Mielipiteet

Lukijalta

Nyt ei ole aika lisätä veroja matkailuun – kaupungin ter­vey­den­huol­lon kustannusten maksattaminen mat­kai­li­joil­la on kaukana ekologisesta matkailusta

Mielipiteet 18.9.2019 6:00
Kaisa Peltomäki

Kokoomuksen valtuustoryhmä on Rovaniemellä ottanut esiin turistiveron (Kaleva 13.9.), jonka puolesta myös Kaleva otti voimakkaasti kantaa (Kakkonen 16.9.).

Nopeasti ajateltuna on helppo kannattaa lisämaksua turisteille. Kuten kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Sanna Luoma toteaa, kasvava turismi luo menoja Rovaniemellä. Vaikutukset näkyvät sairaalapäivystyksissä sekä jäte- ja vesihuollossa. Nyt asukkaat joutuvat maksumiehiksi kasvavissa kuluissa.

Onkohan tätä laskettu aivan loppuun saakka? Unohtuuko tässä ahneudessa se, että kasvava turismi tuo myös paljon tuloja Rovaniemelle? Ilman suurta matkailijoiden joukkoa olisi moni yritys jäänyt perustamatta ja moni työntekijä vailla työtä – siis kortistossa tai jossain muualla maksamassa verojaan. Tämä vääjäämättä vaikuttaa myös kaupungin verotuloihin. Vaikea uskoa, että turismin haitat olisivat hyötyjä suuremmat.

Lapin liiton Satu Luiro kannattaa myös veroluonteista maksua, koska tavoitteena on kestävä matkailu. Luiron mukaan meidän pitäisi pystyä tarjoamaan mahdollisuuksia, jolla matkailija voi kompensoida omaa hiilijalanjälkeään. Tähän samaan viittaa myös Kaleva maanantain kakkosjutussaan.

Hiilijalanjäljen kompensointi ja kaupungin ammottavan kassan täyttäminen veroluontoisella maksulla eivät kulje käsi kädessä. Kaupungin terveydenhuollon kustannusten maksattaminen matkailijoilla on kaukana ekologisesta matkailusta.

”Hiilijalanjäljen kompensointi ja kaupungin ammottavan kassan täyttäminen veroluontoisella maksulla eivät kulje käsi kädessä.”

Suomi on maailmalla tunnettu korkeista hinnoistaan. Useat pienyritykset kamppailevat toimeentulonsa rajoilla myös matkailussa. Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran toimitusjohtaja Timo Lappi muistuttaakin, että Suomen matkailuala on yksi Euroopan verotetuimpia toimialoja ja palvelujen hinnoista erittäin iso osa on jo nyt veroja.

Kilpailukenttänä matkailussa on usein koko maailma, lomailija päättää mennäkö Italiaan aistimaan historiaa, Thaimaahan rannalle löhöämään vai Suomen luontoon elämyksiä hakemaan. Matkailun buumi on huomattu myös muissa maissa. Nyt kannattaisikin pitää pää kylmänä.

Loppujen lopuksi Suomella ei ole paljoa tarjota sellaista, mitä kovimmat kilpailijamme eivät pystyisi tarjoamaan. Luontoa ja rauhaa löytyy monesta maasta, usein vielä huomattavan paljon lähempää asiakkaiden lähtömaata ja halvemmalla. Hinnalla emme ole kilpailleet koskaan. Nyt ei ole aika lisätä byrokratiaa ja veroja matkailuun.

Näin hiipuvan talouskasvun aikana jokainen toimiva yritys on lahja Suomelle ja jokainen vientieuro, jonka matkailija tuo palveluihin on tarpeellinen. Jokainen hetki, jonka yritys voi käyttää markkinointiin, tuotteistamiseen ja ydinosaamiseensa on tärkeä. Ei ruveta kateellisiksi matkailun kasvusta vaan tuetaan mieluummin yrittäjyyttä!

