Mielipiteet

Lukijalta

Olennaisinta on se mitä tehdään, ei yksin se, montako hoitajaa las­ken­nal­li­ses­ti on

Mielipiteet 5.2.2019 7:00
Sami Pikkuaho

Vasemmistopuolueet ovat jo kauan ajaneet hoitohenkilökunnan minimimäärän asettamista lakiin. Tämä tarkoittaisi sitä, että kaikissa hoitolaitoksissa on oltava vähintään 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohden. Nyt keskustelun lämmetessä myös keskusta kiiruhti kannattamaan tätä esitystä.

Kokoomus ei ole kannattanut eikä kannata nytkään tiettyä kaavamaista desimaalimäärittelyä. Mielestämme tavoitteeseen, siis hyvään hoitoon, päästäisiin paremmin hoitotakuulla. Olennaisinta on se mitä tehdään, ei yksin se, montako hoitajaa laskennallisesti on.

Laitoshoidossa olevien tilanne vaihtelee suuresti. Osassa hoitolaitoksista on pääosin hyväkuntoisia vanhuksia ja toisessa ääripäässä ympärivuorokautisesti enemmän kuin yhden hoitajan tarvitsevia vanhuksia. Myös hoidon puitteet voi vaikuttaa siihen, miten paljon hoitajia tarvitaan. Kaavamaisuus hoitajamitoituksessa nostaisi kustannuksia 200–250 miljoonaa euroa ilman, että se toisi varmuutta hyvästä hoidosta.

Keskustelussa myös ilmeisen tarkoituksellisesti sekoitetaan yksityinen palveluntuotanto nyt ja valinnanvapaus tulevassa sote-mallissa. Mikäli kokoomuksen vaatima valinnanvapaus tulee lakiin, palvelun järjestää jatkossakin julkinen sektori, mutta sen tuottamisesta pääsevät kilpailemaan myös yksityiset yritykset. Tarjolle tulisi myös enemmän pienyrittäjien hoivakoteja. Asiakas tekee itse valinnan, kenen palveluja hän käyttää. Jos palvelun taso ei vastaa odotuksia, sen voi vaihtaa. Nyt palveluntuottajalla ei ole sellaista riskiä, että asiakas lähtee pois, koska kunta on ostanut paikan tältä toimittajalta.

Jos sote-uudistus kaatuu, kunnat tulevat ulkoistamaan nämä palvelut pitkälti yksityisille pääosin suurille toimijoille ja osoittavat kuntalaisille, että tämän tuottajan palveluja on käytettävä. Sote-uudistuksessa valvontaan käytettävät resurssit tulevat olemaan aivan toista luokkaa 18 maakunnalla kuin nyt noin 300 palvelun järjestäjällä. Tähän on kiinnitetty erityistä huomiota eduskunnan käsittelyssä olevan palvelutuottajalain valmistelussa.

"Muutos lähtee vanhuspalvelulain uudistuksesta, jossa keskiössä on asiakas – siis seniorikansalainen, jolle annetaan mahdollisuus valita."

Nyt on tilaisuus kerätä poliittisia irtopisteitä ja näyttäisi siltä, että koko oppositio on tekemässä välikysymyksen asiasta, jonka lainsäädännön he itse ovat olleet tekemässä. Näin ei vanhusten hoidon tilanne parane. Muutos lähtee vanhuspalvelulain uudistuksesta, jossa keskiössä on asiakas – siis seniorikansalainen, jolle annetaan mahdollisuus valita. Tätä valintamahdollisuutta ei tarvitse kenenkään pelätä. Sairaanhoitajan valan tehneenä en voi mitenkään hyväksyä, että vanhukset jätettäisiin heitteelle.

