Mielipiteet

Lukijalta

Muovin korvaamisesta mah­dol­li­suuk­sia – suomalaisille yrityksille iso kan­sain­vä­li­nen markkina auki

Mielipiteet 4.6.2018 7:00
Henna Virkkunen

Tiistaina vietetään maailman ympäristöpäivää, jonka teemana on muovijätteen vähentäminen. Syystäkin, sillä 95 prosenttia maailman muovista käytetään vain kerran ja heitetään pois. Iso osa siitä päätyy luontoon ja mereen: maailman merien roskista 85 prosenttia on muovia.

Viime viikolla EU-komissio teki odotetun direktiiviesityksen muoviroskan vähentämiseksi, jossa on määritelty toimenpiteitä kymmenen eniten luontoa ja meriä roskaavan tuotteen osalta. Esimerkiksi muoviset pillit, lautaset, ruokailuvälineet ja vanupuikot kiellettäisiin EU-alueella kokonaan, koska niille on korvaaviakin materiaaleja.

Muovikuppien ja muovisten ruokapakkausten vähentämiseksi jäsenmaiden pitäisi puolestaan hakea sopivat keinot. Muutama vuosi sitten muovikassien osalta hyväksyttiin vastaava direktiivi. Sen seurauksena Suomessakin muovikassit muutettiin maksullisiksi ja niiden käyttö suorastaan romahti.

Esitys vaatii jäsenmaita kierrättämään 90 prosenttia muovipulloista vuoteen 2025 mennessä. Tässä suomalainen pullopanttijärjestelmä on hyvä esimerkki muillekin. Sen ansiosta meillä ei pulloja jää luontoon lojumaan; viimeistään pullonkerääjät käyvät ne noukkimassa talteen.

Uudella direktiivillä myös kalastusvälineiden talteenottoa halutaan tehostaa, pakkausten kierrätysmerkintöjä selkeyttää ja parantaa tietoa roskaamisen ja kierrätyksen vaikutuksista.

Kertakäyttömuovien vähentäminen on osa EU:n alkuvuodesta lanseeraamaa muovistrategiaa, ja luonnonvarojen resurssiviisaampi käyttö on ollut yksi tämän kauden pääprioriteeteista. Kiertotalouden vauhdittamiseksi keväällä päätettiin uudesta jätedirektiivistä, joka velvoittaa jäsenmaat lisäämään jätteen kierrätystä ja uudelleenkäyttöä.

"Meillä on kehitteillä ja jo valmistuksessakin metsäteollisuuden sivuvirroista biopohjaisia tuotteita ja pakkauksia, joilla voidaan korvata muovia kestävästi ja turvallisesti."

Toisin kuin voisi luulla, jätteen kierrätyksessä Suomi ei ole mikään Euroopan mallimaa, vaan alle EU-maiden keskiarvon. Meillä jätteestä vain 42 prosenttia kierrätetään. Iso osa päätyy edelleen polttoon.

Hyväksytyn direktiivin mukaisesti jatkossa erilliskeräykset on järjestettävä paperin, pahvin, metallin, lasin ja biojätteen lisäksi myös tekstiileille ja muoville. Tavoitteena on, että vuonna 2030 kaiken pakkausmuovin pitäisi olla kierrätettävää.

Suomalaisille yrityksille on tässä iso kansainvälinen markkina auki. Meillä on kehitteillä ja jo valmistuksessakin metsäteollisuuden sivuvirroista biopohjaisia tuotteita ja pakkauksia, joilla voidaan korvata muovia kestävästi ja turvallisesti.

Osana EU:n muovistrategiaa suunnataan 350 miljoonaa euroa eurooppalaista tutkimus- ja tuotekehitysrahaa kertakäyttömuovin korvaajille. Tässä suomalaisten kannattaa nyt olla aktiivisia.

Suomessa koostetaan parhaillaan ympäristöministeriön johdolla myös omaa kansallista muovitiekarttaa. Muovin talteenoton ja kierrätyksen lisäksi tavoitteena on vauhdittaa parempaa tuotesuunnittelua, kiertotalouden innovaatioita ja investointeja sekä vähentää riippuvuutta uusiutumattomista raaka-aineista.

Muovi on hyvä ja tarpeellinen materiaali, mutta muoviroskan vähentämisessä ja resurssiviisaassa toiminnassa on vain voitettavaa; niin ympäristöllä, taloudella, yrittäjillä, innovaatioilla kuin kuluttajillakin.

 

Henna Virkkunen

EU-parlamentin energia-, teollisuus- ja tutkimusvaliokunnan jäsen

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Suomessa muovin täyskielto on ainoa oikea vaihtoehto mitä voimme kuvitella. Korvaamme muovin luonnontuotteella nimeltä norsunluu, kuten ennen muovin keksimistä sitä on käytetty. Nyt meidän pitää alkaa rakentamaan norsutarhoja, joissa kasvatetaan norsuja yksinomaan korvaamaan kaikki muovituotteet norsunluulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan etelä- ja keskiosassa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta keskiyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa luoteistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

191 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Venäjä käy hybridisotaa Suomea vastaan. Tänään kello 12 käynnistetty verkkohyökkäys Suomen viranomaisten asiointipalvel... Lue lisää...
Suomea testataan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image