Mielipiteet

Lukijalta

On surullista, että ter­veys­huo­lem­me leimataan villitykseksi – on nurinkurista jäädä odottamaan rau­dan­puu­tea­ne­mian syntymistä

Mielipiteet 29.11.2019 6:00
Enni Pöykkö

Kalevassa oli 25.11. artikkeli raudanpuutteeseen liittyen. Artikkelissa haastateltu emeritusprofessori Kari Remes toi esille huolensa ”ferritiinivillityksestä”. Hänen mukaansa ferritiini on tarpeen määrittää vain silloin, kun tutkitaan anemiaa.

Hän tuo jutussa esille myös sen, että potilas voi usein toivoa ferritiinimittausta epämääräisten väsymysoireiden takia, jotta oireille löytyisi niin sanottu salonkikelpoinen selitys. Remeksen mukaan raudanpuute ilman anemiaa on villitys, eikä sen merkityksestä ole olemassa varmaa tietoa.

Me raudanpuutteesta ilman anemiaa kärsivät tiedämme, että ravintoainepuutoksellamme on jokin syy. Se syy on terveydenhuollon tehtävänä selvittää ja hoitaa. Tiedämme myös, että Remeksen mainitsemat epämääräiset väsymysoireet voivat olla raudanpuutteen ilman anemiaa oireita, mutta tiedostamme, että ne voivat liittyä myös muihin asioihin.

Tiedämme myös, että raudanpuute ilman anemiaa aiheuttaa väsymyksen lisäksi monia muita oireita, joista osa voi olla terveydelle ja esimerkiksi työssä jaksamiselle erittäin haitallisia. Oireita ovat väsymyksen ja uupumuksen lisäksi muun muassa sydämen rytmihäiriöt, nopea leposyke, hengenahdistus, lihasten kipeytyminen ja huono palautuminen, levottomat jalat, nielemisvaikeus, muistihäiriöt, keskittymiskyvyn puute ja lapsettomuus.

"On myös kustannustehokkaampaa toimia ennaltaehkäisevästi."

Tyypillisin raudanpuutteesta ilman anemiaa kärsivä henkilö on nainen, jolla on runsaat kuukautiset tai jolla on useita synnytyksiä takanaan. On selvää, että kehomme rasittuu ja menettää rautavarastoja muun muassa näistä syistä johtuen. On selvää, että esimerkiksi runsaat kuukautiset johtuvat usein jostakin terveysongelmasta, jopa sairaudesta. Asioista, jotka terveydenhuollon tulee selvittää ja parhaansa mukaan hoitaa.

On olemassa huomattava määrä tutkimuksia varastoraudan merkityksestä sekä raudanpuutteen ilman anemiaa aiheuttamista oireista ja riskeistä terveydelle.

Lisäksi on olemassa huomattava määrä tietoa siitä, mitä etuja raudanpuutteen ilman anemiaa korjaamisesta on ihmiselle. Korjaamisen tulee aina lähteä syyn selvittämisestä ja poistamisesta. Vasta sen jälkeen voidaan puhua rautalisän käytöstä lääkärin ohjeistuksella. Lehtiotsikoista huolimatta me raudanpuutteesta ilman anemiaa kärsivät emme kuvittele, että rautainfuusio, eli suoraan suoneen annettava rauta, olisi ensimmäinen tai ainoa ratkaisu ravintoainepuutokseemme. On surullista, että terveyshuolemme leimataan villitykseksi.

Raudanpuute ilman anemiaa voi ajan kuluessa johtaa raudanpuuteanemiaan. Mielestämme on nurinkurista jäädä odottamaan raudanpuuteanemian syntymistä. On myös kustannustehokkaampaa toimia ennaltaehkäisevästi. Ferritiinimittauksella (ja muilla tarvittavilla kokeilla) ja asianmukaisella hoidolla voidaan ennaltaehkäistä sekä raudanpuuteanemian syntymistä että muita mahdollisia terveyshaittoja. On potilaiden väheksymistä väittää, että "etsimme vain salonkikelpoisia selityksiä keksimillemme oireille".

