Mielipiteet

Lukijalta

Mo­duu­li­kou­lu­ja voi siirtää eri alueille remonttien ajaksi, samalla vältytään kalliilta ja lapsia kuor­mit­ta­vil­ta kuljetuksilta

Mielipiteet 11.2.2020 6:00
84 ekaluokkalaisen vanhempaa

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta on nyt tiistaina 11.2. päättämässä tilojen vuokraamisesta Kotkantie 1:stä peruskoulujen tarpeisiin. Aluksi tiloja tarvitaan Ritaharjun koululle jatkuvasti kasvavan oppilasmäärän myötä ja lisäksi ainakin Maikkulan ja Lintulammen kouluille remonttien ajaksi (Kaleva 5.2.).

Entisten Oamkin tilojen vuokra on 262 524 euroa vuodessa, ja lisäksi kaupunki maksaisi tässä vaiheessa tarvittavat muutostyöt 212 000 euroa. Päälle tulisivat oppilaiden kuljettamisesta syntyvät kustannukset, jotka muodostavat huomattavan esityksestä puuttuvan lisän kokonaissummaan.

Tilat vuokrattaisiin viideksi vuodeksi, mutta tarve tulee olemaan todennäköisesti pidempi.

Kotkantien kampuksesta puolet on valmistunut 1960-luvun puolivälissä ja toinen puoli 2000-luvun alussa. Rakennuksessa on tunnetusti sisäilmaongelmia sekä vanhassa että uudessa osassa. Tiloja on poistettu käytöstä ja altistuneille henkilöille on haettu väistötiloja (Kaleva 8.2.2018). Tällaisiin tiloihin ei Oulun tule peruskoululaisiaan sijoittaa.

Pienillä, muutamassa kuukaudessa tehdyillä remonteilla sisäilmaongelmia ei ratkaista. Monella on vielä muistissa poliisitalon surullinen tapaus, jossa huomattava määrä ihmisiä sairastui pysyvästi rakennuksessa, jonka sisäilmaongelmia oli korjattu puutteellisesti ja korjattiin samaan aikaan heidän siellä työskennellessään.

"Kyseessä ei ole vain ritaharjulaisten asia, vaan kaupungin suunnitelmat näyttävät siltä, että kuljetukset Kotkantielle tulisivat jatkumaan vuosia ja koskemaan monia perheitä."

Kaupunki mainostaa Ritaharjua lapsiystävällisenä asuinalueena, jossa on edistyksellinen koulu. Moni onkin rakentanut ja muuttanut alueelle juuri uusien, sisäilmaltaan puhtaiden koulujen vuoksi. Joidenkin perheiden taustalla on jopa aiempaa sisäilma-altistusta.

Kuitenkin sivistys- ja kulttuurilautakunnalle esitetään ratkaisua, joka johtaisi perusopetuslain vastaisesti lasten kuljetuksiin toiselle oppilaaksiottoalueelle, vaikka heillä on viranomaisen tekemä päätös opetuksenjärjestämispaikasta Ritaharjun koulussa.

Tämän hetken suunnitelmien mukaan ainakin ensi lukuvuonna pienimmät koululaiset, nykyiset ekaluokkalaiset, kuljetettaisiin pois koulustaan taloudellisiin ja toiminnallisiin seikkoihin vedoten, vaikka rehtori on aiemmin vanhemmille luvannut, että mahdolliset kuljetukset koskisivat isompia lapsia. Tulevista lukuvuosista ei ole vielä edes tietoa.

Oulun kaupungin koulujen väliaikaistilojen tarve tulisi ratkaista siirrettävillä tilaelementeillä, joista on hyviä kokemuksia. Näitä moduuleja voi siirtää eri alueille koulujen remonttien ajaksi, ja samalla vältytään kalliilta ja lapsia kuormittavilta kuljetuksilta.

Kaupunginvaltuutetuilta saamiemme tietojen mukaan useampi heistä on tällaista ratkaisua esittänytkin, mutta virkamiehet eivät ole valmistelleet eivätkä tehneet laskelmia vaihtoehdoksi. Kyseessä ei ole vain ritaharjulaisten asia, vaan kaupungin suunnitelmat näyttävät siltä, että kuljetukset Kotkantielle tulisivat jatkumaan vuosia ja koskemaan monia perheitä. Tilanteeseen on löydettävä lasten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta parempi ratkaisu.

 

84 ekaluokkalaisen vanhempaa

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

 

