Mielipiteet

Lukijalta

Olen saanut yh­tey­de­not­to­ja, kuinka jo nyt on perheissä liikaa kuormitusta kou­lu­teh­tä­vis­tä

Mielipiteet 25.3.2020 8:00
Myös etäkoulun opettaja itsekin

Oppilailla alkoi etäkoulu kotona, eli oppivelvollisuus jatkuu poikkeustilanteesta huolimatta. Huoltajilla ei ole opetusvelvollisuutta vaikka on poikkeustilanne, se meidän opettajien tulee muistaa antaessamme kotiin eri oppiaineista tehtäviä oppilaille.

Olen saanut yhteydenottoja, kuinka jo nyt on perheissä liikaa kuormitusta koulutehtävistä. Saman päivän aikana on tullut jopa useita Wilman viestejä, joissa etäkoulutehtävät ovat olleet liian haasteellisia. Emmehän opettajina halua sammuttaa oppimisen iloa tässä erilaisessa tilanteessa.

Huoltajilla on kasvatusvastuu, johon sisältyy koulunkäyntiin kannustaminen ja tehtävien tekemisessä tukeminen ja ohjaaminen sekä vastuu edelleen, että lapsi tekee koulutehtävät. Toki opettaminen ei ole kiellettyä, mutta siitä ei saa tulla rasite huoltajille.

"Saman päivän aikana on tullut jopa useita Wilman viestejä, joissa etäkoulutehtävät ovat olleet liian haasteellisia. Emmehän opettajina halua sammuttaa oppimisen iloa tässä erilaisessa tilanteessa."

Meidän opettajien on hyvä muistaa, että menemme tässä etäkoulutilanteessa, kuten aina, kaikkien terveys ja hyvinvointi ykkösenä. Emme halua perheiden henkistä konkurssia, päinvastoin, perheisiin niin hyviä kuin mahdollista yhteisiä hetkiä kotona ja ulkoilmassa. Meillä on erilaisia perheitä, joissa monissa jo ennen tätä koronan aiheuttamaa poikkeustilaa, on paljon huolia.

Suosittelen opettajia kysymään huoltajilta heti nyt alkuvaiheessa ja myöhemmin, miten siellä kotona menee, onko tehtäviä liian vähän, sopivasti vain liikaa. Monilla huoltajilla on iso kynnys ottaa opettajaan yhteyttä. Sen vuoksi meidän opettajien on tärkeää kysyä huoltajilta pitkin etäkoulumatkaa.

Olisiko vanhojen asioiden kertaamiselle nyt aika ja keventää uusien asioiden opetuksessa. Onko tärkeää kehottaa oppilaita lataamaan useita sähköisiä oppipolkuja? Siinä voi käydä niin, että tulee sekavuutta digitaalisten oppimateriaalien ja kirjojen kanssa. Selkeät ja yksinkertaiset ohjeet ovat tärkeät eri oppiaineiden kohdalla.

Lukuvuotta 2019–2020 on kulunut jo suurin osa, noin 75 prosenttia. Kevätlukukauden päättyessä antamamme arviointi perustuu koko lukuvuoden oppimisen arviointiin, eli sekään ei ole mikään ongelma tässä poikkeustilanteessa.

Otamme rauhallisesti (viikonloput vapaat etäkoulutehtävistä), emme kuormita oppilaita, huoltajia ja tietysti pidämme me jokainen myös itsestämme hyvää huolta.

Myös etäkoulun opettaja itsekin

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

Jutun kommentointi on päättynyt.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (92)

