Mielipiteet

Lukijalta

Oululaiset eivät ole ottaneet kul­tuu­ri­pää­kau­pun­ki­han­ket­ta omakseen

Mielipiteet 19.1.2020 6:00
Ari Alsio

Euroopan kulttuuri on tulossa Ouluun, vai näyttävätkö oululaiset mistä kana Euroopassa pissii? Tuoreena oululaisena hieman ihmettelen missä ovat nyt ne "elämää muuttavat kokemukset", joita on kulttuuripääkaupunkityöryhmä meille luvannut?

Tavalliset ihmiset eivät ole tosissaan ottaneet tätä hakemusta omakseen. Ei, vaikka iskulauseita on keksitty pienen lipaston laatikot pullolleen. Sinne laatikoihin ne jäävätkin, jos kohta ei ala kunnon "rumputus".

En aliarvioi Valveen toimintaa tai väheksy ilmakitarakisaa. Tykkään Pikisaaresta ja Koitelista, mutta intohimo päästä kulttuuripääkaupunniksi oululaisilta puuttuu. Halutaan luetella tuhat eri paikkaa, mihin rahaa voisi laittaa ja pidetään turhana intoilemisena hakea tänne mitään eurooppalaisuutta. Silti ihastellaan Lumo-festareilla, menemme pää kolomantena jalkana katsomaan Pölökkypäiden valopolkua Martinniemeen.

Sitähän se kulttuuri juuri parhaimmillaan on, sitä, että ihastutaan ja ryntäillään illuusioidenkin perään. Mutta eivät Oulun keskustan muutamat tapahtumat eivätkä reuna-alueiden kirppusirkuset meille tuota tavoiteltua kulttuuripääkaupunnin titteliä tuo. Siihen tarvitaan oululaisten oma tahto, tahtotila, jolla saadaan ihmeitä aikaan.

Oma kokemukseni Oulusta on siis uuden oululaisen näkemys nykyisestä kotikaupungista. Ensivaikutelmaa ei voi uusia, joten sen kanssa on elettävä, jos mikään ei muutu. Oulussa rakennetaan paljon ja se näkyy myös turisteille ja uusille tulokkaille hyvänä asiana. Täällä on uskoa tulevaisuuteen. Myös asukkaat ovat suorapuheisia ja rehellisiä.

"Tuoreena oululaisena hieman ihmettelen missä ovat nyt ne 'elämää muuttavat kokemukset', joita on kulttuuripääkaupunkityöryhmä meille luvannut?"

Mutta mikä täällä sitten on kulttuuria? Toripolliisi? No, torin sanotaan olevan kaupungin sydän, Oulussa torin palvelut ovat huvenneet siitä mitä muistan pikkupoikana täällä olleen. Silloin tori oli vilkas kauppapaikka, nyt kauppahallikin on remontissa. Valmistuu kaiketi vuoteen 2026 mennessä, mutta kulttuuripääkaupunnin haku on sitä ennen. Eikä me oululaiset anneta anteeksi sitä, ettei kaupunki tarjonnut kauppahalliyrittäjille väistötiloja.

Myös näkymä torilta jokisuistoon on masentava. Kun katsoo teatteritalon torin puoleista fasadia ymmärtää, miksi joku on joskus kirjoittanut, että Oulu on paska kaupunni. Eikö nyt kulttuurikiimassaan joku voi ehdottaa siihen harmaaseen hehtaariseinään uutta pintaa, esimerkiksi joku mosaiikkitaideteos olisi minun mieleeni. Halvempikin ratkaisu tyydyttäisi, vaikkapa muraali.

Nyt voisivat poliitikkomme näyttää sitä hallittua hulluutta, jota ovat kirjoittaneet hankkeen mahdollisuuksiin. Jospa siis täyttäisimme sen harmaan seinän kulttuurityhjiön ennen kuin esittelemme aseman seudun uutta wow-arkkitehtuuria. Kyllä haluamme tehdä himokkaasti uutta, mutta kun tuo torin seutukin kaipaisi jotain uutta.

Terwa Towerkaan ei peitä tuota masentavan harmaata teatterin seinää. Sitäkö kulttuuriväki nyt sitten näyttää valintatoimikunnalle? Menkää kulttuuriväki torille sateisena harmaana päivänä ja kuvitelkaa hakevanne Euroopan kulttuuripääkaupunnin statusta. Kulttuuripääkaupunkihanketta kannattaen

