Mielipiteet

Lukijalta

Nyky-Suomi on rumasti rempallaan

Mielipiteet 16.7.2019 6:00
Arvo Latomaa

Vuosien aikana on maataloudessa siirrytty pientiloista satapäisiin navetoihin ja puolen pitäjän peltoaloihin. Kehitys on ollut samansuuntaista myös teollisuuden, sairaanhoidon ja kaupan alalla.

Lieneekö tuo suuruuden ihannointi perua EU:n suuruudesta ja ajatuksesta, että isot pärjäävät kilpailussa parhaiten. Iso sanoo, pieni anoo.

Valitettavasti suuruus tuo mukanaan joustamattomuuden, byrokratian, kyvyttömyyden yksittäiseen asiakkaaseen keskittymiseen sekä jatkuvan kiireen pitkillä käytävillä. Asiakkaasta, potilaasta, tulee numero. Persoonaton ongelma, joka pitää ratkaista mahdollisimman nopeasti, jotta jonot eivät veny.

Pienissä yksiköissä on aina ollut etunsa: palvelu pelaa, asiakkaat ovat tuttuja ihmisiä ja potilaita, ei persoonattomia jonotuslipun numeroita.

Iso osa tätä suuruuden ongelmaa on kovan nykymaailman pyrkimys mitata kaikki rahassa. Niin teollisuuden kuin hoitolaitostenkin tulee tehdä voittoa, nyt ja heti. Enää ei katsota vuosien ja vuosikymmenien päähän vaan korkeintaan seuraavaan tilikauteen.

Olisiko aika muuttaa suuntaa takaisin pienuuden kauneuteen. Meidän vanhat pientilamme ovat antaneet elannon ja kodin asujilleen iät ja ajat, ehkä pienen ja niukan, mutta kuitenkin. Niin on myös suuressa Euroopassa ollut aina.

”Iso osa tätä suuruuden ongelmaa on kovan nykymaailman pyrkimys mitata kaikki rahassa. Niin teollisuuden kuin hoitolaitostenkin tulee tehdä voittoa, nyt ja heti.”

Pienissä vanhoissa aluesairaaloissa/terveyskeskuksissa ajan lääkärille sai heti. Isot yliopistolliset sairaalat olivat silloin se, missä hoidettiin ne vakavammat sairaudet, niillä oli resurssit ja kyky siihen.

Ilmeisesti halu muuttaa vuosikymmeniä toiminut sairaanhoitojärjestelmä on ollut enempi poliittista tahtoa ja halua saada uudistusten myötä oma poliittinen jalka ovenrakoon. Ne suuret voitot, raha ja valta.

Nykyiset poliitikot näyttävät loitonneen kovin kauas tavallisen ihmisen arkisista tarpeista. On unioni, jonka asiat menevät kaiken edelle, ilmaston lämpeneminen on kauhean vakava ja heti hoidettava uhka,

kaiken maailman pakolaiset ja kriisit on hoidettava heti.

Kaikkiin noihin asioihin liittyvän julkisen paistattelun tiimellyksessä se tärkein on jäänyt unohduksiin.

Suomalaisten poliitikkojen, päättäjien, tehtävä on huolehtia Suomen ja suomen kansalaisten asioista sekä hyvinvoinnista. Sitä varten äänestäjät ovat heille perustuslain ja asetusten mukaan valtakirjan antaneet. Sen muun maailman voi pelastaa sitten kun omat asiat ovat kunnossa. Nyky-Suomi on rumasti rempallaan, mutta sitä eivät nuo maailmanrannan voivottelijat ole huomanneet, vai eivätkö he välitä omistaan.

