Mielipiteet

Lukijalta

Musii­kin­opet­ta­jia koulutettava – pe­rus­ai­neen­hal­lin­taa ei voi jättää täy­den­nys­kou­lu­tuk­sen tai har­ras­tu­nei­suu­den varaan

Mielipiteet 7.2.2019 6:00
Mervi Paalanen, Timo Kovanen, Heikki Mustakallio, Sebastian Jeker, Ilkka Eskelinen

Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunta esittää yliopiston hallitukselle aloitettavaksi yhteistoimintaneuvotteluja kohdennettuna musiikkikasvatuksen, musiikin, soiton ja laulun opetusta toteuttavaan henkilöstöön, yhteensä 14 henkilöön. Henkilöstön vähennystarve on yksikössä yhteensä arviolta enintään kuusi henkilöä (Kaleva 31.1.).

Jatkossa siis tulevien musiikinopettajien, luokanopettajien ja varhaiskasvatuksen opettajien soitto- ja laulutaidot tulisi turvata noin 43 prosenttia pienemmällä henkilöstömäärällä.

Luokanopettajien ja varhaiskasvattajien soitto-opinnot ovat jo valmiiksi hälyttävän suppeat. Koulutetaanko Oulussa jatkossa myös musiikinopettajia, jotka eivät osaa soittaa, laulaa tai hallitse musiikkikasvatusta? Vai ollaanko musiikkikasvatuksen koulutusta taas ajamassa alas?

Esitetyt opetushenkilöstön vähennykset eivät voi olla näkymättä heikennyksinä opettajankoulutuksen vaatimustasossa. Musiikinopettajakoulutuksen on annettava opiskelijalle aineenhallintaa, pedagogisia taitoja ja oman alan tieteellinen peruskoulutus. Kentällä toimivina opettajina tunnemme työn moninaiset haasteet kasvattajina, erilaisten oppijoiden kohtaajina ja teknologian hallitsijoina.

Perusaineenhallintaa, kuten soittoa ja laulua, ei voi jättää täydennyskoulutuksen tai harrastuneisuuden varaan. Rehtorin on jatkossakin oltava varma, että pätevä musiikinopettaja osaa säestää lauluja ilman etukäteisharjoittelua ja hän harrastuneisuudestaan riippumatta hallitsee sekä bändin ohjaamisen että klassisen kuorokappaleen harjoituttamisen.

Kasvatustieteiden tiedekunta on perustellut ehdotettuja yt-neuvotteluja koulutusohjelmien vähäisillä tutkintomäärillä ja suhteellisella kalleudella. Musiikkikasvatuksen koulutus on ollut koko talven ilman professoria ja henkilöstöpula on ankara (Oulun ylioppilaslehti/Kaleva 1.2.). Opiskelijat ovat viestineet ongelmista valmistua, koska graduihin ei ole ohjausta tarjolla.

Koulutuksen kalleus vertaamalla keskiarvoon on hyvin ongelmallista. Tuskin hammaslääkärinkään kädentaitojen opettaminen on halpaa. Musiikinopettajat on silti koulutettava, sillä peruskoulussa ja lukiossa musiikki on edelleen kaikille opetettava yhteinen aine. Viimeisimmässä perusopetuksen tuntijaossa musiikin vuosiviikkotuntimäärä jopa kasvoi.

”Perusaineenhallintaa, kuten soittoa ja laulua, ei voi jättää täydennyskoulutuksen tai harrastuneisuuden varaan.”

Pohjois-Suomella on ikävä historia epäpätevistä musiikinopettajista, koska pitkään aineenopettajakoulutusta annettiin vain Helsingissä. Parannusta asiaan saatiin 1980-luvun lopulla, jolloin Sibelius-Akatemia järjesti Oulussa musiikinopettajien poikkeuskoulutusta. Oulun yliopisto aloitti musiikkikasvatuksen koulutuksen vuonna 1993 ja sen myötä on viimein saatu ensimmäinen pätevien musiikinopettajien sukupolvi myös moniin Pohjois-Suomen maalaiskuntiin Koillismaata ja Pohjois-Lappia myöten. Ennen ja nytkin Etelä-Suomessa kasvanut ja siellä koulutuksensa saanut musiikinopettaja on pohjoisessa harvinaisuus.

Luokanopettajakollega kertoo joskus tarinaa siitä, miten säestäminen ei ole hänelle mikään ongelma: “Kunhan muistaa aloittaa Enkeli taivaan harjoittelun elokuussa ja Suvivirren tammikuussa.” Emmehän halua palata näihin aikoihin?

Mervi Paalanen, Timo Kovanen, Heikki Mustakallio, Sebastian Jeker, Ilkka Eskelinen

Oulun seudun musiikinopettajat OSMO ry:n hallitus

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tässä on taas hyvä esimerkki siitä, miksi olemme päätyneet tilanteeseen, jossa koko ihmiskuntaa uhkaava ympäristökatastrofi on päässyt aivan nurkan taakse: emme ole valmiita luopumaan mistään, ja jokaista jo saavutettua etua - oli se sitten yksilöllinen tai kollektiivinen - halutaan puolustaa loppuun asti.

