Mielipiteet

Lukijalta

Oulun on huo­leh­dit­ta­va, että yksityisten var­hais­kas­va­tus­pal­ve­lui­den toimija toimii samoilla kriteereillä kuin kunnan oma toimija

Mielipiteet 2.9.2019 6:00
Pirjo Sirviö

Oulun kaupungissa varhaiskasvatusta voidaan järjestää päiväkodeissa tai avoimena varhaiskasvatustoimintana, kuten esimerkiksi kerho- ja leikkitoimintana. Jokaisella alle kouluikäisellä oululaisella lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta.

Huoltajat päättävät lapsensa osallistumisesta varhaiskasvatukseen hakemalla joko Oulun kaupungin omaan toimintaan tai palvelusetelillä yksityiselle toimijalle.

Oulussa toimii erittäin vastuullisia pieniä yksityisiä toimijoita, joiden toiminnassa ei ole nähty moitteen sijaa. Lapset ja henkilökunta ovat tyytyväisiä toimintaan.

Sen sijaan suurten ketjutoimijoiden tämänhetkinen toiminta ei kyllä kestä laatutarkastelua.

Ei voi olla laadukasta toimintaa, jos henkilöstö ja johtaja vaihtuvat päiväkodissa tiuhaan, eikä lapsille muodostu minkäänlaisia turvallisia ihmissuhteita. Varhaiskasvatus on kuitenkin kasvatus- ja koulutusjärjestelmäämme ohjaava perusta, olipa sen järjestäjä julkinen tai yksityinen palvelusetelitoimija.

Varhaisten vuosien merkitys lapsen koko oppimisen ja elämänpolun kannalta on erittäin merkittävä. Tämän pitäisi ohjata varhaiskasvatusta – ei sen, kuinka niukkuutta jakamalla saadaan pörssiomistajille mahdollisimman isot voitot.

"Tästä syystä iloitsen jo etukäteen siitä, että hallituksessa pohditaan myös sitä, että voiko varhaiskasvatuksen voitontavoittelua rajata samalla tavalla kuin perusopetuksessa."

Kyllä todellakin pitää kaikkien aikuisten hälytyskellojen soida, jos lapset itkevät kotona eivätkä haluaisi mennä hoitoon aamuisin. Oulun kaupungin on huolehdittava siitä, että yksityisten varhaiskasvatuspalveluiden toimijan on toimittava samoilla kriteereillä kuin kunnan oma toimija.

On hatunnoston arvoista, että vanhemmat ovat aktivoituneet ja tekevät ilmoituksia puutteista sekä poliitikoille että järjestämisvastuussa oleville kaupungin viranhaltijoille.

Tästä syystä iloitsen jo etukäteen siitä, että hallituksessa pohditaan myös sitä, että voiko varhaiskasvatuksen voitontavoittelua rajata samalla tavalla kuin perusopetuksessa. Tämä onkin tarpeen, kun kuuntelee lasten vanhempia, varsinkin niitä vanhempia ja myös työntekijöitä, jotka ovat joutuneet suurten, varhaiskasvatuksessa toimivien pörssiyhtiöiden rahastuksen kohteeksi.

Ymmärrän täysin niiden vanhempien tuskan, jotka joutuvat jättämään itkevän lapsen, vaikka ovat luulleet saavansa hyvää ja laadukasta varhaiskasvatusta valitsemalla palvelusetelin. Onneksi kaupungilla on oikeus myös perua yrityksen palvelusetelioikeudet, jos havaittuja ongelmia ei pikaisesti korjata.

Pirjo Sirviö

kaupunginvaltuutettu (sd.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Sirviö on itse paalupaikalla vastaamassa valtuustossa yhtenä päättäjänä ja organisoimassa Oulun viranhaltijoiden resurssointia tässäkin asiassa. Hälytyskelloja soittavat huolestuneet vanhemmat jatkuvasti, erityisesti Touhulan kaikkien päiväkotien toiminta on kriisiytynyt joukkoirtisanoutumisten seurauksena, mutta kaupungin varhaiskasvatuksesta vastaavat seuraavat tilannetta katseella hyväksyen hiljaisesti varhaiskasvatuksen minimitason alitukset, sillä kaupungilla ei ole resursseja ottaa toimintaa haltuun.

Kuten vanhuspuolella kävi, toivottavasti kuntapäättäjät eivät odota siihen asti, että joku pienokainen menehtyy yksityiseen päiväkotiin resurssipulan vuoksi. Kestätkö sinä sen, Pirjo Sirviö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän ne samat velvollisuudet pitäisi olla kunnallisella puolellakin, eikä vain yksityisellä. Tässä on aika räikeä vastakkainasettelun maku, kun tarkastellaan yksityistä ja kunnallista palvelua. Yksityisen tuottamana ko. yrityksen ainoa tulonlähde on ne palvelusetelit, ja toiminta pitää pystyä pyörittämään niiden suomien tulojen turvin. Kunnallisella puolella on aina mahdollisuus hakea lisärahoitusta, jonka viimekädessä myöntää kunnan-/kaupunginvaltuusto laittamalla veronmaksajat maksamaan huonosti onnistunut taloudenpito.

