Mielipiteet

Lukijalta

Oma­ko­ti­ta­loa­lu­een kaa­voi­tuk­sel­la voidaan kasvattaa perhekokoa – kun arki toimii, on helpompi haluta lisää lapsia

Mielipiteet 24.11.2019 6:00
Kaisa Säily

Syntyvyyden väheneminen Suomessa on niin merkittävää, että meidän tulee tehdä toimenpiteitä lapsiluvun kasvattamiseen kaikilla toimialoilla. Uusien omakotitaloalueiden kaavoitusta kehittämällä voidaan tukea alueen perheiden hyvinvointia ja siten kasvattaa lapsilukua.

Kaavoitettavan uuden omakotitaloalueen taloihin tulee tehdä valmius muusta talosta erilliselle yksiön tasoiselle huoneelle. Eli huoneelle, jossa on lvis-valmiudet omalle keittotilalle, wc/suihkulle ja mahdollisuus omaan uloskäyntiin.

Yksi merkittävä syy suomalaisten perheiden pienelle lapsimäärälle on se, että edes hyvinvoivat perheet eivät saa tarvitsemaansa tukea pikkulapsiperheen arkeen. Omakotirakentamisen parempaa elinkaariajattelua taas tulisi tukea kaavoituksella.

Ehdotan, että uuden omakotitaloalueen kaavoituksessa osa alueen taloista velvoitetaan suunniteltavaksi siten, että niistä on vähintäänkin valmius eriyttää yksi huone omaksi yksikökseen. Erillinen huone palvelee perheitä monin tavoin.

1. Läheisten majoittaminen pidempiaikaisesti ja arjen tuki on helpompi järjestää. Läheisten, isovanhempien ja lähisukulaisten tuki jää puuttumaan usein pitkien välimatkojen vuoksi. Lyhyet sukulaisvierailut eivät korvaa entisajan asumismuotoa, jossa eri sukupolvet jakoivat arjen samassa pihapiirissä.

2. Au pairin palkkaaminen mahdollistuu. Au pairin tarvitseman asunnon puute estää usein au pairin hankinnan perheissä, joissa se muuten olisi mahdollista.

"Kun perheiden arki toimii, on helpompi haluta lisää lapsia."

3. Perheen nuori aikuinen voi harjoitella itsenäistymistä omassa yksikössään, mikä voi pidentää nuoren kotona asumista. Tämä kasvattaa nuoren hyvinvointia ja vähentää kunnan tarvetta kalliille yksiörakentamiselle.

4. Vanheneva ikäihminen voi muuttaa perheen kotiin. Itsenäinen asuminen mutta lähellä muuta perhettä tukee tutkitusti vanhenevan hyvinvointia. Vähentää palveluasumisen tarvetta ja tukee vanhenevan väestön kotona asumista.

5. Huoneen vuokralle antaminen tuo lisätuloja perheelle ja monimuotoistaa alueen asunto- ja väestökantaa. Tämä tukee alueen elinvoimaisuutta.

6. Erillinen kotitoimistotila tukee tämän päivän etätyöskentelyä tai yrittäjänä työskentelyä ja tukee näin alueen työllisyyttä.

Eriytettävän yksiön valmiuksien rakentamisen vaatiminen kaavoituksessa edellyttää kaavoittavalta viranomaiselta uudenlaista ajattelua ja toimeenpanoa.

Hyvällä suunnittelulla valmiuksien rakentaminen ei tuo rakennuttajalle paljoakaan ylimääräisiä kustannuksia, koska tila voi palvella perhettä eri tavoin perheen elinkaaren ajan.

Valmius yksiön tasoiselle huoneelle tulee toteuttaa omakotitaloissa huoneena, ei erillisenä huoneistona. Tällöin esimerkiksi omakotitalon esteettömyysvaatimukset voidaan täyttää muualla talossa.

Lisäksi huoneen käyttötarkoitusta voidaan joustavasti muuttaa, mikä ei aina osakeyhtiömuotoisessa usean huoneiston kiinteistössä ole mahdollista.

Omakotitalokaavoituksella voidaan näin tukea perheiden toimivaa arkea eri elämänvaiheissa. Kun perheiden arki toimii, on helpompi haluta lisää lapsia.

 

Kaisa Säily

Klaukkala

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23:52
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
130
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
103
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
73
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
56
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huomenna huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image