Mielipiteet

Lukijalta

Musiikillinen yh­den­ver­tai­suus uhattuna

Mielipiteet 20.5.2017 7:00
Katja Sutela, Sanna Kivijärvi, Marja-Leena Juntunen

Peruskoulun oppilaiden PISA-tulosten heikkeneminen huolestuttaa suomalaisessa koulutuspoliittisessa keskustelussa. Kuitenkaan keskustelua osaamisen tasosta ja oppimisen merkityksestä taito- ja taideaineissa ei juuri käydä huolimatta niiden keskeisestä asemasta koulutusjärjestelmässämme 1800-luvulta lähtien.

Tutkimukset osoittavat, että taito- ja taideaineilla on myönteinen vaikutus oppimismotivaatioon ja oppimiseen yleensä. Taidekasvatus opettaa myös muun muassa kriittistä ajattelua ja toisen ymmärtämistä.

Lisäksi uuden opetussuunnitelman ilmiökeskeiset, oppiainerajat ylittävät opetusmuodot tarjoavat uusia mahdollisuuksia taito- ja taideaineiden soveltamiselle opetuksessa. Mutta osaavatko opettajat hyödyntää näitä mahdollisuuksia?

"Jo nyt luokanopettajien musiikilliset taidot ovat usein oman harrastuneisuuden varassa."

 

Viimeaikaiset leikkaukset koulutuksesta ovat kohdistuneet myös Oulun yliopiston opettajankoulutukseen. Opetus- ja tutkimushenkilöstöä on vähennetty.

Musiikin opetusta leikataan edelleen niin, että esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja luokanopettajakoulutuksien soitonopetus lakkautetaan syksyllä 2017.

Nämä leikkaukset heikentävät tulevien opettajien ja varhaiskasvattajien musiikillista osaamista, mistä puolestaan seuraa opetuksen laadun heikkeneminen. Jo nyt luokanopettajien musiikilliset taidot ovat usein oman harrastuneisuuden varassa.

Koulutuksen yhdenvertaisuuden lähtökohtana on oppilaan oikeus laadukkaaseen perusopetukseen taustasta, sukupuolesta ja asuinpaikasta riippumatta.

Peruskoulun tehtävänä on tarjota laadukasta taidekasvatusta kaikille lapsille ja nuorille. Nyt näyttää siltä, että yhdenvertaisuus on uhattuna jatkuvien, taidekasvatukseen kohdistuvien leikkausten tuloksena.

 

Katja Sutela

KM, tohtorikoulutettava

Musiikkikasvatus

Oulun yliopisto

Sanna Kivijärvi

KM, tohtorikoulutettava

ArtsEqual-tutkimushanke,

Taideyliopisto

Marja-Leena Juntunen

musiikkikasvatuksen professori

Taideyliopisto

MAINOS

Kommentoi

Taito - ja taideaineiden kiistattomat hyödyt pitäisi nostaa paremmin yleiseen tietoisuuteen. Motoriikan, kielellisten taitojen, hahmotuksen, keskittymisen, tunne- ja vuorovaikutustaitojen, monenlaisen hyvinvoinnin kehittymisen taustalla näillä taidoilla on keskeinen asema. Taito- ja taideaineiden opetusta lisäämällä voidaan tuoda laaja-alaista hyvinvointia. Opettajien osaamattomuus ei ole syy vähentää, tämä on pelkkä järjestely- ja viitsimiskysymys maassamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä taideaineiden jatkuva alas-ajo heikentää ja rapauttaa Suomea kehitysmaan tasolle. Koodaamisesta höyrytään, mutta se ei korvaa käytännönopetusta. Myös yliopistotason koulutus, esim. luonnontieteissä, siirtyy enemmän ruudulla tutkiskeluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi me lakautetaan juuri niitä juttuja joista me kakki pidämme ja jotka ovat aitoa tekemistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska niiden arvo ei ole (eikä saa ollakaan) mitattavissa euroilla.
Euro taas on ainoa mittari niille, jotka koulutuspolitiikasta päättävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
72
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
59
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
32
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image