Mielipiteet

Lukijalta

On hämmentävää, miten kerta toisensa perästä koetetaan ajaa alas hyvin toimivia lukioita

Mielipiteet 12.6.2018 7:00
Jari Kupsala

Sen jälkeen kun muutamat ympäryskunnat liittyivät kanta-Ouluun, alkoivat palvelut yksi toisensa jälkeen kadota entisistä kuntakeskuksista. Tällä kertaa ollaan pohtimassa lukio-opetuksen järjestämistä laajan kunnan alueella.

On hämmentävää, miten kerta toisensa perästä koetetaan ajaa alas hyvin tai jopa erinomaisesti toimivia lukioita Oulunsalossa, Kiimingissä ja Haukiputaalla. Asiaa perustellaan usein lähinnä taloudellisilla syillä.

Meille, jotka olemme kasvattaneet perheemme näillä kantakaupungin ulkopuolisilla alueilla, on ollut todella tärkeää, että koulut ovat olleet lähellä asuinpaikkaa. Omasta perheestämme viides nuori käy parhaillaan Oulunsalon lukiota ja saa toivon mukaan painaa parin vuoden kuluttua valkolakin päähänsä oman paikkakunnan lukiossa muiden ikätoveriensa mukana.

Ovatko lukioverkon suunnittelusta ja päätöksistä vastaavat ottaneet huomioon kokonaistaloudellisuutta? Miltä esimerkiksi Oulunsalon taajaman tulevaisuus näyttää, jos lukio lakkautetaan ja lukiotoiminnat siirretään Oulun keskustaan kaavailtuun suurlukioon?

Miten käy Oulunsalon lukion tiloille? On esitetty, että oulunsalolaiset saisivat siitä kuntalaisten olohuoneen. Meillä kuitenkin on jo kuntalaisten olohuone – arkkitehtonisesti arvokas entinen kunnantalomme. Toista olohuonetta emme tarvitse.

"Miltä esimerkiksi Oulunsalon taajaman tulevaisuus näyttää, jos lukio lakkautetaan ja lukiotoiminnat siirretään Oulun keskustaan kaavailtuun suurlukioon?"

Lisäksi kaupungin on joka tapauksessa joltakin momentilta kustannettava mahdollisesti tyhjilleen tai ainakin vähälle käytölle jäävien hyväkuntoisten tilojen ylläpito. Lukion mahdollinen lakkauttaminen voi johtaa edelleen kirjastotoiminnan alasajoon lukiota vastapäätä sijaitsevassa kauppakeskus Kapteenissa. Mitä tilalle? Ei varmasti olisi hyvä Oulunsalon taajaman elinkeinoelämälle muutoinkaan tämä pimeitten ja hiljaisten ikkunoiden rivistö lentokentän laatukäytävän miljöössä.

Oulunsalon lukio on pystynyt vuodesta toiseen tarjoamaan erittäin laadukasta opetusta. Jälleen tänä keväänä Oulunsalon lukio oli Pohjois-Pohjanmaan paras Suomen tietotoimiston vuosittaisessa lukiovertailussa, jossa otetaan huomioon oppilaiden lähtötaso suhteessa ylioppilaskirjoituksissa menestymiseen. Ei tällaista opinahjoa ole mielekästä lakkauttaa!

Vaihtoehtona on tietysti se, että Oulunsalosta lukioon haluavat alkavat kulkea busseilla, mopoautoilla, mopoilla, polkupyörillä ja vanhempiensa kyydeillä Oulun suurlukioon, jossa ehkä on laajemmat mahdollisuudet valita erityiskursseja.

Kustannukset perheissä kuitenkin kasvavat. Ruuhkainen lentokentäntie täyttyy entisestään. Bensaa ja aikaa palaa. Tässä mallissa lukio-opetuksen kustannukset säilyvät, mutta siirtyvät aiempaa enemmän nuorten ja heidän perheidensä kannettaviksi.

On selvää, että osa niistä nuorista, jotka hakeutuisivat lähilukioon, tulevat jatkossa hakeutumaan ammatilliseen koulutukseen, kymppiluokalle tai pahimmassa tapauksessa syrjäytymään jatko-opinnoista.

