Mielipiteet

Lukijalta

Mummot ja papat apuun koulutien alussa

Mielipiteet 12.8.2019 7:00
Hannu Laaksola

Koulun aloitus aiheuttaa usein perheissä stressiä niin vanhemmille kuin lapsillekin. Päivärytmit muuttuvat, tuntuu ettei mihinkään ehdi, koulu vaikuttaa asettavan erilaisia vaatimuksia eikä mistään löydy tähän kaikkeen apua.

Tässä tilanteessa olisi hyvä, että isovanhemmat astuisivat aktiivisesti kuvaa mukaan. Heillä on yleensä enemmän aikaa kuin isillä ja äideillä sellaiseen tärkeään toimintaan, joka kiireen vuoksi jää helposti kakkos- tai kolmossijalle. Isovanhemmilla on mahdollisuus antaa lapsenlapsilleen elämyksiä, joita he muistelevat läpi elämänsä.

Koulun alkupäivät antavat isovanhemmille luonnollisen tavan tarjota apuaan, jota varmasti tarvitaan. Koulutien aloittamisen tukeminen vanhempien ja isovanhempien kanssa lisää yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta.

Isovanhempien avun ei tarvitse olla mitään ihmetekoja. Ne voivat olla aivan tavallista arkea, mutta sellaista, joka on poimittu siitä laatikosta, johon vanhemmilla ei ole juuri nyt aikaa.

Mummo voi opettaa askartelua tai piirtämistä. Miten tehdään paperinukke tai miten voisi värittää syksyiset lehdet. Pappa voisi opettaa naulaamaan, ruuvaamaan tai korjaamaan pyörää.

Yhdessä tekeminen antaa läsnäolon tunteen ja on oppimista molemmille, nuorelle ja ikääntyneelle.

Monet yhteiset toiminnot ovat hyviä: lauta- ja korttipelit, retket ja levyraadit. Kun lapsi soittaa omia kappaleitaan ja isovanhempi omiaan, luodaan ensiaskeleita sille, että molemmat ymmärtävät aikakaaren, joka heidän välillään on.

Isovanhempien kanssa lapsen on mukavaa tutustua myös luontoon. Matojen etsiminen, onkiminen ja kalojen perkaaminen avaavat uuden maailman. Myös kukkien istuttaminen ja niiden hoito ovat mukavia ja opettavat vastuullisuutta.

Lintujen ruokkiminen kasvattaa emotionaalisuutta. Luontoon voi tutustua myös kameran avulla.

Suomalaisessa yhteiskunnassa vanha perhekäsitys on muuttunut kaupungistumisen myötä. Myös yksilöä ruokkiva ajatusmaailma sulkee helposti isovanhemmat perheen ulkopuolelle.

Perheet on nähtävä sellaisena kokonaisuutena, johon kuuluvat myös isovanhemmat. Lapselle on rikkaus, kun hänen elämässään on useita aikuisia.

Hannu Laaksola

Puheenjohtaja

Suomen Isovanhemmat ry

Vantaa

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kun eivät auta ainakaan meillä. Ei kutsuta syömään eikä lapsia yökylään. Eivät ole koskaan nostaneet pulkan kyytiin tai nostaneet hiekkalaatikolta pois. Kylpevät itse rahassa ja aikaa olisi mutta ei mielikuvitusta. Kylässä jos käyvät niin istuvat meidän olohuoneessa. Lastenhuoneissa eivät ole käyneet vuosiin. Syliin ottavat lapsen jos lapsi siihen itse haluaa. Häpeävät omiakin lapsiaan kun omilla lapsilla ei ole rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites nykyään, kun isovanhemmat eläköityvät entistäkin myöhemmin? Omilla pienillä lapsillani on neljä isovanhempaa hengissä ja hyvissä voimissa, mutta he ovat töissä ihan kuten me pienten lasten ruuhkavuosissa elävät vanhemmatkin. Siihen harrastukset ja matkustelut päälle, niin kyllä on vaikea ehtiä ekaluokkalaisen avuksi. Todellakaan kyse ei ole siitä, etteivät vanhemmat kelpuuttaisi isovanhempia hoitoavuksi, kuten rivien välistä huokuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isovanhemmat ovat omillaan ja kuuluvat lasten perheiden elämään vapaa-ajalla.Silloin kun koko perhe on vapaalla.Ei työ voi viedä vanhempia lapsilta, vanhemmilla on vastuu lapsista ja lapset menee työn edelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaapa olla huomattava määrä isovanhempia, jotka ovat vielä työelämässä lastenlasten ollessa noin pieniä. Ja saattavat mokomat asua vielä eri paikkakunnallakin, joko isovanhempi tai lapsi on muuttanut opintojen/työn perässä. Resepti tietysti sinänsä muuten hyvä - joskin tekemisten osalta kovin kaavamainsen sukupuolittunutta otetta tekemisiin tarjotaan. Terveisin ei-kätevä isoäiti, ei onnistu paperinuket...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
84
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
60
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
36
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image