Mielipiteet

Lukijalta

Noudattaako Suomi YK:n yleis­so­pi­mus­ta lapsen oikeuksista Syyrian al-Holin leirillä olevien suo­ma­lais­las­ten osalta?

Mielipiteet 12.7.2019 6:00
Ritva Puolakka

Noudattaako Suomi YK:n yleissopimusta lapsen oikeuksista? Asia on tullut ajankohtaiseksi Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten Isis-naisten ja heidän lastensa takia. Leirillä on arvioiden mukaan 11 suomalaista naista ja heidän 33 lastaan.

Suomen hallitus on Antti Rinteen suulla sanonut, ettei naisia ja lapsia evakuoida. Samassa kuorossa on myös ainakin suurimmat oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset.

Harvinaisen yksimielistä siis, eli Suomessa ei ole tällä hetkellä kunnon oppositiota. Siksi meidän kansalaisaktiivien on haastettava hallitusta toimiin ainakin lasten pelastamiseksi leiriltä.

Leirillä olosuhteet ovat todella kammottavat, eli kuumuus, elintarvikkeiden saatavuus sekä hygienia asettavat suurimmat haasteet. Lapset kärsivät ripulista, joka on erittäin vaarallista varsinkin pienemmille.

Muistan aikoinaan kun omat lapseni olivat pieniä, niin neljä heistä sairastui yhtä aikaa rotavirustautiin. Se oli todella kammottavaa, kun neljällä ei pysynyt yhtikäs mikään sisällä.

Onnekseni en itse sairastunut, joten jaksoin yötä päivää hoitaa lapsia. Hoito oli haasteellista, vaikka asuimme Suomessa hyvissä olosuhteissa. Pyykkikone oli käytettävissä ja muutenkin hygieniaan pystyi panostamaan. Nuorin oli silloin alle vuoden ikäinen ja hänen hoitoonsa terveydenhoitaja antoi ohjeeksi hakea apteekista Osmosalia, jottei pienokainen joudu sairaalaan tiputukseen.

Pikkuhiljaa kaikki onneksi paranivat, eikä sairaalahoitoa tarvittu.

Jokainen tämän kokenut äiti ymmärtää, että Syyrian al-Holin leirin olosuhteet ovat siis täysin toiset, jotta näistä leirin lapsista voitaisiin pitää kunnolla huolta.

”Asia on tullut ajankohtaiseksi Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten Isis-naisten ja heidän lastensa takia.”

Hämmästyneenä olen kuitenkin lukenut, että varsinkin perussuomalaisilta äideiltä on tullut palautetta, että koska nämä naiset itse lähtivät, niin kotiin ei ole paluuta, ei naisilla eikä lapsilla.

Mielestäni tämä on ääretöntä julmuutta, koska lapset eivät ole syyllisiä vanhempiensa tekoihin. Lapset ovat täysin viattomia isiensä ja äitiensä tekoihin, eikä heitä saa rangaista vanhempiensa synneistä.

Lapsen oikeuksien sopimuksen 2 artiklan 2. kohdassa sanotaan näin:

”Sopimusvaltiot ryhtyvät kaikkiin tarpeellisiin toimiin varmistaakseen, että lasta suojellaan kaikenlaiselta syrjinnältä ja rangaistukselta, jotka perustuvat hänen vanhempiensa, laillisten huoltajiensa tai muiden perheenjäsentensä asemaan, toimintaan, mielipiteisiin tai vakaumuksiin.”

Kysymys siis kuuluu, noudattaako Suomi YK:n yleissopimusta lapsen oikeuksista näiden Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaislasten osalta? Omasta mielestäni ei noudata.

