Mielipiteet

Lukijalta

Nuorten ma­te­maat­tis­ten ongelmien tueksi tarvitaan pikaisesti toi­men­pi­tei­tä, laskupaja on vaikuttanut po­si­tii­vi­ses­ti oppimiseen

Mielipiteet 8.9.2019 6:00
Piia Haapsaari

Herään kuin pahasta unesta. Työskenneltyäni matemaattisten aineiden opettajana peruskoulussa, ammatillisessa oppilaitoksessa ja lukiossa näen suomalaisen peruskoulun matematiikan totuuden hätätilassa! Merkkejä tästä ovat julkisessa keskustelussakin esiintynyt huoli peruskoululaisten matematiikan taitotason heikkenemisestä, matematiikan opettajapula sekä it-alalla vallitseva tarve matematiikan osaajista.

Kokemani mukaan nuorille tästä johtuva kipu iskee pahasti lukioon siirryttäessä sekä yliopisto-opintojen alussa. Lukion ensimmäinen matematiikan kurssi voi olla opiskelijalle shokki: työmäärä on suuri ja etenemistahti kova. Opiskelijan peruskoulupohja ei tunnu aina riittävän ja matemaattinen itsetunto horjuu. Motivaatio häviää.

Kaikkien lukiolaisten huoltajilla ei ole taloudellista mahdollisuutta ostaa yksityisopettajaa paikkamaan peruskoulumatematiikan aukkokohtia. Tarvittaisiin pikaisesti valtakunnallisia toimenpiteitä nuorten matemaattisten ongelmien tueksi lukioon, ammatilliselle puolelle ja yliopistoon, jotta osaaminen säilyisi maassamme.

Yksi tehokkaaksi osoittautunut toimintatapa lukiossa on laskupajat. Laskupajaan opiskelijat voivat tulla vapaaehtoisesti koulupäivän jälkeen laskemaan kotitehtäviä ja kysymään ongelmakohdista opettajalta yksin tai yhdessä kavereiden kanssa.

Pajassa on mahdollisuus saada yksilöllisempää apua kuin oppitunneilla. Kun laskupaja on auki kerran viikossa muutaman tunnin, se ei häiritse liiaksi muiden lukioaineiden opiskelua.

Kokemani mukaan laskupaja ruokkii oppimista matematiikan kerroksellisessa rakenteessa. Kun opiskelija saa opettajan tukea omien ongelmakohtien ylittämiseen, hän alkaa onnistumisen innosta neuvoa toisia opiskelijoita samoissa tehtävissä. Samalla hänen oma oppiminen syventyy.

”Tarvittaisiin pikaisesti valtakunnallisia toimenpiteitä nuorten matemaattisten ongelmien tueksi lukioon, ammatilliselle puolelle ja yliopistoon, jotta osaaminen säilyisi maassamme.”

Laskupaja on vaikuttanut positiivisesti opiskelijoiden oppimistuloksiin. Se on myös opettanut heille sitä työnteon mallia, jota lukiomatematiikka tällä hetkellä vaatii.

Opiskelijat tulevat laskupajaan vapaa-ajalla ja tunnelma on laskupajassa vapaampi kuin oppitunnilla. Koska opiskelijat työskentelevät samojen tehtävien äärellä, hiljaisetkin opiskelijat ovat luonnollisessa vuorovaikutuksessa toisten opiskelijoiden kanssa. Raja-aitoja kaatuu. Samalla ennaltaehkäistään nuorten syrjäytymistä ratkaisevassa iässä ja opiskelijoiden sosiaalinen itsetunto vahvistuu. Opiskelija kokee kuuluvan johonkin.

Mielestäni matematiikan opiskelu rauhoittaa hektisen digihälyn keskellä vähän kuten luontokin. Voi keskittyä vain yhteen asiaan: omaan oppimiseen.

Herään unesta tähän koruttomaltakin tuntuvaan todellisuuteen: laskupajoilla on juuri nyt tilausta suureen tarpeeseen.

Piia Haapsaari

matematiikan opettaja

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Laskupajassa käy myös introvertit opiskelijat. Ei siellä malta olla käymättä,jos tykkää matematiikasta ja tunnelma on mukaansa tempaava. Kävimäärä on kasvanut räjähdysmäisesti, kuten opiskelijat kuvaavat.

Siellä hiljaiset tytöt ja pojat huomaamatta alkavat puhua, kun tulevat hyväksytyiksi sellaisinaan. Ovat osallistuneet yhteisen matikkamatkan rahankeräämiseen ja samalla oppineet lisää sosiaalisia taitoja.

Hyvä johtajuus on mielestäni ajankohtainen aihe mutta myös meille aikuisille haaste, koska vaatii koko ajan oman johtamisen päivitystä sekä itsereflektiota, johon usein tarvitaan ulkopuolinen työnohjaus. Mielestäni "terveet" työyhteisöt ovat kiven takana nykysuomessa.

Tässä hyvässä johtajuudessa meille aikuisille riittää työsarkaa myös kehittää. Mielestäni monimutkainen kokonaisuus, joka ei tapahdu sormia napsauttamalla. Kun ollaan esikuvia tässäkin nuorille, nuorista voi kasvaa hyviä johtajia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkään väheksymättä matematiikan merkitystä - vielä suurempi ja tärkeämpi puute on sosiaalisten taitojen ja arvojen opetuksessa.
IT-alallakin Suomessa suurin puute on vaativien suurten kokonaisuuksien hallitsevista korkeantason johtajista.
Nyt ostellaan kaikenmaailman Apotteja. Mikä on (lähinnä) maanpetos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä sen parempi keino oppia sosiaalisia taitoja ja arvojakin kuin matematiikan opiskelu laskupajoissa! Oulun yliopistolla laskupajoja on pidetty ns. tuutorituvassa jo 1990-luvun alkuvuosista lähtien.

"Yksi tehokkaaksi osoittautunut toimintatapa lukiossa on laskupajat. Laskupajaan opiskelijat voivat tulla vapaaehtoisesti koulupäivän jälkeen laskemaan kotitehtäviä ja kysymään ongelmakohdista opettajalta yksin tai yhdessä kavereiden kanssa.

Pajassa on mahdollisuus saada yksilöllisempää apua kuin oppitunneilla."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peruskoulun matematiikan oppistulokset saataisiin reippaasti paremmiksi ottamalla käyttöän t a s o r y h m ä t. Tämä pedagogiikka oli omassa yläasteen 80-luvun matikan opiskelussani ihan ylivoimaisesti parhaita tuloksia antanut oppimisympäristö. Opetuksen eriyttämiseen oli opettajilla paremmat mahdollisuudet, kun oppilaiden taito-ja motivaatitasoissa ei ollut ääripäitä samassa ryhmässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasoryhmiä ovat peräänkuuluttaneet monet tahot. Myös matematiikan ylioppilaskirjoitukset pitäisi saada pakollisiksi.
Tutkittu on, että ne jotka eivät kirjoita matematikkaa, jäävät peruskoulun tasolle.

Kannattaisiko erottaa tietotekniikan opetus omaksi oppiaineeseen? Monta vaikeaa ja paljon oppituntien valmistelua vaativaa oppiainetta yhden opettajan opetettavaksi on liikaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image