Mielipiteet

Lukijalta

Neljän vuoden aikana minulla on ollut neljä eri so­si­aa­li­työn­te­ki­jää – kriisin keskellä elävälle se on kuormittavaa

Mielipiteet 2.6.2019 7:00
Pia Puumalainen

Ihmisen elämä voi muuttua silmänräpäyksessä. Eikä se silmänräpäys katso, että oletko sinä ”herra vai narri”. Ihminen voi vammautua, sairastua tai perheen voi kohdata joku äkillinen kriisi.

Onneksi meillä on Suomessa loistava sosiaaliturva. Sitä varten maksamme veroja. Jokainen on oikeutettu saamaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.

Tässä kirjoituksessa tarkastelemme lähemmin sosiaalitoimen palveluita.

Meillä on varsin ammattitaitoisia työntekijöitä sosiaalitoimessa. He työskentelevät suurella sydämellä jatkuvan paineen alla. He näkevät surua ja kurjuutta työssänsä joka päivä.

Sosiaalitoimen palvelut, kuten esimerkiksi vammaispalvelu, perhetyö ja lastensuojelu ovat palveluita, jotka vaativat tekijältään hienovaraisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Kriisin ilmestyminen elämään sekoittaa koko perheen arjen, ja tuo mukanaan monenlaisia ongelmia ja haasteita. Tarvitaan rautaista ammattilaista, joka ymmärtää isoja kokonaisuuksia.

Itse vammauduin tapaturmaisesti 2015, ja olen siis vammaispalvelun asiakas. Tämän neljän vuoden aikana minulla on ollut jo neljä eri sosiaalityöntekijää vammaispalvelun puolelta.

Sairastan harvinaista kipuoireyhtymää. Sairauteni takia olisi ensiarvoisen tärkeä, että sosiaalityöntekijä tuntisi minut ja sairauteni perinpohjaisesti. Lisäksi, kun perheessä on lapsia, myös perhetyö on kuviossa mukana. Näitä sosiaalityöntekijöitä meillä on ollut mukana kaksi. Samat ”stoorit” on saanut siis kertoa useammalle henkilölle. Se on sairaille kriisin keskellä eläville ihmisille todella kuormittavaa.

"Tarvitaan rautaista ammattilaista, joka ymmärtää isoja kokonaisuuksia."

Kysymys kuuluu: Mikä idea Oulun kaupungilla on ”pätkiä” sosiaalityöntekijöiden työsopimuksia? Sanoohan se maalaisjärkikin, että kun kyseessä on vaikeavammainen ihminen, pieni lapsi tai nuori, niin hoitosuhde vaatii aikaa ja syvempää luottamussuhdetta.

On äärimmäisen tärkeä, että sosiaalityöntekijä tuntee asiakkaansa ja hänen kokonaistilanteen. Hyvää ja luottamuksellista asiakassuhdetta ei pääse syntymään hetkessä. Asiakas ja varmasti myös sosiaalityöntekijä kokevat kuormittavana sen, että sosiaalityöntekijän työ on ”pätkätyötä”. Miksi näin?

Pia Puumalainen

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Voi olla, että ne vaihtuvat "sossut" ovatkin olleet epäpäteviä, jolloin heitä ei voida valita vakituiseen virkaan. Pätevistä, laillistetuista sosiaalityöntekijöistä on pula, jolloin pätevällä sosiaalityöntekijällä on vara valita, mihin menee töihin ja millä palkalla. Palkka ja työolot ovat tärkeimmät kilpailuvaltit. Toisaalta voi myös olla, että kyseessä on ollut äitiys-, opinto- tai virkavapaus, jonka ajaksi on palkattu sijaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ja asiallinen kirjoitus.Olen myös vammaispalvelun asiakas ja nyt minulla on kolmas sosiaalityöntekijä kolmen ja puolen vuoden sisään.Aina kaikki päivittäiset saatikka isommat asiat eivät hoidu sujuvasti vammaispalveluiden kautta.Usein asioden käsittely nenyy kohtuuttoman pitkään.Toivottavasti saadaa muutos tilanteeseen hetimiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raha. Pätkätyöläiselle ei tarvitse maksaa samoja rahallisia etuja kuin vakituiselle. Kaupunki säästää, omasta mielestään. Todellisuudessa rahaa tuhlataan, kun samat stoorit täytyy jankata useaan kertaan ja aina löydät itsesi lähtöruudusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus. Työsoppareita voidaan pätkiä sen takia, että työntekijä on sijaistamassa toista, tai ovat vielä opintojensa vaiheessa eivätkä päteviä virkaan.
Tähän liittäisin kyllä myös sen, voiko syy työntekijöiden vaihtuvuuteen olla myös kaupugin arvostuksen ja kunnioituksen puute työntekijöitänsä kohtaan? Resursseja ei tule vaikka työyhteisöstä puolet uupuneet ja toinen puoli etsii kuumeisesti muuta työtä. Näin niinkuin esimerkkinä. Pomot vain sanovat että lisää resurssia ei ole tulossa, näillä teette.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image