Mielipiteet

Lukijalta

Oulun kaupungin sivistys- ja kult­tuu­ri­toi­min­nan pal­ve­lu­verk­ko­sel­vi­tyk­sen tietopohja huolestuttaa rankasti

Mielipiteet 13.1.2018 7:00
Elina Viljamaa

Olipa hämmentynyt olo pohjoisen alueen Oulu-raadissa, Haukiputaalla 9.1. Odotin, että pääsemme kuulemaan ja kyselemään palveluverkon uudistamiseen liittyvän esityksen perustasta. Lakkauttamalla koulu tai museo, siirtämällä kirjasto ja niin edelleen ei tietenkään automaattisesti synny säästöjä.

Kysymyksiin tai keskusteluun jäi kuitenkin aikaa vain kaksitoista minuuttia. Mitä tilaisuudessa siis tehtiin?

Täytimme aluksi kaavakkeen, jolla arvioimme tehtyjä esityksiä. Pidin toteutuksesta. Sivistys- ja kulttuurijohtajan vastaus kysymykseen, mitä tuotoksille tehdään, masensi. Hän ei luvannut niillä olevan vaikutusta esitykseen.

Tämän jälkeen toteutettu sähköinen kysely nostatti hikipisaroita. Meidän piti muun muassa valita haluammeko palveluita tuotettavan hajautetusti vai keskitetysti. Siis joko tai. Kun kyselyssä avattiin mitä "hajautetusti" ja "keskitetysti" tarkoittavat, olin pudota penkiltä.

Pyysin kyselyn kysymyksiä kirjoitustani varten, mutta en saanut sähköpostiini vastausta. "Hajautetusti" tarkoitti palveluiden heikentymistä, työpaikkojen menettämistä ja muita konkreettisia asioita. "Keskitetysti" tarkoitti uudistuksia ja elinvoimaisuutta kuntaan.

En voinut vastata tuohon, enkä moneen muuhunkaan kysymykseen. Vastaamatta jättäminen ei näkynyt millään tavalla vastausten koonnissa. Taululle heilahtavia prosenttilukuja tulkittiin tilaisuudessa ikään kuin ne olisivat edustaneet kaikkien mukana olevien käsityksiä, vaikka vastaajina olisi ollut vain muutama paikalla olevista.

Vastauksiamme kerrottiin käytettävän tulevien selvitysten pohjalla. Huolestuin toden teolla.

Kuntalaisten ajatuksia, osaamista ja osallisuutta aliarvioitiin kyllä rankasti. Minulla jäi myös suuri huoli siitä, miten aikaisempia selvityksiä on luettu ja tulkittu (kuntalaiskysely ja Facebook-chat).

Minkälaisella "kyselyllä" oli tehty palveluverkkouudistuksen ennakkovaikutusten arviointi organisaation ja henkilöstön osalta? Millaiselle tietopohjalle kuulemamme säästöesitykset perustuvat? Jos niissä on käytetty yhtään samankaltaista tiedon hankkimistapaa kuin tämä, on saatu tulokseksi juuri sitä mitä on haluttu.

Niin se näyttääkin. Haukiputaan Jokikylän koulua esitetään lakkautettavaksi. Perusteena on muun muassa oppilasmäärän lasku. On kestämätöntä, jos taustatiedoksi valikoidaan vain tieto, jolla voidaan perustella esitystä haluttuun suuntaan.

"Kuntalaisten ajatuksia, osaamista ja osallisuutta aliarvioitiin kyllä rankasti."

Oppilasmäärä pienenemiseen viimeisen viiden vuoden aikana on vaikuttanut se, ettei Jokikylään ole tänä aikana myönnetty rakennuslupia. Osayleiskaava valmistunee tänä vuonna ja sen vaikutuksesta oppilasmäärä luonnollisesti kasvaa. Jos näitä asioita ei huomioida esityksessä, pidän sitä eettisesti vastuuttomana ja tarkoitushakuisena tiedon käyttämisenä ja käyttämättä jättämisenä.