Toivomme terveydenhuollon edustajilta tasavertaista, potilasta arvostavaa ja kunnioittavaa otetta sekä yhteistyöhalukkuutta. Toivomme tulevamme kuulluksi. Toivomme ennaltaehkäisyn tärkeyden huomioimista. Toivomme, että voimme jatkossakin luottaa lääkäreihin. Toivomme, että lääkärit jatkossakin käyttävät osaamistaan ja tietoaan potilaiden hyväksi, ei heitä vastaan. Kyse on meidän terveydestämme. Tuhansien raudanpuutteesta ilman anemiaa kärsivien puolesta

Enni Pöykkö

puheenjohtaja

Raudanpuute ry.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

Ihmettelin jatkuvaa väsymystä, rytmihäiriöitä, hengästymistä jq ajatussumua. Hemoglobiini yli 130. Terveyskeskuslääkäri piti ferrotiiniarvojen mittaamista turhana kun hemoglobiini hyvä. Kävin yksityisellä, ferritiini 8,7 eli pohjalukemissa. Rautaa syönyt kolme kuukautta. Niin vain on oireet pikkuhiljaa väistyneet. Kyllä tympäsee kun sanotaan että muoti-ilmiö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiaa! Ferritiinin mittaus oli ratkaiseva ensimmäinen askel oman työkykyni palauttamisessa. Hemoglobiini täysin keskellä viitettä, mutta niin vain silti oli ferritiini kolmenkympin luokkaa, joka varsinkin näin kilpirauhasenvajaatoimintaa sairastavana on täysin riittämätön sen toiminnalle.

Lääkäri ei olisi asialle tehnyt mitään, koska sehän oli viitteessä, mutta ilmoitin hänelle alkavani syömään silti rautaa paremman jaksamisen toivossa, koska arvo selkeästi voisi olla parempi.

Puolessa vuodessa rautakuuri kohensi oloani huomattavasti terveemmäksi, ei enää lihasten järkyttävää väsymistä ja hengästymistä joka asiasta, leposyke on normalisoitunut ja pystyy keskittymään paremmin. En olisi verenhyytymistekijöiden takia ominpäin ilman verikoetta ikinä uskaltanut aloittaa rautalisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä aloin olla raudanpuutteessani viittä vaille työkyvytön.

Minun tapauksessani onneksi raudanpuutteen syyt olivat selvät ja helposti hoidettavissa ja myöskin onnekseni pystyin rautaa suun kautta tankkaamaan.

Arvojen kohetessa koheni myös olo. Jos ennen rautaa kävin 20% teholla kaikkine särkyineni ja oireineni, niin nyt mennään siellä 80-85%.

Sairaslomani ja lääkitykset ja tutkimukset olisivat tulleet kaikille kalliiksi.
Ferritiini yms lab-kokeet + hormonikierukka + lisärauta apteekista tulivat paljon halvemmaksi.
Sairasloma ei olisi parantanut tilannetta mitenkään vaan olisin vain raahautunut eteenpäin ties kuinka kauan. Rautalisällä olo alkoi kohenemaan jo muutamassa viikossa ja 7 kuukauden jälkeen olen oikeasti kuin eri ihminen :)
Eikä minulla ollut vielä edes niin huono varastorauta, sentään 20. (viitteen alaraja 5...)
Surettaa heidän puolesta, jotka apua ja selvityksiä ja kunnon ohjeistuksia eivät saa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävää, että jotkut instanssit vielä ottavat todesta, entisaikojen opeilla kannuksensa saaneiden asenteellisia horinoita. Nykyaikaan kuuluu ennakkoluuloton ongelmien tunnistaminen ja ratkaisujen löytäminen mikä osoittaa ihmisessä älyllistä kyvykkyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on taas tekstiä ilman minkäänlaisia viittauksia. Jos professorin kanssa väittelee niin olisi suotavaa laittaa niitä tutkimuksia.
Ja nyt sitten medialinkit pois :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkäreiden maailma on todella hierarkista. Jos joku proffa jotain laukoo, niin (lähes) kaikki vaan myötäilevät... Käsittääkseni pelko tuoda omia näkemyksiä julki on niin suuri. Tiedät kyllä itsekin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin 55v. kun Tk lääkäri ensimmäisen kerran elämässäni otti esille karvoituksen muutoksen jaloissani ,tutkiessaan polviani.
Yllätyin kun hän ottikin kantaan asiaan jonka takia en ollut tullut lääkärille.
Kysyi onko tutkittu ja sitten joitakin ...arvoja veressä.
Nykyäänhän on niin että vaikka ei tahtois päästä käveleen mutta oot tullut lääkäriin kauhian flunnssan takia niin tutkitaan vain sitä flunssaa.
Sanotaan , että jaa no tuu sitte akuuttiiin uudestaa niin tutkitaan.
Yhteiskunta menee nyt juuri kuin lääkefirmat haluavat ja Suomen lääkärit toimii ja toiminta on toteutettu mm. terveyskeskussissa tuon ohjeistuksen mukaan.
Lääkäriliitto ja sen toiminta Suomessa on kuin ns. mafiassa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kyllä haukut väärää puuta. Terveyskeskuksissa joudutaan hoitamaan asia kerrallaan, jotta koko homma ei tukkeudu kokonaan. Kuntien päättäjillä ei ole tahtoa lisätä lääkärinvirkoja tai panostaa terveyskeskusten työoloihin, joten järjestelmää on pakko pyörittää lyhyillä vastaanottoajoilla.

