Mielipiteet

Lukijalta

Nuoret tahtovat YK:n il­mas­to­ko­kouk­sil­ta tekoja – tarvitaan lain­sää­dän­nöl­lis­tä ohjausta il­mas­to­ys­tä­väl­lis­ten valintojen tekemiseen

Mielipiteet 13.12.2019 6:00
Sara Nyman

Vuoden alussa seisoin eduskuntatalon portailla satojen lukiolaisten kanssa vaatimassa ilmastotekoja. Tuhannet ihmiset marssivat läpi Helsingin kysyen, miten voimme antaa kaikkein tärkeimmän tuhoutua silmiemme edessä? Nuoret ovat näyttäneet huolensa ja esittäneet vaatimuksensa: ilmastokriisin hillitsemiseksi on toimittava nyt.

Nuorten ilmastoliike on vihdoin muuttanut näkyväksi toiminnaksi sen, mitä tiede on yrittänyt kertoa meille jo pitkän aikaa.

Niin kauan kuin ilmastotoimet eivät näy lakien säätämisenä, valtaa käyttävät ihmiset epäonnistuvat meidän suomalaisten suojelemisessa. Nuorille ihmisille tämä näyttäytyy erityisen selvänä, sillä kyse on sekä meidän että tulevien sukupolvien tulevaisuudesta.

Nuorten kokemaan ilmastoahdistukseen on kuitenkin olemassa lääke. Tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen sekä oikeudenmukaisen ja kunnianhimoisen ilmastopolitiikan edistämistä kaikilla tasoilla.

Vaadimme, että vuonna 2030 elämme Suomessa, joka on ottanut merkittäviä askelia kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa ja on ensimmäisten maiden joukossa matkalla kohti kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamista. Ilmastoteot on toteutettu niin, että ihmisoikeudet ja globaali oikeudenmukaisuus toteutuvat ja ettei yhteiskunnallinen eriarvoisuus ole kasvanut. Ilmastopolitiikka otetaan myös prioriteetiksi ulko- ja EU-politiikassa.

"Tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen sekä oikeudenmukaisen ja kunnianhimoisen ilmastopolitiikan edistämistä kaikilla tasoilla."

Nuoret eivät halua kuulla, että he ovat oikeassa, mikäli se ei näy käytännön toimissa. Kuten me kaikki tiedämme, ratkaisut ovat olemassa, mutta ne pitää siirtää käytäntöön. Koska vain niillä on merkitystä.

Nyt EU:lla ja Suomella sen puheenjohtajamaana on hetki tarttua tähän tilaisuuteen YK:n 13.12. päättyvässä COP25 ilmastokokouksessa Madridissa. Ilmastohätätilan julistaminen on hyvä alku, josta on jatkettava konkreettisiin toimiin. Vastataanhan nuorten hätään tekemällä kaikkemme 1,5 asteen tavoitteen toteutumiseksi?

Sara Nyman

Nuorten ilmastodelegaatti

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Omituista. Kaikki nuoret, joilta olen asiaa kysynyt, ovat eri mieltä kirjoittajan kanssa.

Jännää, kuinka jokaisella ajalla pitää olla omat taistolaisnuoret vouhottamassa jostakin. Jääkaudesta, happosateista, Vietnamin sodasta, ristelyohjuksista jne.

Mistähän noiden seuraava sukupolvi pörrää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Te huolestuneet nuoret, kerätkää rahaa, ostakaa sillä hiilivoimala Aasiasta ja ajakaa se alas.
Jos oikeasti olette enemmän ilmastosta huolissanne kuin järjestönne saamista apurahoista, niin näyttäkää se toki muillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet ilmastoteot vaikuttaisivat suoraan valtioiden talouteen. Öljynkulutuksen vähentyminen vähentäisi polttoaineiden verotuloja. Paikallinen aurinkosähkö laskisi sähköverotuloja. Kertakäyttöisten tuotteiden korvaaminen kestotuotteilla ja tuotteiden kestävyyden parantaminen ja korjattavuus vähentäisi alv-veroja. Sähköautojen käyttöajan pidentäminen kymmeniin vuoteen vähentäisi auto- ja alv-veroja. Lämmitysenergian korvaaminen ilma, aurinko ja maalämmöllä vähentäisi energiaveroja. Metsien hiilinielun taloudellinen hyödyntäminen vähentäisi puun myyntiä ja jalostamista.

Poliitikot tuskin haluavat että yksikään ilmastoteko toteutuisi koska valtiot tienaavat saastuttamisella aika mukavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ilmastovihervasurit ei sammuta tulivuoria, salaman aiheuttamia metsäpaloja, lentoliikenteen rajoittamista varsinkin euroopassa jossa on jo ilmatilassa ruuhkaa, merenkulkua joka käyttää ympärisölle haitallista polttoainetta, maa ja metsätaloutta, puolustusvoimia, teollisuutta yleensä joka tupruttelee, ja monien muiden maiden taloutta jotka käyttävät ilmastollisesti epäedullista elämäntapaa, joukkokokoontumiset, festarit, urheilutapahtumat ja näitä on ilmastorasitteita on riittämiin. Lopputulos on ruuan mässäilyn väheneminen ruokapöydästä ja elintason lasku.
Päästökauppaa on nyt Bisness my busines.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuret maat tekevät, mitä haluavat täysin Suomen kansan itsensä kurittamisesta riippumatta. Kirpun on turha yrittää käskeä leijonaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saman tekevää mitä täällä tehdään niin kauan kun Brasiliassa ja Kaakkois Aasiassa poltetaan sademetsää. Muutokset pitäisi saada sinne, maapallon keuhkot tulee pelastaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmasto on tärkeämpi kuin länsimaisen työssäkäymättömän nuoren "hätä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastoa ei auta se, että valmistus siirretään liian tiukkojen säännösten vuoksi EU:sta Kiinaan. Ilmastoa auttaa se, että istutamme puita, emmekä osta tuotteita maista, joissa ilmastokriiteereitä ei vakavasti oteta. Lompakkomme päättää kaiksesta.

