Mielipiteet

Lukijalta

Monissa lajeissa salivuorot kortilla Oulussa - laaditaan tar­ve­suun­ni­tel­ma koskien kaikkia harrastuksia

Mielipiteet 13.2.2018 7:00
Veli-Matti Hölttä

Kalevan mukaan Oulun kaupunkiin esitetään rakennettavaksi kaksi uutta tekojääkenttää. Asiaa on pohtinut kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan asettama työryhmä.

Uutinen on iloinen jääurheilun harrastajille, voitaisiinko vastaavanlaiset työryhmät ja ohjelmat laatia myös muille lajeille?

Salibandyssä ainakin Pohjois-Oulussa salivuorot ovat kortilla, paikalliset seurat ovat vuosia etsineet lisätiloja. Suurista käyttäjistä muun muassa voimistelijat ovat näillä samoilla vuoroilla jakajina, samoin jalkapalloilijat.

Salivuorojen vuosittainen jako on aikamoista taidetta, kuten liikuntaviraston sisätiloista vastaava Matti Rautio totesi joku viikko sitten lehtihaastattelussa.

Jalkapallon osalta talviharjoittelutilanne on erittäin lievästi sanottuna äärimmäisen vaikea. Ainoaan Heinäpään halliin tälle talvea haki liki 2 300 pelaajaa eri seuroista pelkästään ikäluokista 10–17.

Osa alle 10-vuotiaista sai vuoroja Ouluhallissa, kun aikuisurheilun puolella alasarjojen (alempi kuin Kakkonen) lajiharjoittelu talvisin on käytännössä mahdotonta.

Myös kesäisin on haastetta, kun pelivuoroja pyritään järjestämään omille harjoitusvuoroille, jottei ottelu menisi toisen joukkueen harjoitusvuorolle. Kaikkiaan pelkästään lisenssifutareita on kaupungissamme noin 4 500 lajin harrastajamäärän kaksinkertaistuessa kymmenessä vuodessa.

Raatin stadionin remontin aikaan yleisurheilijamme kulkivat Kempeleen kauniilla urheilukentällä kaupungissamme ollessa vain yhden lajivaatimukset täyttävän kenttäalueen.

"Voisiko Suomen tie olla kuten Ruotsissa, missä yhteiskunnan varoin rakennettuja olosuhteita on sittemmin luovutettu seuroille?"

Tulevaan Ouluhallin remonttiin on lehtitietojen mukaan menossa 20 miljoonaa euroa, mutta senkään jälkeen kaupungissamme ei ole talvisin sadan metrin juoksurataa, jonka lajin yksi huippulupauksista asuu ja harjoittelee Oulussa.

Juniori- ja osin aikuispesäpallon osaltakin oululaiset hakevat lisävuoroja muun muassa Raahen sisäliikuntahallista.

Julkinen raha liikuntapaikkarakentamisessa on Suomessa ollut aina suuressa roolissa. Yksityisessä rakentamisessa on taloudelliset riskinsä, jotka huonoimmillaan kaatuvat jälleen veronmaksajille.

Voisiko Suomen tie olla kuten Ruotsissa, missä yhteiskunnan varoin rakennettuja olosuhteita on sittemmin luovutettu seuroille? Näin on saatu seuraväkeen yhteenkuuluvuuden tunnetta ja sitoutumista käyttäjiltä paikkojen kunnossapitoon. Käyttökuluista vastaisi seuraväki, joka taas tuo säästöä kuntatalouteen. Yhteisöllisyyttä?

Edesmennyt mäkihyppyvalmentajamme Matti Pulli listasi aikanaan lajin menestysedellytykset: valmennus, olosuhteet ja rekrytointi. Kun kaksi ensimmäistä on kunnossa, kolmas tulee sivussa.

Voitaisiinko kaupungissamme laatia tarvesuunnitelma koskien kaikkia harrastuksia laidasta lukien; paljonko on harrastajia, kilpailijoita, mikä on taso ja tavoitteet, mitkä käytössä olevat olosuhteet?

