Mielipiteet

Lukijalta

Oliko tämä nyt MeToo -juttu? Vii­si­kymp­pi­nen, siistin oloinen mies kävi "nättiin tyttöön" käsiksi keskellä katua Oulussa

Seksuaalista häirintää ja ahdistelua on nostettu esiin syksyn aikana sosiaalisessa mediassa käynnistyneessä #metoo-kampanjassa.
Mielipiteet 7.3.2018 9:00 | Päivitetty 7.3.2018 9:49
On the sunny side

Kovin kirpeä pakkaspäivä. Vielä aivan valoisaa. Kävelin polanteisella, jäisellä jalkakäytävällä Isollakadulla. Oulussa kun polanteita poistetaan vain ajoteiltä, ei jalkakäytäviltä.

Kantapään liukusuojat piti joka askeleella voimalla iskeä jäähän varmistaakseen pystyssä pysymisen. Toisella kädellä vedin ostoskärryjä, jotka kulkiessa heilahtelivat jäällä.

Vastaan tulee noin 50+ -mies, siistin näköinen, reippaasti astellen. ”Onpa nätti tyttö”, hän huudahtaa hymyillen ja tulee suoraan minua kohti.

Pysähdyin häkeltyneenä, hän ottaa minua lantioista kiinni ja jytkyttää alakroppaansa minua vasten. Rimpuilen otteesta irti ja hän tokaisee ”Ei liikaa sovi, eihän?” Niin kuin olisimme olleet jonkinlaisessa yhteisymmärryksessä! Hän jatkaa matkaansa.

Reaktioni oli ”Olikohan tuo sitä MeToota nyt minunkin kohdallani?”

"Tapahtuma ehkä arvioitaisiin liian vähäpätöiseksi laillisesti eikä siitä olisi seurauksia?"

Jäin hetkeksi seisomaan. Jos ei olisi ollut niin liukasta, jos ei olisi ollut toinen käsi kärryissä kiinni, olisinko voinut reagoida toisin? Potkaista häntä vaikka, pukata äkkiä kauemmas?

Katsoin ympärilleni, näkikö kukaan, olisiko todistajia? Tapahtuman ohittanut pariskunta oli jo kaukana.

Kerroin tästä ystävättärelle, hänen arvionsa mukaan suomalaiset ovat niin nynnyjä etteivät rupea todistajiksi. En tiedä miehestä mitään, en nimeä, en osoitetta. Tapahtuma ehkä arvioitaisiin liian vähäpätöiseksi laillisesti eikä siitä olisi seurauksia?

Minulle jäi paha mieli. Onko paljon tällaisia uroksia liikkeellä? Nyt kun tuon jutun kaikille luettavaksi, helpottaa hieman.

On the sunny side

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

13v tyttönen ylittämässä Hallituskatua polkupyöränsä kanssa. Vastaan tulee tuntematon mies nahkasalkku kädessään ja asettuu pyörän eteen seisomaan niin, että tyttö joutuu pysähtymään. Ihmiset ympärillä jatkavat matkaansa huomaamatta mitä tapahtuu. Mies katsoo päin ja sanoo "annakko nää naija" - nuori järkyttyneenä kiskaisee pyöränsä miehen edestä ja jatkaa kiireellä matkaa. Niin kai mieskin, tyttö ei katso taakseen, kun itku kuristaa kurkussa ja pelko painaa sydämessä. Äkkiä määränpäähän ja itkuinen soitto äidille. Kauhea kokemus, aivan kauhea. Eli on niitä. Tämä tapahtui vuonna 1987.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten on jo kerrottu, valvontakameroita on keskustassa todella paljon.
Ja niitä on muitakin kun ne näkyvissä olevat puolipallot rakennusten kulmissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa riittää onneksi valvonta kameroita ainakin ydinkeskustaan alueella. Poliisi kyllä auttaa selvittämään asian ja kertoo miten pitää toimia.
Sama heppu tekee saman toiselle varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskoisin että kyse on samasta henkilöstä johon olen törmännyt kaksi kertaa; viime syksynä ja nyt eilen. Molemmissa kohtaamisissa hän maleksi bussipysäkillä. Molemmilla kerroilla tämä mies on huudahtanut "onpa nätti tyttö" (lause josta päättelin että sama henkilö kyseessä). Hän on yrittänyt tulla halaamaan ja puhunut rivoja, mutta olen jämäkästi todennut "minuun ei saa koskea".

