Mielipiteet

Lukijalta

Oulukin rahoittamaan vaelluskalaa Iijokeen – uutiset kannustavat jatkamaan toimia vael­lus­ka­lo­jen pa­laut­ta­mi­sek­si

Mielipiteet 9.10.2018 11:00
Matti Korhonen, Pentti Niskanen, Pekka Harju, Paavo Hiltunen, Timo Matinlauri, Matti Liikala

Syksyn aikana on ollut uutisia, että Iijoen vaelluskalojen palauttamisessa on saatu myönteisiä tuloksia. Jokisuussa Raasakan vanhassa uomassa todettiin olevan luontaisesti siinä kasvaneita smoltteja, lohenpoikasia. Haapakosken voimalaitokseen on kehitetty smolttien alas merelle päin mahdollistava väylä. Uutiset kannustavat jatkamaan toimia vaelluskalojen palauttamiseksi Iijokeen.

Seuraava tavoite on rakentaa nousureitti Raasakan maapatoon. Oulun Merikosken nousureitti osoittaa, että kalat käyttävät sitä. Nousuväylä Raasakan maapadossa mahdollistaisi kaloille uida Maaliskosken alapuolelle. Siitä aukeaisi jo reitti Martimojokeeen. Maalismaan vanhan uoman pohjapatoihin rakennettavat nousuväylät mahdollistaisivat kalojen pääsyn aina Kierikkiin asti.

Merkikosken ”katseluikkuna” on herättänyt laajaa huomiota. Samanlainen ikkuna Kierikin nousuväylässä lisäisi varmasti museon kävijämäärää ja tunnettavuutta. Sen rakentamisen jälkeen olisivat vuorossa pääuoman yläpuolisten voimalaitosten nousutiet.

Yli-Iin kirkolla laskee pääuomaan Siuruanjoki. Maalismaan kulkuväylät avaisivat kaloille vapaan pääsyn koko joelle. Alueen turvetuotanto ja metsäojitus ovat eräiden tietojen mukaan huonontaneet veden laatua, mutta sen parantaminen ei liene mahdotonta.

"Maalismaan vanhan uoman pohjapatoihin rakennettavat nousuväylät mahdollistaisivat kalojen pääsyn aina Kierikkiin asti."

Haukiputaan, Kiimingin ja Yli-Iin liittäminen Ouluun lisäsi kaupungin kiinteistöverotuloja. Liitosalueella olevat voimalaitokset maksavat lähes miljoonana euroa vuosittain kiinteistöveroa. Martimojoki virtaa pääosiltaan Oulun alueella. Sen varrella olevat mökkiläiset ja Yli-Iin asukkaat maksavat vuosittain kiinteistöveroa. Olisi oikeus ja kohtuus, että Oulun kaupunki käyttäisi osan niistä vaelluskalojen palauttamisen rahoittamiseen.

Me Kollaja-Kipinän alueen oululaiset mökkiläiset olemme kiitollisia Pudasjärven kaupungille aktiivisuudesta vaelluskalojen palauttamiseksi. Näin saamme palautetta maksamistamme kiinteistöveroista.

Mielestämme päävastuu vaelluskalojen palauttamisen rahoittamisesta kuuluu Pohjola Voima Oy:lle, saahan se suurimman hyödyn voimalaitoksista.

Matti Korhonen, Pentti Niskanen, Pekka Harju, Paavo Hiltunen, Timo Matinlauri, Matti Liikala

oululaisia mökkiläisiä Kollaja-Kipinässä

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Lohi kannattaa pyytää joesta. Lohen kilohinta moninkertaistuu, kun se pyydetään joesta. Hyötyä saavat matkailuyritykset, välinekauppiaat, mökkirakentajat ja kiinteistöjen arvo nousee. Kansanterveys paranee, kun perheet käyvät joella kalassa. Yhteiskunnalle tuleva hyöty leviää laajalle.

Jos lohet pyydetään merellä, niin ammattikalastajat ovat vailla vaikka minkälaisia tukiaisia. Merikalastuksesta ei tule muuta kuin kustannuksia yhteiskunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image