Sami Pikkuaho

sairaanhoitaja

Oulun Kokoomuksen puhjeenjohtaja

kansanedustajaehdokas (kok.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Pikkuaho näyttää olevan eri linjoilla kuin Orpo, joka hyväksyy hoitajamäärän.
Jokainen sairaanhoitoalalla ja muutkin tietävät, että hoitajien määrällä on suuri merkitys hoidon tasoon. Tämähän on aivan selvä asia. Mitoituksessa ei tavoitteena ole sama määrä joka laitokseen, vaan minimimäärä siten, että vaativaa hoitoa tarvitseville pitää olla enemmän hoitajia. Vaikuttaa tuo Pikkuahon kirjoitus siltä, ettei hän ole perehtynyt asiaan. Irtopisteiden keräys ei onnistunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäki Kokomuslaisen kirjoitus on täynnä oletuksia oletuksia joissa julkisen sektorin järjestämänä hoito menee ns. persilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On liene selvää että hoidon laatuun vaikuttaa oleellisesti hoitajien määrä. Mutta tuottohan on yrityksellä parempi mitä pienemmällä henkilökunnalla toimintaa pyöritetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja on ollut pahasti ulkopuolella asian käsittelystä, Orpo jo eilen suostui ottamaan hoitajamitoituksen lakiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomukselle tuli hätä, että mitenkähän tässä käy, kun vaalien alla ollaan eri mieltä kuin muut.

Taktisesti todella hölmösti toimittu Orpolta, että meni antautumaan tähän väittelyyn Eduskunnassa, jossa oli myös tunnetta mukana. Monet äänestäjät äänestävät tunteella ja sen kokoomus tulee näkemään seuraavissa vaaleissa. Missä pelisilmä, jos sitä yleensäkään on olemassa?

Onhan se hölmöä, jos lakiin tulee nämä hoitomitoitukset kirjoittaa, mutta jos ei osata hankkia ja ei ole valvontaa, eikä sanktioita, tulee se johonkin kirjata, että mitä vanhustenhoidolta vaaditaan. Sen jälkeen voidaan mennä raastupaan, kun mitoitus on edes johonkin kirjattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmiston johon kuuluu ay vetoinen sdp on saanut oppinsa ja mittamääreensä edesmenneestä Neukkulasta jossa tuotantoa mitoitettiin kilomäärän mukaan jolla ei ollut laadun kanssa mitään tekemistä. Sama mittatikku on nyt vassuporukoiden ajatusmallina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, kerroppa, kun olet nyt expertti, että mitkä laadunohjausmekanismit toimivat nyt näillä isoilla hoivakoideilla esimerkiksi vaikka Attendolla ja Esperillä?

Eihän näitä ongelmia tarvitsisi lukea, jos niitä ei olisi. Siellä ei ole myöskään minkäänlaista ammattitaitoa ja johtoa, jos tällä tavalla toimitaan. Missä ammattiylpeys, missä osaaminen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EI vanhuksen tarvitse osata valita mitään ja KOKO "valinta" joutaa hetimiten hävittää tästä vanhustenhoidosta ja myös muustakin terveydenhoidosta. Valinta on kuvitteellista tämän kokoisessa maassa ja markkinassa.

Mistä kansalainen valitsee, kun markkinat eivät tarjoa valintoja, ei tänä päivänä, eikä tulevaisuudessakaan? Se on aivan varma asia. Kokoomus on taas löytänyt "ismin", jota se yrittää markkinoida, ja jota ei ole edes käytännössä olemassakaan. Jos ei ole tuottajia, ei ole tuottajia. Ei näitä suuria firmoja voida verrata samana päivänäkään yhden hengen firmaan, jossa omistaja käy hoitamassa vanhusten kynnet. Mitä luulette, kumpi firma tarvitsee enemmän investointi pääomaa, vanhusten hoivakoti vai kynsien hoitaja, ja kumpi kykenee perustamaan terveydenhoitoyksikön tai vanhusten hoivakodin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittajalle tiedoksi, että vanhukset jätettiin heitteille jo vuosia sitten poliittisella päätöksellä kun linjattiin vähentää laitoshoitoa ja keskittyä kotihoitoon. Tilanne tulee vain pahenemaan. Yksi korjausliike on hoitajamitoituksen saaminen lainsäädäntöön ja se tulee tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olennaista on nimenomaan se, että paljonko MINImissään hoitajia on.