Kaisa Peltomäki

toimitusjohtaja

Finnature Oy

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Extreme-urheilun tarjoaminen luonnonrauhasta nauttimaan tulleille turisteille on edesvastuutonta yrittämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailijoita, joille pieni vero on kynnyskysymys? Eikö silloin juurikin yrittäjä joudu kamppailemaan kannattavuutensa kanssa, kuten kirjoittajakin hyvin tietää? Tulos sattaisi parantua hyvinkin - vähän, mutta laadukasta - paremmin kuin - paljon ja halvalla - periaatteen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti vähän mutta laadukasta on parempi, kuin paljon ja halvalla! Kyse ei ole yksittäisestä pienestä verosta, vaan niistä kaikista yksittäisistä pienistä ja isoistakin veroista, jotka toimialaan on jo kohdistettu. Yhdessä nämä tekevät ison osan meidän kulurakenteesta! Ja kun samaa luontoa tarjoaa harva se maa, eikä Suomen imagoetu loputtomiin riitä myyntivaltiksi rupeaa kulurakenteella olemaan merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiakashan sen veron maksaa, ei yrittäjä. Tosin usein yrittäjä joutuu perimään sen veron ja tilittämään sen valtiolle korvauksetta, mutta sekin pitäisi tulla asiakkaan maksettavaksi, jos yritys on kannattava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä enemmän turisteja, sitä enemmän luonto rasittuu. Jonkinlainen siivousmaksu tänne tulevilta on ihan paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen turisti maksaa jo nyt veroja Suomeen ison kasan, eikö näistä veroista pitäisi jo riittää vähän tuohon luonnon ylläpitoonkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulujen noustessa yrittäjä osaa laskea hintalappuun lisää numeroita, jotta asiat pysyy balanssissa. Finnaturen toimiala edustaa marginaalia matkailussa, joten tässä yritetään nyt muiden siivillä liihottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edustamme toki marginaalia ja siksi hinnoittelukin voi olla helpompaa. Hintaan voi aina euroja lisätä, mutta kannattaa muistaa, että asikas on se joka kohteensa valitsee ja nimenomaan siinä yleismatkailussa kilpailu on vielä kovempaa kuin erikoisaloilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomella kun ei ole puun ohella juuri mitään luonnonvaroja niin matkailu on hyvä semmoinen. Jostain täytyy tulla rahaa maan sisään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä "lahjat suomelle" tuhoavat lopulta kaiken luonnon ja rauhan eli pissaavat omaan monoonsa koko ajan. Jospa nämä "lahjat suomelle" alkaisivat periä jokaiselta tulijalta vaikkapa 1000 euron napapiiriveron. Olis vähemmän luonnonpilaajia ja olisi paremmat tulot näille "lahjoille", kunnille, ihmisille ja rahastoihin, joilla pystyttäisi edes osa tuhoista korjaamaan ja kompensoimaan. Lopultahan kuitenkin käy niin, että lahjakin muuttuu vanhanaikaiseksi ja rasitteeksi, heitetään roskiin ja lähetetään joulupukille uusi kirje.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä mieltä Kaisa Peltomäki on matkailun ja lentomatkailun aiheuttamista päästöistä? Voisiko niitä kompensoida muutenkin kuin kansainvälisellä lentopolttoaineiden verotuksella? Voisiko jokainen Lappiin tuleva turisti istuttaa Sipilän esimerkin mukaan lentomatkailun hyvittäjän määrän metsää Lapissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei päästökauppias! Toki matkailun hiilijalanjälkeä on hyvä kompensoida, ei siitä ole kyse. Metsän istuttaminen on yksi tapa kompesoida, jota tietenkin kannatan! Se pitäisikö sen tapahtua pelkästään Lapissa onkin sitten aivan toisen keskustelun paikka. Mielenkiintoista oliai nähdä myös se keskustelu, että jokainen Helsinkiin saapuva turisti istuttaa metsää etelässä. Eihän meillä matkailu kuitenkaan vaan Lappiin rajoitu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittaaka vain lisää asiaksmaksuja köyhille, että paremmat ihmiset pääsee matkailemaan ja lenetelemään maailmalla, niinkö kokoomus? Maksa verosi äläkä kitise.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos yritykset eivät tee vientiä, ei tule rahaa eikä verotuloja Suomeen. Nyt jo matkailu tuo usealle syrjäseudulle paljon työtä ja toimeentuloa. Ilman näitä yrityksiä (ja niiden maksamia veroja) kunnilla menisi vielä huonommin ja ne asiakasmaksut nousisivat vielä enemmän. Ei tämä ole vastakkainasettelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
13
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
12
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
12
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
10
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image