Mielipiteet

Lukijalta

Oululla näytön paikka van­hus­ten­hoi­dos­sa – keskustelu osoittaa, ettei ainoastaan raha saisi ohjata päätöksiä

Mielipiteet 10.2.2019 6:00
-

Vanhustenhoidon tilanne on surkea. Välillä tuntuu, että kaikki muut paitsi päättäjät tietävät tämän hetkisen karun tilanteen.

Päivittelyn sijaan on aika tehdä konkreettisia tekoja tilanteen parantamiseksi. Oulussa se voisi olla päätös käsitellä Lassintalon hoivan lakkauttamista koskeva asia uudelleen ja päättää tästä asiasta oululaisten näkökulmasta viisaasti.

Laitospaikkojen alasajo Oulussa on ollut rajua. Vuosien 2015–2017 aikana lopetettiin peräti 130 paikkaa. Lisäksi hyvinvointilautakunnan 19.6.2018 tekemä päätös Lassintalon hoivan lakkauttamisesta tarkoittaa toteutuessaan 44 paikan lopettamista.

Lassintalon hoivan lakkauttamista on perusteltu kustannussäästöillä. Nyt julkisuudessa vanhustenhoidosta käytävä keskustelu osoittaa, ettei ainoastaan raha saisi ohjata näitä päätöksiä.

On erittäin epäselvää, saadaanko laitospaikkojen alasajamisilla tavoiteltuja säästöjä. Lassintalon omaisille keväällä 2018 jaetun materiaalin perusteella yhden hoitopaikan kustannus kaupungille on noin 76 euroa vuorokaudessa. Laitoshoito Lassintalossa vaikuttaa kustannustehokkaalta.

Toinen – ja olennaisempi – näkökulma asiaan on vanhusten hoidon laatu. Nyt käytävä keskustelu osoittaa, ettei kaupungin ylläpitämien laitospaikkojen lakkauttaminen välttämättä edesauta laadukasta vanhusten hoitoa.

"Onko politiikoilla ja päättäjillä rohkeutta näyttää, että Oulu huolehtii kaikista heikoimmista ja muuttaa Lassintaloa koskeva päätös?"

Oulun laajan hyvinvointikertomuksen mukaan, joka koskee vuosia 2017–2021, 75 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa merkittävästi seuraavalla kymmenvuotiskaudella.

Koska oululaisten sairastavuus on korkeampaa kuin muissa suurissa kaupungeissa, se lisää väistämättä myös palveluketjun viimeisimmän ja raskaimman hoitomuodon eli ympärivuorokautisen laitoshoidon tarvetta. Heidän kohdalla kotona asuminen ei ole enää tuettunakaan mahdollista.

Lassintalon hoivan lakkauttamista koskevan asian käsittely on kesken. Kaupunki on kuitenkin jo nyt aloittanut hoivan alasajamisen.

Lassintalon arki on muuttunut kovasti. Lassintalosta on tullut levoton paikka: hoitajien ja asukkaiden vaihtuvuus on jatkuvaa. Hoitajien vaihtumisen myötä se hiljainen tieto, jota itsestään huolta pitämään kykenemättömän vanhuksen hoitamisessa tarvitaan, on häviämässä. Vuorovaikutus henkilöstön ja omaisten välillä on vähentynyt.

Aiemmin asukkaina olleiden pitkäaikaisella laitoshoitopaikalla tai saattohoidossa olevien lisäksi Lassintaloon on tullut tehostetun palveluasumisen paikkaa odottavia. Koko ajan on joku lähdössä tai tulossa. Hoitajien jaksamiseen pitäisi kiinnittää erityistä huomiota ja varmistaa, että heidän määränsä on riittävä.

Vanhuspalvelulain mukaan vanhuksilla on oikeus hyvään hoitoon. Heidän hyvinvointi on turvattava. Vanhuksilla on oikeus saada sellaista huolenpitoa, jolla taataan ihmisarvoisen elämän edellytykset elämän loppuun asti. Oulun arvoja ovat rohkeus, reiluus ja vastuullisuus. Kohtaavatko kirjoitetut arvot ja todellisuus? Onko politiikoilla ja päättäjillä rohkeutta näyttää, että Oulu huolehtii kaikista heikoimmista ja muuttaa Lassintaloa koskeva päätös?