Ihan sama, että minkälainen hoidon tarve on, niin silti voidaan lakiin kirjoittaa hoitajien minimimäärä. Tästä ylöspäin hoitajia voi olla tilanteen mukaan vaikka yli yhden/henkilö. Miksi kokoomus tätä pelkää? Pelkäävätkö he, että tästä ei tule tarpeeksi isoja voittoja, kun toiminnalle laitetaan minimitaso. Muuten en tätä ymmärrä millään.

Onhan se aika kumma, että jos ei tällä koulutustasolla saada kehitettyä sellaisia vanhustenhoitomittareita, että ne kun alitetaan, siitä tulee kerralla sellaiset sanktiot, että ne todella tuntuu. Ongelma on vain se Suomen kokoisessa maassa, että ei täällä synny kilpailua, vaan kuten tässäkin jo nähdään, on vain muutama toimija ja markkinoista tulee monopolimarkkinat. Tämän vuoksi tuleekin julkisen näitä palveluja järjestää, että se voitto, joka syntyy näissä yksityisissä ja vanhustenhoitolaitoksissa saadaan vanhusten hoidon käyttöön, eikä yksityiselle firmalle voiton jakamiseen. Jos tämä pelikenttä on nykyisen kaltainen, jossa on vain muutama toimija ja tämän vuoksi ei pystytä tekemään tarpeeksi hyviä sopimuksia ostajan kannalta, niin on parempi palata takaisin siihen maailmaan, jossa nämä palvelut tuotettiin ihan itse eli julkisena.

Kuntapäättäjät ovat tässä aivanasemassa. He ovat nyt ulkoistaneet vanhustenhoidon silmistään yli 50 %:sti tällä hetkellä tai se on tätä luokkaa. Tämä on ollut helppo tehdä, ei ole tarvinnut järjestää mitään, on vain tarvinnut tehdä sopimus, jota ei ole edes osattu tehdä ja valvoa, niin tilanne on juurikin tämä, joka on ollut esillä. Rahasta tämä homma ei ole kiinni, vaan halusta saada asiat kuntoon. Laitetaanhan me rahaa muiden maiden kehittämiseen, palveluihin ja moniin muihin asioihin tässä maassa.

