Mielipiteet

Lukijalta

Oulun suisto syytä nostaa esille ko­ko­nai­suu­te­na, mahdollistaa niin kulttuurin, luonnon kuin liikunnankin

Suistoalueelle Hartaanselän tuntumaan on tulossa myös asuntomessut. KUVA: Pekka Peura
Mielipiteet 8.9.2019 7:00
Olavi K. Fält

Monissa eri yhteyksissä on keskusteltu Oulusta matkailukohteena. Joissakin haastatteluissa on vastattu, kun on kysytty, mitä näyttäisit kaupungista tänne tuleville vieraillesi, ettei oikeastaan löydy mitään erityistä.

Yleisemminkin on todettu, ettei Oulua voi mainostaa millään yksittäisellä luonto- ja/tai kulttuurikohteella, joita monista muista kaupungeista löytyy.

Tällainen aivan poikkeuksellinen kohde on kuitenkin olemassa aivan silmiemme edessä, jossa vietämme runsaasti aikaa hyödyntäessämme sen luomia monia mahdollisuuksia niin kulttuurin, luonnon kuin liikunnankin parissa. Tällainen ihmepaikka on Oulu Suisto – Oulu Delta. Alue alkaa patosillalta liittyen Oulujoen maisemaan ja ulottuu Nallikariin meren rannalle.

Meidän tulisi nähdä suistoalue laajana kokonaisuutena ja markkinoida sitä myös sellaisena nostamalla samalla esille sen tarjoamia yksittäisiä huikaisevia kokemuksia. Mitä kaikkea sieltä löytyy? On oikeastaan turha luetellakaan useille niin tuttuja asioita. Tunnemme ne jo varsin hyvin, mutta harvoin tarkastelemme niitä kuitenkin kokonaisuutena.

"Meillä on todellakin kohde, jota voimme ylpeänä esitellä ja mainostaa kaikkialle maailmassa."

Alue on ensinnäkin erinomainen liikunnan kohde niin kävellen, juosten kuin pyöräillen. Nyt sitä voi entistäkin helpommin hyödyntää esimerkiksi uusien sykkelien avulla.

Sieltä löytyvät Hupisaarten elävät purot, lasten hienot leikkikentät ja huvittelukohteet, museot, teatterit, kirjasto, Linnansaaren pitkän historian muisto, Pikisaaren perinteikäs miljöö, Alvar Aallon arkkitehtuurin upea käden jälki, Kuusisaaren mielenmaisema, kalastajien paratiisi, lukuisten siltojen lumo, torimaisema siihen nousevine uusine kohteineen, Hietasaaren luonto, Nallikarin merenranta kylpylöineen ja ravintoloineen, upean leirintäalueen kutsu, auringonlaskun loisto ja kevään kimmeltävät jääkentät.

Siinä on kokonaisuus, joka varmasti houkuttelee niin itse oululaisia kuin vieraita kauempaakin vuodenajasta riippumatta. Meidän on vain syytä nostaa se esille yhtenä tarinakokonaisuutena ja samalla kehittää sitä eteenpäin niin, ettemme pilaa sen tarjoamia hienoja luontoelämyksiä. Meillä on todellakin kohde, jota voimme ylpeänä esitellä ja mainostaa kaikkialle maailmassa.

Olavi K. Fält

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Suostialueen merivesi on turpeista lillua, ruskeaa jossa näkyvyys 20 cm. Ensimmäisenä pitäisi saada puhdistettua vesi joka laskee jokea pitkin merelle. Tuollaisen jätevesialtaan rannoille olisi sopiva joku jätteenkäsittelylaitos. Ihme kun ei pahemmalle haise vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Suisto -suunnitelmaan sai tutustua ja tehdä aloitteita/esityksiä viimekeväänä. Toivottavasti moni oululainen tutustui, osallistui ja otti kantaa suunnitelmaan.

