Mielipiteet

Lukijalta

Molempia tarvitaan, saattohoitoa ja eutanasiaa

Mielipiteet 10.4.2018 9:00
Kari Viholainen

Lääkärit Eeva Rahko, Minna Koivukangas sekä Riitta Antikainen kommentoivat (Kaleva 8.4./Lukijalta) Kalevan blogi-kirjoitustani (29.3.) eutanasiasta. Hyvä, että asiasta keskustellaan.

Olen samaa mieltä lääkäreiden kanssa siitä, että meillä on hyvää saattohoitoa, mutta se ei ole ainoa totuus. Huonoakin on.

On hyvä asia, että ministeri Grahn-Laasonen (kok.) vasta myönsi 1,5 miljoonaa euroa saattohoidon ja palliatiivisen hoidon osaamisen parantamiseen ja kehittämiseen. Niin hoitohenkilökuntaa kuin lääkäreitä pitääkin kouluttaa asiassa.

Äskettäin julkaistut uudet Käypä hoito -suositukset saattohoitoon ja palliatiiviseen hoitoon on mielestäni hyvin tehty ja perusteelliset. Toivottavasti suositukset myös toteutuvat kattavasti koko maassa.

Saattohoito ja eutanasia eivät ole kuitenkaan asioita, mitkä kilpailisivat keskenään. Molempia tarvitaan. Aina hyväkään saattohoito/palliatiivinen hoito ei auta kärsivää ihmistä. Exitus ry:lle saattohoidon kehittäminen ja sen puolesta puhuminen on tärkeä asia ja tavoite. Kuten myös laki eutanasiasta.

Minun näkemys saattohoidosta/palliatiivisesta hoidosta kuten myös eutanasialainsäädännön tarpeesta perustuu pitkäaikaiseen työkokemukseen sekä niihin kansalaisten yhteydenottoihin, mitä yhdistystyössä olen saanut.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta linjauksessaan eutanasia-kansalaisaloitteeseen jättää oven auki eutanasialle. Valiokuntahan esittää asiantuntijatyöryhmän perustamista tutkimaan ja selvittämään laajasti saattohoidon ja palliatiivisen hoidon tilaa, sekä samalla jää avoimeksi mahdollisesti tarvittavat lainsäädännölliset uudistukset eutanasian sallimisen suhteen.

Valiokunnan yksimielisyys on outoa, sillä tunnetusti valiokunnan jäsenissä on myös eutanasian kannattajia. Ilmeisesti paineet yksimielisyyteen nyt voittivat.

Valiokunta ei siis ottanut kantaa eutanasian puolesta eikä sitä vastaankaan. Asia menee nyt eduskunnan keskusteluun ja käsittelyyn ja on odotettavissa mielenkiintoinen äänestys. Rohkenevatko kansanedustajat olla omaa mieltään asiassa sillä tavoin kuin kantaansa viime eduskuntavaalien alla eutanasiaan ilmaisivat. Toivottavasti eduskuntaryhmät sallivat edustajilleen omantunnonvapauden mahdollisessa äänestyksessä eutanasia-kansalaisaloitteesta.

"Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta linjauksessaan eutanasia-kansalaisaloitteeseen jättää oven auki eutanasialle."

Joka tapauksessa Suomessa työ tulee jatkumaan eutanasialainsäädännön puolesta. En ihmettelisi sitäkään, että alkaisi selvittely siitä, että voisiko Sveitsin kaltainen toiminta olla mahdollista myös Suomessa? Tätä enteili myös jo viime syksynä Osmo Soininvaara, yksi kansalaisaloitteen tekijöistä. Nyt periaatteessa avustaminen itsemurhassa ei ole rikos.