Jos Suomi haluaa todella päästä nollapäästöiseksi tai jopa negatiiviseen päästösaldoon IPCC:n antamassa aikaraamissa, meidän on muutettava koko elämänmuotoamme perustavalla tavalla. Ikävä kyllä se tarkoittaa teollisen tuotannon ja kulutuksen supistamista sellaisessa mittakaavassa, että esimerkiksi terveydenhuollon, taiteen ja koulutuksen ylläpito nykymuodossa käy täysin mahdottomaksi.

Todellisen kestävän kehityksen vihreässä Suomessa meillä ei luultavasti ole kuin yksi yliopisto, jossa opiskelee korkeintaan kymmenys kansasta - ja humanistisia tieteitä, sosiaalitieteitä, taiteita tai sukupuolentutkimusta siellä ei opiskella. Jos Suomi siis kantaa vastuunsa ilmastonmuutoksesta, meidän on joka tapauksessa luovuttava suuresta osasta siitä, mitä olemme tottuneet pitämään tarpeellisena tai jopa välttämättömänä.

Sen luopumisen voisi hyvin aloittaa heti, koska asialla on todella kiire.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös laulaminen ja taide yleensä ole mitä ekologisinta toimintaa? Puhuit itsesi pussiin. Jos haluat luontoa tuhoavia päästöjä vähemmäksi niin ryhdy vastustamaan suurteollisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei musiikkia tarvitse kouluissa opettaa. Ne jotka ovat lahjakkaita opiskelkoot omalla ajalla. Ja niin ne tekevätkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kouluista se musiikkiharrastus ja sen toteuttamisen mahdollisuus yleensä lähtee. Harva lapsi uskaltaa kokeilla instrumentteja ilman opastusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et voisi olla enempää väärässä. Tähän linkit kaikkiin niihin tutkimuksiin, joissa todetaan musiikkiharrastuksen edistävän lapsen kehitystä yms yms. Sekä yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen kaupan päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyaikaa ohjaa pelkkä raha ja kasvatusta/opetusta on kuitenkin vaikea arvioida tilikirjasta. Siksi iso todellisuus näyttää näiltä säästäjiltä kuin piiloutuvan. Joka on läsnä arjessa ja kokee, se tietää. Takavuosina alasajo tehtiin teknisentyön opettajien koulutukselle. Raumalle vietiin ja vaikeuksia alkoi seuraamaan. Yliopistosta on tehty yritys epätoivoisena keinona säästämiselle. Sitten tulee hölmöjä vetoja, jotka sotii opinahjon perusolemusta vastaan. Aina löytyy rehtoreita ym. jotka ovat ylimmälle johdolle nöyriä, pakonkin edessä, ja "tervehdyttävät" organisaatiota. Vain tilikirja ja yrityksen toimitusjohtaja kiittävät. Musiikkiluokkiakin oltiin hetki sitten lakkauttamassa Oulussa. Voi tätä kaamosta kun se estää näkemästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs on musiikinopettajien työtilanne Pohjois-Suomessa, entäpä jatkossa kun ikäluokat ovat supistumassa reippaasti? Ei koulutuksessa voida ajatella vain kouluttajien työpaikkoja vaan pitäisi tähdätä myös siihen, että koulutus takaa kohtuulliset mahdollisuudet työpaikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa koulutetut musiikinopettajat käytännössä vastaavat koko Pohjois-Suomen musiikin opetuksesta, koska tilastollisesti erittäin pieni osa etelässä koulutetuista opettajista pohjoiseen lähtee. Jos otetaan vielä huomioon se, että noin 1/3 tällä hetkellä työskentelevistä musiikin opettajista on epäpäteviä, voisi sanoa että työllistymistilanne pätevälle musiikinopettajalle Pohjois-Suomessa on hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:31
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
13:28
Seitsemän Labourin kansanedustajaa eroaa protestiksi Corbynille – Brexit ja antisemitismisyytökset jakavat puoluetta
13:28
Ranska ei halua ottaa vastaan Syyriassa vangittuja Isis-taistelijoita – Trump uhkaa vapauttaa vangit
13:19
Ensimmäinen EU-vaaliennuste: Vanhoille valtapuolueille tulossa tappio – äärioikeiston kannatus kasvaa
11:59
Seiska: Valtio osallistuu sittenkin Matti Nykäsen hautajaiskuluihin
11:43
Mies sai sakkoja väkivaltaan yllyttäneestä Facebook-kirjoittelusta  – hovi ei koventanut rangaistusta syyttäjän vaatimuksesta huolimatta
11:38
Seefeldin MM-kisojen ohjelma – katso milloin Itävallassa hiihdetään ja hypätään mäkeä
75
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
69
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
38
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
27
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla
22
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
19
Ulkoministeri Soini matkustaa Roomaan ja Vatikaaniin – saa mahdollisuuden tervehtiä Paavia
13
Intialainen 19-vuotias Himanshu Vohra tuli Ouluun treenaamaan putkiasennusta keskelle pakkasia – "Intiassa kukaan ei mene kymmentä kilometriä pyörällä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Maan länsiosassa sekä Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinka moni uskaltaa väittää, ettei ole miettinyt tuonpuoleista?

Turha miettiä tuonpuoleista, kun kuolema korjaa niin tietoisuus sammuu. Jotkut luulee että kuolema on vain vitsi ja elät... Lue lisää...
Kuolema on lopulline...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image