Mielipiteet

Lukijalta

On myös nuorten etu, että he voivat olla varmoja siitä, ettei heidän keräämiään eläkkeitä leikata tu­le­vai­suu­des­sa

Mielipiteet 4.9.2019 6:00
Valto Salonperä

Eläkepoliittista keskustelua on maassamme värittänyt eräiden poliittisten nuorisojärjestöjen halu leikata jo maksussa olevia eläkkeitä. Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n mielestä maksussa olevien eläkkeiden perustuslaillinen suoja on ehdottomasti säilytettävä.

Nuorten luottamus eläkejärjestelmäämme on elintärkeää nyt ja tulevaisuudessa. Keinoja luottamuksen vahvistamiseen tulee kuitenkin etsiä muualta kuin leikkaamalla jo maksussa olevia eläkkeitä. On myös nuorten etu, että he voivat olla varmoja siitä, ettei heidän keräämiään eläkkeitä leikata tulevaisuudessa.

Työeläkejärjestelmämme on yksi maailman parhaista, eikä sen rahoitus ole tällä hetkellä kriisissä. Rahastointiasteemme on moneen maahan verrattuna suuri ja aiemmin tehdyt eläkeuudistukset ovat järjestelmää vahvistaneet. Eläketurvakeskuksen keväällä tekemän selvityksen mukaan työeläkemaksu voidaan pitää alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti.

Suomessa on lähes 1,5 miljoonaa omaa eläkettä saavaa henkilöä. Mediaanieläkkeemme oli vuoden 2018 lopussa bruttona 1 459 euroa kuukaudessa. Puolet eläkkeensaajistamme sai siis eläkettä tuon summan alle. Lähes 40 prosentilla eläke jäi alle 1 250 euron kuukaudessa. Heistä kaksi kolmesta on naisia.

Tammikuussa 2018 kansaneläkkeen saajia ja työeläkettä kansaneläkkeellä täydentäviä oli yhteensä noin 604 000. Heitä koskettivat, enemmän tai vähemmän, edellisen hallituksen kansaneläkkeisiin tehdyt leikkaukset ja jäädytykset. Paljon sairastaviin iskivät vielä muun muassa sosiaali- ja terveysturvan asiakasmaksujen järkyttävät korotukset.

"Keinoja luottamuksen vahvistamiseen tulee kuitenkin etsiä muualta kuin leikkaamalla jo maksussa olevia eläkkeitä."

Sosioekonomisista ryhmistä lukumääräisesti eniten Suomessa on pienituloisia eläkkeensaajien ryhmässä, jossa heitä on noin 194 000.

Vuoden aikana oli pienituloisten eläkkeensaajien määrä noussut peräti 20 000 hengellä.

Eläketurvakeskuksen kesäkuussa 2018 julkaistusta kyselytutkimuksesta ilmenee, että lähes kymmenen prosenttia eläkeläisistä kokee vakavia toimeentulo-ongelmia. Puolet kokee tavanomaisten menojen kattamisessa jonkinasteisia vaikeuksia. Kolmasosa kertoo, että heille ei jää rahaa välttämättömien menojen jälkeen.

Edellä mainitun suuruiset eläkkeet menevät täysin kulutukseen ja niistä leikkaaminen olisi edesvastuutonta. Leikkaamiset jouduttaisiin kompensoimaan nostamalla eläkkeensaajien saamia tukia sekä keventämällä verotusta.

Eläketurvakeskuksen 19.8. julkistamasta tutkimuksesta (Tutkimuksia eläkeläisten toimeentulokokemuksista ja taloudellisesta hyvinvoinnista) kävi ilmi, että 55–85-vuotiailla eläkkeensaajilla kotitalouksien välinen apu kuuluu useimpien (75 prosenttia) elämään ja että yleisintä on taloudellisen avun antaminen lapsille.

Taloudellisen avun saaminen on harvinaista. Käytännön apua sen sijaan sekä annetaan että saadaan. Lapsia autetaan usein myös lastenlasten hoidossa ja kuljetuksissa.

Ikääntyneet siis kantavat huolta nuoremmista sukupolvista ja antavat tutkitusti oman panoksensa heidän elämänsä parantamiseksi. Rakennetaan maatamme toinen toistaan tukien ja kannustaen, ei repien ja riidellen. Pidetään yhdessä huolta, että silta yli sukupolvien kantaa nyt ja tulevaisuudessa.