Voisiko tällaisen työryhmän loppupäätelmä olla päättäjillekin helppo työkalu tuleviin verorahoilla rakennettaviin liikuntapaikkakohteisiin?

Veli-Matti Hölttä

junioripäällikkö

Haukiputaan Pallo ry.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Onko yksi huippulupaus peruste juoksuradan miljoonainvestoinnille. Pitäisikö samalla pakottaa lupaus pysymään Oulussa eläkepäiviin saakka jotta radalle varmasti tulee käyttöä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On. Niiden tyypillinen koko on 25 m x 13 m tai vähemmän. Sillä mahtuu pelaamaan sulka-, lento- ja koripalloa ja harjoittamaan telinevoimistelua ja satubalettia. Aikuisten tai isompien junnujen koripallotreeneissäkin jo tökkii. Kaikissa kouluissa ei ole mihinkään järkevään palloiluun sopivaa salia, vain voimistelusali.

Salibandyyn ja sisäjalkapalloon nuo voikkasalit ovat liian pieniä. Niissä voi pitää pikkujunnuille 3+3 sählypelejä, mutta jo yläkoululaisille sellainen käy aivan liian pieneksi. Salibändyn juniorikenttä on 32 m x 16 m, jonka kokoisia saleja Oulussa on muutama (Kastelli B, Metsokangas, Hiukkavaara, Rajakylä) ja aikamieskenttä 40 m x 20 m, joita Oulussa lienee yhtä paljon kuin jäähalleja (Kastelli A, Värttö, Linnanmaa, Haukipudas, Urheilutalo, ?? vs 2x Raksila, 2x Linnanmaa, Oulunsalo).

Salijalkapallotreeneillä on vielä omat vaatimuksensa. Esimerkiksi tietynlainen katsomo tai näyttämö voi häiritä. Varsinainen jalkapallohalli on sitten oma lukunsa.

Rakentamalla muutama salibandykokoinen liikuntasali vapautuisivat nuo koulujen voikkasalit muiden harrastusten käyttöön. Nekin käyvät kovaa kilpaa saleista eikä aikuisharrastajille riitä saliaikaa kuin satunnaisina yö- tai aamuvuoroina, junnuillekin 1-2 kertaa viikossa. Kilpajoukkueillehan aina löytyy salitilaa, niillä ei ole puutetta. Salibandysali voidaan myös jakaa verhoilla kolmeen lentopallosaliin eli kaikki lajit hyötyisivät.

Monet voikkasalit ja pukkarit sitä paitsi haisevat. Miten koululaiset pystyvät niissä olemaan? Vanhojen homekoulujsen lisäksi muistuu Kastelli A, jonka käytävä jo haisee ihan makealle lentokoneöljylle. Myös Oulunsalon pukkareissa tuoksuu mehevälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulinpa, että Urheilutalo, Värttö, Kasarmi ja muutama koulun liikuntasali on menossa remonttiin, purkuun tai käyttökieltoon mikä mistäkin syystä. Se tietää kovia aikoja monen lajin harrastajille, koviten iskee salibandyyn, jonka harrastajamäärä ei liene laskussa.

Ouluun tarvitaan siis ihan kiireesti ainakin kolme isoa harasteliikuntasalia, mieluummin viisi.

Kaikkein kiireisintä olisi kuitenkin uusi uimahalli Linnanmaalle. Oulun uimahallit ovat tupaten täynnä.

Samaan kompleksiin voisi sitten rakentaa toisen liikuntahallinkin, niin tulisi synergiaa valvonnan ja pukuhuoneiden osalta. Muita paikkoja liikuntahalleille olisi Raksila, Tuira ja Heinäpää, ja loput yltympäriinsä, mahdollisesti koulujen yhteyteen. Monissa kouluissa on aika kelvottoman pienet ja huonot liikuntasalit, joissa ilma vaihtuu, kun nurkista vetää.