Jari Kupsala

perusopetuksen lehtori

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Surullistahan se on, että lähilukioita ajetaan alas, mutta nyt kun katsoi eri lukioiden keskiarvorajat, joilla opiskelijat sisään pääsevät, kertoo se karua kieltään. Tiettyjen lukioiden rajat ovat nousseet todella korkeiksi, kun nuoret haluavat tiettyihin lukioihin. Haukiputaan, Oulunsalon ja Kiimingin rajat ovat puolestaan huomattavasti alhaisemmat. Nuoret taitavat itse ajaa lähilukioitaan alas hakemalla kaupungin "suosikkilukioihin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutusjärjestelmän alasajo, terveydenhuoltojärjestelmän romuttaminen sekä valtiontalouden tuhoaminen ovat osa sitä hiljaista sissisotaa jota valtiotamme vastaan on käyty jo vuosia.
Tuollainen valtionhallinnon sisältä käsin tapahtuva tuhoaminen voi jatkua vuosia ennen kuin se pysäytetään.

Meillä on edelleen hallinnossamme ulkoa ohjattuja asiamiehiä jotka toteuttavat ideologiaansa jonka tavoitteena on Suomen tuhoaminen ja jonkin muun luominen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisätään tähän vielä se, että kaupunki on tietoisesti alkanut vähentämään rakennuslupien saantia ympäristökunnissa. Yhtenä taka-ajatuksena on hillitä kylien kasvamista ja näin ollen vähentää tarvetta laitakaupungin kouluille.

Mennäänkö tässä nyt asukkaiden elämänlaadun edistäminen edellä? Eikö kaupungin hallinnon pitäisi olla mahdollistaja ja kaupunkilaisia varten, eikä toisinpäin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylemmän korkeakoulututkinnon omaava sisältäen vuosien työkokemuksen palkka on herkästi 50-70 000 eur. Laske 10 opettajaa 10 :lle oppilaalle työnantajamaksujen kanssa ja ihmettele miksi lopetetaan lukio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen jäsenistöhän sisältää rikkaita ihmisiä, jotka ovat monissa yrityksissä halituksissa. Sitten on näitä kiinteistöomistuksia sun muita erityisesti keskustan alueella. Tämä kokoomuksen mainostettu järkevä talouspolitiikka on käytännössä sitä, että siirretään rahaa köyhiltä näiden porsastelijoiden taskuun, vaikka ne jo valmiiksi pullottavat.

Kuka ihme näitä äänestää?

(Joo toki niitä porsastelijoita on muissakin, mutta kokoomus lienee ihan ylivoimainen.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kyllä jotenkin tuntuu siltä, että kulttuuri- ja sivistystoimella on kovin yksioikoinen, vai sanoisinko yksinkertainen ajattelumalli sillä he ovat jumittuneet yhden kerran keksityn ja esitetyn mallin taakse, jota ajetaan jääräpäisesti vastustuksesta huolimatta eteenpäin.
Mielestäni mammuttikoulujen ja lukioiden etu ja kustannustehokkuus ei ole sitä mitä äkkiseltään laskelmat saattavat näyttää sillä on huomioitava myös koko Oulun elinvoimasuus ja kehittyminen, myös syrjäseutujen kuten Oulunsalo.
Oulunsaloa tulee kehittää tietoisesti, eikä ajaa alaskuten kaupungin johto ja sivistystoimi näyttävät haluavan.
Tätä ei voi järjellä käsittää, onneksi viimeisessä kaupungin valtuuston kokouksessa enemmistö valtuutetuista ymmärsi tämän ja päättivät Varjakan koulun uudesta rakennuksesta ja lopultakin myös Niemenrannan koulu saa laajennuksen, joka olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten.
Vetoankin valtuutettuihin jatkakaa samalla kehittämisen linjalla lopettamisen ja kurjistamisen sijaan ja tehkää päätös Oulunsalon lukion säilyttämisestä ja kehittämisestä.
Kavoittamalla Oulunsaloon lisää asuntotontteja ja lopettamalla esim. Niemenrannan tonttien ja rakennuslupien keinotekoiset esteet luodaan tervettä kasvua myös Oulunsaloon, jonne tulijoita kyllä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehdessä kirjoitetu näyttää vahvasti että kaupungin virkamiehet tulevat ajamaan Oulunsalon lukion ja samalla Oulunsalon alasajoa kaikesta huolimatta ja vuodesta toiseen kunnes onnistuvat.

