Mielipiteet

Lukijalta

Musiikillinen yh­den­ver­tai­suus uhattuna

Mielipiteet 20.5.2017 7:00
Katja Sutela, Sanna Kivijärvi, Marja-Leena Juntunen

Peruskoulun oppilaiden PISA-tulosten heikkeneminen huolestuttaa suomalaisessa koulutuspoliittisessa keskustelussa. Kuitenkaan keskustelua osaamisen tasosta ja oppimisen merkityksestä taito- ja taideaineissa ei juuri käydä huolimatta niiden keskeisestä asemasta koulutusjärjestelmässämme 1800-luvulta lähtien.

Tutkimukset osoittavat, että taito- ja taideaineilla on myönteinen vaikutus oppimismotivaatioon ja oppimiseen yleensä. Taidekasvatus opettaa myös muun muassa kriittistä ajattelua ja toisen ymmärtämistä.

Lisäksi uuden opetussuunnitelman ilmiökeskeiset, oppiainerajat ylittävät opetusmuodot tarjoavat uusia mahdollisuuksia taito- ja taideaineiden soveltamiselle opetuksessa. Mutta osaavatko opettajat hyödyntää näitä mahdollisuuksia?

"Jo nyt luokanopettajien musiikilliset taidot ovat usein oman harrastuneisuuden varassa."

 

Viimeaikaiset leikkaukset koulutuksesta ovat kohdistuneet myös Oulun yliopiston opettajankoulutukseen. Opetus- ja tutkimushenkilöstöä on vähennetty.

Musiikin opetusta leikataan edelleen niin, että esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja luokanopettajakoulutuksien soitonopetus lakkautetaan syksyllä 2017.

Nämä leikkaukset heikentävät tulevien opettajien ja varhaiskasvattajien musiikillista osaamista, mistä puolestaan seuraa opetuksen laadun heikkeneminen. Jo nyt luokanopettajien musiikilliset taidot ovat usein oman harrastuneisuuden varassa.

Koulutuksen yhdenvertaisuuden lähtökohtana on oppilaan oikeus laadukkaaseen perusopetukseen taustasta, sukupuolesta ja asuinpaikasta riippumatta.

Peruskoulun tehtävänä on tarjota laadukasta taidekasvatusta kaikille lapsille ja nuorille. Nyt näyttää siltä, että yhdenvertaisuus on uhattuna jatkuvien, taidekasvatukseen kohdistuvien leikkausten tuloksena.

 

Katja Sutela

KM, tohtorikoulutettava

Musiikkikasvatus

Oulun yliopisto

Sanna Kivijärvi

KM, tohtorikoulutettava

ArtsEqual-tutkimushanke,

Taideyliopisto

Marja-Leena Juntunen

musiikkikasvatuksen professori

Taideyliopisto

MAINOS

Kommentoi

Taito - ja taideaineiden kiistattomat hyödyt pitäisi nostaa paremmin yleiseen tietoisuuteen. Motoriikan, kielellisten taitojen, hahmotuksen, keskittymisen, tunne- ja vuorovaikutustaitojen, monenlaisen hyvinvoinnin kehittymisen taustalla näillä taidoilla on keskeinen asema. Taito- ja taideaineiden opetusta lisäämällä voidaan tuoda laaja-alaista hyvinvointia. Opettajien osaamattomuus ei ole syy vähentää, tämä on pelkkä järjestely- ja viitsimiskysymys maassamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä taideaineiden jatkuva alas-ajo heikentää ja rapauttaa Suomea kehitysmaan tasolle. Koodaamisesta höyrytään, mutta se ei korvaa käytännönopetusta. Myös yliopistotason koulutus, esim. luonnontieteissä, siirtyy enemmän ruudulla tutkiskeluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi me lakautetaan juuri niitä juttuja joista me kakki pidämme ja jotka ovat aitoa tekemistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska niiden arvo ei ole (eikä saa ollakaan) mitattavissa euroilla.
Euro taas on ainoa mittari niille, jotka koulutuspolitiikasta päättävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19.11.
Luonnonvoimat purkautuvat ulos Oulun kaupungintalon seinien sisältä ja valtamerien meduusat heräävät eloon Ainolan puistossa – valotaideteokset syttyvät Lumo-festivaalin kävelyreitillä perjantaina kello 16 Tilaajille
19.11.
Estejuoksija jäi kiinni epo-hormonista – Ranskassa taas dopingtapaus
19.11.
Hradecky ja Kanerva huudattivat yleisöä Huuhkajien kansanjuhlassa Helsingissä: "Oi Suomi on nyt kisoissa, on meillä hieno jengi ja fanit"
19.11.
"Oli presidentiltä asiatonta vaatia tutkintaa poliittisesta vastustajastaan" – Trumpin Ukraina-puhelua kuunnelleet todistivat
19.11.
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
19.11.
Näyttelijän poika siirtyi kameran toiselle puolelle – "Ikä tuo kypsyyttä", sanoo 50 vuotta täyttävä elokuvaohjaaja Aleksi Mäkelä
19.11.
Uusi nelinpelipari Struff oli Kontisen ykkösvaihtoehto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image