Mielipiteet

Lukijalta

Oulun torialueen kehittämisen umpikuja seurausta kaupungin liian si­ni­sil­mäi­ses­tä suh­tau­tu­mi­ses­ta yrittäjän esittämiin suunnitelmiin

Mielipiteet 25.5.2019 6:00
Mikko Viitanen

Suureelliset suunnitelmat Oulun torin nykyaikaistamiseksi ovat pahasti umpikujassa. Torin kaavoitusprosessi käynnistettiin kymmenen vuotta sitten Hallikaisen MGP-Services Oy:n aloitteesta.

Kaupunginhallitus myönsi suunnitteluvarauksen niin sanotulle pienimuotoiselle gasthaus-hotellille. Kaava oli kiistainalainen ja syntyi äänestyspäätöksellä vain 15 valtuutetun vastustaessa.

Tunnettu arkkitehti Rainer Mahlamäki esitti näkemyksenään, että torille laadittu yleissuunnitelma pitäisi pistää kokonaan uusiksi.

Myöhempi kehitys osoittaa, että torin suunnitelmat olivat kestämättömällä pohjalla. Hotellihanke paisui poikkeusluvilla eikä vastaa alkuperäistä lainkaan, mikä lienee ollut tarkoituskin.

Vain ympäristöviraston punatiilinen toimitilarakennus on kiireellä purettu. Viimeistä poikkeuslupahakemusta ei enää hyväksytty vuonna 2018. Kaupunginhallitus on useaan otteeseen myöntänyt jatkoaikaa hotellisuunnitelmalle ja sopimusten mukaan hotellin pitäisi olla jo valmis.

"Liian helposti on suostuttu poikkeuslupiin ja jatkoaikoihin. Kauppahallin yrittäjien toiveisiin ei sen sijaan ole suhtauduttu yhtä joustavasti."

Talvitorin sisältävä hotellisuunnitelma kytkeytyi kauppahalliin ja vaikutti sen remontin ajoitukseen. Kaksi vuotta sitten, kun kauppahallin remonttia kiirehdittiin, kaupunki kuvitteli hotellihankkeen käynnistyvän. Näin ei käynyt, mutta remontin suunnittelu oli käynnissä ja halliyrittäjien sopimusten irtisanomista valmisteltiin.

Torialueen kehittämisen umpikuja on seurausta kaupungin liian sinisilmäisestä suhtautumisesta yrittäjän esittämiin suunnitelmiin. Liian helposti on suostuttu poikkeuslupiin ja jatkoaikoihin. Kauppahallin yrittäjien toiveisiin ei sen sijaan ole suhtauduttu yhtä joustavasti.

Kauppahallin remontti toteutuu ilman hotelliakin. Torihotellin toteutukselle ei ole syytä antaa jatkoa. Mahlamäen näkemys on edelleen ajankohtainen ja kannatettava. Kaupungin tulee tiukentaa sopimusehtoja kaavoitussopimuksissa ja suunnitteluvarauksissa.

 