Osaako kukaan sanoa missä vaiheessa virkavirheen raja ylittyy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoituksen lopusta saa sen käsityksen, että ammatillisten opintojen suorittaminen olisi jotenkin vähempiarvoinen vaihtoehto kuin lukion käyminen. Aika ikävää tekstiä perusopetuksen lehtorilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysehän tässä on vain ja ainoastaan siitä että saadaan elävöitettyä keskustaa ja nuoria kuluttajia keskustan kauppohin tuhlaamaan rahojaan Arinan ja muiden palveluihin. On se poliitikoita ja virkamiehiltä jo epätoivoista että näilläkin keinoin pitää sitä keskustaa elävöittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisitte pysyneet sitten itsenäisinä kun ei passaa. Kanta-Oululaisille ei ole tullut muuta kuin kuluja näistä liitoksista ja veroäyri noussut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko ajateltu, millaiselta esimerkiksi Oulun yliopisto näyttää, jos laukkautetaan lukioita, joista yliopisto saa hyvin opiskelijoita matematiikkapohjaisille aloille? Kaupungin reuna-alueiden lukioissa on voitu keskittyä jatko-opiskelujen kannalta tärkeimpiin oppiaineisiin. Jatkakaa matematiikkaan panostamista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikös Raksilan lukioon ole kaavailtu jonkinlaista panostusta nimenomaan matikkaan? Sehän olisi tosi hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunsalon lukio on ilmeisesti hoitanut oppilaansa kunnialla. So what? Kyllä saman seudun lukiolaisista pystytään hoitamaan kelpo ylioppilaita myös keskustan lukioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ammattiopetusta ei ole yhtä tiheässä kuin lukio-opetusta? Johtunee siitä, että lukiossa sama yleissivistävä opetus käy koko massalle, mutta ammattiopetus tuskin keräisi luokallista oppilaita jokaiselle linjalle joka vuosi pienemmillä paikkakunnilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähipalvelut on tärkeitä siellä, missä niiden käyttäjät ovat. Ympäristö ja tulevaisuus edellä pidetään järki päässä ja palvelut siellä, missä nuoret asuvatkin. Ja amis-ihmisille tiedoksi, että lukio ei ole ammattiin valmistava oppilaitos, vaan jatko-opintoihin valmistava instituutio, jossa työpäivä opiskelijoilla jatkuu yöhön asti läksyjä tehden. Ylioppilastutkinnon painoarvo kasvaa korkeakouluvalinnan uudistumisen myötä. Lähilukio antaa aikaa sisäistää ja ymmärtää myös ne pitkän matikan ym asiat. Ja merkitys on toki silläkin, että kasvuympäristö lähikunnissa enemmän ihmisen kokoinen ja näköinen.

Minkä verran nykyisin sieltä amiksesta tuleekaan läksyjä?? Sukulaislapsi amiksessa on, eikä siellä tunnu olevan aina edes lähiopetusta, vaan ihan kotioppimiseksi on mennyt. Miten lie sähköasennuksen ym amisalojen turvallisuusasioiden oppiminen, jos ei opetusta tarjota koulun opetushenkilökunnan puolesta, vaan itsenäisesti amiksen opintoja kotona selvitellään. No, ammattipaperit sieltä kolmessa vuodessa joka tapauksessa saa ja sitten vaan tienaamaa ilman opintolainoja. Hyvä ja viisas valinta sekin olettaen että asiat on oikeasti amiksessa opetettu, mutta amis- ja lukio-opintojen työmäärää ei voi verrata. Lukiossa ensin tunnit klo 8-16, bussille lähtö aamulla klo 7, paluu kotiin klo 17 ja sitten ne jokaisen aineen läksyt. Lähilukio antaa aikaa kasvulle ja oppimiselle.

