Mielipiteet

Lukijalta

Oulun kaupungin budjettivaje täytyy korjata, mutta mistä ja mitä sitten?

Mielipiteet 19.5.2019 7:00
Sebastian Stenfors

Rakas kotikaupunkini on kokenut tällä vuosituhannella varsinaisen myllerryksen ja nyt kun kaupunginhallitus miettii uusia säästöjä, olisi hyvä visioida myös millainen on Oulun suunta. Kaupungin budjettivaje täytyy korjata, mutta mistä ja mitä sitten?

Kunnille on määrätty pakollisia toimintoja kuten vanhuspalvelut tai päivähoito. Näistä ei ole mahdollista luistaa ja kaikki varmasti haluaisivat kaupungin suhtautuvan tähän sellaisella vakavuudella, että täällä olisi hyvä elää vauvasta vaariin

Kuitenkin kaupunki hankkii vuosittain 600 miljoonalla eurolla ja investoi reippaasti yli sadalla miljoonalla. Olisi naiivia olettaa, että jokainen euro olisi käytetty parhaalla mahdollisella tavalla, joten jostain täytyy voida leikata.

Juustohöylällä ei saa suuria säästöjä ja pakollisten toimintojen hyöty jokaiselle kaupunkilaiselle on selkeä. Pakollisten asioiden kohdalla pitäisi puhua tehokkuudesta ja leikata kunnolla muualta.

"Keräämme verotulot laajalta, joten meidän täytyy miettiä onko oikein sijoittaa ne asioihin, jotka hyödyttävät vain pientä osaa."

Aiempina vuosina olemme esimerkiksi valaisseet katuojan ja sen varrella olevia puita noin 600 000 eurolla. Citypyörien investointi taas oli 11 000 euroa per pyörä sopimuskaudelta. Molemmat ovat varmasti mukavia asioita, mutta vaikea sanoa olennaiseksi. Tällaisissa investoinneissa on myös samanlainen moraalinen ongelma kuin pienissä homekouluissa. Keräämme verotulot laajalta, joten meidän täytyy miettiä onko oikein sijoittaa ne asioihin, jotka hyödyttävät vain pientä osaa.

Pysyäksemme elinvoimaisena meidän täytyy investoida fiksusti. Haluaisin nähdä keskittymisen kahteen polkuun kaupunkilaisen elämässä.

Ensimmäisenä polku lastentarhasta tohtoriksi ja pysäkit siinä välillä. Kaupunki ei voi tehdä kenestäkään vastavalmistunutta, mutta voi tarjota tukitoimintoja tämän mahdollistamiseksi.

Esimerkiksi nuorten mielenterveyspalveluissa olisi parannettavaa, koska jonotusajat ovat liian pitkät. Yhä enenevässä määrin meillä on täällä asuvia tai tänne muuttavia nuoria, joilla ei ole mahdollista saada perheeltä kaipaamaansa tukea. Toimiva hoitojärjestelmä voi parhaimmassa tapauksessa päättää nuoren valmistumisesta. Tällä on suora vaikutus siihen tuleeko hänestä nettoveronmaksaja vaiko pitkäaikainen taloudellinen haaste.

Toinen polku on yksilön tie työelämässä. Oulun täytyy tukea yrityskulttuuria ja yrittämistä. Meidän täytyy mahdollistaa työ koko suuralueella jos haluamme kasvaa ja kehittyä, myös Oulunsalossa tai Haukiputaalla. Tavoite ei voi olla luoda työpaikkoja kaupungin omalla rahalla, vaan tukea työllistäjien ja yrittäjien tarpeita toimialaan katsomatta. Täällä täytyy olla laajat etenemis- ja kasvumahdollisuudet, jotta saamme pidettyä paikalliset ammattilaiset ja houkuteltua uusia.

Tehdään Oulusta jatkossa Suomen ihmisystävällisin kaupunki. Kun täytyy leikata, leikataan rakenteista ja huomioidaan ketä täällä asuu. Otetaan suunnaksi mahdollistaa yksilön onnistuminen ja luodaan siitä hyvinvointia koko alueelle.

Sebastian Stenfors

varapuheenjohtaja

Oulun Yrittäjät

puheenjohtaja

Linnasaaren Kokoomusnuoret

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Potkimalla Laajalat ja kaikki isopalkkaiset "ns. johtajat" pelliolle, niistä on vain haittaa ja turhia kuluja tavallisille oululaisille. Ja edelliseen mielipiteeseen yhtyen, käyttäkää verorahoja oululaisten hyväksi ja lopetakaa se pelleily.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain selkeästi tuottaviin investoihin kannattaa sioittaa, Tampereellakin ajettiin kaupunki kongurssi kypsäksi miljardiratikalla, joka ei tuota mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta päästään polskimaan sea wordiin torinrantaan.
Ei voi rahantuloa estää🏄🏿‍♀️🤣😂👍🏻🙈