Onhan se aika merkittävää välinpitämättömyyttä, että vanhus makaa lattialla, jos hän on sinne tipahtanut. Hänet siihen peitellään ja jatketaan niin kuin ei mitään olisi tapahtunut. Missä hoitaja, missä moraali, missä empatia, missä ihmisyys, missä ammattiylpeys, missä työn valvonta, missä hoidon laatu, missä toisen kunnioittaminen, missä välittäminen, missä omainen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotkut ne vaan jaksaa hölöttää "lukumäärillä ei väliä, tärkeintä se mitä tehdään". Mitäs seuraavaksi kun ei ole niitä tekijöitä? Sitten selitellään silmät pyöreinä "parhaamme olemme yrittäneet", kiitoksia kuitenkin miljoonatileistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitoshoitoon joutuvat vanhukset ovat aina erityisen ja suuren avun tarpeessa. Kotihoito ei enää onnistu. Avuttomat päättäjät ja laiskat virkamiehet eivät viitsi suunnitella kunnallista vanhustenhoitoa, vaan automaattisesti siirtävät hommat ahneille ylikansallisille firmoille. Sote ei tätä tilannetta muuta: samat päättäjät ja virkamiehethän sielläkin toimivat! Mistään ei tule sitä kuuluisaa kolmen miljardin säästöä. Terveyden- ja vanhustenhoito tulee olla julkista palvelua. On moraalitonta, että me maksamme verovaroin kasvottomille sijoittajille ja veronkiertäjille voittoja ja suuria pääomatulotienestejä. Käytäköön kovaa bisnestä kaikilla muilla aloilla, mutta ei avuttomien vanhusten ja sairaiden kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tilastot nähty muista maista ,mitkä on vanhusten hoitoon käytetty rahaa,johan tuon ymmärtää mikä on sitten yksi peruste laadukkaaseen hoitoon ,hoitajamitoituksella ihan varmasti on aikaa enempi tehdä inhimillisempää hoitotyötä ,olisi vaikka kaupanpalvelut,kassajonot eivät vedä ,pian on asiakkailla sietokyky koetuksella ,suusta tulee sammakoita. Täytyy ihmetellä tätä suomen politikoita ja julkisuuden asiantuntijoita ,millä perusteella on laskettu vanhusten määrän kasvu 2050 luvulle,pitkäikäisyys ennustajaksi ei tarvitse tekeytyä,ihan varmasti tästä määrästä on jo suurinosa kerrosta alempana ja 2metriä maatapäällä ,niinhän se on että politikoitten hampaisiin ja syylliseksi on joutuneet nämä syyttömät veronsa ja työelämänsä tehneet ongelmaikäihmiset
Eipä ole vielä kuultu naapurivaltioitten taholta tuota ongelmaa, on masentavaa kuulla tuota joka päivä joka tuutista ,tämähän juuri sitä ikärasismia,onhan 50v jo vanha työnhakija,mistä tämä kertoo,ei ainakaan siellä työpaikoilla työkokemuksen omaavilta työntekijöiltä siirry tieto ja taito kokemattomille työntekijöille,siinä yksi selitys ammattitaidottomuuteen, tämä selittää myös osaksi hoitoalan ammattitaidottomuutta ,on vääristynyt käsitys koko työelämässä,nuoruuden ylistäminen, toiseksi arvokysymys mihin suomen rahavarojen syydetään ,missä on moraali suomen virkamiehilä ja ennenkaikkea asioihin tekeytyneillä politikoilla ,eipä ihme että ei ole enää motiivia entisillä politikoilla jatkaa tuolla linjalla,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä laitoksissa on "pääasiassa hyväkuntoisia" vanhuksia? Hoivapaikan saantiin on tiukat kriteerit. Kotihoidossa hoidetaan yhä huonokuntoisimpia. Hoitajamitoituksen nostolla ei varmasti yhteenkään hoitolaitokseen jouduta palkkaamaan "liikaa" hoitajia. Jotka tällaista puhuvat, eivät tiedä vanhustenhoidon nykytilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksaa, mutta tietenkin. Hoitaja ajattelee eettisesti, rahan ahne vain itseään. Kyse on arvoista, ei siitä mihin muuhun syydetään rahaa kuin heikompiosaisiin. Yksityistäminen on kallista ja laatu kärsii varmasti, koska tuloksen tekeminen kiinnostaa liikaa. Työntekijät joutuvat tekemään työtään vastoin arvojaan ja alipalkattuina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhusten hoidossa on nyt selvä rakenteellinen vika, joka ei välttämättä poistu vaikka hoitajamitoitusta nostettaisiinkin. Nämä Attendot ja Esperi caret ovat nyt osoittaneet mitä tarkoittaa osakeyhtiö vanhusten hoitajana. Tässähän eivät kärsijöinä ole olleet pelkästään vanhukset, vaan myös ammattitaitoinen henkilökunta, joka on uhkailemalla ja pelottelulla laitettu tekemään tulosta sijoittajille. Kyse ei ole rikkaruohoista, joita kitkemällä asia oleellisesti muuttuu, vaan paljon suuremmasta asiasta. Voi olla että pyörää ei tässä asiassa voi enää edes oikein pysäyttää ja vaihtaa suunta oikeaan. Siksi hoitajamitoituksen nosto toimii nyt parhaiten..varsinkin kun se Suomessa on nyt pohjoismaissa alhaisin. Tämä tietysti tuo lisää kustannuksia mutta ei ole sanottua, että se tulisi yhteiskunnan maksettavaksi, vaan se raha olisi pois pörssiyhtiön voitoista ja lisäksi suosisi eettisesti kestävällä tasolla olevia palveluntuottajia. Vanhuspalvelulakiin kun saisi jotenkin sisään sen, että palvelun tuottajan omistus täytyy olla 100% kotimainen, niin suurin rakenteellinen vika olisi korjattu. Huonoa hoivaa ei pidä sallia Suomessa lainkaan ja valinnanvapauden ei missään nimessä pidä perustua siihen miten vanhusta hoidetaan, vaan siihen missä paikassa hän haluaa hoivan..esim mahdollisimman hyvien kulkuyhteyksien päässä lähiomaisista tms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin: Lopetetaan puhuminen senioreista, puhutaan vanhuksista. Asiat oikeilla nimillään.

