Mielipiteet

Lukijalta

Monimuotoinen kulttuuri näkyy Oulun vuoden 2018 budjetissa

Mielipiteet 9.1.2018 7:00
Kyösti Oikarinen

Oulu on jäämässä kulttuuripääkaupunkihakemuksen vangiksi ja olemme liian varovaisia viestinnässä.

Somessa ja muussa mediassa peilataan suunnitelmaa kuin suunnitelmaa hakemukseemme.

Torin hotellin kerrosten nostaminen, sivistys- ja kulttuurilaitosten palveluverkko, Hietasaaren, Raatin ja Hupisaaren rakentaminen, Rotuaarin kattaminen tai Sanginjoen suojelu.

Jos nämä toteutuvat tai eivät toteudu, ei kaupunki saa hakea kulttuuripääkaupunkinimitystä ja jos hakee, ei sitä sille ainakaan saa myöntää.

Monelta on jäänyt varmaan huomioimatta, että joulukuussa valtuuston hyväksymässä budjetissa on monia päätöksiä ja suunnitelmia, joiden päämäärä on vahvistaa kaupungin vetovoimaa ja yhteisöllisyyttä monimuotoisen kaupunkikulttuurin avulla.

Jo kaupunginjohtajan esityksessä nostettiin esille kulttuuripääkaupunkihakemuksen resurssitarpeet, tapahtumapaikkojen esteettömyys ja muu kehittäminen, kaupunkivalaistus ja kulttuuriympäristöä koskeva teemayleiskaava.

Kaupunginhallitus nosti lisäksi listalle kansainvälisen koulun kehittämisen, varhaiskasvatuksen yhdenvertaisuuskriteerit, palveluverkon vaikutusten arvioinnin, lähiliikuntakenttien kohentamisen, kaupunkipyöräilyn käyttöönoton, biokaasubussien mahdollisuudet, keskustan ja Linnanmaan kampuksen välisen bulevardin, Pikisaaren Osekkilta vapautuvien tilojen muuttamisen kulttuurikeskuksen tarpeisiin.

Laajasti katsottuna myös nämä kaikki ovat kulttuurin edistämisen osia.

"Olemme selvästi epäonnistuneet kriisiviestinnässä, koska some- ja mielipidekeskustelu käynnistyy vajavaisten tietojen perusteella. Jos kulttuuripääkaupunkihakemuksemme näiden keskustelujen perusteella jää toteutumatta, on monen meistä syytä katsoa peiliin."

Valtuustovaiheessa lisättiin vielä maininta eläinmuseon säilyttämiseksi käynnistettävistä neuvotteluista yliopiston ja kaupungin kesken sekä Kierikin voimakas kehittäminen yhdeksi Oulun vetonaulaksi.

Ainolan ratkaisu esimerkiksi odottaa kokonaispäätöstä siitä, mihin ja missä muodossa uusi Luuppi rakentuu.

Museoviraston pääjohtaja torjui museon kokoelmien säilytyksen Museoviraston kokoelma- ja konservointikeskuksessa.

Tämä ei olisi tarkoittanut kokoelmien alasajoa vaan sitä, että arvokkaimmat ja varastoinnin suhteen kriittisimmät osat olisi säilytetty maassa keskitetysti asianmukaisissa olosuhteissa.

Ainola on rakennuksena vahvasti suojeltu ja sen alakertaan kaavaillaan eläinmuseota. Eläinmuseota täydentäisi se, että muu osa varattaisiin esimerkiksi lasten kulttuurille. Mutta tietenkin vasta sitten, kun maakuntamuseolle tulee uudet tilat.

Olemme selvästi epäonnistuneet kriisiviestinnässä, koska some- ja mielipidekeskustelu käynnistyy vajavaisten tietojen perusteella. Jos kulttuuripääkaupunkinimitys näiden keskustelujen takia jää toteutumatta, on monen meistä syytä katsoa peiliin.

 

