedetäänkö huonoa käytöstä työpaikoilla liikaa?
52
STT: Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimissa huolen aiheena – HS:n sotilaslähteen mukaan yritys on myös ollut vuosia Supon tarkkailussa
28
Uniapnean diagnooseissa jyrkkä kasvu – hoidossa käytettävää ylipainehengityslaitetta on joutunut OYSissa jonottamaan yli puoli vuotta
19
Naamioitunut mies ryösti Kastellin apteekin, poliisi pyytää havaintoja
18
Lukijan kuva: Nuoli törröttää sorsan kyljessä Lintulammella – poliisille tehty ilmoitus
17
Sirkkoja voi nyt ostaa oululaisesta REKO-lähiruokaryhmästä, kysymällä kotisirkkoja saa suoraan tilalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

miksihän sipilä ja keskustapuolue on hyökännyt palkansaajia vastaan koko hallituskauden ajan??

Tämä hallitus on itsenäisyytemme ajan oikeistolaisin hallitus. Meillä ei ole ollut koskaan lähellekään samanlaista halli... Lue lisää...
Aito Helmiina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image