Ja sitten: mitä mikään yritys tekee "johtajilla", jotka seuraavat vain pörssikursseja? Johtaja, joka ei osaa toimialansa töitä, ei yksinkertaisesti osaa johtaa. Pelkästään rahastaa.

Kolmanneksi: Ala kuin ala, mitä suurempi yksikkö, sitä huonompi tuote.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen minä haluaisin nähdä, miten pitkälle dementoitunut asiakas vaihtaisi hoitopaikkaa jos on tyytymätön hoidon tasoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen pääosin samaa mieltä kirjoittajan ja Kokoomuksen kanssa erityisesti kaavamaisen mitoituslain suhteen, mutta korostan sitä, että kunnan ei pidä ulkoistaa ja kilpailuttaa itselleen kuuluvia tehtäviä kuten vanhustenhoitoa. Jos kunta on liian pieni yksikkö sitä järjestämään, tarvitaan suurempi julkisyksikkö.

Ulkoistaminen tuo väistämättä lisäkustannuksia, kuten
- kaksinkertainen laadunvalvonta
- markkinointi
- epäonnistumis- ja varautumiskustannukset
- voitot
eivätkä nämä ole mitättömiä (tyypillisesti 5-25 %, mutta vaihtelevat rajusti).

Yksityistäminen toimii vain tilanteissa, joissa asiakas itse valitsee ja maksaa palvelun. Yksityistäminen vähentää kustannuksia, jos
- toiminta vetää yrittäjä, joka vastaa toiminnasta 24/7,
- yksityinen yritys voi tuottaa skaalaetuja, joihin kunta ei pysty, tai
- kunta on sählännyt oman hallintonsa niin perusteellisesti, että sitä ei saa toimivaksi

Sitä en tiedä, mitä hallitus esittäisi suunnittelemaansa sote-uudistukseen, koska siitä ei enää kukaan ota selvää eikä se kuitenkaan ehdi päätöksentekoon ennen vaaleja. Sen tiedän, että järkevintä olisi rakentaa sote-julkisen sotetoimen varaan kuntaa suuremman sote-alueen varaan. Sitä en tiedä, mikä on sotealueiden optimaalisin määrä välillä 1-80 eikä sitä tiedä hallituskaan, ei kai ole yrittänytkään selvittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai maksaa se jos palkataan lisähoitajia. Maksaa tietenkin ja rahaa olisi jos tämä hallitus ei olisi rikkaiden verotusta vähentänyt vaikka oli vallassa nousukaudella. Ei ne kaikki ongelmat ratkea desimaaleilla mutta pitää olla perälauta että meillä köyhilläkin olisi jokseenkin säällinen loppuelämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

14:58
Antti Häkkänen: On tervettä, että kokoomuksen puheenjohtajasta keskustellaan
14:57
Orpo käyttäisi kolmen miljardin investointirahat ratoihin ja korkeakouluihin – " Ei kannattaisi ripotella vaalilupauksiin"
14:55
Liitovarjoilija tippui veteen Taskilan edustalla, ohikulkija hälytti apua
14:54
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke siirtyy vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
14:45
Suomalaisperhe rajussa onnettomuudessa Liettuassa – vanhemmat kuolivat heti, kolme lasta sairaalassa
14:32
Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa saa ampua ilotulitteita venetsialaisissa – ilotulitus sallittua vain taajaman ulkopuolella
14:22
Auto ajautui ulos tieltä ja kierähti katolleen Kajaanissa, kuski loukkaantui lievästi
86
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
71
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
35
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
29
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
27
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
22
OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

"kalakisa"
Magge

Uusin lukijakuva

Sateen jälkeen.
Lukija

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image