Ritva Puolakka

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Tuskinpa lasten kotiutamiselle olisi estettä mutta kun siivellä tulee asialle omistautuneita naisia mukana, he ovat olleet rakentamassa valtiota jokaperustuu kauhulle,väkivallalle ja rikoksille muita kansoja ja ryhmiä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näitä yk hullutuksia tarvitse totella. Ei ne muutkaan tottele. Sama homma eu määräysten kanssa. Kreikalaiset ja italialaiset nauravat näille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasten voisivat milloin tahansa pelastaa lapsensa leiriltä tekemällä yhteistyötä syyrialaisten kanssa. Heillä on koko ajan kaikki mahdollisuudet edistää omien lapsiensa pääsyä pois leiriltä, sillä heillä on äärijärjestöstä runsaasti tietoa. Sitä myymällä aivan varmasti löytyisi virallinen väylä lasten toimittamiseksi pois leiriltä. He eivät tätä valuuttaa halua käyttä, vaikka lapset voivat huonosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen osaltani valmis osallistumaan isis-äitien ongelmien ratkaisemiseksi ladysheivareiden hinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotukseni lukijalta kommentointiin kuluvan ajan haaskaamisesta on. Silloin kun joku maailmanhalaaja hoitaa moderoinnin, kenttä merkitään jollain tavoin, esim. risuaidalla tai jollain muulla tiedossa olevalla merkillä. Meinaan vaan kun kommentoinnin säännöt tulee toimituksen puolelta, henkilöstä riippuen, tulkituksi kuin arpajaisiin osallistuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aloittajan kirjoitus on kaunis ja humaani. On totta että lapset ovat lapsia, syyttömiä tilanteeseen.
Mutta, me tänä päivänä rakennamme sitä yhteiskuntaa, jossa meidän omat lapsemme joutuvat jonain päivänä elämään. Pitää ymmärtää, että ei saa olla liian sinisilmäinen, tai laskun siitä joutuvat maksamaan meidän omat lapsemme aikuisksi kasvettuaan. Meidän pitää suojella myös omia lapsiamme. Heilläkin on oikeus turvalliseen yhteiskuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ihan sama, mitä mieltä me olemme siitä, mitä lapsille pitäisi tehdä. Sotaa käyvän maan vankileirille ei saapastella noin vain viemään kenenkään lapsia.
Minua naisena hävettää, että naisia kohdellaan edelleenkin julkisessa keskustelussa kuin isoja taaperoita, joilla ei ole kykyä tehdä päätöksiä, tai ainakaan kykyä kantaa niistä vastuuta. Tässä asiayhtyedessä se asenne on räikeästi esillä. Naisista puhutaan isis - äiteinä, ressukoina reppanoina, joilla on päässä vain puhtoisia, lempeitä ajatuksia. Pienet kullannuput eivät ymmärtäneet, mitä tekivät. Pahat miehet johdattelivat heidät harhaan. Puhutaanko miehistä isis-isinä? Heistähän lähes jokainen on isä. Puhutaanko heistä kuin pikkuisen yksinkertaisista, tahdottomista ääliöistä, joilla ei omassa päässä raksuta mikään? Ei, koska yksikään mies ei haluaisi kuulla puhuttavan itsestään niin. Mutta naiset voivat mennä aina uhrin roolin taakse piiloon ja väistää vastuun kantamista. Olisiko aika, että naisistakin puhuttaisiin kuin aikuisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun nämä naiset ovat halunneet olla perustamassa kalifaattia, jossa naisilla ei ole mitään valtaa. Naiset ovat itse halunneet tällaisen roolin; olla mustan kaavun sisällä ja totella kiltisti miesten määräyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos huoltaja antaa lapsen Suomeen ja katsoo tämän olevan lapsen etu, lienee syytä tarjota mahdollisuutta hakemiseen? Pakottaa ei voi. Jos lapsi kärsii leirillä, vastuullinen vanhempi päästää hänet pois. Ongelma tietenkin on silloin, jos vanhempi ei ole vastuullinen suhteessa lapseensa. Huostaanottoa ei taida pystyä tekemään vieraaseen valtioon. Sitten on toimittava vastaavissa tilanteissa vastaavalla tavalla tulevaisuudessakin. Vastaava tilanne saattaisi olla sellainen, että vanhemmat töppöilevät reissussa jossakin diktaaturivaltiossa ja heidät vangitaan. Lasta pidetään vanhempien kanssa vankeudessa. Lapsi lienee syytä hakea vanhempien luvalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotellaan mielenkiinnolla sisäministeri Ohisalon virallista kantaa asiaan. Nyt on valtaa tarjolla mutta siihen kuuluu myös vastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oppositiossa oleminen ei tarkoita sitä että tehdään vasemmistopolitiikkaa (vastustetaan kaikkea), vaan sitä, että kritisoidaan hallituksen huonoja päätöksiä.

Niin ikävää kuin se onkin, fanaatikkoja ei voi tuoda Suomeen. Nykyisetkin pitäisi heittää pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1. Maatamme vastaan taistelevaan järjestöön liittyminen on maanpetosrikos.
Järjestön julistama sota länsimaita, siis myös Suomea vastaan, tarkoittaa sitä, että kyseessä on sotatilan aikainen maanpetosrikos.