Ja mikäli ajattelet lääkärimäärän lisäystä koulutusmääriä nostamalla: ei onnistu. Resursseja koulutuksen lisäämiseen ei ole, tilat ovat vähissä, opetushenkilöstö on vähissä eikä ryhmäkokoja voi määrättömästi kasvattaa. Lisäksi "ylikoulutus" ei muutenkaan ole kustannustehokas tai toimiva ratkaisu, eivät lääkärit muuta työn perässä "korpeen", kun eivät muidenkaan alojen edustajat niin tee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen kilppari ja toissapäivänä ferritiini ja huomenna testosteroni.

Ihminen tarvitsee näiden asioiden huomioinnin, jotta oma väsymys ja henkinen ahdinko tulee näkyväksi. Professori on oikeassa. Matala ferritiini on salonkikelpoinen syy olla väsynyt. Helpompi hyväksyä kuin stressi ja henkinen ahdinko. Ei sillä, ettei raudanpuutetta olisi. Siitä voi huolehtia syömällä riittävästi ja käyttämällä ravintolisää tarvittaessa. Ei siihen ferritiiniä tarvitse, jos ei ole anemisoitunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllä vaan tarvitsee, kun joillain ei ole veren rautapitoisuudessa häikkää, mutta kudokset sen sijaan lähes tyhjänä raudasta. Ja että lihastenkin väsymyksen pistät stressin piikkiin? Jos ei ole kokemusta, niin sinuna olisin hiljaa ja vaarantamatta muiden tarvitseman terveydenhuollon, kun se jo muutenkin on kiven alla.