Tähän mennessä on kerätty yli 200 miljardin euron eläkemaksuista kertynyt varallisuus, joka on työeläkeyhtiöiden hallinnassa. Tästä riittää sekä nyt eläkettä saaville että tulevaisuudessa eläkkeelle lähteville jaettavaa – ja mikä estää keräämästä tästä eteenpäinkin samanlaista summaa käytettäväksi seuraavien sukupolvien eläkkeitä varten?

Valto Salonperä

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry:n Oulun Piiri ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Kyse on siitä, että miksi nuorten jotka ei tule ikinä eläkkeelle pääsemään, pitää maksaa eläkemaksuja. Tämä maksu pitää heiltä ottaa tilistä pois jotta voivat itse säästää sukanvarteen ja jäädä sitten 60 iän saavuttaessaan töistä pois jos haluavat.
Tämä rahoitetaan siten, että ylisuurista eläkkeistä (>3000 €) leikataan sopivasti pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä jos kaikki eivät säästäkkään vaan tuhlaavat "ylimääräisen" rahansa ennen eläkeikää. Yhteiskunta joutuu kuitenkin hoitamaan omansa jollain tavalla eikä vastuuta voi jättää kokonaan yksilölle. Yksi tapa tietysti olisi ns pakkosäästölaki. Tietty osa palkasta tai tuesta olisi pakko laittaa johonkin rahastoon tms säästöön ja sitä saisi tietyillä ehdoillä alkaa nostamaan kunhan sen aika tulee. Nostot rajoitettaisiin niin, että näitä säästöjä riittäisi esim 15 vuodeksi ja sen jälkeen valtion eläke, joka olisi kaikille sama. Erona nykyiseen järjestelmään olisi se, että eläkesäästö ei katoa vaikka kuolisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuonna 1970 ja sen jälkeen syntyneet eivät tule eläkkeitä enää saamaan. Sitä ennen eläkkeitä leikataan. Eläkekassan pohja näkyy jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olettiko joku ihan oikeasti, että vuosituhannen alussa tehdyt eläkeuudistukset suurelle ikäpolvelle olisivat pysyviä? Niissähän nuoret laitettiin maksumieheksi, joten hölmöä odottaa heidän katselevan touhua sivusta. Tietenkin, kun suuri ikäpolvi on siirtynyt eläkkeelle ja pois politiikasta, me nuoret korjaamme eläkelain oikeudenmukaiseksi. Sehän oli päivän selvää jo silloin kun edellisiä eläkeuudistuksia tehtiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikamoista bolsevistista uhoilua. Ei tule menemäään sinun mielesi mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oon 31 v mies, töisä en oo ehtiny olla minkään vertaa, amiksessa olin ja sairastuin. Oon ollu eläkkeellä jo 10 vee enkä valita. Saan kansaneläkettä, takkuueläkettä, asumistukia ja eläkkeensaajan hoitotukkee. Kätteen jää 1100 euroo eikä lääkkeitä tarvi ostella juurikkaan. Hyvin mennee, enkä töihi haluaiskaa. Ei lopu eläke ja on mulla säästöjäki aika palio kertynny.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulla sama tilanne mutta yliopiston käynyt. Meitä on aika paljon yo-koulutettuja tässä tilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sori eläkeläiset, mutta Suomen valtiolla ei ole teihin varaa. Ei ole valtion syytä että huoltosuhde on lipsunut, tai syntyvyys laskenut tai vientisuhde heikentynyt. Töitä kyllä löytyy tekevälle, ihan näin ystävällisenä huomautuksena kaikille kotona yhteiskunnan rahoilla vetelehtiville ammattimiehille ja -naisille. Se ei ole muusta kiinni kuin että rohkeasti ottaa työstä kiinni ja alkaa tekemään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se syntyvyys poistaisi ongelmaa, koska ei ole työpaikkoja. Maailmalla tehdään työt ja tuotteet, se kun on halvempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole tullut opintorahaa. Ei tullut asumistukea. Ei ollut lapsille kunnallista päivähoitoa. Nyt olen kuitenkin ansaitulla eläkkeellä, josta maksan veroja suuremmalla prosentilla kun työssä ollessa. Niin ja eläkeyhtiöiden varallisuus on kolminkertainen valtion budjettiin nähden. Eläkeläisten tallettama varallisuus on kasvanut ja kasvaa edelleen, kuluista huolimatta, useita prosentteja vuosittain nuortenkin nautittavaksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen varma etten eläkettä tule ikinä saamaa, joten aloitin säästämisen jo 10 vuotta sitten

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun eläke on 2528 e/ kk bruttona. Käteen jää noin 1934 e/ kk. Tiedän sen olevan hyvä tasoinen eläke. Harvat sen suuruista saa. Tein paljon työtä, mutta jouduin jäämään työkyvyttömyys eläkkeelle 50 vuotiaana. Työkyvyttömyyseläkkeeksi tuo on erityisen suuri, sillä normi taso on kai noin 1200 e/ kk bruttona keskimäärin. Eläkkeen muodostuminen on yksilöllistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh, anteeksi nyt, mutta ymmärtänet itsekin avauksesi paradoksaalisuuden?