Arvo Latomaa

(ps.), Raahe

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Poliitikkojen ja päättäjien tehtävä on tosiaankin huolehtia Suoman kansalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista, mutta kansalaisten tehtävä on äänestää sellaiset päättäjät, jotka myös tekevät sen.
Mikäli äänestäjät äänestävät vuodesta toiseen päättäjät, joille tärkeintä on oma valta ja raha, tai sitten muiden maiden kansalaisten hyvinvointi..."esim Rinne aikoo vaatimattomasti laittaa Afrikan asiat kuntoon"...tämä suomalaisten hyvinvoinnin parantaminen ei koskaan toteudu, joten pallo on viimekädessä äänestäjillä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiopaattinen bolsevistinen, mukamarkkinatalouden vaatteisiin naamioitu keskittäminen tuhoaa totta kai valtaosan maasta? Väestön muuttuminen aloitekyvyttömäksi, ajelehtivaksi massaksi takaa lopputuloksen? Tämän ideologis-poliittis-taloudellisen itsetuhomekanismin purkaminen vaatii jokaiselta henkilökohtaista heräämistä normaaliuteen? Mihin on kadonnut normaali elämä ympäristöstään elävien ja sitä kultivoivien suomalaisten päistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tätä kaikkia asiaa johtaa vain yksi ja se on "suuruuden ekonomia". Sitähän tämä on, eikä mitään muuta, vaikka toista sanottaisiin. Ollaan menossa suuruuden ekonomiassa jopa siihen, että meidän veronmaksajien omistamat sähkön kantaverkot, rautatiet, maantiet, sairaalat ja monet muut julkisin varoin rakennetut yhteiskunnan rakenteet ollaan myymässä ja myyty ulos tai halutaan rakentaa niiden päälle liiketaloutta niin, että me omistajat maksamme niiden käytöstä jollekin ulkopuoliselle yksityiselle firmalle (operaattorille), joka ottaisi tästä vielä voiton välistä. Siis me siirtäisimme omaa rahaa yksityisen firman taskuun tuosta vain, jotta saisimme ajaa omistamallamme tiellä. Rakenteiden ylläpitäminen ja investoinnit vaativat pääomia, mutta ei kai se vaadi sitä, että joku ottaisi rahamme välistä, jotta palvelut toimisivat. Ei kai hölmöläinen tarvitse olla, mutta valitettavasti hyvin monet poliitikot ovat sitä. Kai kalliit rakenteet saadaan toimimaan myös julkisin varoin, kun niihin varataan tai kerätään tarpeeksi "suoraa" rahaa ja palkataan osaavaa henkilöstöä.

Sotessa suurin ongelma on lääkäreiden määrän pienuus. Suomen tulee sitouttaa kalliisti koulutetut lääkärit useiksi vuosiksi palvelemaan julkiselle puolella. Miksi tätä ei tehdä, vaikka tämä sama käytäntö on käytössä esimerkiksi ilmavoimien henkilöstöllä? He tekevät usean vuoden sopimuksen palveluksistaan ja jos sopimuksen rikkoo, siihen kuuluu merkittävät sanktiot. Tällä tavalla saadaan pidettyä kalliisti koulutettu henkilöstö paikoillaan ja yhteiskunnan leivissä tietyn ajan.

Olen sitä mieltä, että tämä "suuruuden ekonomia" tulee jossakin vaiheessa tiensä päähän ja palataan hyvin pieniin yksikköihin, kun nämä isot eivät toimi yksilön kannalta ja kustannukset eivät kuitenkaan laske. On nimittäin niin, että kun mennään kovin isoihin yksiköihin, tahtoo kustannukset kuitenkin nousta samassa suhteessa eikä päinvastoin. Näinhän oli käymässä viimeisessä hallituksen sote-esityksessäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ihan täysin paikkansa pitävä kirjoitus, mutta ei ihan huonostikaan sanottu. Itsestäni ainakin tuntuu juuri siltä ettei pahemmin välitetä suomalaisten hyvinvoinnista ja kaikki muu turha hössötys menee kaiken muun edelle. On vähän päässyt unohtumaan keskiverto tallaaja ja se minkälaiset tarpeet ja asiat ovat hänen hyvinvoinnilleen oleellista. Esimerkiksi juuri nämä päästöasiat, ekologisuus, ilmaston lämpeneminen. Se on ihan sama mitä täällä tehdään, se ei vaikuta mihinkään millään tavalla ja tuo valtavia kustannuksia tavalliselle ihmiselle, jos Suomi nyt sitten pelastaa koko maailman yksinään. Suomen lukema saastuttamisessa ja ympäristön kuormituksessa on promillen luokkaa maailman mittakaavassa. Odotusaika lääkärin pääsyyn pitää myös paikkaansa, sanotaan sitten vaan "no joo katsotaan nyt vielä viikko tai 2" jospa se siitä paranee ja tätä toteamista odotellaan ensin tuntitolkulla. Yksityiselle pääsee heti, jos on syvät taskut eli epätasa-arvoinen tilanne. Poliitikot pelkäävät kasvojen menettämistä Euroopassa, joten on pakko olla edelläkävijä asioissa joilla ei ole merkitystä ja siitä aiheutuneita ongelmia piilotellaan ja vähätellään. Hyvinvointia kaikille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tässä massa saa edelleen elellä pientilallisen elämää omaan vapaaseen tahtiin. Kovin montaa halukasta ei liene siihen hommaan.