Ja mitään muita säästökohteitako ei ole, kuin lähilukiot?? Mikä tavoite ja merkitys sekä panos-hyötysuhde on kuntaliitoksenkin myötä entisestäänkin pöhöttyneellä hallinnolla? Taitaa olla tabu säästöjen maailmassa tämä aihe.. lukioiden lakkautus taas jonkinlainen pakkomielle kurjistaa viihtyisät ja luonnonläheiset sekä turvalliset ympäryskunnat??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin toimivia ammattikoulujen toimipisteitä on lopetettu jo eräitä vuosia varsin kovakouraisesti. Lukiot ovat olleet ja näyttävät edelleenkin olevan erityiskohtelussa. Ammattikoulujen oppilaat ovat kulkeneet jo vuosikausia useiden kymmenien kilometrien koulumatkoja ilman suurempia vaikerteluja. Mielestäni on kohtuullista vaatia samaa myös lukioiden opiskelijoilta, kyllä 16-vuotiaan tulee kestää muutamien kymmenien kilometrien koulumatka. Lukioiden puolustajat ovat todella kovaäänisiä, kellokkaina erityisesti vanhat eläköityneet rehtorit, joita taloudelliset asiat eivät todellakaan kiinnosta. Jos vähänkään asioita ajattelee rationaalisesti, joka kyläkunnalla ei todellakaan tarvitse olla omaa lukiota, sanovatpa kyläkuntien innokkaat paikallispolitiikan edustajat mitä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattikoulussa ja lukiossa on sen verran eroa nuoren kannalta, että ammattikoulusta harvemmin tulee läksyä, saatika että siellä olisi koeviikkoja. Eli opiskelijoiden työpäivät ovat lukioissa pidemmät kuin amamttikouluissa. Jos lukiolaisen kuuden - kahdeksan tunnin koulupäivään tulee matka-aikaa 1,5 tuntia suuntaansa ja siihen vielä läksyjen teko päälle, ei ole ihme, että nuori uupuu, hkä keskeyttää koulun ja on vaarassa syrjäytyä. Ammattikouluissa on myös mahdollisuus asuntolapaikkaan opiskelijoilla, jotka tulevat kauempaa, lukioiden yhteydessä näitä ei ole. Mm näistä syistä lähilukiot tulisi mielestäni säilyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä yhtään lukiolaista ainakaan pariinkymmeneen vuoteen, jolla olisi ollut jatkuvasti kahdeksan tunnin työpäivä, harvoin edes kuuden. Tätä harhakäsitystä viljellään (ehkäpä tarkoituksella), koska lukion tuntikaaviossa on tilaa kahdeksalle tunnille päivässä. Sehän on ihan eri asia, että ne kaikki muka otettaisiin. Sama kurssi kahteen kertaan vai?
Mistä päin Oulua tulee koulumatkaa 1,5 tunnin ajalle suuntaansa?
Olisiko amisten äidillä syytä hieman perehtyä tosiasioihin lukion osalta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

14:01
Palokoirat löysivät vainun palaneen kirkon raunioista – löytö viittaa siihen, että Kiihtelysvaaran kirkko sytytettiin tahallaan
13:56
Puola joutuu EU-tuomioistuimeen tuomareiden siirtämisestä eläkkeelle
13:54
KRP tutkii Airiston Helmi Oy:n toiminnan pohjamutia myöten — Lehdet: Toinen pidätetyistä Venäjän kansalainen
13:48
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myy Oulun Medikiinteistöt Oy:n Lapti Groupille – yhtiö aikoo jatkaa Sairaalanrinteen rakentamista
13:42
Poliiseja pakoon kaahanneelle kolme vuotta vankeutta – Pysähtyi piikkimattoon Oulunsalossa
13:32
Niinistö: Kansallista turvallisuutta edistävät lakihankkeet etenevät – Kansallinen etu turvataan kiinteistökaupoissa, sotilasvirkaan vain Suomen kansalainen
13:27
Laamaselle otteluvoitto MM-judossa
37
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
24
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
19
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
13
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
12
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
9
Sää ottaa harppauksen kylmempään suuntaan – Oulun seudulle luvassa yöpakkasia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Minua myös naurattaa tuo ainainen ihmisten purnaaminen köyhyydestä. Rahat riittää kapakissa istumiseen ja tupakin poltto... Lue lisää...
SYLVA L

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image