Se, että kotimaiset yrityksemme joutuvat lopettamaan tai siirtämään tuotantonsa Kiinaan on sama kun siirtäisit kevytsavukkeita yhdessä nurkkapöydässä polttelevan vegaanin ylioppilaan ravintolassa vastakkaiseen nurkkapöytään, jossa vedellään karvapersenorttia. Se ei auta ravintolan kokonaisilmastoahdistukseen lainkaan. Toki lähipiirin ilmastoahdistus sillä vähenisi ja moraalinen usko vahvistuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmassa on 200 maata joista 30 on tehnyt jotain CO2 päästöjen vähentämiseksi Suomi kuuluu tähän 30 joukkoon.Palttian maat on vain lisänneet saastuttamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi lisäsi päästöjään vuonna 2018 2% ja pienensi hiilinielujaan 43% hakkaamalla metsää ennätysmäisiä määriä. Että Sellaista edistyksellisyyttä.

"Päästöt kasvoivat 2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Päästöjen kasvuun vaikutti eniten maakaasun ja turpeen kulutuksen kasvu."
"Maankäyttö, maankäytön muutokset ja metsätalous (LULUCF) –sektorin nettonielu oli −9,8 milj. tonnia CO2-ekv. vuonna 2018 eli 43 prosenttia pienempi kuin edeltävänä vuonna. Nettonielun pienenemiseen vaikuttivat ennätyssuuret hakkuut. "
- Tilastokeskus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä vanha sanonta toimii täsmällisesti tässäkin. Mitä isot edellä sitä pienetkin perässä. Ilmastomuutos lähtee isoista, sillä turha on kirpun käskeä leijonaa. Mittakaavat ovat niin rajuja, että me emme Euroopassa pysty uhrautumalla vetämään koko maailmaa perässämme vaikka kuinka halua olisi, kun kyvyt eivät riitä. Voimme näyttää pienimuotoista esimerkkiä, mutta emme voi pakottaa koko kansaa talkoisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin nuoret.Nyt porukalla lähettämään kirjeitä, sekä muutenkin osoittamaan mieltä Kiinaan,Intiaan,Usaan ja muutamaan muuhun maahan, että saadaan maapallon ilmasto kuntoon. Jos teille ei ole kukaan kertonut, niin esim. Kiina saa jatkaa päästöjensä nostamista vuoteen 2030 asti ja kiinan kuukauden päästön kasvu on Suomen vuosipäästöjen luokkaa. Siellä sitä ilmastotekoja tarvitaan. Turha täällä Suomessa on meuhkata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jääkauden jälkeisen ajan ilmasto on lämmennyt ja lämpiää edelleen vaikka nuoret lopettaisivat lihansyönnin ja fossiilista polttoainetta käyttävien kulkuvälineiden käytön ei se vaikuttaisi suuntaan tai toiseen vaikka kuinka yritetään vedota nuorisoon ja heidän elämiseen ja liikkumiseen. Valistuneet nuoret tietävät dinosauruksien ajan miten edellinen jääkausi alkoi maapallolla kun suuri meteoriitti iskeytyi maahan peittäen sen valtavaan savu ja pölypilveen aiheuttaen jääkauden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt ollaan iloisesti kuutamolla. Dinosaurusten valtakauden lopettanut meteori iskeytyi maahan n. 65 miljoonaa vuotta sitten, edellinen jääkausi alkoi n. 2,5miljoonaa vuotta sitten. Niillä ei ole mitään tekemistä keskenään. Ilmasto lämpenee ja kylmenee jääkausien välillä, liikutaan noin asteen verran suuntaansa tuhannessa vuodessa. Nyt ilmasto lämpenee kahdella asteella 50 vuodessa, mikä saa kaikki "valistuneet nuoret" tajuamaan että jotain on pahasti vialla ja sen että ihminen on siihen syypää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusikymmenluvulta alkaen ja jo sitä ennen (ainakin -50-luvulla) on tehty myös - tosin ei näiden vaatijoiden toimesta - työtä ympäristön pilaantumisen estämiseksi. Mutta ei se tietenkään piisaa niille jotka syystä tai toisesta ovat ottaneet itselleen (ansiotyöksi?) syyttäjän osan. Lueskelen juuri Konrad Lorentzin ajatuksia vuodelta 1972 ja soisin että moni muukin lukisi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:41
Kolttamuusikko Jaakko Gauriloff palkittiin elämän mittaisesta kulttuurityöstä Tilaajille
14:35
Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti
14:15
Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyynärvarresta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”
13:49
HS: Verkkojätti Amazonin saksalaisen sivuston ohjelmistovirhe jumittaa toimituksia Suomeen
13:30
Nivalan vakavan liikenneonnettomuuden kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poikkeusluvalla – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bussipysäkillä odotelleista ihmisistä
13:11
Valtuutettu Lokka tiistaina käräjillä, syytetään kahdesta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta
12:56
Auto pyörähti penkkaan Pohjantiellä Kempeleessä – poliisi antoi suullisen huomautuksen
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
27
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
20
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image