Mielipiteet

Lukijalta

Oulun palveluista saa tietoa useilla kielillä – Villa Victor on laajentamassa info- ja ope­tus­toi­min­taa yliopistolle

Mielipiteet 15.2.2020 6:00
Veli-Pekka Pelkonen, Antti Koistinen

Kommentti Erja Sankarin haastatteluun Kalevassa 14.2. On erittäin positiivista, että yritykset, Nokia etunenässä, tuovat julkisuuteen tärkeän asian eli sen, miten merkittävä resurssi kansainväliset osaajat ovat.

Myös aiheeseen liittyvät ongelmat eli lähinnä se, miten Suomeen ja Ouluun ulkomailta työn tai opiskelun vuoksi saapuneet saataisiin pysymään paikkakunnalla ja miten heitä saataisiin jopa houkuteltua alueelle lisää.

Kaikki lienevät samaa mieltä siitä, että tänä ikääntyvän väestön ja alhaisen syntyvyyden aikana tässä on Oulun seudun ja koko Suomen tulevaisuus kysymyksessä.

Olemme Oulun kaupungin toimijoina aloittaneet aktiivisen yhteistyön muun muassa Nokian kanssa, ja mukana tässä toiminnassa on myös Oulun yliopisto. Konkreettisina toimintamuotoina ovat juuri jutussa mainittu infotilaisuuden järjestäminen kaupungin palveluista, jota on tarkoitus jatkaa myös tulevaisuudessa.

Lisäksi on vastikään aloitettu Oulun kaupungin monikulttuurikeskus Villa Victorin järjestämänä suomen kielen nonstop-opetusryhmä, joka kokoontuu siis Nokian Ruskon tiloissa ja on suunnattu kansainväliselle henkilöstölle.

Jutussa mainittu ja kaivattu neuvontapiste on myös olemassa Oulun keskustassa Oulu10:ssä osana Villa Victorin palveluja. Siellä on päivittäin virka-aikana tarjolla neuvontaa myös kansainvälisille asiakkaille suomen ja englannin lisäksi usealla muullakin kielellä.

On siis tarvittaessa mahdollista saada informaatiota kaupungin palveluista sekä kaikesta elämään liittyvistä viranomaispalveluista jopa omalla äidinkielellään sekä paikan päällä että puhelimen välityksellä.

Nokian lisäksi Villa Victor on laajentamassa info- ja opetustoimintaa yliopistolle, jossa on myös paljon kansainvälisiä työntekijöitä ja samanlaisia tarpeita kuin monilla kansainvälisillä yrityksillä.

"Tärkeää uusien asukkaiden ja työntekijöiden kannalta on, että työnantajilla nämä tiedot olisivat, ja sitä varten pyrimme jatkuvasti parantamaan tiedon jakamista niin kaupungin kuin muiden organisaatioiden palveluista erikseen, mutta myös siitä, mistä tietoa saa."

Yliopiston ja kaupungin yhteistyö kansainvälisten osaajien palveluiden kehittämisessä näkyy myös käynnissä olevan Kielen avulla osalliseksi -hankkeen toiminnassa. Hanke on yliopiston hallinnoima, mutta toimii pääosin kaupungin monikulttuurikeskuksen tiloissa.

Räätälöidyn suomen kielen opetuksen lisäksi hanke pyörittää myös mentorointiohjelmaa, jossa kansainvälisen osaajan mentorina voi toimia kuka tahansa paikallinen alan ammattilainen, jolla on hyvät verkostot ja tietoa suomalaisesta työelämästä.

Kaupungin ja muiden viranomaisten tarjoamat palvelut eivät näköjään vieläkään ole kovin tuttuja, ja varmasti vastikään paikkakunnalle saapunut ei niistä heti voi tietääkään. Tässä on siis jatkuvasti kehitettävää ja työsarkaa palvelun tarjoajille ja erityisesti Oulun kaupungille, ja tähän huutoon pyrimme vastaamaan parhaan kykymme mukaan.

Tärkeää uusien asukkaiden ja työntekijöiden kannalta on, että työnantajilla nämä tiedot olisivat, ja sitä varten pyrimme jatkuvasti parantamaan tiedon jakamista niin kaupungin kuin muiden organisaatioiden palveluista erikseen, mutta myös siitä, mistä tietoa saa.

Veli-Pekka Pelkonen

projektipäällikkö, S2-opetus

Kielen avulla osalliseksi –hanke, Oulun yliopisto

Oulun kaupungin monikulttuurikeskus Villa Victor

Antti Koistinen

palveluesimies

Oulun kaupungin monikulttuurikeskus Villa Victor

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image