Mielipiteet

Lukijalta

Oulun palveluista saa tietoa useilla kielillä – Villa Victor on laajentamassa info- ja ope­tus­toi­min­taa yliopistolle

Mielipiteet 15.2.2020 6:00
Veli-Pekka Pelkonen, Antti Koistinen

Kommentti Erja Sankarin haastatteluun Kalevassa 14.2. On erittäin positiivista, että yritykset, Nokia etunenässä, tuovat julkisuuteen tärkeän asian eli sen, miten merkittävä resurssi kansainväliset osaajat ovat.

Myös aiheeseen liittyvät ongelmat eli lähinnä se, miten Suomeen ja Ouluun ulkomailta työn tai opiskelun vuoksi saapuneet saataisiin pysymään paikkakunnalla ja miten heitä saataisiin jopa houkuteltua alueelle lisää.

Kaikki lienevät samaa mieltä siitä, että tänä ikääntyvän väestön ja alhaisen syntyvyyden aikana tässä on Oulun seudun ja koko Suomen tulevaisuus kysymyksessä.

Olemme Oulun kaupungin toimijoina aloittaneet aktiivisen yhteistyön muun muassa Nokian kanssa, ja mukana tässä toiminnassa on myös Oulun yliopisto. Konkreettisina toimintamuotoina ovat juuri jutussa mainittu infotilaisuuden järjestäminen kaupungin palveluista, jota on tarkoitus jatkaa myös tulevaisuudessa.

Lisäksi on vastikään aloitettu Oulun kaupungin monikulttuurikeskus Villa Victorin järjestämänä suomen kielen nonstop-opetusryhmä, joka kokoontuu siis Nokian Ruskon tiloissa ja on suunnattu kansainväliselle henkilöstölle.

Jutussa mainittu ja kaivattu neuvontapiste on myös olemassa Oulun keskustassa Oulu10:ssä osana Villa Victorin palveluja. Siellä on päivittäin virka-aikana tarjolla neuvontaa myös kansainvälisille asiakkaille suomen ja englannin lisäksi usealla muullakin kielellä.

On siis tarvittaessa mahdollista saada informaatiota kaupungin palveluista sekä kaikesta elämään liittyvistä viranomaispalveluista jopa omalla äidinkielellään sekä paikan päällä että puhelimen välityksellä.

Nokian lisäksi Villa Victor on laajentamassa info- ja opetustoimintaa yliopistolle, jossa on myös paljon kansainvälisiä työntekijöitä ja samanlaisia tarpeita kuin monilla kansainvälisillä yrityksillä.

"Tärkeää uusien asukkaiden ja työntekijöiden kannalta on, että työnantajilla nämä tiedot olisivat, ja sitä varten pyrimme jatkuvasti parantamaan tiedon jakamista niin kaupungin kuin muiden organisaatioiden palveluista erikseen, mutta myös siitä, mistä tietoa saa."

Yliopiston ja kaupungin yhteistyö kansainvälisten osaajien palveluiden kehittämisessä näkyy myös käynnissä olevan Kielen avulla osalliseksi -hankkeen toiminnassa. Hanke on yliopiston hallinnoima, mutta toimii pääosin kaupungin monikulttuurikeskuksen tiloissa.

Räätälöidyn suomen kielen opetuksen lisäksi hanke pyörittää myös mentorointiohjelmaa, jossa kansainvälisen osaajan mentorina voi toimia kuka tahansa paikallinen alan ammattilainen, jolla on hyvät verkostot ja tietoa suomalaisesta työelämästä.

Kaupungin ja muiden viranomaisten tarjoamat palvelut eivät näköjään vieläkään ole kovin tuttuja, ja varmasti vastikään paikkakunnalle saapunut ei niistä heti voi tietääkään. Tässä on siis jatkuvasti kehitettävää ja työsarkaa palvelun tarjoajille ja erityisesti Oulun kaupungille, ja tähän huutoon pyrimme vastaamaan parhaan kykymme mukaan.

Tärkeää uusien asukkaiden ja työntekijöiden kannalta on, että työnantajilla nämä tiedot olisivat, ja sitä varten pyrimme jatkuvasti parantamaan tiedon jakamista niin kaupungin kuin muiden organisaatioiden palveluista erikseen, mutta myös siitä, mistä tietoa saa.

Veli-Pekka Pelkonen

projektipäällikkö, S2-opetus

Kielen avulla osalliseksi –hanke, Oulun yliopisto

Oulun kaupungin monikulttuurikeskus Villa Victor

Antti Koistinen

palveluesimies

Oulun kaupungin monikulttuurikeskus Villa Victor

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image