Mielipiteet

Lukijalta

On aika naurettavaa, että annamme niin pienen tavaran vaikuttaa elämäämme – paljonko vietät aikaa puhelimella?

Mielipiteet 20.10.2019 6:00
Emma Korva

Oletko ajatellut, montako tuntia päivässä vietät aikaa puhelimella? Itse ei monestikaan tule ajatelleeksi käyttävänsä puhelinta niin kovin paljon, mutta kun pysähdyt miettimään niin saatat yllättyä siitä, kuinka monta tuntia käytät puhelimella oloon päivässä. Mietipä omalla kohdallasi, kuinka monta kertaa katsoit puhelintasi vain tämän päivän aikana? Sen ajan voisit käyttää paljon paremminkin.

Olet menossa nukkumaan illalla. Huomenna on aikainen herätys ja aamulla on matikan koekin. Olet juuri nukahtamassa, kun puhelimesi päästää äänen. Joku laittoi viestin. Yrität olla välittämättä. Sama ääni kuuluu uudestaan. Luovutat ja katsot puhelinta.

Luokan ryhmään on tullut vain pari viestiä. Joku kysyy läksyjä. Vastaat viestiin ja ajattelet pelaavasi vain yhden erän uutta peliä, jonka eilen latasit. Jonkin ajan kuluttua havahdut ja katsot kelloa. Olet katsonut kaikki somet läpi, pelannut vaikka mitä pelejä ja yhtäkkiä huomaat, että kello on jo kaksi yöllä. Laitat puhelimen syrjään ja painut pehkuihin. Lasket, että ehdit nukkua vielä noin viisi tuntia.

Aamulla et meinaa päästä sängystä ylös. Olet äkäinen ja väsynyt koko päivän, tiuskit perheenjäsenillesi ja kavereillesi, et jaksa keskittyä koulussa ja matikan koekin menee päin seiniä.

Tänä päivänä monet ovat liikaa puhelimella. Puhelimella ollaan illalla myöhään ja aamulla heti, kun herätään. Koulussa sitä katsotaan joka välitunti ja monesti jopa tunneillakin. Monen arvosanat koulussa voivat laskea puhelimen käytön myötä esimerkiksi saadessa uuden pelin tai päivityksen. Nukkuminenkin ja ihmissuhteet kärsivät.

Puhelimen käyttö on tavallaan massan mukana menemistä. Suurin osa ottaa puhelimen esille vain, koska kaveri ottaa. Se, että kaveri on puhelimella ei kuitenkaan tarkoita, että sinunkin sitä tarvitsisi ottaa esille. Ehkä voisit vaikka aloittaa keskustelun jostain aiheesta, josta kaverisikin kiinnostuisi.

"Tänä päivänä monet ovat liikaa puhelimella. Puhelimella ollaan illalla myöhään ja aamulla heti, kun herätään."

Ymmärrän, että puhelimista on totta kai myös paljon hyötyä ja niissä on paljon hyvääkin, voimmehan käyttää niitä apuna monissa asioissa, mutta on aika naurettavaa, että annamme niin pienen tavaran vaikuttaa elämäämme niin paljon. En todellakaan ole sanomassa, että puhelimen käyttö pitäisi lopettaa, vaan että sitä pitäisi tietoisesti osata vähentää.

Kaikki lähtee siitä, että tiedostaa, kuinka paljon oikeasti käyttää puhelinta esimerkiksi päivän aikana. Onkin hyvä, jos puhelimessasi on sovellus, joka näyttää ajan, jonka on käyttänyt puhelimella oloon.

Ongelma ei ole, etteikö asiasta puhuttaisi tarpeeksi. Ongelma on, etteivät ihmiset, eivätkä varsinkaan nuoret, kuuntele eivätkä ymmärrä asian vakavuutta. Sen vuoksi olisikin hyvä miettiä, että kärsiikö nukkumisesi, koulunkäyntisi tai jokin muu asia puhelimen käytöstä. Mieti hetki ennen kuin vastaat ei. Nukkuisitko enemmän, jos illalla ei menisi aikaa puhelimella oloon? Tekisitkö läksyt huolellisemmin, jos puhelimesi ei olisi koko aikaa häiritsemässä? En usko, että kovin moni voi vastata rehellisesti, ettei hänen puhelimen käyttönsä vaikuttaisi nukkumiseen, koulunkäyntiin tai muihin tärkeisiin asioihin.