Kunnan virkamiehet tekevät tärkeää ja vastuullista, monien ihmisten elämään vaikuttavaa työtä virkamiesvastuulla. Odotan heidän hankkivan ja käyttävän tietoa taitavasti ja eettisesti kestävästi.

Elina Viljamaa

KT, tutkija, yliopistolehtori

Haukipudas

P.S. Kuulin juuri, että kyselyä on paranneltu muihin Oulu-raateihin. Näen sen hyvänä yrityksenä korjata tapahtunutta. Huoltani selvitysten tekemisen osaamiseen liittyen se ei vähennä yhtään. Ymmärtävätkö kyselyn tekijät, mitä kyselyn muuttaminen tässä vaiheessa merkitsee? Toivon todella, ettei kyselyn tietoa käytetä missään!

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Enkä ymmärrä sitä, että SIKU ottaa palveluverkoselvityksissä kantaa sellaisiin asioihin, jotka eivät sille mitenkään kuulu...eivät siis ole SIKUn toimintoja lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moneen kyselyyn , tilaisuuteen ja kaavan esittelytilaisuuteen olen osallistunut ja antanut palautetta ja virikkeitä monipuolisen kaupunkiympäristön ja kulttuurin kehittämiseen. Yhteenvetojen perusteella (niitä jota on esitetty) kaupungin kehitykseen ihmisillä usein toisenlainen näkemys kuin päättäjillä, esim, torin rannan rakentaminen, viheralueiden säästäminen, kauniimman rakentamisen edistäminen, kaupunkilaisten yhteisten tilojen kehittäminen..jne Kuulemisten palautteet tuntuvat todella näennäisdemokratialta, koska näyttää että lähinnä rakennuttajien kanssa sovitaan, viihtyvyys tai muut kaupunkilaisten toiveet häviävät rakennuttajien edun ja päättäjien muuttuvien "visioiden" edessä.

Tuloksena on salamyhkäisyyttä ja selittelyä, kuten esim. torin hotelli hanke näyttää olevan! Toivoisi vipittömästi, että ihmisten mielipiteet otettaisiin huomioon, meille asukkaillehan tätä kaupunkia rakennetaan ja kehitetään. Viranomaistoiminta ei vakuuta varsinkaan viimeaikaisten tapausten perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun-raadit: nätti kansalaisdemokratian kulissi, jolla voidaan luoda savuverhoa sopivasti virkamiesten omapäisen toiminnan ja osaamattomuuden peitoksi. Oulussa osataan kyllä toimia niin, ettei kansalaismielipidettä huomioida mitenkään. On sitten kysymys palveluverkoista, liikenneverkoista, kulttuurista tai matkailusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimia myös ettei oteta myöskään voimassa olevaa lakia huomioon, ainakin jos viimeisintä päivähoito maksutalukkoa selailee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noiden kyselyiden avulla vastaajat saadaan vastaamaan juuri niin kuin kyselyn suunnittelijat haluavat. Tämän olen todennut mm. Karjasillan suojelukyselykaavakkeen kanssa pari-kolme vuotta sitten. Tällaisissa työpajoissa kansalaisia viedään aina johonkin haluttuun suuntaan, jotta virkamiehet voivat perustella päätöksiään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistavaa pohdintaa ja näennäisdemokratian, suoranaisen sumutuksen, avaamista! Tätäpä se meno Oulussa on...(syvä huokaus).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä SIKU osaa tehdä laskelmat ja kyselyt niin, että varmasti pääsevät haluamaansa tulokseen. Ovatko laskelmat ja säästöt todellisia, sitä ei kukaan osaa ja muista tehdä jälkeenpäin. Kun päälimmäisenä sanana on säästö, niin kyllä kai sitä tulee ainakin mielikuviin, kun tarpeeksi paljon hoetaan. Onpahan kaupunkilaisia sitten kuultu, mutta ei kuunneltu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siellä virkamiesportaassa tarvita normi-ihmisiltä tietoa/mielipiteitä, kyllä ne tietää itse paremmin. Kyselyt tehdään vain silmänlumeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image