Ari Alsio

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

Mitä jos kehitettäisiin kirjastoita vieläkin voimallisemmin.
Jotkut kaupungit ovat laajentaneet aukioloaikoja ja juhlapyhinäkin on pidetty iltamyöhään kirjastoa auki.
Haukiputaalta puuttuu kunnon kirjasto. Tilaa tarvittaisiin huomattavasti enemmän. Ja aukioloaikoja pidemmäksi perjantai-iltana ja lauantai-iltana pitkään auki. Ja tilaa myös nuorille lisää jonain iltana voisi rokki soida. Ja joskus jotain muuta musaa.
Siinäpä kulttuuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa rahan kylvämistä tuohon kulttuuri kaupunki nipotukseen . Käytetään ne rahat pyörätie verkoston kunnossa pitoon ja uusien reittien rakentamiseen , niiden varrelle sitten voi viedä näitä kulttuurisia lepo paikkoja jossa voi istuskella ja nauttia tästä hienosta Oulusta kaikin mukavuuksin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaisena odotan kovasti tätä kulttuuripääkaupunkia Oulusta ja kaupunki on ottanut sen tosissaan.
Valitettavasti Helsingissä päätetään ja Tampere on nyt myös ilmoittanut hakevansa samaa, vaikka siellä ei satsata niin kuin Oulussa, Helsinki antaa sen Tampereelle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei tavoitella heti sitä korkaekulttuuria.
Nimensä mukaan sen pitäisi olla vielä tavoiteltavampaa kuin tämä , tavallinen , kulttuuri.
Jos muistan oikein , Pekka ja Pätkä, elokuvista niin kulttuuria tehtiin niin että yleisö oli pukeutunut juhlapukuihin ja miehillä vaatimuksena rusetti.
Kun samaa näytettiin ilman tuota reksiviittaa oli tapahtuma - rillumarei kulttuuria.
Että sillai.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin lauantaina harjoittamassa korkeakulttuuria Starissa eli katsomassa Teräsleidit. Mutta ei taida kelvata nirppanokille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet aivan oikeassa Ari. Kuntalaiset eivät ole laisinkaan innostuneita koko hankkeesta. Siitä on innostunut vain kulttuurieliitti, sekin siksi, kun ei tarvitse itse maksaa viuluja. Kuten kulttuurieliitillä on tapana tehdä. Oulu ei kertakaikkiaan tarvitse mitään kulttuuripääkaupungin titteliä.Pelkkää rahan menoa koko hömpötys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ainakin olen innostunut. Tuo sinun tekstisi puolestaan edustaa vapaavuorelaista trollausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahankäyttö on holtitonta kun otetaan yhtä tehtävää varten aina uusi henkilö. Taitamattomat nimetään heidän päälliköksi. Tässä rahatilanteessa ei tarvita kulttuurihömpsötystä vaan kuntalaisille homeeton sairaalapalvelu. Johon verorahat ensisijaisesti kuuluvat käytettäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuripääkaupunkihanke on muutaman kultturellin persoonan henkilökohtainen pätemisen kohde eikä millään tapaa oululaisten hanke. Puhetta tällä sisäpiirillä riittää, mutta koska asiat ei konkretisoidu, eivätkä varsinkaan tavoita kansan syviä rivejä, tulee hommasta jälleen tyypillinen oululainen "paljon puhetta tyhjästä" hanke. Jahkailua, päättämättömyyttä, pysähtyneisyyttä jne lienee oululaisen kaupunkikoneiston syvin olemus. Siihen koneistoon hukkuu kaikki. Ihan kaikki, eikä mikään pääse eteenpäin ilman kahden kymmenen vuoden harkintaa. Ehkä sitten kahdenkymmenen vuoden päästä se onnistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olla oululainen on jo sen verran suuri kulttuuripläjäys, ettei tänne muuta älytä kaivata🤗

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussahan on valtavan paljon erilaista kulttuuria. Kaikki ihmisen luoma on kulttuuria, ja minä ajattelen juuri tästä näkökulmasta. Pikemminkin ongelmana on oululaisten tapa ajatella kulttuurista ja sen myötä keskustella kulttuurista. Toiset saattavat ajatella kulttuuriksi vain tiede- ja taideperustaisia juttuja (esim. Luuppi) ja jotkut muut esimerkiksi vain urheilua (esim. Kärpät).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuri loistaa oulussa poissaolollaan, eihän täällä ole muuta kuin laitosteatteri ja laitosorkesteri, kirjasto ja maakuntamuseo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen etuliite "laitos"? Oulussa on kirjasto, teatteri, orkesteri, taidemuseo, Pohjois-Pohjanmaan museo ja hyvä, että on! Laitos-etuliitteen taisivat keksiä aikoinaan Turkan koulukunnan näyttelijäopiskeiljat nuoruuden kapealla innollaan ja halventamistarkoituksessa, mutta ovat yksi kerrallaan vetäneet puheensa takaisin ja tämäkin on tapahtunut jo vuosikymmeniä sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Århus Tanskassa oli pari vuotta sitten yo.kaupunki ja syystäkin.Kaupunki on ihastuttava ja vanha satamakaupunki.Vertaillessani Oulua ja Århusia on vaikea antaa yhtään pistettä Oululle .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kulttuuri oulussa on kuollut kuin kivi, jos sitä joskus ikinä on ollutkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuri lähtee ihmisistä itsestään, omaehtoisesta ja elämänmakuisesta tekemisestä ja yhdessäolosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan oikein! Ylhäältä ei voi väkisin käskeä ja neuvoa mitä on kulttuuri. Myönteistä yhdessäoloa edistäviä asioita voi toki virkamiehetkin tehdä. Mutta siihen vaaditaan vankkaa halua ja osaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskoisin että monille ihmisille on tärkeämpää löytyykö heille itselleen mielenkiintoista kulttuuria Oulusta tai lähialueilta, kuin se onko joku kaupunki nimitetty kulttuuripääkaupungiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aito kulttuuri rahoittaa itse itsensä. Täällä on valitettavasti totuttu, että kulttuurintekijät=ammatinharjoittajat saavat palkkansa ja toimitialnsa kaupungilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se mukava maksaa näitä kulttuurihöpätuksiä ja vielä saada haukut päälle. Ihan vain sen takia että joillakin tyhjäntoimittajilla olisi vähän puuhaa ja pääsevät lehtii hymyilemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
23
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
11
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
5
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
4
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image