Mielipiteet

Lukijalta

Musii­kin­opet­ta­jia koulutettava – pe­rus­ai­neen­hal­lin­taa ei voi jättää täy­den­nys­kou­lu­tuk­sen tai har­ras­tu­nei­suu­den varaan

Mielipiteet 7.2.2019 6:00
Mervi Paalanen, Timo Kovanen, Heikki Mustakallio, Sebastian Jeker, Ilkka Eskelinen

Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta esittää yliopiston hallitukselle aloitettavaksi yhteistoimintaneuvotteluja kohdennettuna musiikkikasvatuksen, musiikin, soiton ja laulun opetusta toteuttavaan henkilöstöön, yhteensä 14 henkilöön. Henkilöstön vähennystarve on yksikössä yhteensä arviolta enintään kuusi henkilöä (Kaleva 31.1.).

Jatkossa siis tulevien musiikinopettajien, luokanopettajien ja varhaiskasvatuksen opettajien soitto- ja laulutaidot tulisi turvata noin 43 prosenttia pienemmällä henkilöstömäärällä.

Luokanopettajien ja varhaiskasvattajien soitto-opinnot ovat jo valmiiksi hälyttävän suppeat. Koulutetaanko Oulussa jatkossa myös musiikinopettajia, jotka eivät osaa soittaa, laulaa tai hallitse musiikkikasvatusta? Vai ollaanko musiikkikasvatuksen koulutusta taas ajamassa alas?

Esitetyt opetushenkilöstön vähennykset eivät voi olla näkymättä heikennyksinä opettajankoulutuksen vaatimustasossa. Musiikinopettajakoulutuksen on annettava opiskelijalle aineenhallintaa, pedagogisia taitoja ja oman alan tieteellinen peruskoulutus. Kentällä toimivina opettajina tunnemme työn moninaiset haasteet kasvattajina, erilaisten oppijoiden kohtaajina ja teknologian hallitsijoina.

Perusaineenhallintaa, kuten soittoa ja laulua, ei voi jättää täydennyskoulutuksen tai harrastuneisuuden varaan. Rehtorin on jatkossakin oltava varma, että pätevä musiikinopettaja osaa säestää lauluja ilman etukäteisharjoittelua ja hän harrastuneisuudestaan riippumatta hallitsee sekä bändin ohjaamisen että klassisen kuorokappaleen harjoituttamisen.

Kasvatustieteiden tiedekunta on perustellut ehdotettuja yt-neuvotteluja koulutusohjelmien vähäisillä tutkintomäärillä ja suhteellisella kalleudella. Musiikkikasvatuksen koulutus on ollut koko talven ilman professoria ja henkilöstöpula on ankara (Oulun ylioppilaslehti/Kaleva 1.2.). Opiskelijat ovat viestineet ongelmista valmistua, koska graduihin ei ole ohjausta tarjolla.

Koulutuksen kalleus vertaamalla keskiarvoon on hyvin ongelmallista. Tuskin hammaslääkärinkään kädentaitojen opettaminen on halpaa. Musiikinopettajat on silti koulutettava, sillä peruskoulussa ja lukiossa musiikki on edelleen kaikille opetettava yhteinen aine. Viimeisimmässä perusopetuksen tuntijaossa musiikin vuosiviikkotuntimäärä jopa kasvoi.

”Perusaineenhallintaa, kuten soittoa ja laulua, ei voi jättää täydennyskoulutuksen tai harrastuneisuuden varaan.”

Pohjois-Suomella on ikävä historia epäpätevistä musiikinopettajista, koska pitkään aineenopettajakoulutusta annettiin vain Helsingissä. Parannusta asiaan saatiin 1980-luvun lopulla, jolloin Sibelius-Akatemia järjesti Oulussa musiikinopettajien poikkeuskoulutusta. Oulun yliopisto aloitti musiikkikasvatuksen koulutuksen vuonna 1993 ja sen myötä on viimein saatu ensimmäinen pätevien musiikinopettajien sukupolvi myös moniin Pohjois-Suomen maalaiskuntiin Koillismaata ja Pohjois-Lappia myöten. Ennen ja nytkin Etelä-Suomessa kasvanut ja siellä koulutuksensa saanut musiikinopettaja on pohjoisessa harvinaisuus.

Luokanopettajakollega kertoo joskus tarinaa siitä, miten säestäminen ei ole hänelle mikään ongelma: “Kunhan muistaa aloittaa Enkeli taivaan harjoittelun elokuussa ja Suvivirren tammikuussa.” Emmehän halua palata näihin aikoihin?