Minusta tämä mies vaikutti mielenterveysongelmaiselta, mikä ei tietenkään poista sitä tosiasiaa ettei kenenkään koskemattomuutta saa loukata. Hän ei ymmärrä mistä oikeasti on kyse (vrt. dementikkojen vastaava käytös esim. hoitokodissa mistä itselläkin kokemusta). Eli pysykää jämynä, sanokaa selkeästi EI. Ja jos henkilö ehtii ns. käydä päälle, huutakaa apua. Tarvittaessa asian vieminen eteenpäin. Kuten aiemmin sanoin, mikään sairaus tms ei oikeuta kähmimään toista. Tämä tapaus ei todennäköisesti ikinä tule ymmärtämään tekojensa sopimattomuutta ja seurauksia, mutta mieluummin tekisin asialle jotain (eli nostaisin äläkän) kuin lakaisisin maton alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei polisiin yhteyttä,miksi ei metelin nostoa kadulla,miksi julkisuus tuo helpotusta yleensä ahdistus kerrotaan luottamuksellisesti asiantuntialle,miksi juttu alkaa tuntua epäuskottavalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottaisin yhteyttä poliisiin ja kertoisin tapahtuneesta. Poliisin arvioi onko asiaa mahdollista viedä eteenpäin. Ja vaikka ei olisikaan niin ainakin kirjoittajalla voisi tulla parempi mieli jo siitä ettei ainakaan painanut asiaa villaisella vaan vei sen niin pitkälle kuin mahdollista. Kiitos myös tästä kirjoituksesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

neuvoisin heittään irti kärryistä, ja nakkaan turpavärkkiin, ja päälle: " enenpi ois liikaa??"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekijä syyllistyi selkeästi seksuaaliseen ahdisteluun. Tilanne olisi voinut edetä pidemmällekin jos olisi ollut kesäaika ja syrjäinen paikka. Sinuna tekisin rikosilmoituksen tai ainakin antaisin tuntomerkit poliisille. Jos näihin ei reagoida, niin tekijät rohkaistuvat ja tilanteet voivat johtaa raiskauksiin.
Aremmat ja ujommat naiset eivät kykene puolustautumaan, joten syyllistäminen on p:stä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiaan millä todenperäisyys osoitetaan tässä miehiä syyllistävässä jutussa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa miehistä tuntuu olevan täysin kykenemättömiä toisten huomioon ottamiseen eli toimivat täysin itsekkäästi, ehkä jopa uskoen toiminnan kohteeksi joutuneen ilahtuvan siitä. Voisiko joillakin kyseessä olla jotain katkeruutta, jossa 'maksellaan akoille saatavia'.
Osa naisistakin tuntuu toimivan saman tyyppisesti, etenkin humalassa. Kaikilla meillä on oikeus niin sanalliseen kuin keholliseen koskemattomuuteen.
Vastaantulijoille hymyily taas voi oikeasti ilahduttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tuntuu olevan osa naisista myös samaan, eli täysin itsekkääseen toimintaan vailla empatiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tuossa ylitettiin koskemattomuuden raja ihan mennen tullen. Jos mies olisi vain todennut että "onpa kaunis tyttö", ja kävellyt ohi, niin asia olisi tältä osin ok. Mutta kun hän tarttui kiinni ja alkoi nylkyttämään omaa genitaalialuettaan aivan tuntemattomaan nuoreen neitoon, niin on päivänselvää, että raja ylittyi.

Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan koskemattomuuteen ja kun se raja ylitetään niin kyseessä on rikos.

Se, että mies on siistin näköinen ulkoisesti ei todista mitään. Usein on niin että juuri tällaisen ulkoisen habituksen omaavat ovat niitä jotka kuvittelevat itsestään liikoja. Ymmärrän hyvin, että tilanteessa voi mennä hämilleen, eikä reaktio tule kuin vasta jälkeenpäin.
Hyvä, että toit asian julki. Toivottavasti tyyppi tunnistaa itsensä ja häpeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tämän jutun todenperäisyys tiedetään. Ainiin keskustahan on täynnä valvontakameroita. Sieltä vaan tutkimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niin, ei mitään, saat vain enemmän ikävyyksiä. Mutta jos olisi olkalaukku pitkässä hihnassa
linkoat sen pääsi päällä ja juokset muutaman askeleen perään ja laukku täydellä voimalla niskaan! Toimii!
Saat maksettua edes vähän takaisin kun toinen lähtee niska kyyryssä pakoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

130
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
54
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
48
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
45
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
35
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
33
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Mainitsemasi alat eivät ole pienipalkkaisten aloja, korkeintaan siivooja, en tiedä. Sunnuntait ja vuorotyöt nostavat tul... Lue lisää...
Varakas köyhä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image