Mielipiteet

Lukijalta

Onko kaikki kivet käännetty si­säil­maon­gel­mas­sa?

Mielipiteet 12.2.2019 6:00
Seppo K. Junnila

Toimittaja Petri Hakkarainen kirjoitti ansiokkaasti (Kaleva 3.2.) umpikujasta, johon sisäilmaongelman ymmärtämisessä on päädytty.

Kirjoituksesta käy myös ilmi kuinka vähän yhteiskunta on kiinnostunut ongelmasta eikä tiedemaailmassakaan ole ennakkoluulottomasti paneuduttu ongelmaan.

Ilmeisesti tarvitaan kokonaan uusia näkökulmia ongelman selvittämiseksi. Yritän tuoda lyhyesti ja toivottavasti ymmärrettävästi uuden näkökulman ongelmaan. En halua kiistää, etteikö kosteusvaurioilla joissain tapauksissa olisi vaikutusta.

Sisäilmaongelmia on paljon rakennuksissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Nämä rakennukset ovat usein suhteellisen iäkkäitä, esimerkiksi kouluja tai Oulun poliisitalo.

Ongelman aiheuttaja voi tulla ihmisten mukana rakennukseen yhtä hyvin kuin johtua itse rakennuksesta.

Mitä näkymätöntä tai lähes näkymätöntä ihmiset kuljettavat mukanaan? Tämä on ihmisten mukanaan tuoma pöly. Sitä kulkeutuu hiuksissa, vaatteissa ja erityisesti kengänpohjissa.

Riippuen pölyn sähköstaattisista varauksista se kykenee kiinnittymään vastakkaisen varauksen omaaviin rakennuksen rakenteisiin ja vuosien mittaan vähitellen kertymään rakennukseen.

Ympäristöpölyssä on lukuisia komponentteja ja aiheuttajakomponenttia pitää pölyssä olla suhteellisen paljon kyetäkseen aiheuttamaan sairausoireita.

Edellä mainitut pölyltä vaadittavat ominaisuudet täyttää kumipöly, jota syntyy ympäristöön erittäin runsaasti autonrenkaiden kulumisesta, myös kengänpohjien kulumisesta vähän.

"Ongelman aiheuttaja voi tulla ihmisten mukana rakennukseen yhtä hyvin kuin johtua itse rakennuksesta."

Kumipölyssä on kaksi tekijää, jotka tekevät siitä ympäristömyrkyn. Ensimmäinen on kumipölyn voimakas staattinen varaus (varaus on negatiivinen) ja tämän perusteella se kiinnittyy esimerkiksi hiuksiin, nailonvaatteisiin, lasivillaan ja erityisesti polyuretaaniin, joka on viime vuosina yleistynyt rakennusmateriaaleissa.

Toinen ja varsinainen terveyshaitan aiheuttaja on sinkkioksidi. Kumi sisältää 2–5 prosenttia sinkkioksidia. Kumin vulkanoinnissa (paistamisessa) käytetään sinkkioksidia, joka sekoitetaan raakakumimassaan. Se nopeuttaa vulkanoitumisprosessia ja parantaa kumin laatua. Sitä on vaikea korvata jollain muulla aineella.

Viime vuosina on siirrytty käyttämään entistä hienojakoisempaa sinkkioksia, hiukkaskoko on nanometrin luokkaa. Nanometri on yksi miljoonasosa millimetriä. Tämän seurauksena kumipölyssä oleva sinkkioksidi on tullut entistä haitallisemmaksi.

Vapaaehtoisilla koehenkilöillä tehdyssä kokeessa hengitetyn nanokokoisen sinkkioksidin havaittiin aiheuttavan annosriippuvaisesti nopeasti samanlaisia oireita kuin sisäilmaoireista kärsivillä potilaillakin on kuvattu (hengitysteiden ärsytysoireita, ruumiinlämmön nousua).

Oireita ilmaantui jo sellaisilla pitoisuuksilla, jotka sallitaan työturvallisuusohjeissa.

Kumiteollisuuden työntekijöillä on tutkimuksissa todettu yksiselitteisesti keuhkovaurioita, ja mitä pitempi työhistoria, sen suuremmat vauriot havaittiin.

Seppo K. Junnila

LL, Haapajärvi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Varmaan totta joo, mutta miksi em. pölyt eivät haittaa minua ulkona ja kotona eivätkä useimmissa muissakaan rakennuksissa vaan pelkästään työpaikalla ja joissakin muissa tiloissa, esim. Aapistiellä purettu hammashoitola, pääkirjasto, jotkut kauppakeskukset... Samaa ulkoa tullutta pölyä joka paikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:47
Reissusa: Kansainväliseksi Yogiksi opiskellut Riika sai kehon ja mielen tasapainoa joogamatkaltaan Intiaan
16:35
Ikimuistoisen roolin Perikato-elokuvan Hitlerinä tehnyt näyttelijä Bruno Ganz on kuollut
15:59
Trumpin lähipiiriläinen Paul Manafort on joutumassa loppuiäkseen vankilaan – "Huijasi valtiolta ja kansalta miljoonia, vaikka on huomattavan varakas"
15:52
Pihasauna tuhoutui tulipalossa Ylivieskassa, naapuri huomasi palon
14:00
Meri-Lappi painii ison huumeongelman kanssa: Huumeiden tuonti länsirajan yli kasvanut räjähdysmäisesti, alaikäisiä käyttäjiä paljastunut kuukaudessa parikymmentä Tilaajille
13:49
Pekka Haavisto: Ihmisoikeudet ja EU-politiikka ovat vihreiden kynnyskysymyksiä vaalien jälkeiselle hallitusyhteistyölle
13:20
Kärpiltä ikäviä uutisia: Mika Pyörälän kausi ohi – Lukko-ottelussa tullut vamma laittaa hyökkääjän kuukausien sairauslomalle
165
Puheet lihan ja maidon vähentämisestä aiheuttivat kommenttitulvan, suurin osa tyrmää koko ajatuksen – ”Menee tämä hössötys jo pahasti yli”
36
Puheenvuoro: Brexitistä on turha etsiä järkeä – rankimmat vaikutukset iskevät kansaan ja yrityksiin vasta lähiaikoina
21
Trump julistaa kansallisen hätätilan – tavoitteena saada rahat rajamuuriin, demokraatit vienevät asian oikeuteen
21
Pekka Haavisto: Ihmisoikeudet ja EU-politiikka ovat vihreiden kynnyskysymyksiä vaalien jälkeiselle hallitusyhteistyölle
19
Helsingissä suunnitellaan lihan ja maidon kulutuksen puolittamista, pitääkö Oulun seurata esimerkkiä? "Kyllä ehdottomasti"
17
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15
Kriisipalaveri Kai Suikkasen kanssa muodostui uran käännekohdaksi – Ville Leskinen nousi parissa vuodessa kuilun partaalta kolkuttelemaan NHL-portteja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa ja Lapin länsiosassa länsituuli on voimakasta illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

347 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi rahoilla leveillään?

Mitä pahaa siinä on jos rahoillansa leveilee, toiset leveilevät omalla taikka tenavien koulutuksella, taikka vaikka vanh... Lue lisää...
Ruotsalainen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image