Mielipiteet

Lukijalta

Ollaan ihmisiksi – suhtaudutaan tähän kinkkiseen tilanteeseen sen vaatimalla vakavuudella ja va­ro­vai­suu­del­la lietsomatta turhaa paniikkia ja pelkoa

Mielipiteet 24.3.2020 6:00
Sointu Veivo

Olepa ihmisiksi! Tällainen lyhyt ja ytimekäs kasvatusohjeistus tuli minulle tutuksi jo varhaisessa elämäni ja ympäristöni sietokyvyn kokeiluissa ja opettelussa. Villeyden ja tottelemattomuuden ylitettyä sopivuuden rajat tämä oli kasvattajieni ensimmäinen varoitus tulevista vahvemmista toimenpiteistä, jos menoni ei hilliinny. Aikuisempana olen ymmärtänyt ihmisiksi olemisen sisällön laajemmaksi kuin vain ohjeena käyttäytyä kiltimmin ja kuuliaisemmin.

Valtioneuvosto ja sen ohjeistusten mukaan kunnat ovat joutuneet koronavirusepidemian takia kehottamaan ja suosittamaan meitä kaikkia olemaan ihmisiksi monin tavoin.

Olemme saaneet muistutusta ja neuvoa käsi- ja muun hygienian entistä vahvemmasta käyttöönotosta ja huolehtimisesta. Pienemmissäkin joukkokokoontumisissa ja matkustelussa täytyy olla terve arkijärki mukana. Ei hakeuduta ehdoin tahdoin edes kaveriporukoissa liian läheisiin kanssakäymisiin eikä lähdetä reissailemaan virusta levittämään.

Kaupoissa ja muissa pakollisissa asioiden hoitamispaikoissa käydään vain oikean tarpeen sitä vaatiessa. Suojellaan ja huolehditaan riskiryhmiin kuuluvista ja yli 70-vuotiaista antamalla heille kauppa- ja muuta asiointiapua. Muistetaan pitää kunnollinen, vähintään metrin, välimatka kohtaamiimme kanssakulkijoihin. Näillä keinoilla varjelemme toisiamme ja itseämme joutumasta sairastumisen vaaraan.

Oulunkaaren kuntayhtymän ylilääkäri Tuula Saukkonen kertoo rauhoittavasti Pudasjärven terveydenhuoltojärjestelmän kestävän niin muualta tulevien mökkiläisten kuin kunnan omien asukkaiden mahdollisten sairastumisten hoidon. On vain noudatettava annettuja ohjeita. (Kaleva 21.3).

"Yhtenä tärkeimpänä auttamisen ja välittämisen muotona pidän kuuntelevaa ei fyysistä läheisyyttä."

Pudasjärven kaupunki, seurakunta, useat yritykset, yhdistykset sekä yksityiset henkilöt ovat kiitettävästi panostaneet kaikkien kuntalaisten ja vieraidenkin asioiden hoidon helpottamiseen monilla osa-alueilla.

Yhtenä tärkeimpänä auttamisen ja välittämisen muotona pidän kuuntelevaa ei fyysistä läheisyyttä. Kättelyt, koskettelut ja halaaminen ovat tällä hetkellä kiellettyä hyvää. Kiireetön, myötätuntoinen kuunteleminen ja ajatusten vaihtaminen puhelimen tai muun tietojenvälitysmuodon välityksellä on monelle yksinäiselle, turvattomuutta tuntevalle, ahdistuneelle tai vahvaan sosiaaliseen kanssakäymiseen tottuneelle äärettömän tärkeää.

Karhupajan nuorille annoin yksilövalmentajana neuvon ja luvan ottaa puhelimella tai sähköpostilla heti yhteyttä, jos jokin asia alkaa mennä hankalaksi, pelottavaksi tai muuten epämääräiseen suuntaan. Muistutin heitä mielihokemastani: ”kysy, kysy, puhu, puhu”. Jo tunne ja tietoisuus siitä, että ei ole epävarmuutensa ja ajatuksiensa kanssa yksin auttaa säilyttämään mielen ja kehon terveyden.