Siinä on monta hyvää esitystä ja ajatusta. Kuitenkin mm.asuntomessualue tulee pirstaloimaan ja vähentämään viheralueita, tiivis rakentaminen on vienyt Toppilansalmen vehmautta ja tuhonnut satama-alueelle tyypillisiä piirteitä. Toivoisin vain, että jatkuvan brandien ja erikoisuuksien ( esim. 22-kerroksinen hotelli) etsimisen sijaan osattaisiin tehdä tarpeeksi laaja ja luontoarvoja kunnioittava suunnitelma, joka myös toteutettaisiin, eikä jatkuvasti annettaisi lupaa kaikenlaisille rakentamisprojekteille. Yhtenäinen suistoalue voisi koota hienosti oululaista kulttuuria ja luonnonmaisema kauniiksi kokonaisuudeksi. Tarvittaisiin vain kauaskantoista näkemystä ja päättäväisyyttä viedä suunnitelmat eteenpäin....ja loppuun asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä se Kaarlo heittäytyi runolliseksi. Oulun suisto oli joskus, mutta ei ole enää. Patosiltojen ohjaamana joen päävirta kulkee Merikosken voimalaitoksen turpiinien läpi Alakanavaan, mistä ohjautuu Hartaanselän kautta Ouluyhtiön väylään ja Toppilan salmeen. Suuri osa suostoa jää kauneuspatorakennelmien vuoksi vedenpeittämäksi ennen niin mahtavaksi Merikosken kuohukivikoksi. Ämmänväylä on kesytetty, samoin Pokkisen väylä pikku liruiksi. Suiston tuhoutuminen alko, kun massatehdas perustettiin joen suiston etelärannalle jokisuuhun. Toinen massatehdas rakennettiin suiston pohjoisrannalle Toppilaan. Viimeinen teollinen niitti Typpitehdas, mausti sitten suiston vedet omilla aromeillaan. Vuosikymmenien mittaan tehtaitten päästöt ovat siistiytyneet, mutta rannat ovat edelleen pahasti liettyneet.
Merioulu kuoli raamisahojen särkymiseen Varjakassa, ja laivanrakenneus varveilta rautapaattien aikakauteen. Se Alvarikin on puristunut historiankirjojen kansien väliin, eikä se sieltä taida enää palata tietoisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunkia ei kiinnosta vihreys ja vehreys joka luo kaupunki asumisesta viihtyisämpää. Uusi asuntomessualue tuhoaa yhden kohteen ja kohta ollaan tuhoamassa toista kohdetta. Kaupunkialueelle ei haluta bulevardeja joissa kasvaisi puita vaan talot liimataan toisiinsa kiinni.

Toppilansaaressa on surkea esimerkki jossa uusi kerrostalo rakennetaan niin lähelle pääkatua että parvekkeet ovat jalkakäytävän päällä. Katu olisi pitänyt pitää bulevardimaisena jossa tien molemmin puolin kasvaa puita. Toppilan puolella uusi kerrotalomiljöö on masentavaa katsottavaa kun alue on rakennettu täyteen rumia ja massiivisia taloja.

Oulun kaupunkia ja rakentamista yhdistää rahanahneus. Eikä tälle rahanahneudelle näy loppua joten tuhoaminen jatkuu vielä vuosia. Ehkäpä uusi pormestari voisi saada asioihin järkeä. Toivottavasti Laajala esittää Ouluun pormestarivaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin ensimmäistä kertaa Meri-Toppilasta lähtevää polkua Taskilan talojen ja meren läheisyydessä olevalla metsäpolulla. Polku hyvä kulkea, joku maastopyöräilijä, nuoria fresbeegolfareita tuli vastaan. Siltoja pitkin sai ylittää ojat. Maisema korkeine puineen - kuusia, mäntyjä, pihlajia, koivuja - ihan tässä kaupungin liki aivan käden ulottuvilla ! Tuo Meri-Toppilan ulkoilualuekin aivan fantastinen näillä "aakeiden laakeiden" maisemien keskellä ! Ei siis tarvitse lähteä kauas ihan kaupunkimaisemasta: on merta, vesistöä, rekennettua ja hiukan rakentamatonta polkua erilaisissa maisemissa ! Mukava homma ! Virpiniemestä l.melkoisen läheltä saa sitten välillä pidempiä polkuja korkeuksineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suiston helmi olisi Mustasalmi, jos se laitettaisiin kuntoon. Toinen vetovoima olisi Kuusisaaren uimaranta jos siellä pystyisi uimaan (vaaralliset kivet perkattava pois)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on yksi Suomen ja koko Pohjois-Euroopan kauneimmista kaupungeista. Merellinen ympäristö, viihtyisät puistot ja kevyenliikenteen väylät houkuttelevat kaiken ikäiset kaupunkilaiset ja turistit ulkoilemaan ja harrastamaan. Yksi kuitenkn puuttuu, se on jokilaiva. Voiko ensi kesäksi saada jokilaivan Oulujoelle ja sen sivujoille? Oulun kaupunki joelta nähtynä olisi hyvä rysä suomalaisille ja vierasmaalaisille kaupungissa kävijöille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan joella ollut turistipaatti Värtöstä Turkansaareen jo vuosikaudet. Mutta mitähän mahtaa olla Oulujoen "sivujoet" ennen Muhosta. Sanginjoki johon ei turistipaatilla ole asiaa, ja Muhoksen jälkeen Muhosjoki, joka on myös "soutuvene" luokkaa. Ylempänä Utosjoki ja sitten onkin jo Oulujärvi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää ny meillähän on se "pisnesoulu" joka on varmaan jo kokoustanu, vuosia, ja päätöksiä on varmaan tulossa .
Arinan tulosta kumppaniksi , oikein ilimotuksella vaikka kaikki jo tiesikin , niin kyllä nyt suistotki järjestyy.
Jollei muuten niin tekemällä rannoille jonku rakennuksen, vihreällä pellillä päällystetyn, katkaisemaan pääsyn pusikoituneeseen rantaan jota sitten rauta-tai patosillalata katsellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä.
1. Jokivarsille vapaasti käytettävät julkiset kulkuväylät koko alueelle.
2. Rannat rakennettava kuntalaisten vapaasti käytettäville palveluille