Todella kiva näin kahden "trendisairauden" omaavana lukea näitä vähätteleviä kommentteja. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta en ollut diagnoosin tullessa ikinä kuullutkaan, joten olenpas nyt oikein tahallaan ollut trenditietoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielialalääkkeitä masennukseen, eri merkkisiä - niitä minulle on määrätty lukuisia kertoja! Voi hyvänen aika...vuosien kärsimyksiä suotta...koska ei tutkita juurikaan mitään!!! Ja tiedän, etten ole yksin, en ole ainoa. Järkyttävää!
Itsellä yksi esimerkki monista on seuraava (romaani tulisi jos kaikki epäkohdat ja hoitamattomuudet hoitovirheineen eri asioista kirjoittaisin tähän - hmmm, jospa joku pvä kirjoitankin oikein kunnon romaanin?!...mutta ei nyt):
- takana esim. pitkäaikainen paheneva yli-super-väsymys, joka olikin keliakia.
Menin lopulta pitkään yli-väsymyksestä ym kärsineenä parisuhteenkin sen tähden kariuduttua pojankin kasvatuksen yms kaikin tavoin kärsineenä...
(voi että minkä äidin poikanikin muistaakin vuosien ajalta...suotta!!! Itkettää tuokin ajatus!!!Tuota aikaa en saa takaisin, eikä saa poikanikaan, joka tosiaan muistaa minusta tuolloin vain äidin, joka oli ikäänkuin huono-välinpitämätön-aina-nukkuva-äiti-jne)
...menemään lainarahoilla + tyhjentäen pojan tilini (kummien ym kasvattamaa autokoulurahaa pojan tilille, johon minulla oli käyttöoikeus, en ole vielä maksanut rahoja sinnekään takaisin), myyden yhtä sun toista (asioita, joita makselen vieläkin) yksityiselle hakemaan apua koska terveyskeskussa sain vain mielialalääkkeitä, joita silti kokeilin toiveikkaana ajatuksena, että jospa ne auttaisivatkin eli olin avoimin mielin, tarvitsinhan APUA!!!
MUTTA EI - oloni vain paheni ja paheni, silti mitään muuta hoitoa ei tullut, ei tutkittu labroja jne vaan toisen nimistä mielialakääkettä toisensa perään vaan sain reseptillä apteekkiin vaikka vointikin kaikin tavoin paheni!!!) ja otettiin labrat ja selvisi väsymyksen syyllinen eli keliakia.
X-arvot olivat niin matalia, että "yksikin niistä olisi aiheuttanut kelle tahansa ihmiselle kovaa väsymystä", sanoi lääkäri.
Miten ihmeessä yksikään mielialalääke olisi voinutkaan auttaa minua?! EI MIKÄÄN vaan "ruoka olkoon lääkkeemme" oli oikea lääke, puutokset kuntoon RAUTA mukaanlukien!!! Vuosien tie. Mutta vuosia meni hukkaankin kun ei esim yksinkertaista keliakia-koetta otettu! Perus PVK vain, ei muuta. Sitäkin kun olen jälkikäteen katsonut, niin punasoluindeksit vaikkakin ovat viitteiden sisällä ovat hyvin lähellä viiterajoja hipovia, että kyllä olisi lääkärit pitäneet reagoida ja ymmärtää tutkituttaa enempi. Olenpa monissa asioissa viisaampi kuin monet lääkärit nykyään mutta eihän sen näin kuuluisi mennä!
RAUTA! Muka muotiasia! Ainakin 100-vuotta vanhaa faktaa tutkimuksineen löytyy vaikka kuinka ja paljon ferritiini-asiassakin!!! JOS minä tavan ihmisenä olen tutkinut ja lukenut nuo em:t faktat jne, niin miksei ole yleistä faktatietoa jokaikisellä lääkärillä?!??!? Ei voi kuin hämmästellä!!! Plus viitteet: ne ovat loppupelissä VAIN viitteet, eivät kerro missään tapauksessa kaikesta kaikkia! Jo se kuinka hb:n arvokin siinä missä ferritiininkin voi vääristyä helposti. JOS juon liian vähän vettä, niin sekin nostaa hb:n arvoa! Sekä tupakointi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkärinvalassa lupaatte vaalia potilaan terveyttä. Mihin se unohtui?

Jos ette osaa lukea englantia, niin google translate auttaa. Tutkimuksia on kyllä tehty runsain mitoin ja niitä löytää googlettamallakin.