Riitta Alakiuttu, Ritva-Liisa Niskanen, Juha Koskela, Jenni Koskela, Jaana Mustonen, Aino Mustonen, Päivi Roine, Janne Niskakangas

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Listaisiko joku tietävä missä sijaitsevat nykyisin Oulun kaupungin omat tehostetun palvelun yksiköt? Ja kaupungin sivuilla on tehostetun palvelun maksuperusteet, jotka kuitenkaan eivät koske palvelusetelillä ostettua asumista. Tuota ohjeistusta tulisi mielestäni selkeyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy muistaa että yritykset, senkummemmin kuin kunnatkaa eivät hoida yhtään potilasta. Hoitajina ova superin tai tehyn henkilöt. Ko järjestöjen tulisi kouluttaa jäsenmaksurahoilla jäseniään ajattelemaan muutakin kuin palkkaa. Kukaan ei kiellä puuttumasta asioihin jotka eivät mene oikein. Kenenkään työsuhde ei siitä vaarannu, vai eikö järjestöt osaa pitää jäsenistöstään huolta. Rahat joilla voitas kouluttaa jäsennistöä menevät sosialistien vaalikamppanjointiin ja lapin lomamökkeihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä mä teen töitä palkan ja toimeentulon takia..Toki valitsen ammatin työn mielekkyyden mukaan.Siksi lopetin hoitajana. Onneksi on toinenkin , parempi ammatti 😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunkaaren palvelut myös lähikunnissa tarkistukseen ja johto vaihtoon. Käykää myös tarkistamassa Pudasjärven yksiköt. Hoitajia ei paikalla, vanhuksilla rannekkeet vaikka eivät tiedä edes mitä niillä tehdään. Hoitajat juoksevat kesken työvuoron kotihoidossa muulla eli pahimmillaan 1-2 paikalla melkein 30 vanhuksen kanssa. Ruuat jaetaan ja sen jälkeen vanhukset istuvat kaksi tuntia pöytiensä äärellä. "Johto" ei piittaa ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunkaaren vanhustenhoitopalvelun johtajat kaikki vaihtoon ja heti. Ovat tunteettomia ja kylmäkiskoisia ajatuksiltaan joiden kanssa ollut tekemisissä, viis veisaavat vanhuksista ja se on tosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä samaa olen viime viikot miettinyt. Mahtavaa, että osasitte pukea ajatukseni hienosti sanoiksi!
Toimittakaa kirjoitus kaupungin päättäjille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta myös tuo kirjoitus kuvaa hyvin tämänhetkisiä mietteitäni. Olen oikeasti pettynyt tapaan, jolla Oulu hoitaa vanhustenhoitoon liittyviä asioita. Oulun päättäjien pitäis ymmärtää ettei huonokuntoisten, petipotilaina olevien vanhusten paikka ole enää kotona ja ett vanhukset tarvitsevat enempi pitkäaikaisia laitoshoitopaikkoja, mieluummin kaupungin omassa hallinnassa olevia kuin yksityisomisteisia hoitopaikkoja, joissa hoito olis asianmukaista ja kunnollista ja hoitajiakin olis enemmän kuin yksityisten omistajien paikoissa. Kai Oulussa olis hyvä muistaa se tosiasia, ett nuo huonokuntoiset, ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevatkin vanhukset maksavat veroja ja he ovat rakentaneet työllään tämän maan hyvinvoinnin ja ansaitsevat parempaa kohtelua kuin mitä nyt ovat saanneet. Totuus on sekin, ett hoitajia tarvitaan lisää myös julkisten puolen hoitopaikkoihin, koska yhä useampi hoidettavana olevista vanhuksista tarvitsevat enempi hoitoa ja apuja, koska ovat jo huonokuntoisia. Nyt on yksityisillä ja myös julkisilla hoitopaikoilla teetätetty hoitajilla muutakin työtä kuin hoitotyötä, kaikki siivoukseen tai pyykinpesuun käytetty aika on pois varsinaisesta hoitotyöstä. Nyt pitäis päättäjienkin avata silmänsä Oulussakin ja panostaa kunnolliseen vanhustenhoitoon, ettei tilanne mene yhtä huonoksi kuin muuallakin on käynyt. Hoitajia on liian vähän täälläkin, ei asiat ole sen paremmin kuin muissakaan kaupungeissa, joissa enemmistö vanhuksista hoidetaan yksityisissä hoitopaikoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
38
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
37
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
22
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
21
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
14
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
13
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image