Mikko Viitanen

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Senkö takia kaupungin virkamiehet ovat rähmällään Hallikaisen edessä, kun kyseinen herra sattuu olemaan IT-miljonääri?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisellään Torialueen maankäytön suunnittelu on hoidettu ammattitaidottomasti ja samaan aikaan torin toiselle puolen kirjaston nurkille on tulossa rakennusoikeuden kaatopaikka paikkaan sopimattomine rakennuksine.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvaisivat kaupungin päättäjiä.
Tässä muutama välinpitämättömyys, sinisilmäisyys, ymmärtämättömyys, suoranainen tyhmyys jne. ei voi muuta sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä nykyinen Oulun kaupunginvaltuusto on osoittautunut kyvyttömäksi hoitaa sille kuuluviatehtäviä.Syykin on selvillä ja kaupunkilaisten tiedossa ; Ne riitelee joka asiasta eivätkä kuuntele vaan huutavat päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin samaa mieltä. Jos on rikastunut it-hommilla, hieno homma, mutta se ei oikeuta olemaan kukkona tunkiolla. Hotellit mahtuu torin ulkopuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää tuosa eilen haastattelin toripollisia ja se kerto että elämä on aika ykstoikkosta kueioo mittään toimintaa torila ku sattaa eikä ihimisiä oo eikä kauppahallikkaan toimi eikä ees työmaala tapahu mittään. Sitte se pohiskeli että pittäiskö siirtyä rotuaarille siihen valakian etteen nii näkis ihimisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdyn kirjoitukseen kaupounginvaltuutetulta. Lisäksi kun vielä paljatui, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto ei näe Oulun kauppahallin väistötilan järjestämisessä ongelmia kilpailuoikeudellisessa mielessä. Kilpailuneutraliteetti ja hankintojen valvonta -yksikön johtaja Arttu Juutin mukaan asiassa ei näytä olevan kysymys kilpailun vääristämisestä, saa ihmetellä tämän kaupungin suhmuraista päätännäntekoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkuhiljaa tartteis päitä vedille, sen tason fiasko torin alue nykyään. Talouspäällikkö kilometritehtaalle ekana ja teknisen puolen johdosta henkilöitä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenteissa on esitetty rakentavia mielipiteitä torin tulevaisuudesta. Kaikissa näissä näkyy turhautuneisuus joidenkin yrittävien ja kaupungin päättäjien yltiöpäisiin suunnitelmiin. Suurellisilla hotelleilla torin henkeä ei kannata yrittää puhaltaa esiin. Malkamäen ehdotuksissa oli oikeaa ajatusta. Suunnitelmat ovat paisuneet vuosien myötä kuin pullataikina. Ei me eletä jenkkilässä, missä kaiken pitää olla suurta ja korkeaa,. Jokohan realismi ja terve järki alkaa voittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjän olisi pitänyt antaa miljoonan euron vakuus, jonka kaupunki olisi saanut, jos suunnitelmaa ei ole toteutettu määräajassa. Onko tässä yrittäjä myöskään maksanut tavanomaista kaavoituskorvausta ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valot, lähtiissään kun nyt tori voidaan unohtaa ja aita asentaa kulkemaan niin että kauppahallikin jää sisäpuolelle ja se siitä.
Arina kiittää.
jk. Oulun kaupungin on maksettava korvauksia tekemistää , törkeistä, päätöksistä joiden ansiosta yrittäjät joutuivat jopa lopettamaan toimintansa.
toinen jk. se pellepoika muka Oulun edustaja Helsingissä pitää panna kuriin .
Asia on oikea ja kannatettava muttei pelleilyllä ja tyhmyydellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hotelli kuulu torille, alun alkaenkin täysin väärä rakennuspaikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, korkea rakennustötterö vaan keskelle torialuetta, jotta taempana asuvat eivät pääse näkemään vettä. Oulun yksi nähtävyyksistä eli vilkas torialue saadaan pilattua työn samaisen rakennuksen myötä. Hotelli näyttää kuuluvan niihin suunnitelmiin, joita sallitaan odottaa vaikka sitä ei koskaan tulisikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korkea tuo suunniteltu rakennus ei ole kuin korkeintaan oululaisella mittapuulla. Mutta muuten ei sovi tuohon, ei ollenkaan. Nyt kaupungin päättäjillä tilaisuus puhaltaa peli poikki, muuttaa rakennusoikeudet ja rakentaa paikalle tapahtumatori lavoineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkki THI ei osaa näköjään lukea. Tuossahan sanottiin, että vaihtoehtoista kaavaa ja etenemistapaa esitettiin jo vuosia sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se korkea tornihotelli pitää saada siihen kirjaston viereen niin johan alkaa torikin vilkastua. Oulun päättäjät ei osaa hahmottaa mitään oikeita tekoja keskustan kehittämiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tori alue vaikuttaa olevan äkkirikastuneiden intohimon kohde. Toistaiseksi ainoita urotekoja on tehty seurahuoneen pelastamisessa ja pelikampuksen rakennusten kunnostuksessa. Ne on toteutettu fiksusti. Lesosella oli myös ”Tarkastamo” suunnitelma torihotellin paikalle. Kaleva voisi palauttaa mieliin millainen se oli ja miksi se edennyt? Mitä torille sitten ikinä tehdään, niin suunnittelijoiksi kannattaa palkata niitä, jotka ovat toteuttaneet Tallinnan Rotermanin alueen esimerkkinä siitä, kuinka vanha ja uusi saadaan sovitettua tyylillä yhteen. Oulun koulun tuotosten muistomerkkihän löytyy Aleksanterin kadun varrelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä joku on löylytetty tai saanut rahaa vessan oven alta kuin eräs kokoomus kansan edustaja,,entinen,, pitäis alkaa tutkiin lahjus epäilyjä heti urakoitsioiden puolelta tai onko urakoitsia vain varaton urakan aloittamiseen .......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

14:52
Ainutlaatuista kuvaa Titanicista ensimmäistä kertaa 14 vuoteen: Tältä näyttää loistoristeilijä, joka vajosi merenpohjaan yli vuosisata sitten
14:37
Allas Sea Poolin lykkääminen vuodella oli välttämätöntä – Töölö Urban: "Ei voi sanoa, että mikään olisi mennyt varsinaisesti pieleen"
14:32
Venäjä laukaisi avaruuteen ihmistä muistuttavan Fedor-robotin, jonka on tarkoitus työskennellä Kansainvälisellä avaruusasemalla
14:15
Kaleva oikaisee
13:22
Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä
13:22
RKP:n viesti budjettiriiheen: Koulutusrahoista ei saa tinkiä – Henrikssonin mukaan raharatkaisu on tehtävä heti syyskuussa
13:19
"Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiikkivideoiden voivan Suomessa hyvin
94
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
76
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
53
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
35
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
24
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
22
WHO: Juomaveden mikromuovit vain pieni riski ihmiselle – asiassa kaivataan lisätutkimusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image