Mielipiteet

Lukijalta

On tullut aika avoimesti puhua paitsi oi­keuk­sis­taan, myös vel­vol­li­suuk­sis­taan yh­teis­kun­nas­sa

Mielipiteet 6.1.2020 6:00
Veikko Hulkko

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi pohtii (Kaleva 30.12./Lukijalta) talouselämän roolia yhteiskunnassa. Hän kertoo rohkeasti, kuinka vastuullinen talouselämä on ollut maamme kauppakamareiden toiminnan keskiössä niiden yli satavuotiaan historian ajan. Hän sanoo vastuullisuuden tarkoittavan moraalisesti ja kestävästi oikein toimimista yli lakien ja normien.

Hienoa! Tämä on juuri sellainen kauppakamari, johon isäni minut nuorena opasti, ja jollaiseksi sen koin myös oman yrittäjäurani aikana. Jossakin vaiheessa kauppakamarikin sortui leimautumaan jonkin kuppikunnan edunvalvojaksi. Nyt se on palannut koko Suomen väestön edunvalvojaksi.

Mielestäni muutkin etujärjestöiksi itsensä historiansa jossakin vaiheessa nimenneet voisivat laajentaa toimenkuvaansa vastaavalla tavalla. Sellainen vaikuttaisi positiivisesti yhteiskuntamme kehittämiseen. Nyt on yhteiskunnan osapuolten tullut aika osata ja uskaltaa avoimesti puhua paitsi oikeuksistaan, myös velvollisuuksistaan yhteiskunnassa.

Yritystenkään velvollisuudet eivät hoidu likietuisuudella ja verotempuilla. Niissä työskentelevien ja asioivien kansalaisten kuuluu toimissaan tuntea edistävänsä sekä omaa kehitystään ja menestystään että yhteisen yhteiskuntamme menestystä.

Kukaan ei saa rakentaa omaa menestystään toisten vähättelylle ja hyväksikäytölle. Sellaisen toiminnan kieltävät lakimme ja asetuksemme. Perustuslakimme tarjoaa yksilön ohjeeksi kestävän arvomaailman.

Kansalaiset ovat yhteiskuntamme keskiössä. Talouselämänkin todelliset toimijat ovat aina ihmiset. Siksi yrityksetkin ovat väkensä ja asiakkaittensa kautta luonteva osa yhteiskuntaa. Siitä roolistaan ne eivät voi usein toistetuin, itsekkäin oppilauseinkaan irtisanoutua.

"Hömppä, sensaatiot, nokittelut, pinnallisuus, riitely, toisten loukkaaminen ja huonot tavat eivät kauas ihmistä kanna."

Olemmeko unohtamassa tosiasiat? Raha luo kasvottomasti kasautuessaan todellista valtaa jopa yli valtioiden rajojen. Se on rahan valtaa. Sellainen valta ei rakenna demokratiaa. Sillä ei ole vaalilakimme mukaista äänioikeutta. Valta kuuluu kansalle, meille kaikille, demokratian pelisäännöin.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että yhteiskunnan tulee kahlita yrityksiä. Se tarkoittaa yrityksille vaputta ja myös velvoitteita, jotka antavat niille mahdollisuuden toimia hyvinä yrityskansalaisina hyvässä yhteiskunnassa. Siihen ei riitä yksin yrityksen, yrittäjän ja sijoittajan menestyksen turvaaminen. Sen syvin sisältö on kolmessa sanassa: tasa-arvo, ihmisoikeudet ja ihmisyys. Viimeksi mainittu sisältää kaiken sen, miten toivomme toisten ihmisten meitä itseämme kohtelevan. Se on eettinen ilmaisu.

Jostakin syystä media ei juurikaan rohkene julkisuudessa avoimesti puhua moraalista ja etiikasta yhteiskuntaan kuuluvina, rakentavina käsitteinä ja keskustelun kohteina. Sen jälkeen, kun uskonnot ovat yhteiskunnassamme monen elämässä syrjäytyneet ohjaavina, vahvoina elementtinä, ei media ole edes yrittänyt täyttää tyhjiötä puhumalla ihmisyydestä ja rakentavasta kansalaisuudesta.

Hyvä, että ihmisenä ja kansalaisena kasvaminen on peruskouluissa nykyisin johtoteema. Se ohjaa hyvin lapsiamme ja nuoriamme, mutta kuka ajatteluttaa ja keskusteluttaa aktiiviväestöä. Hömppä, sensaatiot, nokittelut, pinnallisuus, riitely, toisten loukkaaminen ja huonot tavat eivät kauas ihmistä kanna. Kaivataanko elämälle lisää arvoa ja merkitystä?

Juho Romakkaniemi toteaa loppukappaleessaan: "Meidän pitää toteuttaa rohkeita ja ennakkoluulottomia uudistuksia ja tekemisen malleja chydeniuslaisen hyvinvointivaltion kukoistuksen jatkamiseksi. Sen tavoitteena ovat universaalit ihanteet, ei viime vuosisadan rakenteet, joita täytyy uudistaa."

Veikko Hulkko

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näköjään Suomalaisille kuuluu velvoillisuudet ilman oikeuksia,ja muille tulee tätä toista ihan yltäkyllin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä puhe! Olen samaa mieltä.

Paljon kuulee puhetta esim siitä, että ns paperittomille ei pitäisi tarjota terveydenhoitopalveluja ja sosiaaliturvaa, mutta tuollainen ajattelu ei todellakaan kuulu hyvinvointiyhteiskuntaan. Suomi kuuluu kaikille!

Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta miksi joku on paperiton? Suomi kuuluu kaikille tänne tulijoille, joilla on halu ja kyky elättää itsensä ja perheensä. Työllä. Kerropa mihin maahan EU:n ulkopuolella sinä tai minä perheinemme voimme mennä toisten elätettäviksi? Ole hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kuulu!
Niin kauan kun kantaväestö käännytetään hoitojonoista pois(esim.Oulun mielenterveyspalvelut nuorille kriisissä) tai lääkäripalvelujen perässä ajelutetaan Oulussa jopa 70 kilometriä, ei paperittomilla olisi mitään asiaa yhteisten palvelujen piiriin.
Mutta kun raha ja "me tienataan tällä"-meininki sanelee ehdot, niin tällainen tavallinen keskituloinen veronmaksaja on lopen kyllästynyt tähän hyysäämisen kulttuuriin ja siihen, mitä saamme tästä kaikesta palkaksi!
(ne eivät ole niitä kivoja ruuanlaittohetkiä)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan meillä rahaa, lisää saa seinästä. Ei sitten ole tullut mieleen että jonkun on ensin pitänyt tienata ne seinästä tulevat rahat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mehän voitaisiin siirtää esimerkiksi Afganistanin väestö tänne Suomeen, niin pääsisivät terveydenhoitopalvelujen ja sosiaaliturvan piiriin. Saataisiin samalla myös kosolti uusia asukkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanotaan muitten ja varsinkin niiden jotka ovat jo elämäntyönsä tehneet, varastaneen toisten lapsuuden on eräs tyypillisimmistä tavoista dissata ja rikkoa kaikki mahdollisuudet...

Maailma ei mellakoimalla ja lakkoilemalla pelastu. Varsinkaan jos ei ole työtäkään mitä olisi päivääkään tehnyt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image