Mervi Paalanen, Timo Kovanen, Heikki Mustakallio, Sebastian Jeker, Ilkka Eskelinen

Oulun seudun musiikinopettajat OSMO ry:n hallitus

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tässä on taas hyvä esimerkki siitä, miksi olemme päätyneet tilanteeseen, jossa koko ihmiskuntaa uhkaava ympäristökatastrofi on päässyt aivan nurkan taakse: emme ole valmiita luopumaan mistään, ja jokaista jo saavutettua etua - oli se sitten yksilöllinen tai kollektiivinen - halutaan puolustaa loppuun asti.

Jos Suomi haluaa todella päästä nollapäästöiseksi tai jopa negatiiviseen päästösaldoon IPCC:n antamassa aikaraamissa, meidän on muutettava koko elämänmuotoamme perustavalla tavalla. Ikävä kyllä se tarkoittaa teollisen tuotannon ja kulutuksen supistamista sellaisessa mittakaavassa, että esimerkiksi terveydenhuollon, taiteen ja koulutuksen ylläpito nykymuodossa käy täysin mahdottomaksi.

Todellisen kestävän kehityksen vihreässä Suomessa meillä ei luultavasti ole kuin yksi yliopisto, jossa opiskelee korkeintaan kymmenys kansasta - ja humanistisia tieteitä, sosiaalitieteitä, taiteita tai sukupuolentutkimusta siellä ei opiskella. Jos Suomi siis kantaa vastuunsa ilmastonmuutoksesta, meidän on joka tapauksessa luovuttava suuresta osasta siitä, mitä olemme tottuneet pitämään tarpeellisena tai jopa välttämättömänä.

Sen luopumisen voisi hyvin aloittaa heti, koska asialla on todella kiire.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös laulaminen ja taide yleensä ole mitä ekologisinta toimintaa? Puhuit itsesi pussiin. Jos haluat luontoa tuhoavia päästöjä vähemmäksi niin ryhdy vastustamaan suurteollisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei musiikkia tarvitse kouluissa opettaa. Ne jotka ovat lahjakkaita opiskelkoot omalla ajalla. Ja niin ne tekevätkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kouluista se musiikkiharrastus ja sen toteuttamisen mahdollisuus yleensä lähtee. Harva lapsi uskaltaa kokeilla instrumentteja ilman opastusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et voisi olla enempää väärässä. Tähän linkit kaikkiin niihin tutkimuksiin, joissa todetaan musiikkiharrastuksen edistävän lapsen kehitystä yms yms. Sekä yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen kaupan päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyaikaa ohjaa pelkkä raha ja kasvatusta/opetusta on kuitenkin vaikea arvioida tilikirjasta. Siksi iso todellisuus näyttää näiltä säästäjiltä kuin piiloutuvan. Joka on läsnä arjessa ja kokee, se tietää. Takavuosina alasajo tehtiin teknisentyön opettajien koulutukselle. Raumalle vietiin ja vaikeuksia alkoi seuraamaan. Yliopistosta on tehty yritys epätoivoisena keinona säästämiselle. Sitten tulee hölmöjä vetoja, jotka sotii opinahjon perusolemusta vastaan. Aina löytyy rehtoreita ym. jotka ovat ylimmälle johdolle nöyriä, pakonkin edessä, ja "tervehdyttävät" organisaatiota. Vain tilikirja ja yrityksen toimitusjohtaja kiittävät. Musiikkiluokkiakin oltiin hetki sitten lakkauttamassa Oulussa. Voi tätä kaamosta kun se estää näkemästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs on musiikinopettajien työtilanne Pohjois-Suomessa, entäpä jatkossa kun ikäluokat ovat supistumassa reippaasti? Ei koulutuksessa voida ajatella vain kouluttajien työpaikkoja vaan pitäisi tähdätä myös siihen, että koulutus takaa kohtuulliset mahdollisuudet työpaikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa koulutetut musiikinopettajat käytännössä vastaavat koko Pohjois-Suomen musiikin opetuksesta, koska tilastollisesti erittäin pieni osa etelässä koulutetuista opettajista pohjoiseen lähtee. Jos otetaan vielä huomioon se, että noin 1/3 tällä hetkellä työskentelevistä musiikin opettajista on epäpäteviä, voisi sanoa että työllistymistilanne pätevälle musiikinopettajalle Pohjois-Suomessa on hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image