Raudanpuutetta esiintyy paljon muun muassa syöpäpotilailla. Raudanpuutteisten syöpäkuolleisuus on suurempi kuin ei-raudanpuutteisten. (Ehkä tämä asia kiinnostaa enemmän kun mainitaan joku ”oikea tauti” samassa kommentissa.) Raudanpuute ei ole mikään vitsi, se on oikeasti vakava asia ja vuosikausia jatkuessaan voi tehdä ihmisestä täysin toimintakyvyttömän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä, aktiivinen nuori nainen, joka syö normaalia terveellisemmin lihoin yhtäkkiä todella paljon ja olin ihan järkyttävän väsynyt. Kävely postilaatikolle hengästytti ja pisti rintaan. Unohdin paljon asioita ja haukotutti jatkuvasti. Elämänilo katosi ja tuntui kuin jyrän alle olisi jäänyt. Ferritarvo 29. Nyt olen syönyt rautaa kuukausia ja alkaa tulla värit elämään takaisin. Jumpalla en voi vielä käydä, mutta kaupassa käynti, kävelylenkit ja arkiaskareet sujuvat. Olen toiveikas siitä, että ensi kesänä voin jo paljon paremmin. Hämmästyttää, miksi tämä on joillekin niin tunteisiin menevä juttu. Mielestäni jokainen syököön ja eläköön tavallaan. Jos ei voi hyvin, pitää tehdä muutoksia ja hakea apua. Jos minä ja useat muut olemme kokeneet olomme raudan syönnin seurauksena parantuneen, olkaa iloisia. Ihan sama, vaikka syötäis kiviä, jos se toimii. En minäkään komentele muita syömään terveellisemmin, vaikka on vaivaa jos jonkinlaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin. Sain raudalla elämäni takaisin, oireet olisivat käyneet masennukseenkin mutta ferritiini oli matala. Samalla korjaantui mm. levottomat jalat ja ummetus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin toivonut myös alkuperäiseltä kirjoitukselta yhtä asiallista aiheen käsittelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä myönnän, että suhtauduin omalta kohdaltani todella skeptisesti ferritiiniin. Olenhan jo 48, kuukautisia ei ole ollut yli kymmeneen vuoteen ( hormonikierukan käyttö) ja hemoglobiini on todistetusti ollut ainakin 14 vuoden ajan yli 130. Siitä huolimatta oirekartta täsmäsi 10/10, joten maksoin mittauksen itse. Edelleen skeptisenä. Tulos: ferritiini 7, kun 30 on raja-arvo. Alle 10 kriittinen arvo.

Tämä EI ole muotisairaus. Tämä on oikeasti todellinen ongelma. Tästä kärsivät paitsi hedelmällisessä iässä olevat naiset, myös lapset ja miehet. Ottakaa asioista selvää ennen kuin tuomitsette kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on helppo vähätellä jollei ole itse kokenut raudanpuutetta. Muoti-ilmiö on vaan se, että laitetaan kaikki oireet raudanpuutteen piikkiin. Raudanpuute on kuitenkin todellinen tila, ja ali-diagnotoitu sellainen. Verrattain helppo ja edullinen hoitaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinällään ymmärrän professorin hieman kärkevät kommentit aiheesta, jos on yhtään seurannut ferritiiniin ja raudanpuutteeseen ilman anemiaa liittyvää keskustelua. Lääkärit, hoitajat ja koko terveydenhoitojärjestelmä saa niin kovaa arvostelua ja suoranaista haukkumista, vaikka työntekijät hoitaisivat hommiaan ihan ohjeistuksen mukaan. Viime aikoina on uutisoitu kuinka varsinkin terveyskeskukset ovat kriisissä ja niiden lääkärit uupuneita työtaakan alla. Itse ainakin haluaisin veronmaksajana että hoidettaisiin ja priorisoitaisiin ensisijaisesti esim. monisairaat vanhukset, mielenterveysongelmaiset lapset ja nuoret ja syöpäsairaat jne. Kaikkeen ei vaan riitä aika tai raha. Ainakaan sellaiseen mistä ei oikeasti vielä tiedetä varmuudella mistä on edes kyse, kuten tämä ferritiini.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiesitkö että moni raudanpuutteinen on saanut virheellisesti mielenterveysdiagnoosin 'masennus'? Ja itse raudanpuute on jäänyt hoitamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työikäisten työkykyisyydestä huolehtiminen mahdollistaa muun julkisen terveydenhuollon verojen maksamisen muodossa, joten kyllä heistä kannattaa pitää huolta, jotta muistakin voidaan pitää huolta. Ei ole yhteiskunnan etu, että raudanpuutteiset ihmiset ovat sairauslomilla tai leimataan masentuneiksi/muotisairaiksi/tms. Raudanpuutetta voidaan hoitaa suhteellisen helposti, jos se otetaan tosissaan ja hoitoon panostetaan vähättelyn sijaan. Se tulee todennäköisesti edullisemmaksi kuin haitat kuten monen muunkin asian ennaltaehkäisy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image