Ja kyllä ihminen kaipaa kuulijaa elämänsä hyvien ja onnellisten asioiden ja tunteiden jakamiseenkin. Tällä hetkellä elämäämme sekoittaa mustaksi joutseneksi määriteltävä ilkeä, outo ja odottamaton tapahtuma. Nyt on ensiarvoisen tärkeää tiedostaa olemassa olevat runsaat hyvät, mielihyvää, luottamusta tuottavat ja parempiin aikoihin kannattelevat iloiset asiat. Kunnioitetaan ja kiitetään sitä suurta rohkeaa meitä eri aloilla palvelevaa ihmisjoukkoa, joka työssään altistaa itsensä virusvaaralle turvatessaan arkemme sujumisen.

Tv-haastattelussa valtiotieteen professori ja filosofi Maija-Riitta Ollila sanoi kannustavat ja viisaat sanat: ”Heitä henkiset ankkurit tulevaisuuteen”. Suhtaudutaan tähän kinkkiseen tilanteeseen sen vaatimalla vakavuudella ja varovaisuudella lietsomatta turhaa paniikkia ja pelkoa. Suunnataan siis ajatuksemme, suunnitelmamme ja toimintamme uusiin, hyviin ja valoisiin aikoihin, jotka varmasti koittavat enemmin tai hiukan myöhemmin. Ollaan ihmisiksi.

Sointu Veivo

HM, KM, Pudasjärvi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

MAINOS

Kommentoi

Kanssaihmisiltä odottaisi myös osallistumista koronan leviämisen ehkäisyyn. TUI lentää edelleen Ouluun ja matkalaisia palaa takaisin tälläkin viikolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaan ihmisiksi ja ei panikoida. Hallituksen toimet saattavat tuntua tällä hetkellä riittämättömiltä, mutta tarkoitus on vain laskea sitä kuuluisaa käyrää. Se mitä ei kerrota on se että koronaan nyt kuitenkin tulee muutaman kymmenen prosentin suomalaisesta sairastua jotta laumaimmuniteettia muodostuu. Nyt jos laitetaan itsemme pulloon niin immuniteettia ei muodostu. Virus ei katoa mihinkään ja epidemia jatkuu kunnes se ei pysty leviämään. Toimet tällä hetkellä suojaavat terveydenhuolto järjestelmää ettei se miljoona suomalaista sairastu yhdellä kertaa. Hyvä on tietysti pitää se vahingoittuvin ryhmä siellä pullossa, mutta Tero 32v tulee sairastumaan ja sairastamaan koronan, mikä on hyvästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa mediasta mm. Iltasanomat etunenässä myllyttää, koska sillä saa klikkauksia. Hienoa toimintaa. Toivottavasti käyös tutkitaan, kun kriisi on ohi, ja annetaan turhan lietsojille sopivat rangaistukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti edes tässä asiassa osataan erottaa todellisuus siitä sateenkaaren värisestä unelmasta tai ihanasta vaalilupauksesta, joka jonkun mielessä voisi toteutua, mikäli kaikki menisi siten, miten missään muualla ei. Aidossa oikeassa todellisuudessa elävät järkevät ihmiset ovat tottuneet hoitamaan omat, lähipiiriinsä ja vastuulleen kuuluvien ihmisten asiat hyvin, joten todellisuuteen ja aitoon oikeaan taloudelliseen vastuuseen (ei siis poliittiseen) tottumattoman silmissä asioiden hoitaminen hyvin voi toki näyttää "panikoinnilta".

Tässäkään tapauksessa tietynlaisen suhtautumisen motiivina ei ole viha tai ennakkoluulo, vaan elämänkokemuksen tuoma viisaus, joka toki vaikeuttaa asioita ja tekee niistä jopa mahdottomia niiden silmissä, joille sitä ei ole kertynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:39
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
122
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
18
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image