Mielipiteet

Lukijalta

Otetaan uusi asenne hiihtoon – aloittavatko lapset hiihtämisen liian myöhään?

Mielipiteet 8.1.2019 7:00
Timo Timonen

Menneinä vuosina hiihtovaelluksella oli tapana huikata hyväntuulisesti vastaantuleville suksijoille: ”Hei, terve tai moro!” Poikkeuksellisesti niin sanottiin huhtikuun viimeisillä keleillä myös tutunnäköisille tuntemattomille, jotka olivat tulleet vastaan kymmeniä kertoja talven aikana Oulun laduilla. Nykyään nuoret moikkaavat, mutta moiskivatko laduilla?

Oulussa yöpyi viime vuonna tammi–huhtikuussa 194 000 matkailijaa, mikä oli vain 2,9 prosenttia koko maan samanaikaisesta määrästä. Perinteiseen Tervahiihtoon osallistui sen satavuotisvuonna 1989 3 000 hiihtäjää, mutta viimeisten kolmen vuoden aikana vain noin 1 300 vuosittain. 1980-luvun alusta myös Finlandian hiihtäneitten määrä on pudonnut noin puoleen ja oli viime vuonna 6 000, näistä lapsia 2 000.

Vuonna 2010 julkaistun liikuntatutkimuksenkin mukaan hiihtäjien kokonaismäärä oli Suomessa kääntynyt laskuun. Latu & Polku -lehden teettämän tutkimuksen mukaan 33 prosenttia sekä miehistä että naisista hiihti viime talven aikana. Suomalainen hiihti kolmesti viikossa 10–15 kilometriä ja talvessa alle 500 kilometriä.

Toisaalta vuodesta 1922 lähtien Ruotsissa hiihdettyyn Wasaloppetiin on osallistunut miljoona ihmistä. Lukuun on tosin laskettu myös samannimiset juoksu- ja pyöräilykilpailut.

Hiihtokilpailuja pidetään kahtena peräkkäisenä viikonloppuna ja viikon välipäivinä. Varsinaisen hiihtosunnuntain 90 kilometrin matkalle osallistui 16 000 ja koko viikolle yhteensä 43 000 kilpailijaa viime vuonna. Ruotsalaisen talkooväen sitoutuminen Wasaloppetiin ja norjalaisten kiinnostus luonnossa suksilla liikkumiseen saattanee osaltaan selittää, miksi naapureittemme huippuhiihtäjien arsenaali on paljon suomalaista suurempi.

Miksi emme pärjää naapureillemme? Tutkimusten mukaan Suomessa vain 1/3 lapsista ja 1/5 aikuisista liikkuu riittävästi. Oulun yläkoululaiset ovat yksinäisempiä kuin muualla maassa. Toisaalta Oulu on suurten kaupunkien joukosta paras liikuntaterveyden edistämisessä. Hiihtohan parantaa tunnetusti hapenottokykyä, tasapainoa, vahvistaa lihaksia ja kuluneita niveliä sekä vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, stressiäkin.

Aloittavatko lapset meillä hiihtämisen liian myöhään? Kävelemään oppinut poika pystyi hiihtämään 1,5-vuotiaana, kuten mäkihyppääjä Antti Aallon isä mainitsi Kalevassa.

Lapsillehan tarjoutuu iän myötä toinen toistaan houkuttelevampia, kalliimpia harrastuksia, jotka vaativat usein sisätiloja. Olisiko siis parasta aloittaa hiihto perheen kanssa siinä iässä, missä taapero innostuu lumesta ja luottaa vanhempiensa apuun? Vanhemmatkaan eivät olisi yksistään kyytipoikia, vaan suksisivat mukana.

Hiihtotaidon kierrättäminen nuorelle sukupolvelle olisi materiaalista lahjaa arvokkaampi. Suomen Latu onkin panostanut perhehiihtoon. Murrosiässä kaverit tulevat tärkeiksi ja tarvitaan seikkailuja: kuutamo- ja/tai otsalamppuhiihtoa pienissä ryhmissä. Mustikkasoppa, nuotiomakkarat ja munkit maistuvat.

"Hiihtotaidon kierrättäminen nuorelle sukupolvelle olisi materiaalista lahjaa arvokkaampi."

Hiihtokilpailut kiinnostavat kaiken ikäisiä. Tervahiihtoa kannattaa laajentaa ja ottaa mukaan myös lapset ja nuoret. Seniorit päässevät jo tänä talvena näyttämään, miten puusuksilla lykitään. Oululaisten perinne ja velvollisuuskin on näyttää muualta tuleville matkailijoille, mitä olemme miehiään hiihtäjinä. Se lisää uskottavuutta ja myös talviturismia tänne.

