Mielipiteet

Lukijalta

Oulu ei voi enää säästää van­hus­ten­hoi­dos­ta – koko maassa van­hus­ten­hoi­to on krii­siy­ty­mäs­sä niin hoidon tason kuin hoitajapulan näkökulmasta

Mielipiteet 23.3.2020 6:00
Anne Snellman

Konsultti Laesterä on nostanut Oulun ulkoisessa arvioinnissa säästökohteeksi myös Oulun ikäihmiset. Niin ikäihmisten tehostettua palveluasumista kuin myös laitospaikkoja pitäisi ja voisi muka vähentää.

Varsinkin tehostetussa palveluasumisessa asiakkaat ovat valtaosin muistisairaita. Tehostettua palveluasumista esitetään korvattavaksi välimuotoisella asumisella.

Konsulttiesityksessä on seuraavaa: ”Välimuotoisella asumisella tarkoitetaan ei ympärivuorokautista palveluasumista, joko ryhmämuotoisena asumisena tai palveluasumisena, jossa hoito ja hoiva on yksikössä noin klo 6–21 välisen ajan, ja yöaikainen turva on mahdollistettu turvalaiteilla.”

Miten muistisairaat voidaan ajatella jätettävän yöksi yksin? Tässä eivät turvalaitteet paljoa auta. Eihän muistisairas välttämättä edes muista käyttää esimerkiksi turvaranneketta.

Meillä on jo nyt tilanne, että muistisairaita on kotona yksinään yleensä läheisten ja/tai kotisairaanhoidon käyntien turvin. Tästäkin syystä mielestäni tehostettua palveluasumista pitäisi ennemminkin lisätä eikä vähentää. Sama koskee laitoshoitoa.

Lisäksi kotisairaanhoitoa tulee kehittää ja resursoida lisää, jotta ikäihmisten kotihoiva toteutuu ideaalisti. Tämä edesauttaa myös kotisairaanhoidon henkilöstön työssäjaksamista.

"Miten muistisairaat voidaan ajatella jätettävän yöksi yksin? Tässä eivät turvalaitteet paljoa auta. Eihän muistisairas välttämättä edes muista käyttää esimerkiksi turvaranneketta."

Huomautan, että ikäihmisten määrä lisääntyy eikä vähene tulevaisuudessa. Kysymys kuuluukin, miten voidaan edes kuvitella voitavan vähentää ikäihmisten tehostettua palveluasumista ja laitospaikkoja?

Kolmas sektori tarjoaa oivallista apua ikäihmisten hoivaan esimerkiksi ystävätoiminnan keinoin. Mutta nämäkään toiminnot eivät pyöri ilman euroja, joten puheet Oulun kaupungin yhdistysavustuksien pienentämisestä säästösyistä ovat ristiriitaisia. Tässäkin kohtaa säästö johtaisi kulujen kasvuun puhumattakaan inhimillisestä haitasta.

Lisäksi Oulussa tulisi mahdollistaa vielä tehokkaammin pitkäaikaistyöttömien ja ikäihmisten kohtaaminen ikäihmisten avuksi, kuten on toimittu muun muassa Vaasassa.

Tein tästä aikoinaan vuonna 2015 valtuustoaloitteen saaden siihen positiivisen vastauksen, mutta edelleen on petrattavaa. Liian moni ikäihminen on vieläkin neljän seinän sisällä vankina omassa kodissaan vailla esimerkiksi ulkoiluseuraa, joka mahdollistaisi turvallisen kuntouttavankin liikunnan raittiissa ulkoilmassa.

En kerta kaikkiaan ymmärrä, mistä kohtaa ikäihmisten hoidosta voisi Oulussa enää säästää. Jo pelkästään puheet ja spekulointi ikäihmisten hoivasta säästämisestä ovat häpeällisiä.

Ennemminkin jo tehtyjen leikkausten takia ja toisaalta ikäihmisten määrään kasvaessa vanhustenhoitoon on kohdennettava enenevässä määrin euroja.