Kiiminkijoen koulun opet tekevät hienoa työtä ja kotiin tulee selkeät ohjeet päivän tehtävistä.
Opettajat ovat yhteydessä ja heihin saa olla aina tarvittaessa yhteydessä. Auttavat ja neuvovat.
Huikean hienosti hoidettu homma!
Useamman koululaisen kanssa saadaan tehtävät hyvin tehtyä.
Kiitos opet :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aamulla ylös ja projektien kimppuun, mikä on tämä lukio opettajien lukematon projektien määrä, siihen kun lisätään normi läksyt+muut tehtävät. Nyt alkoi koeviikko joka rassaa lisää mutta osasta projekteista ei ole luovuttu? Ilta myöhään väännetään, missä se muu arki kun ei ehdi muuta tekemään? Video opetuksesta tms ei tietoakaan, nyt ei kaikki hommat toimi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reiluinta olisi nyt ottaa ihan iisisti ja kattella syksyllä, miten ne kouluhommat onnistuisivat. Kevättodistus ei ole terveyden väärtti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wilmasta tulee koko ajan jatkuvalla syötöllä turhia viestejä. Vastenmielistä, että opettajat ovat niin sometodellisuuden läpitunkemia, että kokevat velvollisuudekseen lähettää koko ajan jatkuvalla syötöllä koulun mitäänsanomattomia viestejä. Olen vanhempana todella kyllästynyt koulun viesteihin ja typeriin vanhempainiltoihin, joissa puhutaan vain huumeista ja Valkeassa käymisestä. Koulu antaa todella masentavan, tylsän ja matalaotsaisen kuvan sekä vanhemmille että oppilaille.
Opetus on edelleen niin tylsää, että koulunkäynnin ilo on kadonnut oppilailta. Opettajat, te olette nyt aika pahasti tippuneet kyydistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OSAO hyvin hoitanut homman. Opettajat lukevat etänä ikivanhoja monisteita jos saavat teamsin pelaamaan. Muutama hikinen tehtävä joiden tekemistä EI valvota! Nyt hyvävelisluibat siipeilee minkä ehtivät. Kaikkihan valmistuu tuolta oli läsnä tai ei, oli tehtävät tehty eli ei. Voi tätä ilon päivää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainaki meillä sujuu etäopiskelu hyvin. Lapset käy Pitkäkankaan ala ja yläastetta. Tehtäviä on sopivasti ja opettajat on päivittäin yhteydessä oppilaisiin. Ei mitään valittamista asian kanssa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti tämä tilanne vaatii joustoa puolin ja toisin. Poissaoloja ei missään nimessä tule merkitä selvitettäväksi. Toki jos tehtävien palautus ja Teamsissa ym. olo on kokonaan nollassa niin yhteyttä oppilaan kotiin. Jokainen tekee hommat omaan joustavaan tahtiin, ei pidä olla tunnilleen tarkkaa. On varmaan joitain oppilaita jotka eivät ota vastuuta ja luistavat kaikesta. Kotitaloudessa ei pitäisi kotileivontaa nyt vaatia ainakaan kovin innokkaasti, muut aineet nyt tärkeämpiä. Leivonta-aineet oma kustannuksensa perheissä. Osaksi kotitalous voisi olla nyt teoriaa aiheista hygienia, ruoka-aineallergiat, ym ruokatietoutta. Ja leipoakin saa! Myöskään liikunnassa ei kehoituksia liikuntapuistoihin. Kokoontumisia pitää nyt välttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettajat näyttää unohtaneen, että heidän tehtävänsä on opettaa asiat eikä laittaa listaa asioista. Osa sen pyrkii hoitamaan, osa ei ollenkaan vaan opettaminen jää täysin kodin vastuulle.
On otettu yhtä' äkkiä käyttöön erilaisia sovelluksia, joita ei ole juuri ollenkaan tai ollenkaan harjoiteltu koulussa. Ja nyt lapsen pitäisi osata itsenäisesti opiskella ja osata vielä käyttää ko. ohjelmia.
Lisäksi opettajat ( osa heistä) ei ymmärrä, että kun tehtävänanto on epämääräinen lista sivunumeroita yms sälää, menee oppitunnista 10 minuuttia, ennen kuin lapsi voi aloittaa tehtävien tekemisen. Nyt vaaditaan aivan liikaa. Onko opettajilla oikeasti näin vaikea tajuta, että pelkästään tämä poikkeustila ne, huoli ja epävarmuus lapsella luo valtavan stressin. Lapsella saattaa huolettaa tämä tilanne todella paljon. Samaan aikaan vaatimukset vain kasvaa. Tämä on hätähuuto!

