Mielipiteet

Lukijalta

Oulun kuntatalous pysyy omissa käsissä oman työn ke­hit­tä­mi­sel­lä – myös kuntien tuloveron nosto tarvitaan

Mielipiteet 11.1.2020 6:00
Päivi Niemi-Laine

Oulun kaupungin talouden tasapainottamista on selvittänyt samainen konsulttiyhtiö Perlacon Oy kuin Rauman kaupunginkin. Konsulttiyhtiön lääkkeet lienevät samat kuin Raumalle.

Palveluja ja toimintoja tulee ulkoistaa niin paljon kuin Oulun kaupungin päättäjät uskaltavat. Vastuulliset Oulun päättäjät eivät kuitenkaan purematta niele konsulttiyhtiön raakoja esityksiä.

On hyvä, että Oulun kuntapäättäjät puhuvat Perlaconin selvityksen osalta työkalupakista. Tärkeintä kuitenkin on, että kuntapäättäjät ryhtyvät toimiin yhdessä henkilöstön kanssa.

Rauman kaupunki hylkäsi Perlaconin vahvan ulkoistamislinjan ja aloitti henkilöstön kanssa kehittämistalkoot. Rauman kaupunki oli kokeillut jo ulkoistamista, mutta otti ulkoistetut toiminnot omakseen. Ulkoisella palvelutuottajalla kun eivät työntekijät ja rahat riittäneet palvelun tuottamiseen ja siten laatu kärsi, eli työt jäivät tekemättä.

Ja tottahan se on, kunnan omaa työtä kehittämällä yhdessä henkilöstön kanssa kunnan talous on päättäjien omissa käsissä. Niissä kaupungeissa, joissa ulkoistamista on tehty paljon, ollaan ulkoistamisen kierteessä, koska kunnan omat rahat ovat yksityisen tuottajan taskussa.

Kunnan talouden suhdanteita voidaan tasata omaa työtä kehittämällä ja palveluja ja toimintoja jaksottamalla. Keskeistä on palvelumuotoilun keinoin tuotettavat palvelut eli kunnan palvelutoiminnan painottaminen asiakaslähtöiseksi tarvepohjalta. Palveluverkon osalta on tehtävä uudistamista ja tässä henkilöstön näkemys on erityisen tarpeellista. Henkilöstöllä on varmasti näkemys siitä missä on mahdollisuus säästää ja miten palveluverkko toimii parhaiten.

On siis tärkeää, että asiakkaan tarve ja henkilöstön osaaminen kohtaavat Oulun kaupungin palvelujen toimintojen ja palvelujen kehittämisessä.

"Niissä kaupungeissa, joissa ulkoistamista on tehty paljon, ollaan ulkoistamisen kierteessä, koska kunnan omat rahat ovat yksityisen tuottajan taskussa."

Oulun kuntapäättäjät eivät ole lehtitietojen mukaan valmiita nostamaan kunnan tuloveroa. Ajatus ei ole looginen. Suomen kuntien paikallisvero ei ole korkea. Ruotsissa paikallisvero on 27–35 prosentin välillä.

Suomen kunnissa olisi jo aika myöntää, että lisärahoituksen hankinta on kuntien itse hankittava. Kuntien tuloveron nosto tarvitaan, sillä vanhusväen määrä kasvaa ja palvelutarve kasvaa samalla. Tämä ei ole ilmaista. Näitä palveluja ei voida myöskään tuottaa yksityisen voimin halvalla. Huonosta vanhustyön laadusta on vahva todiste viime vuoden ”vanhusgate”. Samoin varhaiskasvatuspalvelujen laatu on ollut heikkoa ja puutteellista yksityisen tuottamana.

Toivon päättäjille rohkeutta lähteä aidosti kehittämään Oulun kaupungin palveluja omana toimintana yhdessä asiakkaiden ja henkilöstön kanssa.

Päivi Niemi-Laine

puheenjohtaja, JHL

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Veroprosentin nosto on ahkerien ihmisten työn verottamista. Jos siinä on kirjoittajan mielestä järkeä, niin hukassa ollaan. Hypoteesi: jos JHL jäsenien käteen jäävä palkka alenisi -15% ( vrt. Ruotsin 35) niin olisiko JHL sitten tyytyväinen. ?????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää siltä ;että muutamat asiat on rajattu toimenpiteiden ulkopuolelle : Kulttuuripääkaupunki hanke ,Businesoulu , Maahanmuutonja kotoutumisen kustannukset.Näistä löytyy helposti kymmeniä miljoonia. Tuo vanhusten hoito kotiin tulee pienellä viiveellä paljon kalliimmaksi kuin laitoshoito sitä tarvitseville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajat sitten olen päättänyt säästää tuloista tietyn verran. Mikäli verot nousee, niin kuluttamiseen jää vähemmän. Jätän sitten ulkona syömistä, autoilua, matkailua jne vähemmäksi. Toivottavasti kaikki tekisi samoin, niin huomaavat mikä vaikutus jatkuvalla verottamisella on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verotus on kansalaiselle äärimmäisen kallis keino jokapäiväisten palveluiden hankkimiseen, mutta ainut keino harvoin tarvittavien ja kalliiden erikoispalveluiden saamiseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivi Nurmi-Laine, eipäs yleistetä!!! Mihin perustuu lause: " Samoin varhaiskasvatuspalvelujen laatu on ollut heikkoa ja puutteellista yksityisen tuottamana." Onko kyse yhden SUUREN (pörssissä ja ulkomaisen omistajan hallussa olevan) ketjun tuottamasta palvelutasosta? Oulussa on lukemattomia muitakin yksityisiä ja etenkin pieniä varhaiskasvatuspalvelun tuottajia, joiden päivähoidon laadussa ei liene moitteen sijaa? Sama koskee myös vanhuspalvelua. Pitäisi erottaa suuret yksityiset toimijat pienistä, joissa työtä tehdään vielä muilla perusteilla, kuin vain ja ainoastaan rahankiilto silmissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos yksi yksityinen yritys tai joku sen työntekijä, yksikkö tms. tekee virheen ja toimii huonosti, kaupungin oman työn puolustajat tekevät rajun yleistyksen, että kaikki ovat surkeita. Valitettavasti moni päättäjä uskoo tarinan. Samalla kukaan ei huomaa, että myös omassa tuotannossa en sekä hyviä että huonoja tekijöitä ja välillä virheitä tapahtuu, ihan niin kuin yksityisissäkin. Yksityiset vaan ovat paljon joustavampia ja yleensä selvästi edullisempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungin työntekijöistä löytyy kehittämiseen kyvykkäitä, halukkaita ja sitoutuvia, mutta "kehittäminen" halutaan joillain sektoreilla pitää vain johdon käsissä. Ei työntekijöitä kuulla.

Konsulttipalvelu olisi voinut ennemminkin selvittää miten kalliiksi huono johtaminen ja vallan keskittäminen tulevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Buauauahahahahaaaa... vai löytyy kaupungin työntekijöistä sellaisia. No ei ainakaan montaa. 1 tai 2.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image