Lisäksi vanhustenhoidon veto- ja pitovoimaan työpaikkana tulee satsata. Hallituksen kaavailut hoitajamitoituksen nostosta ja työnkuvien eriyttämisestä ovat tervetulleita, mutta eivät riittäviä toimenpiteitä.

Myös hoitajien palkkaus on korjattava hoivatyön vaativuuden ja vastuun edellyttämälle tasolle.

Koko Suomen tasolla vanhustenhoito on kriisiytymässä niin hoidon tason kuin hoitajapulan näkökulmasta. Siinä eivät auta puheet vanhustenhoidosta säästämisestä. Nyt järki käteen.

Anne Snellman

FT, valtuutettu (sin.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kuhan nyt pysyttäisiin edes hengissä tässä virus-aallossa ja kahotaan sitten kuis tämä maa makaapi ja paljonko meillä on rahaa mihinkin asiaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi on omaisia, jotka ymmärtävät hoitajien tekevän kaikkensa, resurssien antamissa rajoissa. On valitettavasti myös omaisia, joille tekisi mieli ehdottaa, että eikö olisi parempi hoitaa vanhuksensa itse. Omassa kodissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikot lupaavat mutta tekevät toisin.Virkamiehet tekevät poliitikkojen ohjeiden mukaisesti.
Niinkö tämä menee.
Jos halutaan muutos oikeaan , luvattuun, suuntaan jutuissa on aina oltava päöätöksentehneet "soisaalitantan/ sosiaaliukon" nimi.
Päästään näi kohdentamaan oikaisuvaatimuksemme oikeaan suuntaan heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että tähän yhteen maamme suurimpaan epäkohtaan nyt puututaan, samalla voitaisiin perua puolustusvoimien uusien lentohävittäjien osto ja nämä säästetyt rahat käyttää kempeleen kunnan vanhusten palvelukotien kunnostukseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tämä hybridiasuminen käytännössä ratkaistaisiin? Jos yksikössä on yksikin levoton muistisairas, on muiden asiakkaiden huoneiden ovet oltava lukossa turvallisuussyistä jos yövalvontaa ei ole. Kuulostaa vähän hurjalta, että avuttomat ihmiset on laitettu lukkojen taakse, samalla kun osa touhuilee omiaan täysin edesvastuuttomassa tilassa. Riski esimerkiksi tulipalolle on silloin suuri, ja sieltähän eivät huonokuntoiset huoneestaan pääse minnekään. Luulisi, että tässä tulee nopeasti vastaan sekä imolaki, laittomat rajoittamistoimenpiteet että mm. paloturvallisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on! Väestö ikääntyy ja muistisairaiden määrä kasvaa. Muistisairaita ei enää keskivaikeassa/vaikeassa vaiheessa pystytä hoitamaan kotona, saati sitten missään välimuoto-hybridi asumisessa. Kodeissa kotihoidon "turvin" ja omaishoitajien ansiosta, on jo nyt aivan liian paljon ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa tarvitsevia vanhuksia. Pörssiyhtiöt kusivat hoivabisneksensä, ja ohjaavat nyt kaavoittamaan/rakentamaan "lipporantojansa" joissa hoivan tarvitsijat ilmeisesti voivat ostaa palvelunsa. Pitäisi teidän päättäjien vihdoin herätä arkitodellisuuteen! Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lisätä tehostettua palveluasumista. Samalla vapautetaan kotihoidon resursseja heidän perustyöhönsä, kotona asumisen tukemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korona on ratkaisu hoitajapulaan. Harventaa tehokkaasti hoidon tarvitsijoiden määrä ja korjaa eläkevajeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näin on. Lumipallo pyörii jo vinhaa vauhtia. Näkyvissä on väsymistä hoitajien taholta, koska työmäärä on liian suuri. Se näkyy poissaoloina. Kovin pitkä matka ei ole siihen tilanteeseen, ettei ole hoitajia, jotka hoitaisivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enenevässä määrin työuupumus lisääntyy hoitoalalla. Kun koronaepidemia etenee, moniko jaksaa vielä silloin. Alan arvostus on nollassa, se näkyy niin tes-neuvotteluissa kuin yleisenä lähihoitajan työn vähättelynä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
37
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
5
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
3
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image