Käytännössä ainoa syy miksi jokainen nuori ei ole vielä ymmärtänyt, että hänen roolinsa eläkejärjestelmässä on maksaa nykyisten eläkeläisten saamia eläkkeitä, mutta todeta ennen omaa eläkettään, että järjestelmää on leikattu, karsittu ja muutettu eikä sitä enää ole, on se, että nuoret kun eivät eläkeasioita hirveästi mieti.
Fiksuimmat ovat jo hyvän aikaa järjestäneet työnsä yrittäjäpohjalle ja kuten tuore tilasto kertoi, että reilu puolet koko Suomen yrittäjistä ilmoittaa yel-työtulonsa todellisia ansioitaan pienemmäksi. He kun osaavat laskea mikä on hyvä diili ja ymmärtää asiakokonaisuuksia myös pidemmällä aikavälillä.

Toki osa nuoristahan saa maksamansa eläkemaksut takaisin perintönä, mutta se taas edellyttää että vanhempansa ovat osanneet tehdä rahan kanssa muutakin kuin syödä sitä kädestä suuhun.

Hyvä yritys tosin, yrittää puhallella kytevää eläkekapinaa - mutta hieman tulee mieleen, että olisiko oma lehmä ojassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aivan sama onko eläke 1250 e, 1459 e vaiko 2000 euroa. Parin tonnin eläkkeen korkea verotus pitää siitä huolen, ettei viivan alle jää juurikaan enempää, kuin mainitsemallasi pienimmillä eläkkeillä. Valtion tukiviidakko pitää siitä huolen.
Pienimmät eläkkeet saajat saavat muita etuuksia, jotka ovat verovapaita.
Jotta eläkkeitä voisi verrata keskenään tulisi myös tuet ottaa mukaan laskentaan.
Mielestäni takuueläkeläiset ja pelkän kansaneläkkeet saajat eivät ole eläkeläisiä, vaan verovapaiden etuuksien saajia, jotka veronmaksajat kustantavat. Olen aina mieltänyt, että eläkettä maksetaan tehdyn työuran keston ja tulojen perusteella.
Toiseksi, kun puhutaan korkeista eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuista, niin monelta jää huomioimatta, että perityt maksut vähennetään verotuksessa palkansaajalla, kuin myös yrityksellä.
Siihen veroetuhyötyyn osallistuu myös eläkeläiset ja työttömät.
Nykyinen vastaanasettelu nuorten työntekijöiden ja eläkeläisten välillä on mennyt mauttomuuksiin.
Nuorille tulee jäämään eläkettä. Suuri ikäpolvi on kohta poistumassa kuluttamasta eläkevarantoa. Joten annetaan heille ansaitut eläkepäivät !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreä nuoriso haluaa että eläkkeensä työllään tienanneiden eläkkeistä kustannettaisiin nuorison vetelehtiminen ettei nuorten vain tarvitsisi mennä töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne eläkkeet joutuvat leikkuriin viimeistään siinä vaiheessa kun troikka tulee päättämään mitä täällä konkurssiin ajetussa maassa tehdään. Mallia voi katsoa Kreikasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska nuoriso tiedostaa, ettemme koskaan tule saamaan eläkettä, jolla eläisi. Miksi teidänkään tulee saada?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa varmuus on se, ettei kenenkään tarvitse huolehtia muusta, kuin siitä, että kerää itse eläkkeensä tulevaisuuteen....ei riitä eläkekassat pitkälle ja järjestelmä tuhoutuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja osaavat säästää omat eläkkeensä, tosin vain osa. Nyt kotona tukia nauttivat työttömt vätykset puolestaan saavat aikaan sen, että kymmenen vuoden päästä eläköityvät ja siitä eteenpäin eläkkeitä odottavat, jäävät rannalle ruikuttaan. Onneksi olen tämän ennakoinut, eikä ole taloudellista huolta👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isäni aikanaan opetti säästämään ja nyt olen siitä onnellinen. En usko minäkään yhteiskunnan eläkkeitä makselevan enää kauan. Valtion raha menee jouten makaajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image