2. Äiti on tässä tilanteessa se täysi-ikäinen lastensa holhooja, ja voi siten itse päättää haluaako hän lapsensa Suomeen vai ei. Ei ole oikeudenmukaista viedä sitä päätösvaltaa äidiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1. Just näin!

2. Äiti tuokoon lapsensa itse Suomeen jos halua on. Konsulinkyytejä ei ole järjestetty enää vuosikymmeniin. Kenellekään.
Suomalaisia on myös surkeissa vankiloissa ympäri maailmaa. Ei heitäkään sieltä pois haeta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi noudattaa sopimusta erittäin hyvin, kun ei mene toisen valtion alueelle hästäämään. Mitä tulee lapsen etuun, niin näiden lasten vanhemmathan ovat katsoneet, että nämä lapset ovat oikeassa paikassa eli heille on tarkoituskin ollut viedä lapset mukaan ja kasvattaa heidät tähän ideologiaan. No, nyt sitten länsimaat ovat tämän ideologian tuominneet tässä tapauksessa, miksi. Jos nämä lapset tänne otetaan, niin sen jälkeen voidaan esittää aivan sama kysymys Suomessa oleville lapsille esimerkiksi heidän turvallisuudestaan. Sehän on uhattuna sen jälkeen. No, kuka sen jälkeen suojelee meidän suomalaisten lapsia tämän YK:n artiklan mukaan? Eli tässä on noidan kehä, jonka paras ratkaisu on se, että naiset ja lapset ovat siellä, minne he ideologian vuoksi kuuluvatkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ovat omaehtoisesti sinne menneet, niin omaehtoisesti voivat tulla myös pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minä ymmärsin, että ketä tämä kirjoittaja tarkoittaa. Niin, lapsilla ovat huoltajat ja lapset ovat sinne viety ja he ovat nyt ideologiansa mukaisessa paikassa. Miksi sinun pitää nyt mennä tuputtamaan sinne omaa ideologiaa ja haalia Suomeen turvattomuutta. Kun haluat Suomeen kovastikin tätä samaa ideologiaa, mieti joskus, että miksi siellä maassa ei ole tapahtunut sisältäpäin minkäänlaista kehitystä esimerkiksi naisen asemaan? Täältä Suomesta on kovin helppo olla humaani, mutta miettisitkö joskus, että miten asiat ovat maailmanlaajuisesti. Ovatko ne kunnossa versus Suomi? Ei, no..., pitääkö meidän sitten alentaa tätä oman maamme elämää samalle tasolle muiden kanssa. Silloinko meillä olisi täällä hyvä olla? Eiköhän pidetä Suomi Suomena ja omat arvomme ja ideologiat ja mikä tärkeintä, SUOJELLAAN niitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

8:47
Amnesty: Siirtotyöläiset Qatarissa kuukausia ilman palkkaa – MM-kisojen rakennustöiden kuolonuhrit ja boikotit eivät ole vaikuttaneet epäkohtiin
8:00
Näin syntyvät kasvissyöjän kampasimpukat – Herkuttele hyvin myös pihlajanmarjoilla, palsternakalla ja syyssipuleilla Tilaajille
8:00
Sofi Oksasen odotettu uutuusromaani kertoo rumasta bisneksestä – kävimme kirjailijan kanssa hedelmöitysturismin tapahtumapaikoilla Ukrainan suljetussa kaupungissa Tilaajille
7:00
Kalen! kalluppi: Näytäkkö nää hyvältä?
7:00
Uotinen johdattaa sinkut pöytään – sokkotreffeillä vaivaava jännitys välittyy kotikatsomoon
7:00
Päivän leffapoiminnat: Kookospähkinälaukkaa päin historiaa – Monty Pythonin elokuva tipauttaa katsojan jakkaralta
7:00
Latitude 66 Cobalt ei tavoittele lupaehtojen heikentämistä Lukijalta
34
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
27
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
16
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
15
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
14
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
11
Näin budjetti vaikuttaa arkeesi: Keskituloisen palkasta tippuu 160 euroa, autoilu kallistuu ja kotitalousvähennys laskee
7
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Kerran olen toyotan koeajanut ja jäi myös viimeiseksi. Miksi noin huonoja autoja edes tehdään. Lue lisää...
Jalmari100

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image