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten olis eka Kontsaksen budjetista löysät pois, miljoonat palaa vuodessa koska Heikki haluaa helppoa budjetointia itselleen, täysin vastuutonta julkisenrahan käyttöä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos saataisiin vihdoin päätös että kunnallisten rakennusten kivijalka tehdään suunniteltua 10cm korkammaksi ja kielletään tasakatto. Sillä tehdään säästöjä todella paljon pitkällä aikavälillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko ne jo purettu nuo päällekkäiset virat, joita tuli "kaupanpäällisenä" kuntaliitoksissa? Taisi unohtua kun oli se viiden vuoden siirtymäaika? Johtajille keksittiin kaiken maailman johtajanimityksiä. Eikö olisi jo aika saneerata näitä päällekkäisyyksiä vähemmäksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän niitä kuntaliitospäällekkäisyyksiä purettu. Rakenteiden säilyttämisen keskeisenä perusteluna käytettiin tulevaa Sote-uudistusta. Tiedämme nyt, ettei tätä sote-uudistusta ei tullut! Aina löytyy perusteluja. Olisi hyvä katsoa niiden taakse. Pohtia sekä päättäjien että asianosaisten, eli päällekkäisten organisaatioiden intressiä vallitsevan tilanteen säilyttämiseksi.

Veronmaksajille on ilmeisesti ajateltu lähinnä äänettömän yhtiömiehen (lue: maksajan) roolia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitus tuo esille ikävät tosiasiat ”isännättömien” julkisten rahojen käytöstä. Kaupungin kassa on kuin iso rahamassi, joka epäilemättä inspiroi siihen tavalla tai toisella käsiksi pääseviä, keksimään mitä mielikuvituksellisempia rahanreikiä. Yllättävän suuri osuus kuntapoliitikoista saa elantonsa kaupungin kassan kautta. Kukapa sitä omaa oksaansa sahaisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Homerakennukset ovat saaneet hyvän kysynnän hirsirakennuksille , perinteiset opit ovat palautumassa
Oikeita rakennustapoja osaavat ovat pääosin kirkkomaalle viety
Pääosin julkisissa rakennuksissa ns väistötiloissa voi ihminen oleskella
Taas ihmiselle tarkoitetut tilat ovat homeessa
Faaraoiden haudat ovat säilyneet 3000 vuotta alkuperäisinä
Suomen julkinen Infra hädintuskin on päässyt 30 vuoden käyttöikään
Koulutettu rakennusalan mestaris aines on saanut valtavan rapistuvan ja homeisen rakennuskannan aikaiseksi
Tasakattoisissa OK taloissa vaadittiin takan rakentaminen rakennuksen reunaan
Josta oli pääasiassa hupihyöty kun jo ruotsin kuningas vaati savupirttien aikaan
Varaavien tulisijojen tekoa pirttien keskelle puun tuhlaamisen estämiseksi
Rautakaupoista on hyllykilometreittäin erilaisia purkkeja joista kukaan ei tiedä miten vaikuttavat
Huoneilmastoon reagoidessaan keskenään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tällaisissa investoinneissa on myös samanlainen moraalinen ongelma kuin pienissä homekouluissa."

Aika lapsellista verrata laananojan valaistuksia ja citypyöriä homekoulujen korjauksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun talous tuhottiin puhtaasti suuruudenhulluilla projekteilla ja osaamattomalla talousasioiden hoidolla. Pennanen sen aloitti ja Laajala jatkaa samaa rataa virkamiesten tiukassa valvonnassa, vaikka hänen piti olla itsenäinen talousasioihin perehtynyt johtaja ja osaaja. Mitään valoa ei LED-lamppujen lisäksi ole näköpiirissä, vain supistuksia palveluihin ja lisää vain Oulun johtajia kiinnostavia projekteja, jotka maksaa tulevat sukupolvet. Kaupunginhallitus ja valtuusto hyväksyy kaiken mitä niille esitetään, joten siltäkään suunnalta ei apua saa. Hyvääkin on saatu aikaiseksi, Oulun kulissit ovat kunnossa (niin kuin lavastaja sen sanoisi), sisältö vain puuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monessa kulttuurikaupungissa nähdään nälkää, näin Oulukin kuuluu joukkoon💸💸💸

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, paljonko ne on tuottaneet kaupungin kassaan ne kuuluisat valotaulut, joista voi katsoa informaatiota? Taisi nekin maksaa melko paljon ja ylläpito lisäksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän keskustassa käy enää turisteja, joten valaisukäytössä ainoastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellaki, yrityksiä pitää tukea ja auttaa niitä menestymään. Sitä ei Business-oulu tee lentelemällä pitkin maailmaa hienoissa tilaisuuksissa ja puhumalla hienouksia. Missä ovat business-oulun tulokset?? Hyvä tulos ei ole se että saa puristaa kiinalaispomon kättä lehdessä tai keinotekosesti väsätään pystyyn hanke jotta turvonnu orkanisaatio sais itelleen tekemistä. Kaupungin pitäs vaatia tuolta lafkalta paljo enämpi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Per vuosi 30 kpl jäähallipaikkoja kärppäpeleihin etc. kaupungin virkamiehille ja päättäjille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

19
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
11
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
11
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
7
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
4
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

117 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image