Mielipiteet

Lukijalta

Mummot ja papat apuun koulutien alussa

Mielipiteet 12.8.2019 7:00
Hannu Laaksola

Koulun aloitus aiheuttaa usein perheissä stressiä niin vanhemmille kuin lapsillekin. Päivärytmit muuttuvat, tuntuu ettei mihinkään ehdi, koulu vaikuttaa asettavan erilaisia vaatimuksia eikä mistään löydy tähän kaikkeen apua.

Tässä tilanteessa olisi hyvä, että isovanhemmat astuisivat aktiivisesti kuvaa mukaan. Heillä on yleensä enemmän aikaa kuin isillä ja äideillä sellaiseen tärkeään toimintaan, joka kiireen vuoksi jää helposti kakkos- tai kolmossijalle. Isovanhemmilla on mahdollisuus antaa lapsenlapsilleen elämyksiä, joita he muistelevat läpi elämänsä.

Koulun alkupäivät antavat isovanhemmille luonnollisen tavan tarjota apuaan, jota varmasti tarvitaan. Koulutien aloittamisen tukeminen vanhempien ja isovanhempien kanssa lisää yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta.

Isovanhempien avun ei tarvitse olla mitään ihmetekoja. Ne voivat olla aivan tavallista arkea, mutta sellaista, joka on poimittu siitä laatikosta, johon vanhemmilla ei ole juuri nyt aikaa.

Mummo voi opettaa askartelua tai piirtämistä. Miten tehdään paperinukke tai miten voisi värittää syksyiset lehdet. Pappa voisi opettaa naulaamaan, ruuvaamaan tai korjaamaan pyörää.

Yhdessä tekeminen antaa läsnäolon tunteen ja on oppimista molemmille, nuorelle ja ikääntyneelle.

Monet yhteiset toiminnot ovat hyviä: lauta- ja korttipelit, retket ja levyraadit. Kun lapsi soittaa omia kappaleitaan ja isovanhempi omiaan, luodaan ensiaskeleita sille, että molemmat ymmärtävät aikakaaren, joka heidän välillään on.

Isovanhempien kanssa lapsen on mukavaa tutustua myös luontoon. Matojen etsiminen, onkiminen ja kalojen perkaaminen avaavat uuden maailman. Myös kukkien istuttaminen ja niiden hoito ovat mukavia ja opettavat vastuullisuutta.

Lintujen ruokkiminen kasvattaa emotionaalisuutta. Luontoon voi tutustua myös kameran avulla.

Suomalaisessa yhteiskunnassa vanha perhekäsitys on muuttunut kaupungistumisen myötä. Myös yksilöä ruokkiva ajatusmaailma sulkee helposti isovanhemmat perheen ulkopuolelle.

Perheet on nähtävä sellaisena kokonaisuutena, johon kuuluvat myös isovanhemmat. Lapselle on rikkaus, kun hänen elämässään on useita aikuisia.

Hannu Laaksola

Puheenjohtaja

Suomen Isovanhemmat ry

Vantaa

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kun eivät auta ainakaan meillä. Ei kutsuta syömään eikä lapsia yökylään. Eivät ole koskaan nostaneet pulkan kyytiin tai nostaneet hiekkalaatikolta pois. Kylpevät itse rahassa ja aikaa olisi mutta ei mielikuvitusta. Kylässä jos käyvät niin istuvat meidän olohuoneessa. Lastenhuoneissa eivät ole käyneet vuosiin. Syliin ottavat lapsen jos lapsi siihen itse haluaa. Häpeävät omiakin lapsiaan kun omilla lapsilla ei ole rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites nykyään, kun isovanhemmat eläköityvät entistäkin myöhemmin? Omilla pienillä lapsillani on neljä isovanhempaa hengissä ja hyvissä voimissa, mutta he ovat töissä ihan kuten me pienten lasten ruuhkavuosissa elävät vanhemmatkin. Siihen harrastukset ja matkustelut päälle, niin kyllä on vaikea ehtiä ekaluokkalaisen avuksi. Todellakaan kyse ei ole siitä, etteivät vanhemmat kelpuuttaisi isovanhempia hoitoavuksi, kuten rivien välistä huokuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isovanhemmat ovat omillaan ja kuuluvat lasten perheiden elämään vapaa-ajalla.Silloin kun koko perhe on vapaalla.Ei työ voi viedä vanhempia lapsilta, vanhemmilla on vastuu lapsista ja lapset menee työn edelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaapa olla huomattava määrä isovanhempia, jotka ovat vielä työelämässä lastenlasten ollessa noin pieniä. Ja saattavat mokomat asua vielä eri paikkakunnallakin, joko isovanhempi tai lapsi on muuttanut opintojen/työn perässä. Resepti tietysti sinänsä muuten hyvä - joskin tekemisten osalta kovin kaavamainsen sukupuolittunutta otetta tekemisiin tarjotaan. Terveisin ei-kätevä isoäiti, ei onnistu paperinuket...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image