Mielestäni kaikkien tulisi miettiä puhelimen käyttöään ja ymmärtää seuraamukset, mitä liiasta käytöstä voi koitua. Suosittelen kokeilemaan miltä tuntuu esimerkiksi olla ottamatta puhelinta mukaan koulupäivän ajaksi. Jos se tuntuu mahdottomalta, jätä se vaikka laukkuun ruokatauon ajaksi. Se saattaa tuntua oudolta, kun et voikaan ottaa puhelinta esille silloin kun kaveritkin ottavat, mutta ilman puhelinta oleminen voi olla myös hyvin vapauttavaa. Se, ettet sinä katso koko ajan puhelintasi, saa todennäköisesti kaverisikin olemaan vähemmän puhelimella.

Emma Korva

kahdeksasluokkalainen

Pohjankartanon koulu, Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

En omista älypuhelinta. Tavallista puhelita käytän vain puheluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saattaa mennä neljäkin vuorokautta etten edes vilkaise puhelimeen. Puheluita max 6 tuntia kuukaudessa, nekin vain ihan oikeiden asioiden hoitamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä avaus. Tajusin pari vuotta sitten jääneeni itsekin puhelimen koukkuun aivan huomaamatta. Se oli erityisen ärsyttävää koska sille oli niin vaikean tuntuista tehdä mitään vaikka tajusi ettei hallinta ole omissa käsissä.

Sitten poistin puhelimesta somen. Tuli muuten vapautunut olo! Parasta mitä niillä softilla olen ikinä tehnyt.
Sen jälkeen yksinkertaisesti lopetin lukemasta iltapäivälehtiä. Se oli paljon vaikeampaa, koska nettisovellusten käyttö on niin vaivatonta. Mutta päätös on pitänyt jo muutaman kuukauden, ja hyvältä tuntuu. Vähensin myös meilien lukua puhelimella murto-osaan aiemmasta. Vieläkin luuria tulee räplättyä, muttei läheskään yhtä pakonomaisesti kuin aiemmin.

Somefirmoilla työskentelevä psykologien armeija tietää jo valmiiksi millä ihmisen saa koukkuun. Ja käyttämällä somea opetat heille yksityiskohtaisesti miten juuri sinut saa pidettyä tuossa koukussa. Ja voit olla varma että työsi kantaa hedelmää - jos et usko, koita vaikka olla ilman puhelinta kaksi päivää. Veikkaan että et enää edes halua pystyä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HYvä kirjotus.. Minuahan vaan naurattaa toisten erittäin paha puhelinriippuvuus :D Itte en omista älyluuria vana ihan tavallinen millä voi soittaa tai viestin kirjotella.... Puhelin saattaa välillä unohtua pois matkasta kun lähtee kirkolla käy kaupassa tai muuten poistuu ulos ovesta. En ole riippuvainen puhelimesta enkä vilkuile sitä yli 200kertaa päivässä niinkuin nuo höpestelytutkijat kovasti väittävät näin olevan et kaikki sitä tekkee.. Huvittavaa katella kun puhelin kourassa kävelevät eivätkä ymmärrä tiedostaa ympäristöö missä ovat vaan saattavat kompuroija rotvallin reunaan tai kävellä auton kylkeen pahki koska piti päivittää jotain aivan turhaa jonnekin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
10:59
Oulaskankaan sairaala luopuu rajoitetuista asiakaspalvelun soittoajoista
10:32
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
9:52
OP:n syksyn toiset yt-neuvottelut päättyivät – irtisanottuja tällä kertaa ainakin 270, ei vaikutuksia Pohjois-Suomeen
9:51
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
8:50
Hepokankaantien risteykseen jumittunut raskas ajoneuvo sulki Hyrynsalmentien Puolangalla yli tunniksi
8:28
Vaaralliset pensaspalot piinaavat Australiaa, Sydney savun peitossa – Australian MM-ralli peruttiin
53
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
52
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
6
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image