SOTE pitää tehdä, koska pientilallisuus ei enää houkuttele ja maaseutu on tyhjentynyt, eikä muutamalle jäljelle jääneelle onnistu enää järjestää hoitoa kunnallisin voimin. Vähän niin kuin pikkukylällä ei ole Alkoa vaan viinat pitää tilata sinne vähän kaumpaa.

Jos yritys ei tee voittoa, se ei voi maksaa palkkoja eikä ostamiaan tuotteita, jolloin se ei voi tarjota palveluitakaan. Siksi voiton tekeminen on välttämätön edellytys palveluiden järjestämiselle.

Jotkut asiat vaan onnistuvat paremmin isoissa yksiköissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen Maaseudun Puolueen Persu-periilinen haaveilee uusista äänestäjistä? Veikko Vennamo ja Eino Poutiainen kuolivat kauan sitten ja nyt rakennetaan Suomeen kansallissosialistista puoluetta Halla-ahon johdolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiat eivät ole noin yksinkertaisia. Kirjoitus oli irti todellisuudesta. Maailma ja Suomi kehittyvät.

Vanhaan aikaan ei pieniin terveyskeskuksiin saanut helpolla lääkärille aikaa. Pientiloilla oli leipä kovan työn takana. Liiketalous on rahan varassa. Jos raha loppu, firma menee nurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi terveydenhuollosta ja muista julkisista palveluista on pitänyt tehdä liiketaloutta? Raha näihin tulee verovaroista eikä omista tuotoista, tuotoista jotka pahimmillaan siirretään veroparatiisiin.
Myös tuo lyhytnäköisyys aiheuttaa tarpeetonta kustannusta valtion talouteen. Kvartaaliajattelu kun luo pitkässä juoksussa vain lisää kustannuksia. Ostetaan halvinta ja maksetaan lisätöistä ja korjauksista muutaman vuoden sisällä korkeampia summia kuin se kalliimpi kerralla kunnolla hoidettu olisi maksanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä samaa kvartaalitaloutta halutaan Ouluunkin, kun ollaan suunnittelemassa pormestarimallia. Tämä malli suosii nimenomaan kvartaalitaloutta ja yhteiskunnan varojen huonoa hoitoa ja käyttöä. Pitkäjänteisyys on hukassa, kun pitää lunastaa kaikki mahdollinen neljässä vuodessa ja jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, kerroppa, että mikä tässä oli sitä kehitystä. Sekö, että kaikki kallistuu ja palvelut senkun huononevat, vai firmojen konkurssit. Sekö on sitä kehitystä ja palvelua, että itse teet kaiken mahdollisen tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
16:47
Kaleva oikaisee
16:21
Parisataa digitalisaation asiantuntijaa koolla Oulussa – Euroopan kaupungit haluavat yhdistää voimansa digimurroksessa
16:00
Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka
15:36
Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla
56
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
45
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
38
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
25
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa
18
HS: Antti Lindtman ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image