Kaiken huippuna "samoista laatukriteereistä" kunnallisella puolella paikataan henkilöstövajetta opiskelijoilla, ja kuitenkin yksityiseltä palveluntuottajalta vaaditaan henkilökunnalta jopa kahden vuoden työkokemusta siitä samasta tehtävästä, jota kunnallisella hoitaa opiskelijat. Edes vastikään valmistunut ei siis kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitakaa lapset kotona. Kumpi on tärkeämpää lapset vai asuntolaina ja näyttävä sometili?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanos tuo päätäjille jotka hallitus toisensa perään ahdistavat äidit aina vaan aikaisemmin töihin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi harva hoitaja jaksaa enään yli 60v olla hoitajana päiväkodissa. Eläkkeelle 60v paras ratkaisu. Harva sen ikäinen jaksaa enään touhuta lasten kanssa. Paras hoitopaikka olisi alle 3v olla kotona. Vanhemmille oikeus lapsiin ja pienten hoito kotiin. Ei pienet tarvitse mitään ihme virike toimintaa päiväkodissa . Sitä saa kotona ihan tarpeeksi. Syliä he kaipaavat ja miten luulette ,kuinka paljon sitä yksi hoitaja voi neljälle yhtäaikaa antaa ? Yleensä joku aina itkee . Päättäjät tehkää oikeita ratkaisuja näihinki asioihin. Kysykää päiväkodin henkilökunnalta ja juuri niiltä lähihoitajilta mielipiteitä, sillä lastentarhan opettajatkin ovat paljon poissa ryhmästä kun on niin paljon aikaa vieviä toimisto/tiimi/suunnttelu töitä. Jos vanhemmat ihmettelette miksi lapset eivät askartele tms... niin kyllähän se päivä menee ihan perustyöhön. Vasu on hieno kapistus, tehty työntueksi mutta aika paljon siitäkin jää osa alueita täyttämättä. Juhlapuheissa kyllä puhutaan kauniisti, mutta arki on yleensä erilaista. Jokainen aikuinen voisi käydä yhden työpäivän tekemässä 3-4 vuotiaiden ryhmässä töitä. Miettikää 21 lasta ja 3 aikuista. Tehkää kaikkea kivaa ja kehittävää. Luulenpa ,että puoleen päivän mennessä olette jo hiestä märkänä ja väsyneitä. Joidenki lasten vanhemmat tuovat lapsia hoitoon vapaa päivinä kun eivät jaksa edes sitä yhtä lasta hoitaa kotona . Surullista, lapsi itkee kun tietää, että äiti/isä jäi kotiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaloilla voi äänestää, niin mekin tehtiin. Virhe reissu yksityiselle sen jälkeeen tyytyväisiä kunnan palveluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päiväkotien hoitajat saisivat myös katsoa peiliin. Haluaisitteko että teille tai teidän lapsille huudettais kokoajan. Jos on väsynyt pitää jäädä sairauslomalle. Lapsiin sitä ei saa purkaa. Askartelusta lapset tykkää, tehkää joskus sitäkin. Ei koskaan lapsi tuo askarteluja kotiin tai kerro että olette ulkoilleet, retkistä puhumattakaan. Onko vaan huutamista koko päivä. Laitoin lapseni kunnalliseen jonoon. En kestä miettiä työpäivinä että millaista lapsellani nyt hoidossa on. Kun aina kuulee vaan sen että ne huutaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siinä paljon askarrella, jos on 11 alle 3v lastabja kaksi aikuista, kun se kolmas siivoaa vessoja, tekee tukkutilausta, on saikulla tai auttaa naapuriryhmässä. Retkille lähtö ei myöskään onnistu vajaalla henkilökunnalla. Uloslähtö kurahousuineen voi viedä kauemmin aikaa entä mitä ulkona ehtii olla.

Vanhemmat vaatikaa sijaisia ja avustavaa henkilökuntaa. Meidän työntekijöiden sanomisilla ei ole mitään merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti jokainen vanhempi laittaisi lapsensa mieluummin kaupungin päiväkotiin, mutta kun ei saa paikkaa jos ei vie jonnekin hevon jeeraan Yli-Iihin. Kaupungin päättäjät voisi miettiä niitä resursseja että onko riittävät. Oulukin vain taktisesti säästää pitkän pennin tarjoamalla palvelusetelin, eikä ole todellisia intressejä laittaa yksityistä puolta ruotuun ettei vain tule lisää painetta laittaa rahaa kaupungin omaan päivähoitoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus! Epäilen, että kaupunki ei voi laittaa yksityisille lappua luukulle, vaikka toiminta ei täytäkään lain vaatimuksia. Oulussa yksityisten päiväkotien määrä on Suomen suurin. Jos yksikin näistä suljettaisiin, kaupungin velvollisuus olisi järjestää lapsille hoitopaikat muualta. Nyt, kun suurin ketju keplottelee mahdollisimman niukalla henkilökunnalla eikä näihin päiväkoteihin tahdo löytyä edes tätä niukkaa määrää työntekijöitä, olisi kaupungin kannalta katastrofi joutua laittamaan lappu luukulle. Siksi kaupunki katsoo laitonta tilannetta läpi sormien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image