Yhteistyö on avainsana Oulun hiihdon kehittämisessä, sillä kukaan ei pärjää yksin: perheet, koulut, yliopisto, yhdistykset, yritykset, ympäristökunnat ja tärkeimpänä talkoolaiset. Asiantuntijoiksi tarvitaan latuoppaita ja fysioterapeutteja erikoisesti senioreille. Tiedotusvälineiden pitäisi liikkua tunnelmoimassa kansan parissa latujen varsilla ja maalissa, tulosluettelon esittäminen yksistään ei enää riitä.

Hiihtomaisemilla Oulu ei voi matkia Lappia eikä Koillismaata. Tuodaan esille sydäntalven hyvin hoidetut metsäiset ladut. Saammehan sitten kevättalvella useita kymmeniä neliökilometrejä meren jäätä, joka on ainutlaatuista hiihtotannerta maailmankin mittakaavassa. Tai Hirvisuon hankia. Ne tuovat hiihtäessä vapauden tunteen ja yhteyden luontoon. Otetaan yhdessä uusi asenne hiihtoon ja muistetaan ”vanhassa vara parempi”.

Timo Timonen

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Hiihtäminen on suoraan ja syvältä sieltä ja varsinkin kouluhiihto tappaa kaikki motivaatiot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitäisi hiihtää? Hiihto vie suurelta osalta ihmisistä mahdolliuuden lähiluonnossa reippailuun talvikuukausina, kun pururadat on tehty laduiksi hiihtäjiä varten. Olisi kohtuullista, että sinne lähimetsään pääsisivät liikkumaan myös ne, jotka eivät enää voi tai halua hiihtää. Olen sitä mieltä, että hiihtäjille pitäisi varata sen verran pururatoja hiihtämiseen, mikä on hiihtäjien osuus pururadoilla verrattuna käyttäjämääriin sulan maan aikana. Sehän on melko pieni. Muut pururadat pidettäisiin ympäri talven siinä kunnossa, että niillä on hyvä kävellä.
Hiihto on yliarvostettu laji, sen näkee siinä että ne sukset on pakko kouluikäisille lapsille ostaa. Peruskoulun pitäisi olla ilmainen, mutta juuri hiihdon kohdalla se ei sitä ole. Juuri pistin pitkälle yli satasen lapsen suksiin ja monoihin, eikä niitä vapaa-ajalla käytetä. Kuvitelkaa mikä haloo siitä tulisi, jos pitäisi pistää satanen lapsen piirustusvälineisiin tai soittimiin tai muihin koulussa tarvittaviin tarvikkeisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä asiaa! Kannattaisi antaa lapsen jo 2-3vuotiaana kokeilla myös hiihtämistä. Eväät mukaan ja tulee kiva yhdessäolo ja luontoelämys.
Oulun ladut ovat hyviä mutta yksi ilmainen parannus olisi paikallan:
Ladun alittaessa tien tulisi tuolla kohtaa tie aurata niin ettei loska, suolat ja sora pilaa allaolevaa latua! Nykyisellä aurauskalustolla helppo toteuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon näkyy nuoria ja lapsi perheitä laduilla. Hiihto varusteet tänä päivänä aika arvokkaita joka varmasti rajoittaa jonkin verran hiihto harrastusta. Oulun liikuntavirastolle iso kiitos jääli-hönttämäki laadusta😎

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hiihtäminen pitäisi ylipäänsä aloittaa? Lapsia ei todellakaan tule rääkätä pienestä pitäen hiihdolla sen vuoksi, että pärjättäisiin "naapureille " tässä räkälinko doping-urheilussa.

Toisekseen, jokavuotinen suksien ja monojen päivitys kouluhiihdon takia ottaa päähän, kun vapaa-aikana varusteille ei löydy käyttöä. Sama koskee luistelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiihto on yksi ikävimpiä liikuntamuotoja. Inhottu jo kouluvuosista lähtien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin syy hiihdon vähenemiseen on nyky aikuisten laiskuus, lasta ei vain viedä hiihtämään. Toinen on tämä some-sairaus, hiihto ei ole "someseksikäs" laji ja sitä on vaikea kuvata sohvalta käsin. Minulla kaksi pientä tyttöä ja he oppivat hiihtämään esimerkin kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image