Mielipiteet

Lukijalta

Nykymenosta politiikan uusi normaali – toivottavasti nuoret ministerimme kestävät tulevat paineet

Mielipiteet 12.12.2019 6:00
Kari Luostarinen

Menestys on sitä, että kulkee epäonnistumisesta toiseen menettämättä innostustaan, totesi aikoinaan brittien vahva pääministeri Winston Churchill.

Tätä vanhaa viisautta saavat teoillaan vielä tänäänkin todistaa paitsi itse britit, myös täällä pohjolan perukoilla edesmenneitten hallitustemme sitkeimmät edustajat. Epäonnistumisista huolimatta innostusta ja sisua piisaa.

Kuluneitten viikkojen aikana on saanut lukea eri asiantuntijoiden, niin nykyisten kuin entisten poliitikkojen sekä median edustajien toistuvia arvioita hallitustemme äkillisten eroamisten syistä ja seuraamuksista. On puhuttu demokratian vajeesta, katteettomista lupauksista, luottamuksen puutteesta, puolueellisuudesta ja itsekeskeisestä johtamisesta, jopa huonosta hallinnosta. Siis seikoista, joista mitä vain aiempia hallituksia voisi arvostella.

Sen verran tiheään hallitukset ovat kuitenkin kaatuneet, että voisi arvioida nykymenosta tulevan uuden normaalin poliittiseen elämäämme. Ministeri- ja pääministerivalintoihin on samalla pesiytynyt erikoinen käytäntö. Ministereitä ei enää valita niinkään poliittisten ansioitten ja pitkän kokemuksen perusteella, vaan nuoruus menee etusijalle niin puolueitten avain- kuin hallituspaikkoja jaettaessa. Tällä mitä ilmeisimmin pyritään kosiskelemaan nuoria vaaliuurnille ja tuomaan kaivattua lisää hupenevaan vaalimenestykseen. Hyvä niin.

"Tilanne tänään kuitenkin ennakoi värikästä poliittista kevättä."

On silti yllättävää, miten ohut useiden ministereitten työkokemus on. Edes keskeisimmiltä ministereiltä ei edellytetä eikä nyt näyttäisi olevankaan kokemusta muusta kuin vähäisestä poliittisesta elämästä. Se voi olla ihan hyvä vastaisku aiemmalle itsekeskeiselle ja omahyväiselle politikoinnille.

On selvää, että tämä johtaa yhä enemmän avustajien ja ulkopuolisten asiantuntijoiden sekä oman puolueen konkareitten kuulemiseen päätöksiä valmisteltaessa. Siinä on sekä hyvät puolensa, mutta myös vaaransa. Tärkeää on, että lopullinen harkinta ja perusteltu päätös pysyy jämäkästi ministerin omissa käsissä.

Uudelta nuorekkaalta hallitukselta odotetaan hyvän johtamisen, yhteistyön ja keskinäisen luottamuksen lisäksi myös tuloksia. Taustalla on edellisen hallituksen aloittama työ ja ohjelma, jota ei haluttu muuttaa piiruakaan. Taustalla on siis ehdoton ja keskeinen vaatimus työllisyysasteen nostamisesta 75 prosenttiin eli 60 000 uutta oikeaa työllistä. Tästä 30 000 pitäisi olla maalattu ensi kesään mennessä. Lisäksi julkinen talous tulisi tasapainottaa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Ovatko tavoitteet oikeasti realistisia, kun tiedetään ettei tilanne maailmalla anna juurikaan vetoapua ja maassamme on parhaillaan menossa vaikeiksi luonnehditut työmarkkinaneuvottelut, joiden uskotaan jatkuvan pitkälle ensi kevääseen.

Kukapa ei silti toivoisi aidosti oikeudenmukaisuutta ja tasapuolisuutta edistävälle politiikalle onnea ja menestystä. Nyt kun tarvittaisiin laajaa parlamentaarista yhteistyötä vaativien tavoitteiden toteuttamiseksi, niin silti oletettavaa on, että galluppien sokaisema oppositio ei tulle antamaan piiruakaan periksi kritisoimansa hallitusohjelman vastustamisessa. Yhteistyöhaluja tuskin lisää aiempi Sipilän hallituksen kohtaama ärhäkkä epäluottamus kiky- ja sote-politiikassa.

Politiikassa muisti on pitkä, mutta toivottavasti ei silti johtaisi ikuiseen hallitus-oppositio vastakkainasetteluun, jossa pelissä merkitsevät vain omat ja oman puolueen edut. Koston sijasta aidon demokratian ja puoluerajat ylittävän luottamuksen tulisi olla etusijalla. Tilanne tänään kuitenkin ennakoi värikästä poliittista kevättä. Toivottavasti nuoret ministerimme kestävät tulevat paineet.

Kari Luostarinen

Iisalmi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kunhan katkerat pojat ovat heittelemästä kapuloita rattaisiin niin hyvin se menee ja maamme hyötyy merkittävästi nyt kun ohjelma on raiteillaan eikä hallitus (toivottavasti) yritä köyhdyttää meitä myydä tuottavaa omaisuuttamme ja tee mukatulosta leikkaamalla palakansaajien ostovoimaa.

Jos vain rohkeus riittää niin veropohja on laajennettava kaikkiin tuloihin ja pääomatulojen verot on kerättävä kaikilta sekä ylenmääräiset verohelpotukset ja lahjoitukset on karsittava pois - mm. vahingolliset '' yritystuet ''.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne ministerin pestit eikä valtiojohtoiset virat ole niin vaativia etteikö nuoret niitä pystyisi hoitamaan. Onhan Greettakin jo puheita pitänyt ilmastoaktivusteille Madridissa ja YK.n foorumeissa. Ministerisalkut on olleet jaettavissa jo kautta aikoin eikä siihen tarvi kummoisia pätevyyksiä ehkä pientä esiintymistaitoa ja puheiden sekamelskaa ja kiertelyjä. Puhetyöläisen ammatiss ei tarvi vaativaa ammattitaitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:10
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Siikajoella – rekkakuski auttoi vöihin roikkumaan jääneen kuljettajan ulos autosta
15:05
Suomalaisen Sonja Laukkasen tutkimusmatka tyssäsi koronaviruksen sulkemassa Kiinassa – hostellin koirakin puri niin, että oli mentävä tarkistettavaksi sairaalaan Tilaajille
14:41
Kolttamuusikko Jaakko Gauriloff palkittiin elämän mittaisesta kulttuurityöstä Tilaajille
14:35
Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti
14:15
Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyynärvarresta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”
13:49
HS: Verkkojätti Amazonin saksalaisen sivuston ohjelmistovirhe jumittaa toimituksia Suomeen
13:30
Nivalan vakavan liikenneonnettomuuden kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poikkeusluvalla – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bussipysäkillä odotelleista ihmisistä
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
27
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
20
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image