Kyösti Oikarinen

kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kesk.)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Oulun ei pidä hakea kulttuuripääkaupungiksi. Täällä ei ole mitään sellaista, joka puoltaisi hakemusta. Ei kannata itseään nolata oma-aloitteisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä kaupunkilaisia koskevista asioista saa onneksi tietoa paikallisesta sanomalehdestä, muutoin asiat käsitellään kaupungin virkamiesten kokouksissa eikä kaupungit asukkaat voi muuta kuin kauhistella....... Ihmettelenpä minne ovat joutuneet kaikki ne kaupunkilaisten mielipiteet eri kokouksista, työryhmistä ja kaupungin tekemistä kyselyistä, joissa pääsääntöisesti kaivataan kaupunkiin elävää kaupunkikulttuuria, tapahtumia, viheralueita jne. Torin kehittämis-teeman nimissä minäkin olen osallistunut useampaan kyselyyn ja tapahtumaan. Lopputuloksena näissä kyselyissä kaivattiin pääasiassa paikallisen kulttuuriympäristön arvostamista. Mihin nämä kyselyt hukkuvat? Taitaa olla näennäisdemokratiaa tämä toiminta. Nyt on tullut niin paljon Jobin postia kaupunkisuunnittelusta ja päätöksenteon lyhytnäköisyydestä, että pitäisi katsoa kaupungin kehittäjienkin peiliin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, pitäisi varmaan koettaa vakuuttaa muu maailma siitä, mikä Oulussa on tiedetty aina. Laveasti ajateltuna kun kulttuuriin kuuluvat myös moottoritien leventäminen, alikulkusiltojen uusiminen, kerrostalojen rakentaminen kaupunkipuistoon, kalliopysäköititilojen louhiminen maan alle, ostoskeskuksen rakentaminen keskelle katua, ja mitä kaikkia tässä kaupungissa nyt onkaan tapahtunut viime vuosina. Kaikki kulttuuria, kulttuuria, kulttuuria ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palveluverkkoselvitys putkahti OuKan etusivulle 1.12. ja siinä kehotetttiin kansalaisia keskustelemaan asioista. Se oli laitettu sinne kommentoiteja varten ja näin on kerrankin toimittu.
Museopuolelta oli siihen vetäisty ehdotuksia lman euroja ja perusteluja ja nämä varmasti kiinnittävät jokaisen huomiota ja reaktiot olivat täysin ennakoitavissa. Miksi siis syyttää yleisöä joka nopeasti huomasi, että ehdotukset tehnyt anonyymi virkamiesporukka ei tunne eikä välitäkkään tuntea kaupungin museolaitosta tai sen työtä? Se ei myöskään välitä, minkä mainekolhun tämä veto kaupungille aiheutti. Se ei tunne museolakia ja työtä edes sen verran, että tietäisi, että arvoikkaimpien esineiden tulee olla siellä mistä ne ovat peräisin.
Se hyvä puoli tässä kohussa on, että se osoittaa kaupungin virkamiesten ammattitaidon, arvostelukyvyn ja kyvyn vaivautua selvittämään ehdotustensa vaikutuksia ja kustannuksia. Se osoittaa todella selvästi, että Oulun kaupunki ei kykene hakemaan taikka hoitamaan kulttuuripääkaupunkihanketta.
Luottamusmiehet voivat olla kiitollisia siitä, että tämä kyvyttömyys tuli esiin näin ajoissa jolloin voidaan perääntyä hankkeesta ja yt-neuvotteluissa aloittaa kulttuuripuolen irtisanomiset tästä kovapalkkaisesta mutta ammattitaidottamasta joukosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voin vakuuttaa, että Oulu on jo nyt Kulttuurikaupunki isolla koolla! Puskaradiossakaan ei hyväksytä sanaa matematiikka.

Viime vuonna oli päivittäin niin paljon kulttuuritapahtumia, etten ehtinyt käymään koko vuonna kuin yhdessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa heikko esitys, jos tarkoituksena oli vakuuttaa Oulun kaupungin linjan kulttuurimyönteisyyttä. Aika lavea on näkemys kulttuuritoiminnasta, jos sen edistämistoimiksi katsotaan esim. liikenteen infrastruktuurin tai palveluverkkojen kehittämissuunnitelmat! Mutta tässäpä tuleekin esille se, mitä kirjoittaja ei ehkä olisi halunnut paljastaa: kaupunginhallituksen ja myös muiden kaupungin luottamushenkilöiden ja virkamiesten sivistymättömyys. Ollaan täysin pihalla siinä vaiheessa, kun aletaan puhua kulttuurista ja sen tukemisesta tai edistämisestä. Hyvä esimerkki tästä puolesta on Oikarisen väite siitä, että maakuntamuseokokoelmien siirtäminen toiselle paikkakunnalle, käytännössä varastoon, ei tuhoa museota tai sen kokoelmia. Ei varmaankaan konkreettisesti tuhoa näyttelykappaleita, mutta se onkin vain jäävuoren huippu siitä, mitä museo ja museotoiminta on. Sama tilanne on eläinmuseon kanssa: on outoa, että vaikka valtuustossa on ollut se viisaus, että on kannatettu kaupungin osallistumista eläinmuseon säilyttämiseen, ei kaupunginhallitus ole asiassa toiminut. Selvästi odotetaan vain, että aika ajaa toiminnan edelle, ja voidaan vain leivitellä käsiä, kun "juna meni jo". Kaikin puolin säälittävää selittelyä ja vuotavien haavojen peittelemistä laastareilla. Onneksi tämä sumutus ei toimi, kun yritetään vakuuttaa valtakunnan tasolla tai kansainvälisesti todellista kulttuuritahtoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tämä kirjoitus riitä. Tarvitaan oikeita päätöksiä. Luottamus on mennyt eikä sitä puheilla palauteta. Kansalaiskeskustelua kritisoimalla ei Oulua kehitetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo just, viestinnässähän sitä vain epäonnistutaan kun tehdään huonoja päätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

76
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
58
Puheenaihe: Siedetäänkö huonoa käytöstä työpaikoilla liikaa?
52
STT: Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimissa huolen aiheena – HS:n sotilaslähteen mukaan yritys on myös ollut vuosia Supon tarkkailussa
28
Uniapnean diagnooseissa jyrkkä kasvu – hoidossa käytettävää ylipainehengityslaitetta on joutunut OYSissa jonottamaan yli puoli vuotta
19
Naamioitunut mies ryösti Kastellin apteekin, poliisi pyytää havaintoja
18
Lukijan kuva: Nuoli törröttää sorsan kyljessä Lintulammella – poliisille tehty ilmoitus
17
Sirkkoja voi nyt ostaa oululaisesta REKO-lähiruokaryhmästä, kysymällä kotisirkkoja saa suoraan tilalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

miksihän sipilä ja keskustapuolue on hyökännyt palkansaajia vastaan koko hallituskauden ajan??

Tämä hallitus on itsenäisyytemme ajan oikeistolaisin hallitus. Meillä ei ole ollut koskaan lähellekään samanlaista halli... Lue lisää...
Aito Helmiina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image