MAINOS

Kommentoi

Se on niin monessa kunnassa jo koettu ja nähty, että remontit ei useinkaan home jutuissa auta mitään. Varsinkin, kun säästösyistä sammutellaan ilmanvaihtoa viikonloppuisin, lomilla ym. Ja varsinkin, jos on jo altistunut jossain tai astmaa tms. Se on loppuelämän sairaus, joka etenee hajusteyliherkkyydeksi, astmaksi, allergiat pahenee jne., kun altistuu homeelle. Itse olen altistunut ja sairastunut ja oireilen nykyään hajusteiden takia terveissäkin rakennuksissa, rajoittaa elämää paljon, joka pv hengitystie oireita ym.
Mitä järkeä on tehdä asuinalueita, jos noin kummallista meininkiä sitten on koulujuttujen kanssa? Erityislapsille, herkille lapsille, kyllä se turvattomuutta ja stressiä tuo. Ritaharjussa sentään on uudet koulut, kun ympäristöalueilla on vanhoja kouluja, joissa varmasti remontteja/purkamisia tulee tulevaisuudessa. Ja Haukiputaan koulukin taitaa olla tupaten täynnä. Että käyttöä varmasti riittää tulevaisuudessakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina ennenkin...
Aina ennenkin on lapsia kuritettu, aina ennenkin ovat naiset jääneet kotiäideiksi, aina ennenkin on hallituksessa ollut pelkkiä miehiä, aina ennenkin ovat ihmiset sairastuneet sisäilmaongelmaisissa rakennuksissa, aina ennenkin on Oulun kaupunki tehnyt lainvastaisia päätöksiä, aina ennenkin lasten oikeuksia on poljettu ”lapsiystävällisessä” kunnassa, aina ennenkin on koulun pienimpiä lapsia kuljetettu toiselle puolella kaupunkia kouluun... Näitähän riittää! Voitaisiinko, hyvät ihmiset, haudata tämä ”aina ennenkin” argumentointi ja keskittyä faktoihin ja siihen, että asiat eivät muutu hiljaa hymistelemällä ja hyväksymällä huonosti hoidetut asiat vetoamalla siihen, että aina ennenkin on näin tehty.
Rutaharjulaiset ovat oikealla asialla Oulun kaupungin lasten, mahdollisten tulevien oululaisten veronmaksajien, puolesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väistötiloihin on ollut pakko kuljettaa oppilaita, jos varsinaiseeen kouluun ei mahdu. Väistökoulua tarvitaan myös koulujen peruskorjausten yhteydessä. On täysin väärin kuvitella, että lähikouluun mahtuvat kaikki alueelle muuttavien lapset. Tulevaisuudessa näin tulee käymään myös Hiukkavaaran alueella. Vaikka alueelle rakennettiin muutama vuosi sitten uusi iso koulu niin sinne ei tule mahtumaan kaikki alueen lapset. Tilaelementtikoulut ovat erittäin kalliita eikä niitä mielestäni pitäisi vuokrata vaan kaupungin pitäisi hankkia niitä omakseen ja sijoitella niitä tarpeen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmahan tässä on, että kuljetukset ovat huomattavasti edullisempi vaihtoehto kuin kalliiden (erittäin kalliiden) moduulikoulujen siirrot ja vuokrat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmahan tässä on, että lakia ei noudateta. Laki antaa kehikon, jonka sisällä ratkaisujen täytyy pysyä kuluvaikutuksista riippumatta. Nyt ollaan kehikon ulkopuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilastojen mukaan peruskoulujen oppilaiden kuljetuskustannukset Oulussa 1600e vuodessa per kuljetettu oppilas. Kiinteistökuluissa vastaava luku 1900e (ml. sekä ylläpito- että pääomakulut), eli kuljetus lähes yhtä kallista kuin kiinteistönpito. Veikkaisinpa että moduulikoulu tulee kuitenkin oikeaa rakennusta halvemmaksi kun pääomakustannuksetkin lasketaan, joten väitteeltäsi taitaa pudota pohja, kapari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs kultapossukerho se Ritaharju olisi? Meiltä Oulunsalosta kuskattiin oppilaita vuosia Patamäen ja mihinlie kouluihin. Kaikki ovat samanvertaisia ja jokaisen velvollisuus on säästää. Eikös Ritaharjustakin kuljettu jo Hiukkavaarassa taannoin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkään on jo ollut Oulussa se linja, että parakit ovat liian kalliita. Oulunsalon koulujen lapset eivät edes ole ensimmäisiä, jotka ovat kuljetettavaksi joutuneet, Myllyoja, Pöllönkangas ja Metsokangaskin ovat joko remonttien tai täyden koulun takana joutuneet turvautumaan bussikyyteihin. Kiimingistäkin kuskataan Hiukkavaaraan asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistäkin kommenteista käy ilmi, ettei oppilaiden raahaaminen ympäri kaupunkia ole ollut ennenkään ihan kivutonta. Omituista vaan on se, että nyt kun joku haluaisi laittaa tälle järjettömälle menettelylle pisteen, niin täällä huudetaan ettei se käy. Koska emme mekään saaneet samaa... Yrittikö edes kukaan vai tyydyttiinkö mukisematta siihen mitä kaupunki tarjosi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitin kommentillani juuri päinvastaista! Ennenkin on oppilaita kuljetettu eikä ole ollut mutinaa tai tehty asiasta väkisin ongelmaa.

Miksi nyt valitetaan? Lapsille kuitenkin tarjotaan turvalline kyyti ja opetus normaalisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä leikataan miljoonat ritaharjulaisten elementteihin? Kymmenen kilometrin valvottu bussimatka kouluun ei ole ekaluokkalaiselle liikaa, ja kustannukset ovat murto-osa viipalekoulun kuluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luitko edes juttua?Tuskin koska kuljetukset ovat vain osa mitä tulee maksamaan väistötilat plus vielä terveydelle vaarallinen sisäilma!"Koska aina ennenkin.."ei ole mikään vastaus!Kaikestako pitää olla kateellinen?Uskomatonta touhua vuonna 2020.Lapsen parasta pitää aina ajatella.Oulu voi säästää ihan muilla tavoin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin kannattaisi ostaa itselle Kuntarahoituksen kautta ko. moduuleja! Kaupunki saisi paljon vuokraa pienemmällä kuukausikustannuksella moduulit itselle. Näitä sitten siirreltäisiin tarpeen mukaan. Itse siirto ei kokonaiskustannuksissa paljon tee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image