Siitä se lähtee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet käyvät ihailemassa Patosillalta avautuvia maisemia, mutta itse sillan ulkonäkö kaipaisi kohentamista. Oulujoen rannat ovat monissa kohdin kovin pusikoituneet niin ettei kaunis joki pääse näkyviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi vähän harvennusta tehdä rannoille.Liian paljon isoja lehtipuita peittää näkyvyyttä.Esim. radissonin kulmilta ei näy tähtitorni eikä pikisaaren talotkaan näy enään kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskaltaisin väittää, että Oulu osaa vähiten hyödyntää merenrantakaupunkina turismia ja varsinkin merta. Ärsyttää kuinka tylsä on tämä kaupunki

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ajatus suistosta, mutta kaupunki tuhoaa sitä kovalla kiireellä rakentamalla kaikki rannat asuntoja täyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suiston pitäisi olla Suisto eli kaikki Toppilansaaren-Mustasaaren-Hietasaaren-Vihreäsaaren väliset ojat pitäisi ruopata veneillä läpikuljettaviksi. Erityisesti Johteensalmi pitäisi kunnostaa purjeveneellä ajettavaksi, jotta ei tarvitse kulkea vilkkaan ja vaarallisen satama-alueen läpi. Kun korkeille veneille avautuu uusi väylä, voidaan Vihreäsaaren satama yhdistää Oritkarin satamaan sillalla ja öljyrekat saadaan pois Hietasaaren-Toppilan kaposilta teiltä. Tosin riittäisi pikkuinen lossi Vihreäsaaresta Oritkariin ja avattava silta Hietasaareen, koska liikenne on hyvin harvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä kalastajien paratiisi? Ikäni kalastanut ja koskaan ei ole niin huonosti asiat olleet, että tuhotun Oulujoen Merikosken alapuoleista aluetta olisi tarvinnut kalastaa. Upea lohi-, taimen- ja siikajoki on täysin pilatty, suisto rehevöittynyt ja särkikalat, hauet ja ahvenet vallanneet alueen. Normaalin virtaaman ja vaelluskalojen kutualueiden puuttuessa, tuosta on vain tullut ”istuta ja ongi”-tyylinen vanhojen jäärien kokoontumisalue. Joen valjastaminen ja puuttuvat kompensaatiouomat Montasta ylöspäin ovat olleet myös Oulujoen suiston tuho. Mikäli Fortum olisi aidosti vastuullinen yhtiö, se huolehtisi vaelluskalojen palauttamisesta myös Oulujen vesistöön, eikä vihrepesisi imagoaan Montan rysän (kiinniottolaite) tapaisilla ajanpeluukikoilla. Fortumin omistamien voimaloiden tuotto valuu kehä-kolmosen sisäpuolelle, mutta haitat ovat jääneet Ouluun, Oulujokivarteen ja Kainuuseen. Huvittavinta vielä on, että omat kunnallispoliitikkomme ajavat näiden laitosten sijoittamista Unescon maailmanperintölistalle (jonne ne onneksi eivät koskaan tule pääsemään) alueen kansalaisten kustannuksella. Vastuullisesti rakennettu ja vaelluskalavapaa Oulujoki olisi hieno asia ja se hyödyttäisi oikeasti myös Oulujoen deltaa tehden siitä kalastajien paratiisin. Tällä hetkellä se lähentelee sitä toista paikkaa, jossa tarinoiden mukaan on hieman kuumempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anteeksi, että olen skeptinen. Luettelosi osa-alueiden etityispiirteet on joko hävitetty tai ne ovat keinotekoisia eikä kovin kiinnostavia. Esimerkiksi Kuusisaaren mielenmaisema on kovin synkkä mielenmaisema.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
70
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image