Opettajat, menetätte sen arvostuksen, jota olen tähän saakka tuntenut. Olkaa inhimillisiä. Meille vanhemmillekin olisi tässä tilanteessa nämä liian paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se yhteiskunta noin pyöri.kyllä se on otettava lusikka käteen myös siellä kotona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..mutta ei pidä väheksyä toisten huolia ja ongelmia. Meitä on niin monenlaista ja monessa tilanteessa elävää, että kyse ei välttämättä ole lusikan ottamisesta. Yhteiskunnan pyöriminen ei ole ollenkaan relevantti lausahdus tässä yhteydessä. Huomaat sen itsekin kun maltat hiukan aikaa ajatella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etäkoulua on takana nyt viikko. Opettaja ei ole ottanut kertaakaan yhteyttä ja kysynyt, miten menee. Aamuisin tulee pitkä tehtävälista, mutta vielä tähän mennessä mitään asioista ei ole koulun toimesta opetettu. Kyseessä tokaluokkalainen lapsi, eli ihan itsenäisesti ei pysty uusista oppisisällöistä ottamaan selvää tai tuottamaan tehtävien vastauksia monille sähköisille alustoille. Moniko kahdeksanvuotias osaa ottaa valokuvan työstään ja ladata sen tiettyyn paikkaan vaikkapa Teams:ssa, jos koko alusta on uusi? Itse teen samalla täyttä työpäivää etänä, mutta tällä viikolla ollaan saatu jo rytmi paremmin kohdalleen, kun olen jaksottanut omat työni aikaiseen aamuun ja myöhäiseen iltaan. Onneksi se on mahdollista, mutta kyllä tässä on useamman lapsen yksinhuoltajana välillä helisemässä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opettajan pitää opettaa, jos ei luokassa niin sitten etänä. Vanhemman tehtävä ei ole opettaa, ainoastaan tukea oppimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan siksi olenkin omat työni ajoittanut koulupäivän ulkopuolelle, että ehdin lapsiani opettaa. Ja kyllä, sehän olisi sen opettajan tehtävä, joka tästä saa palkkaa, mutta ymmärrän sekin, että monella opettajalla on vielä digialustojen haltuunottamisessa itselläänkin tekemistä. Ei välttämättä vielä taidot tai aika riitä sekä etä- että mahdollisen lähiopetuksen toteuttamiseen. Tämän viikon tehtävälistat ovat onneksi olleet viime viikkoa lyhyempiä, eli kyllä tästä selvitään. Pyydän vaan opettajilta armoa sen suhteen, että jos tehtävät pitää kuitata valmiiksi tai lähettää joka päivä tiettyyn kellonaikaan mennessä, niin se voi olla melkoinen haaste useamman lapsen perheessä. Tsemppiä kaikille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä kuulla, itse ajattelen, että opettajan ja vanhemman yhteistyö korostuu tällaisissa tilanteissa ja vilpittömästi olen sitä mieltä,että opettajan tulee olla se aloitteentekijä. Varmasti on opettajalle haastava tilanne,mutta näin kriisissä täytyy myös opettajan unohtaa työaika ja pyrkiä tukemaan perheitä opetuksen osalta. Hyvällä yhteistyöllä saadaan ihmeitä aikaan,tsemppiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö nyt olisi hyvä tilaisuus vahvistaa perussivistystä esim kirjoja lukemalla ikätason mukaisesti laidasta laitaan? Siihen kirjoitusharjoituksia ja matematiikan kertausta, ei kai sitä paljon muuta tarvitse. Kieliä ja jotain taideaineita. Hauskaa jos lapset ja nuoret innostuisivat vaikka filosofiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teen edellisenä iltana molemmille lapsille ,(9 & 12v) aikataulun taukoineen, ulkoiluineen ja ruokailuineen valmiiksi, johon kirjoitan myös tehtävät, jotka ope on antanut Wilmalla tai Teams-sovelluksella. Käyn läpi päiväohjelman valmiiksi ja neuvon uudet asiat. Hyvin toimii, kun pari tarkistussoittoa tekee päivän aikana. Jos hommat on tekemättä jostain syystä, niin sitten opiskellaan illalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No meillä lapsi hoitaa oma-aloitteisesti kaikki tehtävät varmaan puoleen aikaan mitä koulupäivä vie, aamulla 9 aikaan kone ja kirjat valmiudessa,toki tarkistamme että kaikki menee ok, mutta lapsille voi siis opettaa oma-aloitteellisuutta jo vauvasta lähtien...Tämä etäkoulu toimii loistavasti näin ja toivon että koulut aukeavat seuraavan kerran joskus syksyllä. Kotokonttorilla meillä 2 aikuista ja ei mitään ongelmaa lapsien kanssa, ovat päivän ajan kohtuu hiljaa jotta me voimme tehdä töitä ja illalla touhutaan yhdessä, laitetaan ruokaa, pelaillaan jne. Opettajalle suuret kiitokset...en viitsi sanoa kelle ja missä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos, kun kiität. Voisit hyvin laittaa ihan nimelläkin. Kuten näistä teksteistä huomaat, opettaja ei liikaa kiitosta saa. Parhaansa hekin yrittävät, ihan varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (92)

Uutisvirta

6:16
Kalevan koiranpentulive – katso, mitä kahden viikon vanhoille pennuille kuuluu keskiviikkoaamuna
6:00
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta
6:00
Kolumni: Maalivahdista kasvoi aikansa paras luistelija Tilaajille
6:00
Yksi Oulun kaikkien aikojen parhaista urheilijoista täyttää tänään 60 vuotta – kuvat Reijo Ruotsalaisen uran varrelta kertovat ikimuistoisista hetkistä Tilaajille
6:00
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
6:00
Koronavirus viivyttää hävittäjähanketta jopa kuukausia ja voi muuttaa vuosittaisia miljardien eurojen maksuosuuksia, joista linjataan jo tässä kuussa Tilaajille
31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
8
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
6
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
6
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
1
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
1
Törkeä rattijuopumus Kajaanissa – Poliisi: Kuljettaja haahuili auton ulkopuolella

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image