Päiväkoteihinkin voi rakentaa pikkuliikuntasaleja. Lapset tykkäävät niistä, ja illalla niitä voi käyttää esimerkiksi tanssiin ja kamppailulajeihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ouluhallin laajennuksen on tarkoitus korvata ainakin Urheilutalo ja Värtön liikuntahalli, ehkä myös kasarmi. En kyllä ymmärrä, miten kaikkien näiden toiminnot mahtuvat tulevaan Ouluhalliin, kun tuskin sinne esim. useampaa kuntosalia tulee. Liikuntasalien totaalimääräkin varmaan putoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunsalossa on muitakin isoja saleja kuin palloiluhalli, Niemenrannan nimittäin. Oletan, että tuossa viitattiin pelkästään palloiluhalliin "Oulunsalona". Mutta Niemenrantakin taitaa olla täyteen varattu, kun Pitkäkankaan sali on pois käytöstä remontin takia kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunsalossa ja Haukiputaalla näyttääkin olevan salitilanne suhteellisen hyvässä kunnossa.
Vanhan Oulun alueella on kriittisin tilanne.

Oulun kaupungin tilavaraustilanteen mukaan kaikki tilat ovat lähes täyskäytössä eli vapaata tilaa on täysin satunnaisesti, lähinnä kai peruutuspaikkoja tai hassuun kellonaikaan. Käytännössä "kaupunginosajoukkueetkin" joutuvat harjoittelemaan toisella puolella kaupunkia eli isät joutuvat toimimaan taksikuskeina. Auto ja isä ovat siis edellytyksiä minkä tahansa harrastuksen aloittamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkonkylän koulun ja Niemenrannan koulun salit ovat totaalisen varattuja joka päivä. Pitkäkankaalla ei ole salia käytössä ollenkaan (esim. koulun liikunnat järjestetään Palloiluhallilla ja lukiolla). Oulunsalotalolla (lukio) on hieman väljempää, mutta aika lailla käytössä on sekin. Salonpään koulun sali taitaa olla ainoa, josta saisi vuoroja, mutta koulu on niin sisäilmaongelmissa ja sali pieni, että ei kai ole oikein käyttökelpoinen. Palloiluhallillakaan ei järin paljon vapaata ole. Että en nyt menis kehumaan tilanteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimen omaan, katsotaan millä tasolla pelataan ja olosuhteet sen mukaan. Jalkapallossa pelaillaan divareissa, joihin on jo tarpeeksi satsattu. Uusi kiekko areena pian rakenteille.o

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olosuhteet pitää säätää harrastajien määrän ja laadun mukaan. Ihan sama on, millä tasolla kilpajoukkueet pelaavat, koska kyllä nytkin kaikille kilpajoukkueille on riittävästi harjoitustiloja. Pulaa on harraste- ja kuntoliikuntaan soveltuvista saleista, jotka ovat yleensä kertaluokkaa halvempia kuin kilpa-areenat. Näissäkin pitää lähteä hyöty/kustannus-suhteesta eli yhden harjoitusjäähallin hinnalla (yli 20 M€) saa kaksi uimahallia tai vähintään viisi isoa liikuntahallia, johon mahtuu kolme poikittaiskenttää lento- ja koripalloa varten tai yksi pitkittäiskenttä salibandyä ja potkupalloa varten + pikkutilaa, kunhan ei sorruta kilpaliittojen kohtuuttomiin vaatimuksiin katsomoista y.m..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

53
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
19
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
14
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
12
Risto Uimosen kirja presidentistä kuvailee, kuinka Sauli Niinistö on maksimoinut historiallisen pienet valtaoikeutensa
9
Ilmatieteen laitos on paitsi varoittanut suomalaisia helteestä, niin myös oikeasti pelastanut ihmishenkiä kehitysmaissa
6
Oikeusministeri Häkkänen Touko Aallosta: On hyvin vakavaa, jos kansanedustaja kehottaa olemaan noudattamatta lakeja
6
Ruotsalaismediat: Länsi-Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Totta kai on aina trendikästä ja asiallista puolustaa heikosti pärjääviä ja vähäosaisia henkilöitä. Mielestäni muitakin ... Lue lisää...
Takamaan mies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image