Mielipiteet

Lukijalta

Musiikillinen yh­den­ver­tai­suus uhattuna

Mielipiteet 20.5.2017 7:00
Katja Sutela, Sanna Kivijärvi, Marja-Leena Juntunen

Peruskoulun oppilaiden PISA-tulosten heikkeneminen huolestuttaa suomalaisessa koulutuspoliittisessa keskustelussa. Kuitenkaan keskustelua osaamisen tasosta ja oppimisen merkityksestä taito- ja taideaineissa ei juuri käydä huolimatta niiden keskeisestä asemasta koulutusjärjestelmässämme 1800-luvulta lähtien.

Tutkimukset osoittavat, että taito- ja taideaineilla on myönteinen vaikutus oppimismotivaatioon ja oppimiseen yleensä. Taidekasvatus opettaa myös muun muassa kriittistä ajattelua ja toisen ymmärtämistä.

Lisäksi uuden opetussuunnitelman ilmiökeskeiset, oppiainerajat ylittävät opetusmuodot tarjoavat uusia mahdollisuuksia taito- ja taideaineiden soveltamiselle opetuksessa. Mutta osaavatko opettajat hyödyntää näitä mahdollisuuksia?

"Jo nyt luokanopettajien musiikilliset taidot ovat usein oman harrastuneisuuden varassa."

 

Viimeaikaiset leikkaukset koulutuksesta ovat kohdistuneet myös Oulun yliopiston opettajankoulutukseen. Opetus- ja tutkimushenkilöstöä on vähennetty.

Musiikin opetusta leikataan edelleen niin, että esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja luokanopettajakoulutuksien soitonopetus lakkautetaan syksyllä 2017.

Nämä leikkaukset heikentävät tulevien opettajien ja varhaiskasvattajien musiikillista osaamista, mistä puolestaan seuraa opetuksen laadun heikkeneminen. Jo nyt luokanopettajien musiikilliset taidot ovat usein oman harrastuneisuuden varassa.

Koulutuksen yhdenvertaisuuden lähtökohtana on oppilaan oikeus laadukkaaseen perusopetukseen taustasta, sukupuolesta ja asuinpaikasta riippumatta.

Peruskoulun tehtävänä on tarjota laadukasta taidekasvatusta kaikille lapsille ja nuorille. Nyt näyttää siltä, että yhdenvertaisuus on uhattuna jatkuvien, taidekasvatukseen kohdistuvien leikkausten tuloksena.

 

Katja Sutela

KM, tohtorikoulutettava

Musiikkikasvatus

Oulun yliopisto

Sanna Kivijärvi

KM, tohtorikoulutettava

ArtsEqual-tutkimushanke,

Taideyliopisto

Marja-Leena Juntunen

musiikkikasvatuksen professori

Taideyliopisto

MAINOS

Kommentoi

Taito - ja taideaineiden kiistattomat hyödyt pitäisi nostaa paremmin yleiseen tietoisuuteen. Motoriikan, kielellisten taitojen, hahmotuksen, keskittymisen, tunne- ja vuorovaikutustaitojen, monenlaisen hyvinvoinnin kehittymisen taustalla näillä taidoilla on keskeinen asema. Taito- ja taideaineiden opetusta lisäämällä voidaan tuoda laaja-alaista hyvinvointia. Opettajien osaamattomuus ei ole syy vähentää, tämä on pelkkä järjestely- ja viitsimiskysymys maassamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä taideaineiden jatkuva alas-ajo heikentää ja rapauttaa Suomea kehitysmaan tasolle. Koodaamisesta höyrytään, mutta se ei korvaa käytännönopetusta. Myös yliopistotason koulutus, esim. luonnontieteissä, siirtyy enemmän ruudulla tutkiskeluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi me lakautetaan juuri niitä juttuja joista me kakki pidämme ja jotka ovat aitoa tekemistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska niiden arvo ei ole (eikä saa ollakaan) mitattavissa euroilla.
Euro taas on ainoa mittari niille, jotka koulutuspolitiikasta päättävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

77
Oulun jättiruuhkassa mateli niin paljon autoja peräkanaa, ettei liikennelaskuri erottanut niitä toisistaan – "Varmasti tuhansia autoja enemmän kuin tavallisesti"
76
Keskusta ei halua kieltää dieseliä – jyrkkää dieselpolttoaineen hinnannousua puolue ei pysty estämään
63
Usealle Oulun keskustan katuosuudelle saa jatkossa pysäköidä vain toiselle puolelle katua – taustalla katujen kapeus
62
Coca-Colan joulurekka villitsi oululaiset – tuhannet jonottivat ilmaista limsaa, liikenne ruuhkautui
46
Pohjantien liikenne takkusi tuntikausia etelään päin menevillä kaistoilla – "Koin tänään pahimmat ruuhkat Oulussa ikinä"
41
Uutissuomalainen: Oikeusministeri selvityttää lapsiasiavaltuutetun taksikulut - oululaistaustainen Tuomas Kurttila perustelee taksin käyttöään sujuvuudella ja työhyvinvoinnilla
33
Yhdyskuntalautakunta päätti: Oululaisten jätemaksuihin kolmen prosentin korotus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Järjetön veropolitiikka

Väittääkö aloittaja että sosiaaliturvan taso on nyt alempi kuin ennen? Olisiko edes jotain lukuja tai muita todisteita e... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image