Kari Viholainen

puheenjohtaja, Exitus ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Toivottavasti eutanasialakia tullaan käsittelemään uudelleen ensi kaudella kun vaihtuu eduskunta. Viime toukokuussahan nähtiin todellinen "takinkääntö" kun yli 50-kansanedustajaa äänesti toisin kuin ennen vaaleja ilmoittivat kannakseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ois hyvä selvittää, voisiko Suomessa olla yhdistys kuten Sveitsissä on. Taitaa olla siellä useampikin, jotka avustavat itsemurhassa ihan laillisesti. Suomessahan on sama tilanne. Avustaminen itsemurhassa ei rikos, niin miksi meillä ei ole sitten yhdistystä, joka auttaisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että on joku, joka toimii lain puolesta. Aloin kannattamaan eutanasiaa kun seurasin läheisen kuolemaa rintasyöpään. Täti aneli kuolemaa vahvasti morfinilla täyteen "pumpattuna". Heilui tajuttomuuden rajoilla vuoteeseen tuomittuna. Ei pystynyt syömään eikä tekemään mitään. Oli vaipat ja tipan repi aina irti. Hoitajat laittoivat tipan aina takaisin useita kertoja. Me omaiset vedottiin, etä sitä tippaa ei saa enää laittaa. Kukaan ei uskonut, ei edes lääkäri. Lääkäri oli nuori ja ilmeisesti vasta uransa alussa. Lääkäri sanoi vaan, että "pitää nesteyttää!..Mitä helve....järkeä on tipalla kun ihminen on puoliksi haudassa? Tätini kuoli kärsien ja siitä on jäänyt meille omaisille taakka. Kauniimminkin olisi voinut loppu tapahtua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi lääkäri ei voisi auttaa eutanasiassa? Ja kuinka paljon asia edes kuuluu lääkäreille? Mielestäni jokainen saa päättää omasta elämästään ihan itse, myös kuolemastaan jos mitään ei ole tehtävissä. Kummallista väittelya asiasta, joka on aivan selvä. Jokainen päättäköön itse. Eutanasian mahdollisuus kuuluu minun mielestäni oikeusvaltioon. Lukekaa Viholaisen uusin blogi. Luulisi lääkäreidenkin ymmärtävän, mistä todellisuudessa on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äitini kuoli vuonna 2010 Oulun kaupunginsairaalassa. Kari on aivan ihana hoitaja. Äitini kärsi viimeiset päivänsä ja Kari eräänä yönä sanoi, että nyt tämä riittää. Äidilleni annettiin kipulääkettä neljän tunnin välein, mutta se oli liian vähän. Kari sanoi meille omaisille, että asia hoidetaan kuntoon. Niin hän hoitikin asian. Äitini sai kipupumpun ja nukutuksen keskellä yötä. Kiitos paljon Karille. Tuolle lääkäri-mafialle sanon, että ettekö te ymmärrä ihmistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän kuulostaa aktiivimallin 3vaiheelta eli lopulliseltaratkaisulta jolla kyykyttäjähallitus pääsee köyhistä ja sairaista jne eroon.
Hallituksen mukaan meillä ei ole varaa köyhiin sairaisiin työttömiin ja vanhuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunpa nämä yhden asian aktiivijankuttajat eivät sekaantuisi AIVAN KAIKKIIN mahdollisiin puheenaiheisiin. Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkkä puhe ei riitä.Ihmiset kärsivät kivuistaan Ja haluavat pois.Yrittäkää ymmärtää jos ei ole elämän halua kun on vaikeasti vammautunut ja jokainen päivä on yhtä kärsimystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:34
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
6:00
Oulu muuttuu ja kaupunkiin tulee uusia maamerkkejä – Pikisaaressa katseen vangitsee entinen konepajan konttorirakennus: "Tuo tarvitsisi maalia pintaansa, vaikka on se kyllä hieno" Tilaajille
6:00
Otkes: "Jokelan ja Kauhajoen ampumisten turvallisuussuosituksia jätetty toteuttamatta Suomessa" – Kuopion kouluiskussa ei tarvetta turvallisuustutkinnalle
6:00
Kaikki kyytiin -kampanja aikoo uudistaa maaseudun kuljetukset yhdistelemällä jo olemassa olevia kyytejä tehokkaasti hyötykäyttöön
14.10.
Tero Pitkämäen pitkä ura keihäänheiton huipulla hakee vertaistaan – urheilija kertoi Kalevalle, kuinka pysyi kärjessä vuosia: "Keihäs on vaativa ja raju laji" Tilaajille
14.10.
Mielenosoittajat tukkivat Barcelonan pääteitä, polttivat renkaita rautateillä ja valtasivat lentokentän – 67 lentoa peruttu
14.10.
Sveitsiläislehti Blick: Kari Jalonen jatkaa SC Bernin valmentajana vuoteen 2021 saakka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi paikoin huono Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä Pudasjärven, Taivalkoskosken ja Kuusamon kunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image